Tarihin En İyi Korku/Gerilim Filimleri

Dünyada geçişten günümüze en iyi korku/gerilim filimleri nelerdir.

İşte benim listemdekiler:



Yaşayan Ölülerin Gecesi - Night of the Living Dead

Tür : Korku / Gerilim
Yönetmen : George A. Romero
Senaryo : George A. Romero , John A. Russo
Görüntü Yönetmeni : George A. Romero
Müzik : Scott Vladimir Licina
Yapım : 1968, ABD , 96 dk.

Oyuncular

Duane Jones (Ben) , Judith O'Dea (Barbra) , Karl Hardman (Harry Cooper) , Marilyn Eastman (Helen Cooper / böcek yiyen Zombi) , Keith Wayne (Tom) , Judith Ridley (Judy) , Kyra Schon (Karen Cooper / yukarı kattaki ceset) , Charles Craig (haber sunucusu / leş yiyici adam) , S. William Hinzman (mezarlıktaki adam) , George Kosana (Şerif McClelland) , Frank Doak (bilim adamı) , Bill 'Chilly Billy' Cardille (aktüel haber sunucusu) , Mark Ricci (bilim adamı) , Vincent D. Survinski (Zombi peşindeki sivil) , John A. Russo (Askeri muhabir / evdeki zombi) , George A. Romero (Washington muhabiri)

Zombiler ve yamyamlık, 1968'e kadar korku filmlerinin iki farklı donesi olarak kalmıştı. Fakat George Andrew Romero'nun küçük bir bütçe ile çektiği Yaşayan Ölülerin Gecesi, insan eti yemeye şartlanmış Zombi'leriyle ve kişilikli anlatımıyla yeni bir çığır açtı ve arkasından gelen nice yeni yapıma da "korkutma ve germe garantili" bir formül sunmuş oldu..





The Omen

Tür : Korku / Gerilim
Yönetmen : Richard Donner
Senaryo : David Seltzer
Görüntü Yönetmeni : Gilbert Taylor
Müzik : Jerry Goldsmith
Yapım : 1976, İngiltere , 111 dk.

Oyuncular

Gregory Peck (Robert Thorn) , Lee Remick (Kathy Thorn) , David Warner (Keith Jennings) , Billie Whitelaw (Bayan Baylock) , Harvey Stephens (Damien) , Patrick Troughton (Peder Brennan) , Martin Benson (Peder Spiletto) , Robert Rietty (Keşiş) , Tommy Duggan (Rahip)

Amerikan Elçisi Robert Thorn'un eşi hüsranla sonuçlanan bir doğum yapar. Adam karısının acı gerçeği öğrenmesini engelleyip bir başka bebeği sahiplenmelerini sağlar. Fakat çocuk büyümeye başladıkça bazı tuhaf olaylar gerçekleşmeye başlayacaktır.

İntihar ve ölümlerin ardından baba, oğlunun gizemini çözmeye karar verir. Ve onun şeytanla olan yakın ilişkilerine dair ipuçları keşfetmeye başlar.

Zamanında bolca eleştiri almasına rağmen kült bir korku filmi olmakta gecikmedi. Devam filmleri de bulunmaktadır. Ve pek çok kaynağa göre, seri bir bütün olarak başarılı kabul edilir. Senaryodaki bazı açıklar ise, izleyeni dehşete düşüren sahneler nedeniyle fazla dikkat çekmez.



Günah Tohumu - Carrie


Tür : Dram / Korku
Yönetmen : Brian De Palma
Senaryo : Lawrence D. Cohen , Stephen King (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : Mario Tosi
Müzik : Pino Donaggio
Yapım : 1976, ABD , 98 dk.

Oyuncular

Sissy Spacek (Carrie White) , Piper Laurie (Margaret White) , Amy Irving (Sue Snell) , William Katt (Tommy Ross) , Betty Buckley (Bayan Collins) , Nancy Allen (Chris Hargensen) , John Travolta (Billy Nolan)

Carrie White annesiyle birlikte yaşayan, asosyal ve çekingen bir genç kızdır. Yetişkinliğe ayak basmasıyla birlikte, çok kızdığı zaman ortaya çıkan parapsikolojik yetenekleri yavaş yavaş belirmeye başlamıştır.

Kendisine karşı gruplaşan bazı okul arkadaşlarının mezuniyet balosu için sinir bozucu bir oyun hazırlamaları üzerine, Carrie’nin beyin gücü iyice çığrından çıkacaktır…

Brian De Palma’nın erken dönem başyapıtlarından biri olan Günah Tohumu, korku sinemasının da en önemli yapıtlarından biri. Stephen King’in romanından uyarlanan film, romanın atmosferini başarılı bir şekilde aktardığı gibi, yönetmenin yenilikçi tavrını da özellikle mezuniyet balosu bölümünde ortaya koyar. Yönetmen gerilimin had safhaya ulaştığı partide, ekranı bölerek ve ses kuşağını zenginleştirerek unutulmaz bir atmosfer yaratır.




Suspiria


Tür : Fantastik / Korku / Gerilim
Yönetmen : Dario Argento
Senaryo : Dario Argento , Daria Nicolodi
Görüntü Yönetmeni : Luciano Tovoli
Müzik : Dario Argento , The Goblins
Yapım : 1977, İtalya / Batı Almanya , 97 dk.

Oyuncular

Jessica Harper (Suzy Bannion) , Stefania Casini (Sara) , Flavio Bucci (Daniel) , Miguel Bosé (Mark) , Barbara Magnolfi (Olga) , Susanna Javicoli (Sonia) , Eva Axén (Patty Hingle) , Rudolf Schündler (Prof. Milius) , Udo Kier (Dr. Frank Mandel)

"Bu filmin son 12 dakikasından daha korkunç birşey varsa; o da ilk 92 dakikasıdır!"

Amerikalı genç bir kadın, dünyaca ünlü bir bale okuluna gitmek için Almanya'ya gelir. Fakat daha okula adım atmadan, tuhaf olaylar kendisini göstermeye başlar. Yağmur altında, gecenin bir vakti okula doğru yürürken, bir başka öğrencinin okuldan kan ter içinde fırladığını görür.

Nihayet okula kapak atar. Fakat geceleri duyacakları garip sesler ve dedikodular, okula ve yöneticilerine dair, korkunç bir gerçeğe doğru yaklaştıracaktır onu...

Dario Argento'nun başyapıtı, aynı zamanda sinema tarihinin en korkunç filmlerinden biri. Argento'nun eski binada yarattığı atmosfer eşsizdir. Işık ve ses kullanımı doruk noktasına ulaşır, müzikler ise izlendiğinden sonra bile uzun süre terk etmez izleyiciyi.

Yeniden yapımının da proje aşamasında olduğunu son bir bilgi olarak aktaralım.



Damien: Omen II - Damien: Omen II

Tür : Korku / Dram / Gerilim
Yönetmen : Don Taylor
Senaryo : Harvey Bernhard , Stanley Mann , Mike Hodges
Görüntü Yönetmeni : Bill Butler
Müzik : Jerry Goldsmith
Yapım : 1978, ABD , 107 dk.

