Bir ses kartinin anatomisi: M-Audio Firewire 410

Arkadaslar;

Herkes elindeki aletlerin review'larini yaparsa sanirim cok guzel bisiler yakalayabiliriz arada. Mesela Mahcem'in agzindan lafi kerpetenle almistik Aardvark konusunda :) Neyse, en azindan ben boyle birseye baslamis olayim, gerisi gelir diye umit ediyorum :p

Firewire 410'u alirken amacimiz goreceli olarak ucuz,preamplarindan temiz bir sound alabilecegimiz ,IEEE 1394 destekleyen (laptopimdaki USB portlar v2.0 degil malesef) ve tasinabilir bir unite ile demo kaydetmekti. Bunun icin Compel'in kapisini bir sure asindirdiktan ve gumrukten mal cekilirken ortaya cikan gecikmeler yuzunden biraz kasildiktan sonra 400 EUR'a yakin bir para odeyerek bu arkadasi bunyemize kattik.

M-Audio Firewire 410 il bakista
-2 x 48v phantom powerli balanced XLR/unbalanced TRS combo preampli giris (66dB gain elde etmek
mumkun)
-2 x line input (preamp girislerle ayni anda kullanamiyorsunuz, birinden birini tercih etmek
zorundasiniz)
-2 x S/PDIF I/O (biri coax digeri fiber olmak uzere)
-8 x unbalanced TRS line-out
-2 x headphone out
-1 x midi I/O gibi giris cikis
-1 x output level controller
-2 x preamp gain controller
-2 x headphone level control
-2 x 20 db pad switch (gain controllerdan daha fazla azaltilamayan cok "hot" sinyallerin seviyelerini bu pad switchler sayesinde azaltabiliyoruz
-1 x 48v phantom power switch (global)
-1 x midi thru switch
-input signal, clipping, output signal gibi olaylari gosteren led silsilesi
-2 x ieee1394 port (6-pin)

gibi gorsel,baglantisal ve kontrolsal ozelliklere sahip bir kart. Uniteyi asagidaki konfigurasyonla test ettim:

Toshiba Satellite 1900 laptop (2.4 Ghz CPU,512 RAM, XP Home Edition)
Maxtor 150 GB 7200 RPM IEEE 1394 HD
shure KSM27 Mikrofon
Cakewalk Sonar 2.2 XL (sonara arkadas olarak da "sevimli sevisken meyveler"(FL 4.0))
Boss GT6 gitar gurultu merkezi

Kutuyu acip Ableton live,kivir zivir bur suru kucuk program,bir adet audio CD'si vs gibi seyleri bir kenara koyup installation CD ile CD-ROMumuzu besledik. Installation sirasinda once driver'larin install edilip FW-410'un bilgisayar reboot edildikten sonra baglanmasi gerekiyor. biz de oyle yaptik. laptop reboot ederken ses kartinin uzerindeki mavi isik yanip sonme durumundan sabit yanma durumuna ilerledigi zaman bilin ki alet initialize olmustur.

Heyecanla Sonar Wave profiler'i calistirip, ASIO modda latency durumunu irdeledik. 5.2 ms gibi bir latency durumu sozkonusuydu (biraz daha dusuk latency'li driverlar beklerdim acikcasi). Websitesinden indirip denedigimiz driverlarla da daha dusuk latency elde edemedik, dogrusunu soylemek gerekirse biraz bozuldum :x . Buffer sizelarla ugrasip zaman kaybetmek istemedigimizden konu uzerine daha fazla caba sarfetmedik, ancak bazi forumlarda 2 ms'nin altinda bir latency'e kadar inilebildigini soyleyen kisiler var.

FW-410'un preamplari oldukca guzel (goreceli olarak tabi, asla high end bir preamp tadi vermiyor), sound oldukca temiz, gurultu yok denecek kadar az -- hatta yok.Ancak tabi topraklamadan , kotu kablodan kaynaklanan cazirti cuzurtu gibi seylere dikkat tabi :D FW-410 ve Shure KSM-27 kombinasyonuyla gayet guzel bir vokal/akustik gitar sound'u elde ettik.

