kabin ses hesabı sadece hesap makinesi ile olmaz. hoparlörleri seriden paralele geçireceksin adam başı düşen amper azalacak ki zaten ses sinyali gönderiyorsun (ac gibi çalışıyor). bu durumda 8 ohm luk speakerdan yarı miktarda akım geçecek model marka özelliğine göre ses kalitesi seğişecek. diyelim ki yeni amfiye geçtin yeni hoparlörün kaldırabileceği maksimum -"peak " değerini geçerse veya önerilen kullanım gücünü aşarsa geçmiş olsun.
Hoparlörün direnci arttıkça yüksek frekansları daha çok dengeler yani direnç düştükçe daha çok üst frekans cızırtısı duyacaksınız aynı zamanda emi bozulmasını da daha çok hissedeceksiniz.
ses yükseltme hesabına gelince de iki hoparlörün toplamı kadar ses yükselmez. Hele ki watt ile ses hesabı yapmayın. iki tane 30 db sşpeaker aynı güçlerle yan yan çalışınca 33 db olur (db hesabı logaritmiktir ve watt ile hesaplanmaz. rms ler üzerinden daha mantıklı tahmin yürütebilirsiniz. aynı hoparlörden 4 tane koyun o zaman 36 db eder toplamı ( farklı tip db var dbv dbu gibi onlara hiç girmiyorum)
öha farklı bir soru benden gelsin, 16 ohm kabinim var 8+8 2x12. Bunu paralel 4 ohm yapmayı düşünüyorum ama şöyle bir çekincem var watt olarak neredeyse iki kata çıkıyorum. Hoparlörlerde yazı okuyamadım, ama hoşuma gidiyor ve zarar görmelerini istemiyorum. Acaba gümletir miyim? Eski PA 100watt transistördü, şimdi Class D takacağım 4ohm için 200+ watt kapasite var 16 ohm için 60-70 civarı. Konuya hakim arkadaşlar beni aydınlatabilir mi? yani 16 ohm'dan gelen ses süper ama watt yükseltme imkanını değerlendirsem mi 4 ohm acaba nasıl olur? Hazır PA'yı yerleştirirken bunu da halledebilirim, ama bir yandan da düşünüyorum bunları 4 ohm yapmayı herhalde tek akıl eden kişi ben olmamalıyım, bir nedeni vardır acaba? sonuçta combo amfi.
sesten memnunsanız, " no down to rabbit hole" ben olsam böyle bir sebep için sevdiğim kabini feda etmezdim . ben yüksek ohm lu sistemi, yumuşaklığı ve az parazitlenmesinden dolayı tercih ederim.