Oyuncular

William Holden (Richard Thorn) , Lee Grant (Ann Thorn) , Jonathan Scott-Taylor (Damien Thorn) , Robert Foxworth (Paul Buher) , Nicholas Pryor (Dr. Warren) , Lew Ayres (Bill Atherton) , Sylvia Sidney (Marion Hala)



Serinin ikinci filmi olan "damien:eek:men ii" yine isminden de anlaşılacağı gibi damien ağırlıklı.Filmde damien ergenliğe ulaşır,üstelik askeri bir okulda olduğundan disiplinli ve sıkı bir eğitim alır,bu sıralarda kendisinin normal olmadığını,şeytani güçleri olduğunu ve yavaştan deccal olduğunu anlar,onu koruyan ve yardım edenler bu filmde de vardır,bu filmde yardım edenler arasına okulundan üst düzey askerler de dahil olur.Birinci filmin sonunda damien'ı öldürmek için kolları sıvayan tarikat bu filmde de başrollerdedir..





Yaratık - Alien



Tür : Macera / Korku / Bilim Kurgu / Uzay
Yönetmen : Ridley Scott
Senaryo : Don O'Bannon , Ronald Shusett
Görüntü Yönetmeni : Derek Vanlint
Müzik : Jerry Goldsmith
Yapım : 1979, İngiltere , 117 dk.

Oyuncular

Tom Skerritt (Captain Dallas) , Sigourney Weaver (Lt. Ellen Ripley) , Veronica Cartwright (Lambert) , Harry Dean Stanton (Brett) , John Hurt (Kane) , Ian Holm (Ash)

Kurtarma gemisi Nostromo, uzun görevinden Dünya'ya dönerken bir yakındaki bir gezegenden bir yardım sinyalı alır. Önce kararsız kalan mürettebat, sonunda yardım etmeye karar verir. Gezegene yapılan zorlu bir inişten sonra bir ekip arama çalışmaları için bölgeyi araştırırlar. Girdikleri bir mağarada bilinmeyen bir ırkın yumurtalarını bulurlar.

Aynı sırada gemi bilgisayarı aldıkları sinyalin bir yardım sinyali değil uyarı olduğunu deşifre eder. Yumurtalardan biri kırıldığında ekip nasıl bir belaya bulaştığını farkeder...

Ridley Scott'ın başlattığı Alien serisi gişelerde büyük başarı yakalamış, günümüze dek toplam 4 film çekilmişti. Halen 5. film ile ilgili çalışmalar sürmekte.

1980 yılında en iyi sanat yönetimi ve en iyi efekt dalında Akademi Ödülleri'ne aday olan film, efekt dalında bu ödüle layık görülmüştü.




The Shining

Tür : Korku / Gerilim
Yönetmen : Stanley Kubrick
Senaryo : Stanley Kubrick , Stephen King (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : John Alcott
Müzik : Wendy Carlos , Rachel Elkind
Yapım : 1980, İngiltere , 146 dk.

Oyuncular

Jack Nicholson (Jack) , Shelley Duvall (Wendy Torrance) , Danny Lloyd (Danny) , Scatman Crothers (Dick) , Barry Nelson (Stuart Ullman) , Philip Stone (Delbert Grady)

Jack Torrance (Jack Nicholson) Colorado dağlarındaki Overlook Oteli'nin bakıcısı olmayı kabul eder. Otel kışın kapalı kalacağından Jackve ailesi uzun bir süre boyunca mekanın tek misafirleri olacaklardır.

Kar fırtınası aileyi dış dünyadan yalıttığında, medyumluk ve telepatik güçlerden nasibini almış olan Jack'in oğlu Danny otelin "perili" olduğunu ve ruhların babası Jack'i yavaş yavaş çıldırma noktasına getirdiğini farkeder.

Jack, yıllar önce karısı ve iki kızını öldüren otelin eski bakıcısı Bay Grady'nin hayaletiyle tanıştığında işler iyice kızışacaktır.

Shining çoğu kişiye göre Kubrick'in gerçek başyapıtı. Usta yönetmen bu filmde gerilim ve korkutma sanatını, eşsiz bir grafik anlatımla sıfırdan inşaa ediyor. Filme kaynaklık eden Stephen King'in romanı, ülkemizde de "Medyum" adıyla, bir dönemin en çok satan kitapları arasındaydı.



John Carpenter's The Fog



Tür : Korku / Gerilim
Yönetmen : John Carpenter
Senaryo : John Carpenter , Debra Hill
Görüntü Yönetmeni : Dean Cundey
Müzik : John Carpenter
Yapım : 1980, ABD , 89 dk.

Oyuncular

Adrienne Barbeau (Stevie Wayne) , Jamie Lee Curtis (Elizabeth Solley) , Janet Leigh (Kathy Williams) , John Houseman (Mr. Machen) , Tom Atkins (Nick Castle) , James Canning (Dick Baxter) , Charles Cyphers (Dan O'Bannon) , Nancy Kyes (Sandy Fadel) , Ty Mitchell (Andy Wayne) , Hal Holbrook (Peder Malone)


Omen III - The Final Conflict: Omen III

Tür : Korku / Gerilim
Yönetmen : Graham Baker
Senaryo : Andrew Birkin
Görüntü Yönetmeni : Phil Meheux , Robert Paynter
Müzik : Jerry Goldsmith
Yapım : 1981, İngiltere / ABD , 108 dk.

Oyuncular

Sam Neill (Damien Thorn) , Rossano Brazzi (DeCarlo) , Don Gordon (Dean) , Lisa Harrow (Kate Reynolds) , Barnaby Holm (Peter) , Mason Adams (Başkan)





Şeytanın Ölüsü - The Evil Dead


Tür : Fantastik / Korku / Aksiyon
Yönetmen : Sam Raimi
Senaryo : Sam Raimi
Görüntü Yönetmeni : Tim Philo
Müzik : Joseph LoDuca
Yapım : 1982, ABD , 85 dk.

Oyuncular

Bruce Campbell (Ash) , Ellen Sandweiss (Cheryl) , Hal Delrich (Scotty) , Betsy Baker (Lynda) , Sarah York (Shelly)

Beş arkadaş haftasonunu geçirmek için ormandaki bir kulübeye gelirler. Burada, daha önce bir profesör tarafından bırakılmış teyp kaydına ve sonradan Nekronomikon'un kendisi olduğu anlaşılan Ölüler Kitabı'na rastlarla. Teybi çalıştırdıklarında profesörün kendi çevirisini yaptığı ölüleri canlandırma pasajlarını dinlerler ve ağıza alınmayacak derecede dehşetli bir kötülük ormanda açığa çıkar.

Önce ormanın kendisi sonra da insanlar kötücül yaratıklara dönüşmeye başlar. Kızlardan biri ormana kaçtığında ağaçların tecavüzüne uğrar. Diğerleri de daha az korkunç olmamak üzere paylarına düşen dehşetle yüzleşeceklerdir. Filmin asıl kahramanı, eğer varsa, hiç kuşkusuz Bruce Campbell'ı türün hayranları arasında ölümsüzleştirecek olan Ash karakteridir.



Şey - The Thing


Tür : Aksiyon / Korku / Bilim Kurgu
Yönetmen : John Carpenter
Senaryo : Bill Lancaster , John W. Campbell Jr. (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : Dean Cundey
Müzik : Ennio Morricone
Yapım : 1982, ABD , 109 dk.

Oyuncular

Kurt Russell (MacReady) , Wilford Brimley (Dr. Blair) , T.K. Carter (Nauls) , David Clennon (Palmer) , Keith David (Childs) , Richard Dysart (Dr. Copper) , Charles Hallahan (Vance Norris) , Peter Maloney (George Bennings)

Kuzey Kutbu'ndayız. Norveçli 2 araştırmacı, tuhaf bir şekilde bir Haski kurdunu çılgınca avlamaya çalışırken Amerikalıların üssüne kadar gelir ve ölürler. Kurt kampa sığınır. Pilot MacReady ve doktor Copper durumu araştırmak için helikopterle Norveçlilerin kampına giderler.