FW-410'un software control paneli oldukca kullanisli. Istediginiz inputu istediginiz yere yonlendirmeniz, aux send/return'u kontrol etmeniz, vs... oldukca esneklik sagliyor, kisacasi hardware mixer tadi veren detayli bir soft mixer.Ayrica birden fazla uniteyi ayni panelden kontrol edebiliyorsunuz (denemedim)

FW-410 ile 24bit/96khz kayit yapmak mumkun, ben sahsen 24 bit/48 khz calistim.Ayrica FW-410, ASIO Direct Monitoring destekliyor.Yani sinyal yazilim bypass edilerek oldugu gibi FW-410'un cikislarina verilebiliyor. Tabi bu durumda yazilim uzerinden efekt (eq, mic modeller,compressor,vs) ekleyemiyorsunuz ancak gecikmesel durumlar yuzunden vokalistinizin "bu is burada olmaz abi, adam gibi studyoya gidelim" seklinde sacmasapan konusmasini ekarte etmis oluyoruz :) eger elde outboard FX cihazi varsa , S/PDIF uzerinden send/return yapilabilir. ASIO direct monitoring kullanmak veya DAW'inizin CPUsuna guvenip ASIO tape-type monitoring veya WDM low latency monitoring yapmak sizin tercihiniz.

Eger bir gun PC laptoplarda 6 pin ieee1394 portu olursa, firewire bus power kullanarak "tamamen mobil" olmak mumkun olacak.PCMCIA firewire karti almak bu sorunu cozmez, haberiniz olsun. Eger harici HD (firewire) kullaniyorsaniz ve tek bir iee1394 / i-Link portunuz varsa,HDD-->FW-410-->laptop/desktop PC seklinde baglamak en dogrusu. ieee1394 muhabbetleri icin ise XP kullanicilarinin service pack 1'i yuklemis olmasi gerekiyor, bugfix hesabi.Midi device baglantisi yapmayi denemedim, forumlarda bu konuda sorun olmadigi soyleniyor, deneyip
gormek lazim diyorum.

Kullanim sirasinda karsima cikan sorun (aslinda buyuk bir problem de degil):FW-410'u XP'yi boot ederken acarsaniz XP boot edemeyebiliyor, etse bile sequencer'i calistirdiginizda recording/playback sirasinda korkunc bir cazirti cikiyor. Bu sorunu cozmek icin reboot etmeniz
gerekiyor. O yuzden cihazi ya bilgisayar tamamen boot ettikten sonra acmaniz/baglamaniz veya once FW-410'u sonra PCyi acmaniz gerekiyor.

Sonuc itibariyle M-Audio FW-410 su anda fiyat/performans-fonksiyon bakimindan oldukca iyi bir unite. 10 uzerinden 8 veriyorum.Kirdigim 2 puani da M-Audio dogru duzgun driver yazmaya basladigi zaman iade ederim :p

FW-410 ile yapilmis bir kayit (mixsiz ve vokalsiz hali)
http://www.geocities.com/mk_cakir/arkabahce_music/leave_me_FW410_no-mix.mp3
sarkinin orjinali
http://www.geocities.com/mk_cakir/arkabahce_music/Leave_Me.wma

http://www.zzounds.com/item--MDOFW410
 
Harikasın Eycınt Küryon, senin kritiklerinin de benimkilerden aşağı kalır yanı yok :D

5ms latency iyidir, kulağı rahatsız etmez, reverbin arasında kaybolur gider. 10ms'e kadar idare eder. 1.5-2ms latency'e indiğinde de buffer boyutunu çok küçültmen gerekir, o zaman da CPU'ya felaket yük biner, sisteminin ona göre çok ince ayarlanmış olması lazım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Eyvallah ustad, artik elimizden geldigi kadar... ;)

5ms iyi diyorsun da, aleti taktik calistirdik, mikrofonu bagladik.Daha ortada baska audio track yok birsey yok,alt tarafi 6 track midi davul 1 track pad var. Vokaliste "gec oku bakiiiim" dedim, adam "seee... aaaaa.... oglum hayvan gibi latency var" dedi..5ms latency'yi sezdi yani, dumur etti..direct monitoringe gectim, adam "tamam latency gitti" dedi..bir sure dumur vaziyette kaldim, gittim bir sigara ictim kendime oyle geldim valla :p adami 5 ms kesmedi, rahatsiz oldu soylerken falan.dakika 1 gol 1 oldu anlayacagin..

Benim sinir oldugum dandirik onboard AC97 ses aygitiyla bile WDM driverlarla 8ms yakaliyor olmam.Insan biraz daha iyisini bekliyor yani....
 
Olmaz oyle sey. Hangi psikoakustik kitabina bakarsan bak, insanoglunun 10 ms'nin altindaki gecikmeleri algilayamayacagi yazar. 5 ms gayet iyi bir rakam.

O vokalist buyuk ihtimalle 410'u elden cikarip Edirol urunlerine yonelmen icin sana Ant muzik tarafindan gonderilen bir ajandir.

