7 telliye geçmek mantıklı mı?

Şuanda normal 6 telli bir elektro çalıyorum fakat çok fazla 7 telli ile çalınan Metalcore gibi türleri dinlemesem de bir 7 telli gitar almak mantıklı olur mu sizce? Sonrada pişman olur muyum? O Si teli bana normal şarkıları çalarken yük olur mu? Ve üstteki si telini kalın bir Mi tonuna çekmek mantıklı olur mu yoksa çok mu kalın bir ton olur?

Bana hiç 7 tel gerekmedi, 7 tel gitarım olsa külfet olur sap profilimi neden durduk yere değiştireyim. Elim bir iki profile alışmışken yeni profile hiç gerek yok zaten çaldığım şeyler gereği kalın mi teline basmıyorum. Kalın Si de olsa benim için buna yazılmış nota hiç yok.

Başka Mi ye çekerim diyorsun ama çok işlevsiz olur. Pişman olma değilde ihyiyaçlara cevap veren bir gitar ilerisi için çok makul olur.

Kanımca gereksiz bi olay. Gitarın kafası uzuyor (benim gibi görsellik kaygısı olanlar için kötü) ve sap genişliyor, üst telleri fretlemek 6 tel kadar kolay olmuyor. A ve B standart'ta 2 adet gitarım var, çalamadığım 7 telli şarkısı yok denecek kadar az. (A Change of Seasons'taki gibi, 7. ve 1. teli aynı anda kullanan arpejleri çalamıyorum sadece.

Belli partisyonlarda 7 telli bir gitarda tüm tellerin kullanımı söz konusu olan parçaları 6 telli bir gitarda çalmanız mümkün olmaz. Kimyası gereği gereği bir dolu farklı akort sistemini deneyimleme şansınız olur, ufkunuz genişler. Üstteki B telini unutarak olağan şekilde 6 telli parçaları çalmakta hiçbir sorun yaşamazsınız, bunun için genelde 1-2 haftalık bir alışma süresi mevcuttur.

Skala uzunluğu, tuşe genişliği ve sap profili konusu tamamen kişisel ve çok göreceli konular bana göre. 15+ yıl önce elime ilk defa 7 telli aldığım günden itibaren 6 telli olayı bende neredeyse bitti, çok nadir elim gider o da tamamen keyfine.

Bence çok daha rahat bir tasarım fakat bu da herkesin katılmayacağı bir durum.

Özetle; önce elinize alıp denemeniz lazım.

Örnek olarak iki parça bırakayım;

İlk parçayı ADGCFAD (A standard) düzeninde kaydetmiştim ve parçanın ana riffini 6 tellide çalmak mümkün değil, D teli kaçınılmaz bir rol oynuyor ve bu sebeple 6 telliye uyarlanması pek söz konusu değil. İkinci parça ise G#D#G#C#F#G#C# gibi karman çorman bir akort düzeninde. Üstte bir, altta ise 2 adet drop akortlu tel mevcut ve intro bölümü başta olmak üzere özellikle parçanın full chord içerikli bölümlerinde 7 tel olması şart, haliyle bunun da 6 tellide icrası mümkün değil.

Son düzenleme:
Kendi tecrübelerime göre en önemli faktör skala. 26.5" denediğimde zorlanmıştım. 25.5 skalada baya rahat ettim. Elleriniz büyükse 26.5 belki daha bile iyi hissettirebilir.
7. teli susturmakta ekstra bir zorluk yaşamadım ama tabii ki bir alışma süreci istiyor.
Bence asıl cazibesi, standart gitarınızdaki tizleri ve alıştığınız kalıpları korurken üstte o “tren rayı” gibi tel ile gacur gucur rifflerlere erişebilmek. Ama sonuçta gitar bir araç; böyle bir ihtiyacınız yoksa almak yerine birkaç kez denemek daha mantıklı olabilir.

@bastardbullet Ama bu tip partisyon tasarlayan grup çok az. 7 tel kullananlar riffte en fazla üst 4 teli kullanıyor. 1. ve 7. telin beraber kullanıldığı arpejler/akorlar ise çok çooook ender. (Demiyorum ki 7telli saçmalıktır, ama çok da bişey kaybetmez 6 telli A/B/C standart kullanan biri).

@guney5150 25.5" 7'ler de var. Yani skala büyümek zorunda değil. ("Tren rayı ile çalınan gavır gucur riff" tabiri de çok hoşuma gitti, belirtmeden edemiycem 🙂 )

@bastardbullet Ama bu tip partisyon tasarlayan grup çok az. 7 tel kullananlar riffte en fazla üst 4 teli kullanıyor. 1. ve 7. telin beraber kullanıldığı arpejler/akorlar ise çok çooook ender. (Demiyorum ki 7telli saçmalıktır, ama çok da bişey kaybetmez 6 telli A/B/C standart kullanan biri).

@guney5150 25.5" 7'ler de var. Yani skala büyümek zorunda değil. ("Tren rayı ile çalınan gavır gucur riff" tabiri de çok hoşuma gitti, belirtmeden edemiycem 🙂 )

Yok yok ben de muhalefet etmiyorum yanlış olmasın. Bu tarz aletlerin birçok durumda görece gereksiz kullanıldığına katılıyorum. Bir parça yazarken bu konuya elimden geldiğince dikkat etsem de arada benim işlerimde de öehh, 6 telli kullansam da olurmuş dedirtenler mevcut. Kendi adıma ben geniş tuşe olayını çok sevdim, hiçbir 6 tellide yakalayamadığım bir rahatlık sağladı bana 7 telli gitarlar.

Son düzenleme:

Geri