Açıklanamayan olayların izini taşıyan kamp yerle bir olmuştur. Etrafta ölüler ve donmuş bir buz blokun içinde tuhaf bir nesne vardır. MacReady ve Copper kendi üslerine döndüklerinde dehşet başlar. Masum kurt köpeği, öldürdüğü herkesin şekline bürünebilen "şey"e dönüşmüştür.

Poltergeist

Tür :Gerilim / Korku
Yönetmen :Tobe Hooper
Senaryo :Steven Spielberg, Michael Grais, Mark Victor
Oyuncular :James Karen, Craig T. Nelson, JoBeth Williams, Heather O'Rourke
Yapımcı :Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Frank Marshall
Görüntü Yönetmeni : Matthew F. Leonetti
Müzik : Jerry Goldsmith

Evlerinin bir mezarlık üzerine kurulu olduğunu bilmeyen Freeling ailesi kısa zamanda kötü günler geçirmeye başlar.Kötü Ruhlar yani hayaletler bazı özel güçlere sahip evin küçük kızı Carel Annie'yi evdeki televizyon aracılığıyla kendi boyutlarına çekerler.Artık onu kurtarmaya çalışmacak anne ve babasınındır.Ama Carel Annie için zaman gittikçe daralmaktadır.Üstelik şeytan Carel'ı etkisi altına almaya çalışmaktadır.Öfkeli hayaletler tekrar yaşama dönmek için küçük kızın gücünü kullanmak isterler...


Not:Filim Amerikada yaşanmış gerçek olan olaylardan esinlenmiştir.Bu vaka Amerikada Poltergeist vakası olarak bilinmektedir.Filimin iki serisi daha bulunmaktadır;Poltergist 2 ve 3.



Christine

Tür : Dram / Fantastik / Korku
Yönetmen : John Carpenter
Senaryo : Bill Phillips , Stephen King (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : Donald M. Morgan
Müzik : John Carpenter , Alan Howarth , George Thorogood , Larry Williams
Yapım : 1983, ABD , 110 dk.

Oyuncular

Keith Gordon (Arnie Cunningham) , John Stockwell (Dennis Guilder) , Alexandra Paul (Leigh Cabot) , Robert Prosky (Will Darnell) , Harry Dean Stanton (Rudolph Junkins) , Christine Belford (Regina Cunningham) , Roberts Blossom (George LeBay)



Elm Sokağı Kabusu - A Nightmare on Elm Street


Tür : Korku / Gerilim
Yönetmen : Wes Craven
Senaryo : Wes Craven
Görüntü Yönetmeni : Jacques Haitkin
Müzik : Charles Bernstein
Yapım : 1984, ABD , 91 dk.


Oyuncular

John Saxon (Teğmen Thompson) , Ronee Blakley (Marge Thompson) , Heather Langenkamp (Nancy Thompson) , Amanda Wyss (Tina Grey) , Johnny Depp (Glen Lantz) , Charles Fleischer (Dr. King) , Joseph Whipp (Çavuş Parker) , Robert Englund (Fred Krueger) , Nick Corri (Rod Lane)

Los Angeles'taki bir mahallede gençler tuhaf bir şekilde ölmeye başlarlar. Parmaklarında jilet keskinliğinde bıçaklar olan korkunç bir adamın bulunduğu kabuslar uyurken canlarını almaktadır.

Rüyalardaki bu hayalet, yıllar önce çocuklarını öldürdüğü aileler tarafından linç edilen sapık Fred Krueger'dan başkası değildir. Freddy her nasılsa şimdi geri dönmüş, yeni yetmeleri bir bir rüyalarında öldürerek intikam almaktadır.

Eğer Freddy peşinizdeyse tek çare uykuya direnmekte midir? Yoksa onunla kendi kabusunda yüzleşmekte mi?

1980'lere damgasını vurarak Wes Craven'i şimdi haklı olarak kurulmuş oturduğu tahtına çıkaran Elm Sokağında Kabus, sonradan defalarca geri dönecek olan Freddy karakterine hayat veren Robert Englund'un da katkısıyla, ölmekte olan bir janrı diriltecektir.



Yaratık 2 - Aliens


Tür : Aksiyon / Korku / Bilim Kurgu / Uzay
Yönetmen : James Cameron
Senaryo : Walter Hill , David Giler , James Cameron
Görüntü Yönetmeni : Adrian Biddle
Müzik : James Horner
Yapım : 1986, ABD , 137 dk.

Oyuncular

Sigourney Weaver (Lt. Ellen Ripley) , Carrie Henn (Rebecca "Newt" Jorden) , Michael Biehn (Corporal Dwayne Hicks) , Paul Reiser (Carter J. Burke) , Lance Henriksen (Bishop) , Bill Paxton (Private Hudson) , William Hope (Lt. Gorman)

Nostromo'dan kurtulan tek kişi olan Teğmen Ellen Ripley, yarım yüzyıllık derin uykusundan uyandırılarak dünyaya getirilir. Bu sırada yaratıkları buldukları gezegenin sonradan kolonileştirildiği ve insanların yaşadığını öğrenir.

Söz konusu koloniden bir süredir haber alınamamaktadır ve Ripley, uzman bir komando ekibi ile yaratıkları yoketmeye ve sağ kalanları kurtarmaya gider.

Alien konseptine yönetmen James Cameron'ın yaklaşımı ve ortaya çıkan belki de serinin en iyi filmi.

1987'de 7 dalda Oscar'a aday olan film, en iyi görsel efekt ve en iyi ses efekti dallarında bu ödüle layık görülmüştü.



Evil Dead II - Evil Dead II: Dead by Dawn


Tür : Korku / Aksiyon
Yönetmen : Sam Raimi
Senaryo : Sam Raimi , Scott Spiegel
Görüntü Yönetmeni : Peter Deming
Müzik : Joseph LoDuca
Yapım : 1987, ABD , 85 dk.

Oyuncular

Bruce Campbell (Ash) , Sarah Berry (Annie Knowby) , Dan Hicks (Jake) , Kassie DePaiva (Bobbie Joe) , Ted Raimi (Şeytan Girmiş Henrietta) , Denise Bixler (Linda)

Yine Sam Raimi'ye ait Evil Dead filminin, aynı yönetmen tarafından gerçekleştirilmiş, hem devamı hem de bir nevi tekrar çevrimi. Bu kez aynı öyküyü, Ash ve şeytana dönüşerek en büyük kabusu olan kızarkadaşı Linda'yı en baştan hayatta bırakarak anlatıyor.

Ash şimdi bir gece daha hayatta kalmak zorunda. Bu kez sahneye, orijinal öyküde kötülüğü icad edip dünyaya salan Profesör'ün kızı, bir tamirci, Profesör'ün ortağı ve tamircinin kızarkadaşı da dahil oluyor. Gece boyunca tüm bu karakterler, iblisler ordusu, grotesk derecede bir komiklik, kan, vahşet, bir elektrikli testere, bir çifte, havada uçan bir göz ve espri anlayışı olan kesik bir elin yaptıklarını izleyeceğiz.



Hayvan Mezarlığı - Pet Sematary

Tür : Korku
Yönetmen : Mary Lambert
Senaryo : Stephen King , Stephen King (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : Peter Stein
Müzik : Elliot Goldenthal
Yapım : 1989, ABD , 103 dk.