Trust no one ;)
 
domokun arkadasim yanilmiyorsam siz bu forumun moderatoru konumundasınız. ve sizin yoneticiliğiniz altında sizin bole bi mesaj atmanız çok rahatsız edici ve itici.
öncelikle arkadasımızın yazısı gercekten cok güzel ben bile beyeniyle okudum ve birseyler öğrendim. ama aynısı EDIROL icin yazilsaydi aynı güzel tepkileri alırmıydı orası dusunulur.
bizim bu forumu izlememizdeki amac insanlara istekleri dogrultusunda elimizden geldiği kadar yardımcı olmak.
sonuc olarak attıgınız bu mesaji üzülerek okuyorum.
ve keske sizinde cevaplarınızın mahcem arkadasımız gibi oldusaydı diyorum.
biz bu tarz bir yakıstırmanın yapıldıgı özellikle bu yakıstırmanın forum yöneticisi tarafından yapıldı bir forumda olmak istemiyorum ve nick kayıdımız lve firmalar listesindeki kayıdımızın silinmesini ve bu konu hakkında mahcem arkadasımla görüsmek istediğimi bildiriyorum. biz insanlara yardım etmek için ugrasirken bir yöneticinin bu sekilde cirkin bi söz sarfetmesi çok yanlış.
 
Serdar bey,
Domokun burada espri yapmis, bunu da herkes goruyor.
Dolayisi ile bundan sizin veya edirol urunlerinin alinmasina gerek yok. Urunlerinizin kalitesini herkes biliyor.
Bence burada bir yanlis anlasilma olmus, o kadar tepki gostermeniz gereksiz.
Burada urunleriniz hakkinda insanlari bilgilendirmeniz cok faydali oluyor, insallah bir mesaj yuzunden boyle guzel giden bir diyalog kopmaz.
sevgilerle
burak tulbentci
 
Serdar,

Hocam hassasiyetini anlıyorum, ama bu kadar alınmaya gerek olmadığını belirtmek isterim, Doruk'un orada espri yaptığını hepimiz biliyoruz, Burası bir teknik forum, doğru, ama bu buradaki yazışmalarda nükte olmayacak anlamına gelmez tabii, ancak senin cevabını görünce esprinin biraz amacını aşmış olduğunu da kabul etmek durumundayım, ama yine de orada Doruk'un bir ard niyeti olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Bu nükteden dolayı bir alınma gücenme olmuşsa -ki öyle görünüyor- MüzikTek Forumu adına özür dileriz.

Lütfen gülümseyelim ve espriye espriyle karşılık vererek geçelim. Roland/Edirol ürünlerinin kalitesini herkes biliyor, orası tartışma götürmez, ayrıca firma olarak Ant Müzik'in de müzikyaparlara verdiği hizmetin öneminin farkındayız, o yüzden bunu lütfen bu kadar ciddiye almayalım, gülelim geçelim arkadaşım. Sizin varlığınız biz müzikyaparlar için çok önemli, bunu belirtmeden geçmeyelim.

Umarım bu konudaki yanlış anlaşılmaya son vermiş oldum. Eğer daha başka yapılabilecek birşey varsa lütfen irtibatta bulunun, gerekeni yapalım.

Saygılar, sevgiler.

Mahcem.
 
...

Öncelikle kayıt güzel olmuş...Fakat mp3 96 kps ile sıkıştırılmış olmasından kaynaklandığını düşündüğüm bir sorun var ; çoğu sesi alamadım, bass sesleri çok boğuk geliyor ve tabi seslerin çoğu geriden gelmekte...daha iyi bir versiyonunu koyarsan ne biliyim en az 128 belki :)

emek sarfederek bu kadar bilgi vermen gerçekten kutlanacak bir durum :D

kolay gelsin
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Bence de Doruk'un ne EDIROL/Roland urun yelpazesine ne de Ant Muzik sirketine bir satasmasi soz konusu burada, saka biraz gocundurmus sizi Serdar bey. Bu isi en kisa zamanda tatliya baglamayi umut ediyorum :)

Nebukenazar kardes, baslarin boguklugu bizim bascinin ve bas gitarinin orjinalinden kaynaklanmaktadir, alicilarinin ayariyla oynamadin insallah :D Gerci o bass soundunu da adam ederim EQ ile ama boyle deneme kayidi icin hic bir enstruman icin ugrasamadim mixle eq ile falan,basi da asil kayitta tekrar caldiracagim basitce. sesleri biraz geriye itelemis olmam da vokal icin biraz headroom acmak icindi, mixle duzelir o isler. 7 dklik sarkiyi 128 bit convert edersem 7 MB yer tutuyor , upload edemiyorum, o yuzden 96 bit convert ettim.

