Bloodbath

Forum mudavimlerimizden Bloodbath, yaptigi bir parca hakkinda elestiri ve oneri istedi. Muzik tarzi ve elindeki donanim acisindan forumun genel profiline uygun oldugunu dusundugum icin parcasini bizim forum arazisine yukledim. Bu parcaya gelecek onerilerin, cogu katilimci icin yararli olacagina inaniyorum. Parcayi asagidaki linkten indirebilirsiniz:

Reflection in the Cave

Kullandigi alet-edevati da soyle ozetliyor Bloodbath:

pek fazla bisey kullanmadim parcayi yaparken.
gitarim 2.-3. sinif bi gitar,markasi phil-pro, efektorum POD 2.0,
baterileri de fruity loops ile yazdim.
music maker 2004 ile kayit yaptim. ses kartim sound blaster audigy ES.
sanirim hepsi bu kadar :D

Konuyu baslatip sozu sizlere birakiyorum, yorumlarinizi, onerilerinizi paylasin. Ben daha sonra gelip birkac oneri getirecegim.
 
Bu arada şarkıda fazla bir bütünsellik yok. Ritimler gelişi güzel bulunup dizilmiş gibi. Sert bir sound yakalamak dışında beyendiğim bir nokta yok fazla.
 
mp3 kalitesi nedeniyle sf le kınıyorum 8O

ardından beğenmediğimi belirtirim ama bunun nedeni bu müzik türünü pek dinlemememde var.

ayrıca kickler kafama vuruyor gibi amacı onların kafaya vurmak ise başarılı olmuş.mixi biraz daha iyi olsa imiş kendi türü içerisinde fena değil gibi gözüküyor ama.ve en önemli si bass yooooook...olamaz :evil: böyle bir şarkıda bass olmalı ...

kolay gelsin
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
bb,

Ozel yazismamizda da belirttigim gibi ben parcayi begendim. "Ben simdi bir solo calicam, siz de dinleyeceksiniz" mantigindan uzak, planlanmis bir parca bu.

(sololardan hoslanmadigim zannedilmesin, ama dakikalarca solo calip beni baymadan dikkatimi ayakta tutmayi basaran muzisyen sayisi cok da fazla degil)

Ben muzikte degisiklikten yanayim, zaten yaptigim parcalar da bunu gosterir. Sesler degissin, dokular degissin, armoni degissin, tempo degissin. Degisebilecek ne varsa degissin. Ama o zaman sicktear'in dedigi gibi "butunsellik olmamasi" tehlikesi geliyor insanin karsisina. Yani parcanin bolumlerinin birbirinden kopuk olmasi, oylesine ardarda eklenmis yamalar gibi durmasi tehlikesi...

Bunu onlemenin birinci yolu, tum bu degiskenligin ardinda bazi temalari (degistirerek de olsa :D ) tekrarlamaktir. Bu tum parcalari zamk gibi birbirine tutturur. Ikinci yontem, bir bolumden digerine gecerken bazi seslerin kulaga kilavuzluk etmesidir. Bu sesi secmek tamamen senin yaraticiligina kalmis. Bir synth sesi, ornegin, bu bolumde sekillenmeye baslayip bir sonraki bolume dogru uzayip gidebilir.

Bilgisayarda muzik yapilmaya baslanmasi insanlari non-linear muzik yapmaya yonlendirdi, muzigi bolum bolum dusunup yapiyoruz, cunku yapabiliyoruz. Eskiden bu mumkun degildi. Muzik "yatay" bir olaydi. Muzigin dikey yapilmaya baslanmasi bazi olanaklari getirirken bazen butunlugu ve surekliligi azaltiyor.

Biraz daha somut konulara gelirsek, davul programlamana birsey demeyecegim, benim hic beceremedigim birseydir, benden cok daha iyisin, o yuzden uzerime vazife degil. Ama Fruity Loops gercekci davul "tusesi" yakalamak icin uygun bir program degil, en kisa zamanda daha iyi bir programa ve/veya loop'lara ilerlemen gerekiyor.

Son olarak nebu'nun dedigi gibi, bass eksikligi cok onemli. Fruity Loops ile dahi olsa bir bass ekleyerek parcanin agirligini artirabilirsin.