Oyuncular

Dale Midkiff (Louis Creed) , Fred Gwynne (Jud Crandall) , Denise Crosby (Rachel Creed) , Brad Greenquist (Victor Pascow) , Michael Lombard (Irwin Goldman) , Miko Hughes (Gage Creed) , Blaze Berdahl (Ellie Creed)

Doktor Creed ve ailesi, taşrada bir eve yerleşir. Kasaba lisesinin hekimliğini yapacak olan Creed için herşey hoştur başta. Açık hava, güzel bir ev, çocuklarının rahatça gezip oynayabileceği bir bahçe... Ama hayır, evin çok yakınında hayli işlek bir otoban vardır. Devasa kamonların vızır vızır geçtiği bu yol, yöre halkının evcil hayvanları için cehemmen olmuştur. Öyle ki, kasabadaki hayvan mezarlığının "sakinlerinden" çoğu, bu yoldaki kazalara kurban gitmiş kedi ve köpeklerdir.



Çizgi Ötesi - Flatliners


Tür : Korku / Gerilim
Yönetmen : Joel Schumacher
Senaryo : Peter Filardi
Görüntü Yönetmeni : Jan De Bont
Müzik : James Newton Howard
Yapım : 1990, ABD , 115 dk.

Oyuncular

Kiefer Sutherland (Nelson) , Julia Roberts (Rachel) , Kevin Bacon (Labraccio) , William Baldwin (Joe) , Oliver Platt (Steckle) , Kimberly Scott (Winnie Hicks) , Joshua Rudoy (Billy Mahoney)

Yaşamın ötesini merak eden tıp öğrencileri, ölümle yaşam arasındaki çizgiyi kontrol altında tutarak, öte tarafa kısa süreli ziyaretler yapmaya karar verirler. Beden fonksiyonlarını durdurarak ölümü görme imkanı yakalayan gençler, bu deneyimin karanlık yönleriyle de hesaplaşmak zorunda kalacaklardır.

Yönetmenliğini Joel Schumacher'in yaptığı film artık bir kült yapım olarak kabul ediliyor. Her ne kadar yönetmene özgü bazı muhafazakar ve tartışmalı mesajlar içerse de, ciddi anlamda özgün bir film.




Korku Burnu - Cape Fear


Tür :Gerilim / Korku
Yönetmen : Martin Scorsese
Senaryo : Wesley Strick , John D. MacDonald (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : Freddie Francis
Müzik : Elmer Bernstein
Yapım : 1991, ABD , 128 dk.

Oyuncular

Robert De Niro (Max Cady) , Nick Nolte (Sam Bowden) , Jessica Lange (Leigh Bowden) , Juliette Lewis (Danielle Bowden) , Joe Don Baker (Claude Kersek) , Robert Mitchum (Teğmen Elgart) , Gregory Peck (Lee Heller)

Max Cady, yıllarca yattığı hapisden yeni salıverilmiş bir tecavüzcüdür. Yıllar önce onu savunmuş olan avukat Sam Bowden ise küçük bir kasabada, 15 yaşındaki kızı ve karısıyla sakin bir yaşam sürmektedir. Sam, zamanında Max'ı beraat ettirebilecek bir delili, cahilliğini fırsat bildiği müvekkilinden saklamıştır.

Şimdi eskisi kadar cahil olmayan Max, intikam için kasabaya gelir ve ağlarını Sam'in hayat dolu kızı Danielle'in etrafında örmeye başlar. Zira iş arkadaşı Lori'yle bir ilişkiye girip girmemeyi kafasında tartmakta olan Sam ile karısı Leigh'in ilişkisi, uzatmaları oynamaktadır. Bu bozulmuş aile yapısında sıkıntılar yaşayan 15 yaşındaki Danielle, dışardan gelecek her türlü yakınlaşmaya oldukça açıktır.

60'ların gerilim klasiğini 90'lara başarıyla uyarlayan Martin Scorsese, filmin başrolüne yerleştirdiği ünlü isimlerin arasına, orijinal filmin yıldızları Gregory Peck ve Robert Mitchum'u da, küçük roller vererek akıllıca serpiştirmiş. Bir önceki sene beğeni toplayan Sıkı Dostlar'ın rüzgarını da arkasına alarak gişede de çok başarılı olan bir yapım ortaya çıkarmış.




Trauma

Tür : Korku / Gerilim
Yönetmen : Dario Argento
Senaryo : Franco Ferrini , Gianni Romoli , Dario Argento
Görüntü Yönetmeni : Raffaele Mertes
Müzik : Pino Donaggio
Yapım : 1993, İtalya / ABD , 106 dk.

Oyuncular

Christopher Rydell (David Parsons) , Asia Argento (Aura Petrescu) , Piper Laurie (Adriana Petrescu) , Frederic Forrest (Dr. Judd) , Laura Johnson (Grace Harrington) , Dominique Serrand (Stefan Petrescu) , James Russo (Travis) , Ira Belgrade (Arnie) , Brad Dourif (Dr. Lloyd)



Vampirle Görüşme - Interview with the Vampire

Tür : Dram / Korku
Yönetmen : Neil Jordan
Senaryo : Anne Rice , Anne Rice (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : Philippe Rousselot
Müzik : Elliot Goldenthal
Yapım : 1994, ABD , 123 dk.

Oyuncular

Tom Cruise (Lestat de Lioncourt) , Brad Pitt (Louis de Pointe du Lac) , Kirsten Dunst (Claudia) , Stephen Rea (Santiago) , Antonio Banderas (Armand) , Christian Slater (Daniel Malloy) , Thandie Newton (Yvette)

Korku edebiyatının önemli isimlerinden Anne Rice'ın romanından uyarlanan film, karizmatik vampir Lestat ve onun tarafından ısırılarak vampir olan soylu Louis'in maceralarını konu alıyor. Vampirliğe alışamayan Louis, açlığını gidermek için insan öldürememektedir. Bu durumu çözebilmek için Lestat, küçük bir kızı da vampir yapar.

Neil Jordan tarafından yönetilen film, genç yıldızlardan oluşan kadrosuyla dikkat çekiyor. Lestat rolünde Tom Cruise'a ek olarak Brad Pitt, Antonio Banderas, Christian Slater ve Kirsten Dunst filmdeki rolleriyle dikkat çekiyorlar.


Jacob's Ladder

Tür:Korku/Gerilim

Yönetmen:Adrian Lyne

Senaryo:Bruce Joel Rubin

Yapım Yılı:1990

Oyuncular:Tim Robbins,Elizabeth Pena,Danny Aiello,Jason Alexander,Ving Rhames

Ülkemizde de The Shawshank Redemption-Esaretin bedeli filminden tanıdığımız Tim Robbinin mükemmel bir filmi daha.Filim gerçek il hayal arasında gidip gelen Tim Robbinsin yaşadıklarını psikolojik gerilim olarak aktarıyor bize.Hayat hayalden mi ibaret yoksayaşanların hepsi gerçek mi? Enteresan bir kurgusu olan bu baş yapıt izleyiciyi başından sonuna kadar alıp götürüyor.Şiddetle tavsiye ediyorum.






In the Mouth of Madness


Tür : Fantastik / Korku / Gerilim
Yönetmen : John Carpenter
Senaryo : Michael De Luca
Görüntü Yönetmeni : Gary B. Kibbe
Müzik : John Carpenter , Jim Lang
Yapım : 1994, ABD , 95 dk.