Umarim bu review isi cig gibi buyur bu forumda..o zaman tadindan yenmez iste. bir de Sonar 3 ilk izlenimler topic'i ile bu FW-410 topici gibi sarpa sarmaz umarim :)
 
Forum moderatoru oldugum icin kendimi daha diplomatik davranmak zorunda hissetmiyorum.

Bildigim kadariyla bizim burada amacimiz bilgi birikimi olusturmak, insanlarin calismalarini birbirlerine dinletip yorum ve tavsiye alabilecekleri bir ortam yaratmak ve hepbirlikte birseyler ogrenmek. Sirket temsilcilerinin ayda yilda bir gelip ses karti arayanlara kendi urunlerini tavsiye etmelerinin foruma herhangi bir katkisi oldugunu sanmiyorum.

Bu insanlarin isin pratik yani konusunda hepimizden daha bilgili olduklari suphesiz. Bilgi paylasimina yonelik boyle bir ortamda paha bicilmeyecek kadar degerli bir hazine bu. Hal boyleyken ve forumu duzenli olarak takip ettiklerini kendileri soylerken, neden bir katilimcinin teknik bir sorusuna cevap vermediklerini veya genel bir konuda hepimizi aydinlatacak bir-iki satir yazmadiklarini, yalnizca "urun tavsiyesi" icin araya girdiklerini merak ediyorum. Aklima gelen cevaplar hosuma gitmiyor.

Yillardir Roland urunlerini kullanirim ve bu markaya bir duskunlugum vardir; bunu bu forumun diger sayfalarinda defalarca belirttim. O yuzden yukaridaki satirlarin kinayeli de olsa espriden baska birsey olmadigini soylememe gerek bile olmamali. Cogunluk dogru anlamis zaten.

Herneyse bunlar benim kisisel goruslerimdir, ne forumu baglar ne Mahcem'i ne de bir baskasini. Yine de yazdiklarim cogunluga aykiri gelirse moderatorluk yetkilerimi seve seve iade edebilirim, baslik kilitlemek o kadar da eglenceli birsey degil zaten.
 
öncelikle ben bu forumu ayda yilda bir degil nerdeyse her aksam izliyorum ve yardımcı olmaya calisiyorum.
tabiki kullanan kişilerin pratik olarak bizde daha cok bilgileri var bunun bende farkındayım ve bu bilgileri okumaktan bence zevk alıyorum.
benim alındıgım nokta yapıla nüktenin firma adına yapılmış olması.
sözün bir espri mahiyetinde soylendiğini kabul ediyorum ve yazışmalarımıza devam etmeyi düşünüyorum.
 
Serdar_ANT demiş ki:
öncelikle ben bu forumu ayda yilda bir degil nerdeyse her aksam izliyorum ve yardımcı olmaya calisiyorum.

Serdar lutfen onceki yazimi daha dikkatli oku. Yardimci olmaktan neyi kasdettigimi orada acikladim. Urunlerini tavsiye etmek yardimci olmak anlamina gelmiyor. Bugune kadar 10 mesaj atmissin, tumunun de icerigi belli.

tabiki kullanan kişilerin pratik olarak bizde daha cok bilgileri var bunun bende farkındayım ve bu bilgileri okumaktan bence zevk alıyorum.

Cumlemi tamamen yanlis anlamissin. Bizden fazla bilgisi olan sizlersiniz, yani firma temsilcileri. Cunku urunleri yakindan taniyorsuuz. Hergun teknolojiyle icicesiniz. Sahip oldugunuz bilgileri bizimle paylasmanizin ne kadar iyi olacagini anlatmaya calisiyorum.

benim alındıgım nokta yapıla nüktenin firma adına yapılmış olması.

Roland urunlerini begenerek kullandigimi kac kere belirttim. Insanlara yonelik espri yapilabilecegi gibi firmalar adina da yapilabilir. Mahcem'in dunyanin en cok satan ve bu forumdaki katilimcilarin cogunun bilgisayarinda yeralan ses kartina "Shitblaster" demesinden daha ciddi degil bu.

sözün bir espri mahiyetinde soylendiğini kabul ediyorum ve yazışmalarımıza devam etmeyi düşünüyorum.

Seref duydum, yalniz lutfen yazisirken Turkce yazim kurallarina biraz daha dikkat edelim, "de" eki ne zaman ayrilir, "ki" eki ne zaman ayrilir, nokta, virgul, buyuk harf ne zaman kullanilir, bunlar bizim onem verdigimiz ve bu forumda uyulmasini istedigimiz kurallar.
 