Sevgiler,

domo
 
Vokalsiz ve bassiz biraz bos kaliyor benim icin; gerci ben metal dinlemiyorum bu yuzden yorum yapmam yanlis sanirim. Gitarlarin tonlari zaman zaman cok vizildar gibi ama sanirim bu metalcilerin sevdigi birsey. Davullari begendim aslinda; tabi basla beraber dinlesek daha iyi olacak :)
keep on rockin'
 
yorum yapan herkes icin cok tesekkur ederim. bass ve vokalin olmamasi cok buyuk bi eksik solediginiz gibi. bass gitar olmadan fruity loops ile yapicagim bass in pek guzel olmayacagini dusundugum icin koymadim. solo dusunuyorum aslinda. ama su siralar kayit ile ugrasamiyorum. malum lise 2, dersler yogun. :)
CrazyLead yorum yapmani beklerdim acikcasi..
ayrica domokuna da cok tesekkur ediyorum ilgisinden dolayi..
 
Abi ben bu kayıtta Jeff_Loomis parmağı sezdim biraz bilmem doğru mu? :D Ben seni bir konuda destekleyeceğim benim her zaman mantığım genel hatlarıyla bir şeyler üretmek ve ona bir süre sonra dişarıdan bakarak kullanılabilir olup olmadığına karar verdikten sonra da eksiklerini tamamlamaktır! (Bu sadece müzik konusunda değil her konuda böyledir benim için, çünkü her zaman geri dönüş daha kolay olur ve eğer her seferinde bütün olarak üretmeye çalışırsan yani bir seferde eksikleri tamamlanmış hatasız bir şey yapmaya çalışırsan bitirdiğinde onun eksiksiz olduğu fikri beynine yerleşmiştir ve eksikler gözünden kaçabilir...) Bir şeyi direkt bütün olarak üretmeye çalışmak biraz zorlama şeyler çıkmasına ve bütünlüğün bozulmasına da sebep olabilir (yani arka arkaya dizilmiş riffler gibi, ayrıca aradan geçen süre değişkenlik açısından çok önemlidir... (Mesela ben beste yaparken bazen bir riffi aylarca kenara bırakırım ve günü geldiğini düşündüğüm zaman oturup o riffin üzerine doğaçlama yaparım! ) Seni bir şekilde bir şeyler üretmiş olduğun için sonsuz destekliyorum eminim ki parçandaki eksiklikleri (bass ve vokalden bahsetmiyorum) sen şu anda görebilmeye başlamışsındır... Beste yaparken vokalsiz bir parçayı tamamlayıp sonradan vokal eklemek biraz zorlama hissi verebilir ama dediğim gibi ben şu anda beste işini kısa sürede yapıp tamamlayabilecek seviyede olmadığımı düşündüğüm için uzun zamana yayarım... (burası önemli çünkü esas hedef bu değildir...) Beste yapa yapa herkesin bir stili oluşacaktır... Bu oluşana kadar mantıklı hareket edip zorlamalardan kaçınmak ve en önemlisi "HİSSETTİÐİNİ ÇALMAK" çok önemlidir, yani "şu parçayı tamamlamam lazım oturup biraz bir şeyler deneyeyim" yanlış bir mantıktır...(Çoğumuz birşeylewr üretme gazıyla dolu olduğumuz için bu hatanın içine düşeriz...) Okuldan eve geldiğinde eğer ağzında önceki gece yazdığın riff varsa bu tam zamanıdır ya da gitarı eline aldıktan bir süre sonra kendini yazdığın riffi çalıyor olarak buluyorsan...
Bu konuda Dave Mustaine'den örnek veriyim In My Darkest Hour'u Cliff Burton'ın öldüğünü öğrendiği gün yazmış yani tam bir "hissiyat gününde" ve kendi tarzını oturtmuş olduğu için bir günde olayı tamamlayabilmiştir...
Ayrıca Hangar 18 için kayıt dünemiydi ben stüdyoya elimdeki "riff" ile geldim ve biraz düzenleyip kaydettik diyor burada bahsettiği "riff" parçanın bütünü olmalı çünkü parçanın tamamını kendisi yazmış eğer stüdyoda grupla beraber yapılan iş besteyi tamamlamak olsaydı parçanın yazarlarında Marty ve diğerleri de olurdu... Yukarıda söylediğimin aksine (benim yaptığımın) parça bir seferinde yapılmıştır... Burdaki önemli nokta adamın bir seferde birden çok riffi bütün olarak yazabiliyor seviyede olmasıdır... Eğer ilk albümdeki Mustaine parçalarına veya Metallica'daki Mustaine parçalarına bakarsan aynı bütünselliğin olmadığını parçaların daha çok tekrarlara dayalı olduğunu görürsün! Yani Mustaine'in yukarıdaki "genel hatlarıyla oluşturma" seviyesi zamanla bir parça uzunluğuna ve bütünlüğüne ulaşmıştır.. Demem o ki Mustaine bu süre içerisinde kendi stilini oluşturup oturtmuştur... Ulaşılması gereken seviye de budur! Sen de yaptığın işlerde bütünlük olmasına dikkat etmeli (yani bir seferdeki üretim seviyeni arttırmalısın) oluşturduğun bütün parçaların oturaklılık seviyesini geliştirmek için uğraşmalısın... Ayrıca unutmaman gereken bir şey var ki herkesin işleyişi farklıdır eğer farklı bir tekniğin varsa buradaki genel mantığı kendi tekniğine modifiye edebilirsin....Son olarak benim için en önemli nokta yaptığın şarkılar bir birinden rahat ayırt edilebilir olmalı (ilk seferde) ve rifflerin özellikli olmalıdır! Metal müzik mazisinin 30 seneye ulaştığı bir dönemde bir çok insanın yazabileceği şeyleri düşük seviye olarak algılamalısın!(Buna örnek benim için bir çok Solitude riffidir...) Jeff_Loomis'e hep söylerim kendinden birşeyler katmak diye, işte bunu yapmalısın..