Oyuncular

Sam Neill (John Trent) , Julie Carmen (Linda Styles) , Jurgen Prochnow (Sutter Cane) , David Warner (Dr. Wrenn) , John Glover (Saperstein) , Bernie Casey (Robinson) , Peter Jason (Mr. Paul) , Charlton Heston (Jackson Harglow) , Frances Bay (Bayan Pickman) , Wilhelm von Homburg (Simon)


Konu: Ünlü korku romanları yazarı Sutter Cane kayıptır. Yayıncısı, başarılı bir sigorta müfettişi olan John Trent’i (Sam Neill), Sutter Cane’i bulması için tutar. Trent hiç bilmediği bu korku aleminin çok geniş olduğunu fark eder ve işe Cane’in eski kitaplarını okumakla başlar. Trent, Cane’in yazdıktan hemen sonra ortadan kaybolduğu, Hobb’s End adlı en son romanını okuduğunda, aslında tüm kitapların birbiri ile bağlantılı olduğunu anlar. Hobb’s End adlı hayali kasaba belki de gerçekten vardır. Yanına Cane’in editörü Linda Styles’ı (Julie Carmen) da alan Trent Hobb’s End’i aramaya başlar. İkili, Hobb’s End’i bulduklarında, gerçeklikle olan bağlarını da kaybedeceklerdir. John Carpenter’dan korkunun nelere kadir olduğu hakkında, apokaliptik bir halisünasyonlar seçkisi.




Tez - Tesis


Tür : Dram / Gerilim / Korku
Yönetmen : Alejandro Amenábar
Senaryo : Alejandro Amenábar , Mateo Gil
Görüntü Yönetmeni : Hans Burman
Müzik : Alejandro Amenábar , Mariano Marín
Yapım : 1996, İspanya , 125 dk.

Oyuncular

Ana Torrent (Ángela Márquez) , Fele Martínez (Chema) , Eduardo Noriega (Bosco Herranz) , Xabier Elorriaga (Jorge Castro) , Miguel Picazo (Figueroa) , Nieves Herranz (Sena Márquez) , Rosa Campillo (Yolanda)

Korku sinemasının yeni ustasını müjdeleyen,
şok edici bir tez!

İspanya’da bir üniversitede sinemada şiddet konulu bir tez hazırlayan Àngela, tezine yardımcı olması için, korku filmlerine ilgi duyan Chema ile iletişim kurar. İkili proje için çalışırlarken ellerine, gerçek cinayet görüntülerinin olduğu bir snuff film geçer.

Filmin kaynağını araştırmaya başladıklarında, okulda kütüphanenin arkasında gizli bir bölme ve farklı filmlere ilgi duyan bir grubun varlığını keşfederler...




Çığlık - Scream



Tür : Korku / Gerilim
Gösterim Tarihi : 15 Ağustos 1997
Yönetmen : Wes Craven
Senaryo : Kevin Williamson
Görüntü Yönetmeni : Mark Irwin
Müzik : Marco Beltrami
Yapım : 1996, ABD , 111 dk.

Oyuncular

David Arquette (Şerif yardımcısı Dewey) , Neve Campbell (Sidney Prescott) , Courteney Cox (Gale Weathers) , Skeet Ulrich (Billy Loomis) , Rose McGowan (Tatum Riley) , Matthew Lillard (Stuart Macher) , Jamie Kennedy (Randy Meeks) , W. Earl Brown (Kenneth Jones) , Drew Barrymore (Casey Becker) , Joseph Whipp (Şerif Burke) , Lawrence Hecht (Neil Prescott) , Liev Schreiber (Cotton Weary)

Küçük bir kasabada, bir korku filmi gibi başlayan cinayetler. Katil yaptığı eylemlerle, türü çok iyi özümseyen bir manyak olduğunu kanıtlıyor.

Wes Craven, bilindiği gibi korku janrının üstatlarından. Korku türünün klasikleri arasına giren "Elm Sokağı Kabusu" ve "Halloween" filmlerinin yaratıcısı Wes Craven, Çığlık'ta bugüne kadar yaptıklarıyla dalga geçiyor. İnsanları bir korku filmindeki gibi öldürmeye çalışan katilin öyküsünü işlediği Çığlık'ta hem bir sürü klişeyi ti'ye alıyor, hem de izleyiciyi korkutmayı başarıyor.





Stigmata

Tür : Korku
Gösterim Tarihi : 7 Nisan 2000
Yönetmen : Rupert Wainwright
Senaryo : Tom Lazarus , Rick Ramage
Görüntü Yönetmeni : Jeffrey L. Kimball
Müzik : Elia Cmiral , Billy Corgan
Yapım : 1999, ABD , 102 dk.

Oyuncular

Patricia Arquette (Frankie Paige) , Gabriel Byrne (Rahip Andrew Kiernan) , Jonathan Pryce (Kardinal Daniel Houseman) , Nia Long (Donna Chadway) , Thomas Kopache (Rahip Durning) , Rade Sherbedgia (Marion Petrocelli) , Enrico Colantoni (Rahip Dario) , Ann Cusack (Dr. Reston)

Bir genç kadın görünmeyen bir saldırganın vahşi saldırılarının boy hedefi haline gelince Vatikanlı bir din adamı harekete geçer ve olayı araştırması için bir rahip gönderir. Kadının ızdırabını gözlemleme fırsatını bulan rahip, onun iddialarıyla uğraşmak yerine öncelikle hayatını kurtarmaya karar verir.




Altıncı His - The Sixth Sense


Tür : Gerilim / Korku
Yönetmen : M. Night Shyamalan
Senaryo : M. Night Shyamalan
Görüntü Yönetmeni : Tak Fujimoto
Müzik : James Newton Howard
Yapım : 1999, ABD , 107 dk.

Oyuncular

Bruce Willis (Malcolm Crowe) , Haley Joel Osment ( Cole Sear) , Toni Collette (Lynn Sear) , Olivia Williams ( Anna Crowe) , Trevor Morgan (Tommy Tammisimo) , Donnie Wahlberg (Vincent Grey)

Bir çocuk psikiyatrisi olan Dr. Crowe, yıllar önce bir saldırıya uğramış ve hayatı değişmiştir. Son ilgilendiği hastası, 6 yaşındaki bir erkek çocuğu olan Cole Sear'ın bir sırrı vardır. Çok az insana nasip olan bir yetenekle kutsanmış ya da lanetlenmiştir: ölmüş ama huzur bulamamış insanların etrafımızda dolaşan hayaletlerini görüp onlarla konuşmaktadır.

Crowe, güçlerinin sınırlarını bilmediği ve anlayamadığı için korku içinde olan Cole'un yalnızca sırrını paylaşan tek kişi olmakla kalmayacak, aynı zamanda onunla birlikte cesur bir yolculuğa da çıkacaktır. İkisi de, içlerindeki boşluğu, yine kendi içlerine yapacakları bir yolculukta bulacakları şeylerle dolduracaklardır. Unutmamak gereken bir nokta daha olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim: gerçekler, bulundukları zaman çok acıtabilirler...



Stir of Echoes(Dehşetin Yankıları)


Yapım Yılı:1999 Yönetmen:David Koepp
Ülke:Amerika Süre:99 dakika
Oyuncular:Kevin Bacon, Illeana Douglas, Kathryn Erben


Konu:Tom Witzky (Bacon) telefon şirketinde çalışan bir görevlidir. Çok güzel bir karısı ve de güzel bir çocuğu olduğu halde, Tom kendisinin sıradan bir yaşamı olduğunu düşünmektedir. Gittiği bir partide karısının kızkardeşi Lisa (Douglas) ile hipnotize edilme konusunda iddialaşır ve kendisinin hipnotize edilemeyeceğini iddia eder.Fakat Lisa onu hipnotize eder ve bu hipnoz sonunda Tom‘un hayatı değişir. Birgün yeni kiraladıkları evlerinde otururken bir genç kızın hayaletini görür ve bu kızın kim olduğunu araştırmaya başlar.
Yorum:İlk olarak Kevin Bacon'un oyunculuğu oldukça iyi..Film konu itibariyle uzakdoğu korku sinemasıyla paralel gidiyor.Yardım bekleyen bir ölü ve geçmişte yarım kalan işleri tamamlamaya çalışacak olan genç adam..Ses ve görüntü efektleri iyi düzeyde.



