Amfi Yapıyorum

Öğrenci olmanın da verdiği parasızlık ve vakit ile böyle bir projeye başlama kararı verdim. Bu yazıyı yazmamın sebebi elektrikle ilgili hiçbir şey bilmeyen birinin (yani benim gibi birinin) nasıl ucuz bütçeyle transistörlü ampli yapabileceğini ve benim karşılaştığım sorunların üstesinden nasıl geleceğini aradığında kolayca bulmasıdır. Öncelikle amfi yapmak gerek iyi bir ampli alacak durumumun olmamasından, gerekse içimdeki uğraşma isteğinden her zaman aklımda olan bir şeydi. Bundan daha önce birkaç ufak çaplı araştırmamda lambalı amfi yapımının benim gibi biri için biraz tehlikeli olduğunu duyduğumdan dolayı, uzun süredir hem adam akıllı bir ss model hemde bunu bahane ederek canımın istediği boş bir zamanı bekliyordum. Daha sonra Slash'ın (tam bir Slash hayranıyım bu arada) arkasında mini stack bir Marshall'ın çıkmış olduğu bir resmini görmemle araştırmaya koyulmam bir oldu. Kısa süre içinde amfinin 1987 model Marshall Lead 12 3005 yada diğer adıyla Jcm800ss (Sanırım Jcm800 kataloğunda yer aldığı için bu ismi almış.) olduğunu öğrenip, tonlarını dinlemeye koyuldum. Tonları gerçekten de hoşuma gitti ve katı bir amfi olmasının verdiği sevinç ile de birlikte direk yardım istemek için buraya yazdım. @SilverSky yaptığı lead klonunu göstererek kafamda yapabileceğim fikri iyice oturdu.

Yapıma başlamadan önce bu başlık sadece makale tarzı bir başlık değil. Bu başlığı açmamın bir sebebi de forumdakilerin dikkatini çekip, sıkıntı çıkan konularda yardım isteyip, projenin daha erken bitmesini sağlamak.

!!!UYARI!!!:Eğer sizde benim gibi amfi yapmak istiyorsanız ve bu işi benimle paralel götürmek gibi bir fikir oluştuysa aklınızda kesinlikle böyle bir şey denemeyin çünkü amfinin kaçıncı denemede çalışacağı nasıl bir şey olacağı ne kadar süreceği hiç belli değil. Bir aylık bilim merkezinde programım var o yüzden vakit bulamayadabilirim. Sonuç olarak zaten çoğunuz böyle bir şeye kalkışılmayacağını biliyor ancak yine de tedbir amaçlı olarak Sakın Şimdi Denemeyin.

Öncelikle Amfi yapımı adına henüz pek bir şey yapmadım hatta malzemeleri bile almadım çünkü önceleri Pertinaks kartı denen delikli kart ile devreyi yapmayı planlarken, Mustafa abinin PCB (Printed Circuit Board: Aslında gayet aşina olduğunuz bir şey kendisi, Günlük hayatta kullandığımız hemen hemen her türlü seri üretim elektronik cihazlarda bu karttan mevcut. Bu devre kartı devredeki iki elemanı kablolar ile birbirine bağlamak yerine cam yünü ve epoksinin üzerinde çeşitli iletkenlerle bir harita çıkartarak bağlanmasını sağlıyor. Genel yapım amacı seri üretimi ve onarımı kolaylaştırmak ve cihazı boyut olarak küçültmektir.) tavsiyesi aklımı iyice karıştırdı. İlk başlarda yapımı gayet zor geldi ancak ufak bir araştırmayla bu kartı çizmeye yarayan birkaç program olduğunu gördüm. Çok kullanıldığı için ben malesef cracked bir proteus kullanmayı tercih ettim ve ufaktan programı kullanmayı öğrenme çalışmalarına başladım. Arayüz olarak pek sıkıntı bir program değil ancak ilk kez kullandığınız için her işlemde ya istediğiniz opsiyonu arıyor ya da internete bakmak zorunda kalıyorsunuz bu yüzden ufak bir temel eğitim süreci olması gerektiğine karar verdim.

Şimdilik benden bu kadar. Eğer sizde daha önce bu konuyla ilgilendiyseniz ve kesinlikle dikkat etmem gereken bir nokta olduğuna inanıyorsanız, lütfen başlık altına herkesin görmesi için yorumlayınız. Eğer ki bana işin düştüğünde soru sorabilirsin diyorsanız onu da bana Öm veya Yorum yoluyla iletirseniz çok sevinirim. :D
 
Bende yapacaktım vazgeçtiğim nokta amfi hoparlör kısmı oldu.
Kaliteli bir "Elektro gitar amfisi" hoparlörü 150-250 lira arasında geziyor.
Ek masrafları 100 desen 350 ediyor. Ve el ile yapılan lehimler parazit yapabilir. Makine lehimi ile el lehimi aynı şey değil.
2.el Blackstar core id 15 almak daha mantıklı geldi. Tabi ben Ibanex tbx65R yi 300 liraya aldım o ayrı mesele
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Bende yapacaktım vazgeçtiğim nokta amfi hoparlör kısmı oldu.
Kaliteli bir "Elektro gitar amfisi" hoparlörü 150-250 lira arasında geziyor.
Ek masrafları 100 desen 350 ediyor. Ve el ile yapılan lehimler parazit yapabilir. Makine lehimi ile el lehimi aynı şey değil.
2.el Blackstar core id 15 almak daha mantıklı geldi. Tabi ben Ibanex tbx65R yi 300 liraya aldım o ayrı mesele
Yapacağım modelin diğer amfilerle kıyaslamasını yapacak olursam fiyat pekte sıkıntı değil ancak, yukarıda da yazmıştım kursum var diye; şimdi buna ek olarak bir de bir değil iki kuzenimin düğün dernek işleri eklendi. Yani amfiyi bu yaz yapabilir miyim bilmiyorum.
 
Hem piyasada olmayan (olsa da eskisi gibi olmayan) amfilere sahip olmak, hem de kendime ödeyecek işçilik ücreti olmadığından ucuza mal etmek amacıyla 5 adet Marshall/Fender amfi yaptım. Elektrik mühendisiyim, hatta bu alanda doktoram var. Sizlere en önemli tavsiyem lütfen GÜVENLİK önceliklerini ihmal etmeyin. Bunun da bir numaralı şartı güvenlik ve temel/ileri eletrik konularında bilgi sahibi olmanız.

Yaptığım 5 amfi ile ilgili paylaşımlarımı Gitarpedal forumunda bulabilirsiniz.
 
Geri
Üst