USB, IRQ, RMA... Imdat!!

Uc harfli kisaltmalar arasinda bogulmus durumdayim :D

Iki gun oncesine kadar hersey iyiydi. Biliyorsunuz (veya bilmiyorsunuz, herneyse) ben ses arabirimi olarak Event EZbus diye bir alet kullaniyorum. Bu alet bilgisayara USB ile baglaniyor.

Gecenlerde bir arkadasim laser printer'a terfi etti ve eski printer'ini bana verdi. Bu printer da bilgisayara USB ile baglaniyor.

Sorun bundan sonra basladi. Kisaca: eger once EZbus'i sonra printer'i acarsam, hersey yolunda. Ama once printer'i sonra EZbus'i acarsam, EZbus duzgun calismiyor.

Fakat bu alet icinde fax/scanner/copier/gazoz acacagi bulunan cinsten, dolayisiyla surekli acik durmasi lazim. O zaman da bilgisayari actigim zaman Windows oncelikle onu gorup onun driver'ini yukluyor.

Yeterince acik anlatabildim mi bilmiyorum?

Mahcem ve diger Windows ustadlari, hadi bir yardim edin su garibe :D

NOT: eski printer'im da USB ile baglaniyordu ama hic boyle sorunlar olmamisti...
 
Üstad eğer printer ı manual olarak başlatman mümkünse Start>Run>msconfig de windowsun başladıgında acılan ögelerin oldugu bir sekme bulunucak -sonuncu sanırım- orda printerınla alakalı basında tik bulunun satırları inactive hale getirirsen windows başlangıçta printerının softwarelerini başlatmaz belki bu geçici bi çözüm olabilir.
 
Dark-Saga'nın dediğini bir uygula Domokun, bir de cihazları sisteme Daisy-Chain mi bağladın? Eğer cihazlar aynı USB portuna bağlı ise sorun çıkarabilir. Veya USB port priority'leri olabilir, o kanuda çok büyük bir bilgim yok işin açıkçası, portları değiştirmeyi hiç denedin mi?

Cihazlar hakkında daha detaylı bilgi verir misin?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Sagolun arkadaslar. msconfig yontemi pek uygulanabilir gorunmuyor, cunku 1) msconfig "gecici" bir cozum olarak goruldugu icin ayarlari duzeltene kadar Windows her basladiginda sizi uyaran bir mesaj cikariyor 2) dedigim gibi bu yeni aletin faks ozelligi de var, dolayisiyla surekli acik durmasi lazim, yani manual baslatma gibi bir durum aletin amacina ters dusuyor.

Port'lari degistirmeyi bir deneyeyim bakalim...
 
O açlılan yazıyı halledebiliryorsun, sorun olmaz, bi yes de no de birşeyler yap tekrar aç makinayı çözmeye çalış yapamazsan ben birşeyler değiştirim start upda nasıl yaptığımı sana söylerim
 
USB portları artıran "duplicator"mı ne ööle bi zıkkım var işine yaramaz mı?...Bi USB portunu 4 USB portuna çeviriyo...Başına geleni yanlış anlamadıysam tabi...Daha doğrusu sen tek bi USB portundan mı problem yaşıyosun...Teknik detayları biraz daha açsana?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Cevaplar icin tesekkurler arkadaslar. Olay cozuldu. Anlatayim ki ileride birinin basina benzer birsey gelirse (ve zahmet edip "arama" yaparsa) bulup okusun. Ne de olsa USB ile baglanan ses arabirimleri yayginlasiyor.

Ben bilgisayarimi satin aldigimda USB 2 yeni bir teknolojiydi, fakat ben gelecegi goren bir domokun olarak bunun onemli bir teknoloji haline gelecegini anlamis ve bilgisayara icinde 4 adet USB 2 cikisi bulunan bir PCI kart taktirmistim.

EZbus'i satin alip eve getirdigimde USB 2 gerektirmedigi halde onu bu karttaki yuvalardan birine baglamistim (karti aldik ya, bos durmasin diye). Bu yeni printer gelince onu da ayni karttaki baska bir yuvaya bagladim.

Simdi; Windows bu karta tek bir IRQ numarasi veriyor. IRQ numarasi hardware'in bilgisayarin ana kaynaklarina ulasmak icin kullandigi bir erisim numarasi. Yaniiii, ben bu iki aleti ayni karta baglayinca ikisi ayni anda ayni numarayla bilgisayarin diger kaynaklarina ulasmaya calisiyorlar.

Normalde bu sorun yaratmiyor. Cunku genelde bilgisayara baglanan printer, kamera, mouse gibi cevre birimleri bilgisayarla minik paketcikler halinde iletisim kuruyorlar. Dolayisiyla tek bir IRQ numarasini paylasabiliyorlar (IRQ sharing deniyor buna).

Fakat ses surekli birsey oldugu icin ses arabirimi IRQ sharing olayina yanasmiyor, ille kendi IRQ'sunu istiyor.

Cozum: EZbus'i motherboard uzerinde yeralan USB portlardan biri araciligiyla bagladim. Sorun cozuldu.

Ilginize tekrar tesekkurler...
 
Müzikle alakalı değil ama IRQ ile alakalı olabilir diye sormak istedim. Benim evimde iki tane bilgisayarım var. kablonet aboneliğim ve iki bilgisayar arasında kurduğum bir network var. Şu an sık olarak kullandığım makina diğer makinadan daha kötü durumda. Ama diğerine iki ethernet takamıyorum. Hata veriyor kurulmuyor. Acaba IRQ ayarları ile ilgili bir sorun olabilir mi?
 
Hardware Manager'dan bak, eğer bir çakışma varsa kartların slotlarını değiştirerek bunu aşabilirsin. Ama eğer makinada XP yüklüyse aslında hiçbir sorun olmaması lazım, zira ACPI denen özellik olayı bitiriyor senin yerine.
 
ACPI'in IRQ conflict yaratmaya ozel bir meraki var aslinda, kart slotlarini degistirmek her zaman cozum olmuyor.Her ne kadar guc yonetimi konusunda sorun cikarsa da DAW olarak kullanacagin PCyi standart PC olarak tanimlamak bence kaynak kullanimi acisindan daha iyi sonuc verir.

bilgisayarim (sag click)-->Ozellikler-->donanim-->aygit yoneticisi-->gorunum-->baglantiya gore kaynaklar'i secip Kesme Istegi(IRQ) listesine bakarsan ayni IRQyu kullanan donanimlarin listesi karsina cikar. Baslat-->Programlar--> Donatilar--> sistem araclari-->sistem bilgisi'ni calistirip oradan da ayni bilgiye bakabilecegin gibi zorlanmis donanim ve cakismalari da gorursun.

Eger cok fazla kart/controller ayni IRQya abanmissa karti taktigin slot cok farketmiyor demektir , standard PCye gecirmek en mantiklisi.Aldigin USB ses kartindan verim elde edemeyebilirsin.
 
Geri
Üst