Diğerleri - The Others


Tür : Korku / Gerilim
Gösterim Tarihi : 28 Aralık 2001
Yönetmen : Alejandro Amenábar
Senaryo : Alejandro Amenábar
Görüntü Yönetmeni : Javier Aguirresarobe
Müzik : Alejandro Amenábar
Yapım : 2001, Fransa / İspanya / ABD , 101 dk.

Oyuncular

Nicole Kidman (Grace) , Fionnula Flanagan (Bayan Bertha Mills) , Alakina Mann (Anne) , James Bentley (Nicholas) , Christopher Eccleston (Charles) , Eric Sykes (Bay Edmund Tuttle)

İkinci Dünya Savaşı sonrası New Jersey... Kocasını savaşta kaybetmiş olan Grace, güneş ışığına hassasiyeti olan iki çocuğuyla birlikte, büyük bir konakta yaşamaktadır. Perdelerin hep sımsıkı kapalı tutulduğu eve, üç kişi uğrar: İhtiyar bir kadın ve adam, bir de dilsiz genç kız. Evi çekip çevirecek yardımcılar aramakta olan Grace, bu kişilere iş verir; onları çocuklarının sağlık durumu konusunda uyarır. Öte yandan, Grace'in kızı Anne, Victor adlı bir çocuğun kendileriyle birlikte evde yaşadığına inanmaktadır.

Evin çevresini kaplayan yoğun sis yüzünden kasabayla irtibatları kesildiği sırada, Grace, kızının anlattığı hikayelerin doğru olabileceği yolunda kanıtlarla karşılaşır. İşte bu noktada, eve yardımcı olarak aldığı insanlardan da şüphelenmeye başlar.




13 Hayalet - 13 Ghosts



Tür : Gerilim / Korku

Yönetmen : Steve Beck
Senaryo : Robb White , Neal Stevens , Richard D'Ovidio
Görüntü Yönetmeni : Gale Tattersall
Müzik : John Frizzell
Yapım : 2001, ABD , 91 dk.


Tony Shalhoub (Arthur) , Embeth Davidtz (Kalina) , Matthew Lillard (Rafkin) , Shannon Elizabeth (Kathy) , Alec Roberts (Bobby Kriticos) , F. Murray Abraham (Cyrus Kriticos)

Arthur Kriticos ve ailesi, amcasının ölümü üzerine kendilerine miras kalan eve yerleşirler. Fakat bu ev hareket eden duvarları ve içinde barındırdığı hayaletleri ile pek tekin bir yer değildir.

Arthur ve ailesi hayaletlere karşı bir ölüm kalım mücadelesine girişirken, Dennis adlı bir hayalet avcısı kendilerine destek verir.

Hayaletleri yok etmenin yolu yine evin içinde gizlidir.





Ölümcül Deney - Resident Evil


Tür : Korku / Macera / Aksiyon / Video Oyunu
Gösterim Tarihi : 20 Eylül 2002
Yönetmen : Paul Anderson
Senaryo : Paul Anderson
Görüntü Yönetmeni : David Johnson
Müzik : Marco Beltrami , Marilyn Manson
Yapım : 2002, ABD / Almanya / İngiltere , 100 dk.

Oyuncular

Milla Jovovich (Alice) , Michelle Rodriguez (Rain) , Eric Mabius (Matt) , James Purefoy (Spence)

En ünlü video oyunlarından Resident Evil, iddialı bir uyarlamayla beyazperdeye geliyor.

Umbrella Corporation tarafından yeraltındaki gizli bir genetik laboratuarında bazı deneyler yapılmaktadır. Bu deneyler sırasında geliştirilmekte olan ölümcül ve çok tehlikeli bir virüs kontrolden çıkar ve tüm laboratuar personelini et yiyen zombilere çevirir. Aslında zombileri kontrol altında tutmaya çalışan laboratuarın süper bilgisayarını durdurmaya gelen özel bir operasyon birimi, önce bu bilgisayarın savunma mekanizmasıyla, sonra da zombilerle savaşmak zorunda kalırlar.

Ekipten geriye kalanlar, ekibin tehlikeli kadın üyesi Rain (Michelle Rodriguez) ve güzel ajan Alice (Milla Jovovich) liderliğinde bu tehlikenin dışarı yayılmasını engellemeye çalışırlar.



Öldüren Oyun - Long Time Dead

Tür : Korku / Gerilim / Macera
Yönetmen : Marcus Adams
Senaryo : Marcus Adams , Daniel Bronzite , Andy Day
Görüntü Yönetmeni : Nic Morris
Müzik : Don Davis
Yapım : 2002, İngiltere / ABD , 94 dk.

Oyuncular

Joe Absolom (Rob) , Lara Belmont (Stella) , Melanie Gutteridge (Annie) , Lukas Haas (Webster) , James Hillier (Spencer) , Alec Newman (Liam)

Bir grup öğrenci, eğlenmek için cadı tahtası kullanarak ruh çağırmaya karar verirler. Başta eğlenceli gelen bu oyun, bağlantıyı kesmeleri sonucu şeytani ruhun bu dünyada kalmasıyla ölümcül hale gelir. Onu yoketmenin tek yolu, ruh çağırma eylemine katılan herkesin ölmesidir.



Küp - Cube


Tür : Fantastik / Gerilim / Bilim Kurgu
Yönetmen : Vincenzo Natali
Senaryo : Graeme Manson , André Bijelic
Görüntü Yönetmeni : Derek Rogers
Müzik : Mark Korven
Yapım : 1997, Kanada , 90 dk.

Oyuncular

Nicole de Boer (Leaven) , Nicky Guadagni (Holloway) , David Hewlett (Worth) , Andrew Miller (Kazan) , Julian Richings (Alderson)

Farklı meslek gruplarından olan ve farklı beceri ve zaaflara sahip bir grup insan, kendilerini küplerden oluşan garip bir mekanda hapsedilmiş bulur. Sebebini anlayamadıkları bu durumdan kurtulmak için, ruhlarını saran şüphe, edişe ve korkuyu bir kenara iterek işbirliği yapmaları gerekecektir.

Küçük bir çekim ekibi ve düşük bir bütçeyle gerçekleştirilmiş olan yapım, tam anlamıyla klosstrofobik bir deneyim yaşatıyor izleyicisine...



Hypercube: Cube 2


Tür : Fantastik / Korku / Bilim Kurgu
Yönetmen : Andrzej Sekula
Senaryo : Sean Hood , Ernie Barbarash , Lauren McLaughlin
Müzik : Norman Orenstein
Yapım : 2002, Kanada , 95 dk.

Oyuncular

Kari Matchett (Kate Filmore) , Geraint Wyn Davies (Simon Grady) , Grace Lynn Kung (Sasha) , Matthew Ferguson (Max Reisler) , Neil Crone (Jerry Whitehall) , Barbara Gordon (Bayan Paley) , Lindsey Connell (Julia)

Birbirlerini tanımayan 8 kişi, kendilerini bir küpün içinde bulurlar. Çıkış yolu aramaya başladıktan sonra bulundukları ortamın gizemini keşfederler. Ortam, fizik kanunlarından bağımsızdır. Güçlerini, birikimlerini birleştirerk eski yaşamlarına dönmenin yolunu aramaya başlarlar...

Bir sabah uyandıklarında kendilerini bir küpün içinde bulan insanları anlatan yaratıcı fantastik bilim kurgu Küp'ün devam filmi.