Yeni gozlemledigim bir fenomen: FW410'u laptop'a baglayip boot ederseniz 5.4 ms bir latency elde ederken hot-plug ederseniz (laptop acikken takma durumu) latency'i 2.6 ms olarak goruyor Mr. Sonar..

Bu mantiktan hareketle 2ms'in altina dusmek icin oda sicakligiyla oynamak,amuda kalkmak,sigarayi azalmak ve Kizilaya kan vermek gibi yontemler uygulamaya karar verdim
 
250 gram aycekirdeginin de faydasi olabilir ;)

Bu bence senin bilgisayarina has bir durum. Hot plug yaptigin zaman Windows, 410'un driverini bulup yukluyor. Oysa acilista yukledigi zaman demek ki araya giren baska birseyler var. 410 Sonar'a bunlar uzerinden ulasiyor ve latency artiyor.

Bilgisayarinda hala yuklu olan eskiden kalma wrapper (ozellikle Directixer, Amulet gibi freeware olanlar), sanal MIDI patchbay (midiyoke gibi) turunden, eskiden Sonar'a is yaptirmak icin torpil yapmaya yarayan ne kadar program varsa uninstall etmeni tavsiye ederim. Ben bunlari temizledikten sonra (ilginctir) Nuendo'nun performansinda bile iyilesme gordum, ki Nuendo ile bunlari zaten kullanmiyordum. Bir sekilde bilgisayarin kaynaklarini israf ediyorlar.

Ama yukarida soylediklerimi tekrarlayayim, 5.4 ms de fena bir latency degil zaten ;)
 
su aycekirdegi olayini deneyeyim, sonucu yazarim. Dedigin tarz programlar mevcut degil laptopimin bunyesinde. benim suphelendigim senin de dedigin gibi driverlari , firmware'i yuklerken acaba XP bir problemle mi karsilasiyor durumu oldu. 5ms iyidir de, yari yariya bir durumu benim kafam almadi :p

Compel'den bir yorum var mi bu konuda?
 
mulder bende firewire 410 umu aldım ve hemen bir sorum var daha önce kullandıgım audigydeki what u hear veya wave kayıt seceneklerini secerek cakewalkdaki midileri yine cakewalkun audio kanalına kaydedebiliyordum 410 da bu işlemi nasıl yapabilirim
 
Hayirli olsun, gule gule kullan. Umarim memnun kalirsin.

Sorunun cevabina gelince: FW-410'da what you hear kayit secenegi yok, eger yanilmiyorsam zaten o opsiyon sadece Creative ses kartlarina has . "What you hear" olayi yerine Audio olarak export etmek istedigin midi track veya trackleri secip cakewalk'ta 'File' menusunden Export'u, oradan da Audio'yu secmen lazim. o zaman karsina bir suru opsiyon cikiyor (stereo mu olsun mono mu,kac bit kac khz olsun, fx'leri de ekleyeyim mi vs gibisinden), ihtiyaclarin dogrultusunda gerekli ayarlari verirsin :) Kolay gelsin

Selamlar
 
asıl yapmak istediğim midiler calarken bir kanalı solo yapıp onu cool edite yada ayrı kanala kayıt yapabilmek ama export da sadece audio olanları aktarıyor ben midileri audio ya çevirmek istiyorum
 
csanbell,exportta sadece audio olanlari aktarmiyor, ne secersen onu aktariyor..Sen midileri audio olarak aktarmak istedigin icin dogal olarak midi trackleri secip onlari export etmen lazim.simdi step step yapalim

1. Ya export etmek istedigin midi track(ler) haric tum diger trackleri mute et, ya da export edeceklerini "solo" konuma getir. DXi enstrumani bagladigin audio track'in mute olmamasina veya export edecegin diger kanallarla beraber onun da solo konumda olmasina dikkat et yalniz.

2.file-export-audio secenegine git, pop-up window cikacak, oradan audio track icin bir lokasyon sec, dosya ismi belirle ve OK ile muhabbete basla.

3.Daha sonra eger sequencer'a midi yerine audio track olarak kaydedilmis halini koymak istiyorsan yeni bir audio track acip file-import-audio deyip dosyayi bulup o track'e import edebilirsin.

Midileri kanal kanal Cooledit'e veya baska bir kanala kaydettireyim diyorsun, o what you hear ile olan bir mevzu.Ben de diyorum ki, boyle bir sey yapmana gerek yok bu isi yaparken . Audigy modundan cik acilen, FW-410 moduna gir :)

selamlar
 
Geri
Üst