Yeni Başlayan Birinin Aklındaki 7 Soru Yardıma Ihtiyacım Var.

Merhaba gitarda çok amatörüm aşırı amatörüm.
Gitarı bu video ile sevdim.
Çift humbucker giriş seviyesi bir elektro gitara sahibim ve IBANEZ TBX65R amfiye sahibim.

1. Bu parça hk.
İlk 12 saniyede kısmı çok seviyorum ve bunu çalmam için üst düzey bir gitara mı sahip olmam gerekir ?


2- Bu distortion mu oluyor ?

3- Amfimde bir sürü tuş var internete baktım ama hepsi çok karışık geliyor tam anlamadım bile özet ile anlatabilecek var mı ?
Sırasıyla Normal Kanalında bulunun tuşlar
GAIN - BASS - MIDDLE - TREBLE
ARDINDAN HOT KANALINDA BULUNAN TUŞLAR
GAIN - BASS - MIDDLE EQ - TREBLE - VOLUME - REVERB LEVEL


4- Gitar amfiye takılıyken ufak bir cızırtı oluyor ama tellere dokununca cızırtı gidiyor bu problemi nasıl çözebilirim ?

5- Gain en sondayken cızırtı olması normal mi ?

6- Gain yükselttiğimde seste yükseliyor gain yüksek tutup ses mi kısmalıyım yoksa ses açıp gain mi kısmalıyım ?

7- Distortion,clean,drive gibi terimler duyuyorum clean temiz ses distortion kirli bozuk ses ama drive ne anlama geliyor anlamadım anlatabilir misiniz ?

Not: Araştırma yapmaya çalıştım ancak ya çok karmaşık anlatılmış yada bulamadım.
 
Öncelikle videonun basında zor bir teknik bulunmuyor ama çok amatör biride çalamaz. Bazı temel teknikleri mesela alternative picking gibi hallettikten sonra bunu çalmaya çalışabilirsin. Internette falan bolca bilgi bulabilirsin teknik konusunda.

Seslerler ayırmak gerekirse clean zaten temiz ses. Drive ise o clean sesin gain arttıkça bozulmasıyla oluşan sestir. Düşük gaine yani blues parçalarında sıkça duyduğumuz hafif kirli gitar sesine crunch deriz. Normal rock parçalarında drive sesi dersek punk gibi biraz daha kirli veya heavy metal parçalarına da overdrive Sesi duyarız. Distortion ise çok yüksek kirlilik sonucu denir. Bunların tabi böyle ölçütleri yok daha anlaşılır olması için şuan uydurdugum bir sıralama. Drive kısaca sesin kirlenmesi.

Gain açtıkça ses yükselmesi çok olağan bir durumdur. Yanı işin özü aslında budur. Ilk distortion, drive tonu bildiğim kadarıyla lambalı amfilerin sesi çok yüksekte fazla kırılmasıyla oluşan sonra gitaristlerin beğenip kullanmasıyla oluşmuştur. Senin amfin lambalı olmadığı için sesi kısıp gain acabilirsin. Ama o duyduğun aşırı kirlenme sadece gain ayarları ile değil eq ayarları yani orada ki bas mid tiz dengesi ile de ayarlanır.
Buda diğer soruna geliyor. Bass sesler için bass potansi, orta sesler için mid potansi, tiz sesler için treible potansi vardır. Amfinin iki kanalı olduğu için bundan iki tane var. Kanal ne demek? Orada channel tuşu var gördüğün gibi. Ona bastığında sağ da olan potanslar tekrar bastığında solda olan potanslar aktif olur. Şimdi senin bu potansların işlevlerini anlaman için biraz vakit harcaman gerekecek. Ilk başta hepsini 12 yönüne yani o potansin ucunda ki işaret tam yukarı bakacak yine getirip, mesela ilk bassi oynatarak seste ki değişimleri, sonra tekrar 12ye getirip diğerlerini de aynı bu şekilde oynatarak değişimleri algılayabilirsin. Biraz aşağı yukarı oynayacaksın yani.
X mode sanırım guclendiriyordu tbx çok hakim olduğum bir amfi değil. Ama eğer metallica master of puppets seviyorsan sana tamamen tahmini olarak bir potans önerisinde bulunayım. Anlamana yardımcı olur. Şimdi şarkıda ki gitarda fazla gain ve bas olmadığı için, bassi saat 10 yönüne gainide 12 yönünde tut. Treible en sona kadar çıkar middle genelde amfiden amfiye en çok fark eden bu bence 1 ya da 11 yönü arasında bi yerde tut.

Gelelim reverbe. Reverb sesin derinliği olarak geçer. Basit bir örnekte reverbi arttırdıkça sanki bir mekanda çalışıyormuşsun gibi ses değişir. Başlarda çok işin olmaz kapalı tutabilirsin.
Dip gürültü sorunun bir çok sebebi ve çözümü var forumda bakabilirsin ama her zaman dip gürültüsü olur senin ki normal düzeyde diye tahmin ediyorum. Iyi forumlar
 
Geri
Üst