Ama klasik bir devam filminden farklı olarak, aynı temanın farklı koşullarda tekrarı diyebiliriz.




Not: Filmin üçüncü serisi de bulunmaktadır.İsmi cube zero bu filmin son serisidir.





Halka - The Ring


Tür : Macera / Gerilim / Korku
Yönetmen : Gore Verbinski
Senaryo : Hiroshi Takahashi , Ehren Kruger , Kôji Suzuki (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : Bojan Bazelli
Yapım : 2002, ABD / Japonya , 115 dk.

Oyuncular

Naomi Watts (Rachel Keller) , Martin Henderson (Noah) , Brian Cox (Richard Morgan) , David Dorfman (Aidan Keller) , Lindsay Frost (Ruth) , Amber Tamblyn (Katie) , Rachael Bella (Becca)

Bir şehir efsanesi şeklinde, izleyenlerin yedi gün içinde ölümüne yol açan, korkunç görüntülerle dolu gizemli bir video kasetin varlığından bahsedilmektedir.

Dört gencin şüpheli ölümü üzerine gazeteci Rachel, bu sırrı çözmeye soyunur. Genç kadın, araştırmaları sırasında oğlu ile birlikte kaseti izleyince, hayatlarını kurtarmak için zamana karşı gerilim dolu, amansız bir yarış başlar.

Film, yönetmen Hideo Nakata'nın 1998 yılında çektiği Ringu isimli filmin yeniden çevirimi.



Göz - The Eye


Tür : Gerilim / Korku / Dram
Yönetmen : Oxide Pang , Danny Pang
Senaryo : Jo Jo Yuet-chun Hui , Oxide Pang , Danny Pang
Görüntü Yönetmeni : Decha Srimantra
Müzik : Orange Music
Yapım : 2002, Hong-Kong / İngiltere / Tayland , 99 dk.

Oyuncular

Lee Sin-je (Mun) , Lawrence Chou (Dr. Wah) , Chutcha Rujinanon (Ling) , Yut Lai So (Yingying) , Candy Lo (Yee)

Hong Kong'da, Mun isimli doğuştan kör bir genç kızın yeniden görebilmesi için kornea nakli yapılır. Ameliyat sonrası ışığa yeni alışan gözleri hala flu görse bile, anlam veremediği başka şekilleri de seçebilmeye başlar. Bunlar, bir çoğu pek de fazla dost canlısı olmayan ölülerin ruhları, ya da hayaletlerdir.

Yaşadığı dehşetin esrarını çözmeye çalışan genç kız, kendisine inanan ve duygusal olarak da etkilenen Doktor Wah'la birlikte korneanın asıl sahibinin izini sürer. Görme yetisini ödünç aldığı kişi elbette ölüdür ama öğrenilmesi gereken dehşet verici detaylar vardır.

Uzakdoğu korku filmlerinin revaçta olduğu ve Hollywood tarafından hızla tüketilmekte olduğu düşünüldüğünde, ilgi çekici konusuyla merak uyandırıyor Göz. Yine de zaman zaman daha az durağan ve hızlı olamaz mıydı diye düşündürtüyor izleyene.



Geçit - Malefique

Tür : Fantastik / Korku
Yönetmen : Eric Valette
Senaryo : Alexandre Charlot , Franck Magnier
Görüntü Yönetmeni : Jean-Marc Bouzou
Müzik : Eric Sampieri
Yapım : 2002, Fransa , 90 dk.

Oyuncular

Gerald Laroche (Carrere) , Philippe Laudenbach (Lassalle) , Clovis Cornillac (Marcus) , Dimitri Rataud (Paquerette) , Geoffrey Carey (Charles Danvers)

Aynı hücreyi paylaşan ve her biri birbirinden farklı suçlardan mahkum olmuş 4 suçludan Carrare, bir gün, hapisanenin duvarında gizlenmiş eski bir günlük bulur. Günlükte yazılanlar, dördünün birden ilgisi haline gelir ve kaderlerini etkileyecek ilginç olayların başlamasına neden olur.

Geçen yüzyıldan kalma bu günlük, Danvers adında biri tarafından yazılmıştır ve kara büyüler hakkındadır. Bu konuda, günlükten oldukça fazla bilgi edinirler ve bir de bunun üstüne, Danvers'ın kaderiyle ilgili gerçekleri öğrenince bir karar verirler: bu büyüleri, hapisten kaçabilmek için kullanacaklardır.




Dehşetin Gözleri - Cabin Fever

Tür : Gerilim / Korku
Yönetmen : Eli Roth
Senaryo : Eli Roth , Randy Pearlstein
Görüntü Yönetmeni : Scott Kevan
Müzik : Angelo Badalamenti , Nathan Barr
Yapım : 2002, ABD , 92 dk.

Oyuncular

Rider Strong (Paul) , Jordan Ladd (Karen) , Joey Kern (Jeff) , Cerina Vincent (Marcy) , James DeBello (Bert)



Jeff, Karen, Paul, Marcy ve Bert, okul arkadaşları olarak, çalışma hayatına başlamadan önce birlikte tatil geçirmeye karar verirler. Bunun için ormanın derinliklerinde bir kulübeye doğru yola çıkarlar.

Kulübeye geldikten kısa bir süre sonra içlerinde biri hastalanır. Zamanla virüse kurban gitmemek için yardım gereksinimi duyarlar. Hastalık her birinin gerçek yüzünü ortaya çıkaracak ve ilişkilerine beklenmedik bir yön verecektir.

Özellikle korku sineması çevrelerinde uzun zamandır beklenen film, eski tarz korku filmlerine bir saygı duruşu olarak kabul ediliyor.




Darkness

Tür : Korku / Gerilim
Yönetmen : Jaume Balagueró
Senaryo : Jaume Balagueró , Fernando de Felipe
Görüntü Yönetmeni : Xavi Giménez
Müzik : Carles Cases
Yapım : 2002, ABD / İspanya , 102 dk.

Oyuncular

Anna Paquin (Regina) , Lena Olin (Mary) , Iain Glen (Mark) , Giancarlo Giannini (Albert Rua) , Fele Martínez (Carlos) , Stephan Enquist (Paul) , Fermín Reixach (Villalobos) , Craig Stevenson (Electricista)



Regina, ailesiyle birlikte yeni bir eve taşınır. Başlangıçta her şey yolunda gitmektedir, hayallerinin evi önlerinde bir cennet bahçesi gibi açılmıştır.

Fakat zamanla anlaşılır ki, evde onlara karşı organize olmuş karanlık bir güç bulunmaktadır. Kökeni eskilere dayanan bu güç, genç kız dışında herkesi etkisi altına almaktadır. Bunun kendilerini yoketmek üzere hazırlandığını fark eden Regina, ailesini eski mutlu günlerine döndürmenin yollarını aramaya başlar. Evin tarihi korkunç öykülerle doludur...

Fantastik Film Ödülleri'nde En İyi Film'e aday gösterilen yapım, beklentilerin üzerinde bir korku vaat ediyor....
Jeff, Karen, Paul, Marcy ve Bert, okul arkadaşları olarak, çalışma hayatına başlamadan önce birlikte tatil geçirmeye karar verirler. Bunun için ormanın derinliklerinde bir kulübeye doğru yola çıkarlar.

Kulübeye geldikten kısa bir süre sonra içlerinde biri hastalanır. Zamanla virüse kurban gitmemek için yardım gereksinimi duyarlar. Hastalık her birinin gerçek yüzünü ortaya çıkaracak ve ilişkilerine beklenmedik bir yön verecektir.