Ben burda mümkün olduğunca parçayı değil yazma tekniği ve beğenilirlik üzerinde durmaya çalıştım yani biraz soyut kavramların.. Çok kafa yorarım bunun üstüne ve sonuçlarım bunlardır umarım işine yarar...
 
Barışım,

Davulları çok beğendim,sen yazdıysan ellerine sağlık. Keşke biraz daha süslü ataklar yazsaymışsın. O zaman tam prog-death olurmuş.

Gecenin bu vaktinde sesi fazla açamadığım için mixle ilgili yazmıycam. Sanırım biraz "kaba". Veya boğuk. Bilmiyorum ikisinden biri. POD senin mi yoksa bijenden mi aldın. Eğer seninse hayırlı olsun. Üstünde paralansın.

Fazla kaptırma bu kayıt işine kendini sonra benim gibi gecenin 3'ünde son bestenin mixini ne kadar içine sindirmeye çalışsan da sindirmeden bitirmeye kasar, ertesi sabaha dinç kafayla dinlemek için bir an önce yatma isteğiyle yanıp tutuşur ama bir yandan da arkadaşının mixiyle ilgili yorum yapmakn gerektiğinden bir türlü yatak yüzü göremeden sabah yüzü görürsün. Hele bir de akşam 9'da konsere gideceksen tam işkence.

Berkay (mustaine_64) niye benim parmağımdan bahsetmiş anlamadım. Benim prodüksyon tarzıma benzemiyor ki bu kayıt! Davullar çok daha agresif benimkliere göre.

Neyse uykum geldi, yarın daha mantıklı yazarım...
 
Ya "fruity loops- audigy ve bir de pod" görünce direkt herhalde Cemlerde kaydettiler diye düşündüm! Bir de davulların agresifliğinden seni tahmin edemezdim çünkü sen bilerek de agresif yazmış olabilirdin... Ben gitar soundunu beğendim ama...
 
cemciim ve berkaycim,
yorumlariniz icin cok tesekkur ederim.
pod benim, dubai işinden bahsediyodum ya sana o is oldu iste :)
ayrica nebukenazar kicklerin cok yuksek geldigini soglemissin. bilerek oyle yaptim. cunku twin hastaligim var ve kickleri duyurmam lazimdi.
cem, atak konusuna gelince evet biraz sonuk.. toplamda 2 yerde var ama senin de bildigin gibi fruity loops da ataklar hem zor hemde kesik kesik. oluyo.
yorumlariniz icin tekrar tesekkurler.. :)
 
Sabah oldu ve yüksek volumde dinledim. Şimdi ilk olarak sol gitarın sesi sağ gitara göre çok daha kısık olmuş. Buna daha fazla dikkat etmeni öneririm. Şarkı "asimetrik" olmuş. Kafamı sağa çevirmem gerekiyor şarkıyı dinlerken. Neyse onun dışında croslara comp. eklesen daha iyi olur, veya davulun geneline comp. ekle bazı yerlerde davul çok öne çıkıyor böyle giderebilirsin. Sanırım davulun bütün parçaları kuru (dry) hiç efekt eklememişsin. En azından snare'a reverb ekleyebilirdin.

Neyse sen bize gel ben sana daha ayrıntılı anlatırım. Onun dışında şarkıyı beğendim. Öncekilere oranla çok daha iyi. Davulla iyi desteklemişsin rifflerini...
 
Geri
Üst