Özellikle korku sineması çevrelerinde uzun zamandır beklenen film, eski tarz korku filmlerine bir saygı duruşu olarak kabul ediliyor.





28 Gün Sonra - 28 Days Later


Tür : Korku / Bilim Kurgu
Yönetmen : Danny Boyle
Senaryo : Alex Garland
Görüntü Yönetmeni : Anthony Dod Mantle
Müzik : John Murphy
Yapım : 2002, İngiltere / Hollanda / ABD , 113 dk.

Oyuncular

Cillian Murphy (Jim) , Naomie Harris (Selena) , Megan Burns (Hannah) , Brendan Gleeson (Frank) , Noah Huntley (Mark) , Christopher Eccleston (Binbaşı Henry West)

İngilterede bulunan bir araştırma laboratuvarından yayılan ve kan yoluyla bulaşıp etkisini saniyeler içinde gösteren bir virüs ülkeyi tehdit etmeye başlar. Bunun için mücadele eden insanlar virüsle birlikte hastalığın etkisi altına giren insanlarla da mücadele etmek zorunda kalırlar.

Askerlerin yönetimindeki bir sığınağa ulaştıktan sonra ise hiç ummadıkları sorunlarla karşılaşmaya başlarlar.

Danny Boyle'un Kumsal (The Beach) filminin uyarlandığı romanın yazarı olarak bildiğimiz Alex Garland, yeni filmin senaryosunu yazmış. Kıyamet sonrası bir atmosferde geçen film, kimileri tarafından son yıllarda İngiltere'den gelen en iyi korku filmi olarak kabul ediliyor. Özellikle dijital kamerayla yaratılan atmosferi ile dikkat çeken yapımı kaçırmamakta fayda var.



Son Durak - Final Destination


Tür : Gerilim
Yönetmen : James Wong
Senaryo : James Wong , Glen Morgan , Jeffrey Reddick , Jeffrey Reddick
Görüntü Yönetmeni : Robert McLachlan
Müzik : Shirley Walker
Yapım : 2000, ABD , 97 dk.

Oyuncular

Devon Sawa , Kerr Smith , Daniel Roebuck

Ölümden kaçılmaz. Ölüm er ya da geç gelir ama Alex Browning'i öteki insanlardan ayıran en önemli özelliği Ölüm Meleği'nin ne zaman, nasıl ve nerede geleceğini bilmesidir.

Alex'e verilen bu ilahi armağan ilk kez okul arkadaşlarıyla birlikte Paris'e yapacağı bir uçak yolculuğu sırasında kendini gösterir. Yolcu kabinindeki yerini alıp kemerini bağladıktan sonra uçak tam kalkmak üzereyken ilk kez gaipten haber alma deneyimini yaşayan Alex, uçağın kalkıştan birkaç saniye sonra havada patlayacağını görür. Kaçınılmaz sonu önceden görerek paniğe kapılır ve herkesin uçaktan inmesini ister. Çıkan kargaşa sırasında Alex'in de içinde yer aldığı yedi kişi uçaktan zorla indirilir.



Havaalanının bekleme salonuna geri dönen Alex'in yanında Billy ve Tod adlı iki arkadaşı; onun uyarısına kulak vererek inen Clear adlı genç bir kadın; Alex'i destekledikleri için uçaktan atılan Carter adlı bir yolcuyla onun Terry adlı kız arkadaşı ve uçaktan inen öğrencilerin yanında gönüllü olarak kalmayı tercih eden öğretmen Bayan Lewton vardır. Bekleme salonundaki bu yedi kişi, kısa süre sonra Alex'in önsezisinin trajik bir şekilde doğru çıktığını görürler. Çünkü pistten kalkan uçak şiddetle patlayarak havada alev topuna dönüşmüştür.

Alex'in önsezileri doğru çıkmıştır ve yedi kişinin hayatı kurtulmuştur ama buna karşın kaza sonrasında suçluluk ve kuşku duygularından kurtulamaz. Bu arada başta FBI olmak üzere çeşitli kuruluşlar attığı her adımı yakından izlemeye başlarlar. Zaman içinde Alex'in düşünceleri değişmeye; ölümü kısa bir süre için yendiklerini, ancak kaçınılmaz kaderin bu yedi kişinin yapışmasının çok uzun sürmeyeceğine inanmaya başlar. Ancak ölümden kuyrtulan diğer altı kişi, onun ölüm teorisine inanmak istemez. Alex'in önsezileri bir kez daha doğru çıkar ve ölümü kısa süreliğine aldatmayı başaran yedi kişi birer birer kaderinin kurbanı olmaya başlar.





Son Durak 2 - Final Destination 2



Tür : Gerilim / Korku
Yönetmen : David R. Ellis
Senaryo : Jeffrey Reddick , J. Mackye Gruber , Eric Bress
Görüntü Yönetmeni : Gary Capo
Müzik : Shirley Walker
Yapım : 2003, ABD , 90 dk.

Oyuncular

Ali Larter (Clear Rivers) , A.J. Cook (Kimberly Corman) , Michael Landes (Thomas Burke) , Terrence 'T.C.' Carson (Eugene Dix) , Keegan Connor Tracy (Kat) , Enid-Raye Adams (Dr. Kalarjian) , Sarah Hattingh (Hemşire)

19 yaşındaki Kimberly Corman, arkadaşlarıyla birlikte Daytona Beach'e doğru bir yolculuğa çıkmıştır. İlk başlarda herşey yolunda gözükmektedir. Yola bakarak geçirecekleri ateşli saatlerin hayalini kurarlarken büyük bir kaza olur. Serinin bir önceki filmi Son Durak'taki gibi sadece bir avuç genç kazadan kurtulmayı başarır.

Kader, çok geçmeden karanlık ağlarını şanslı gençlerin başına örmeye başlar. Teker teker ölmekten kurtulmanın bir yolunu aramaya başlarlar. Fakat kaza geliyorum demez...

Son Durak'ın beklenmeyen başarısının ardından, konsepte yeni bir film daha katıldı. Bu filmin de ilkinin, izleyiciyi diken üstünde bırakan gerilimini, aratmadığı söyleniyor...




Son Durak 3 - Final Destination 3


Tür : Gerilim / Korku
Yönetmen : James Wong
Senaryo : Jeffrey Reddick , Glen Morgan , James Wong
Görüntü Yönetmeni : Robert McLachlan
Müzik : Shirley Walker
Yapım : 2006, ABD , 93 dk.

Oyuncular

Mary Elizabeth Winstead (Wendy Christensen) , Ryan Merriman (Kevin Fischer) , Amanda Crew (Julie Christensen) , Sam Easton (Frankie) , Chelan Simmons (Ashley) , Dustin Milligan (Marcus) , Gina Holden (Carrie Dreyer) , Patrick Gallagher (Colquitt)

İlkinin yapımcılarını fazlasıyla memnun eden başarısı ve ikincisinin ilkini aratmayan gerilim yüküyle Son Durak serisi de üçüncü durağına vardı.

Mezuniyet gecesi için düzenlenen eğlenceye katılmak üzere lunaparka giden Wendy, hız trenine bindikleri sırada hayalle gerçek arasında korkunç bir kabus görür. Birkaç dakika içinde eğlencenin zirvesini vadeden tren bir ölüm makinesine dönüşecektir.

Trenden inmek isteyen Wendy’e arkadaşı Kevin da katılır ancak gençler arasındaki tartışma uzayınca görevliler bir grubu trenden indirirler. Kendi aralarındaki kavgaya devam eden gençler az sonra arkadaşlarının ölümüne tanık olmaktan kaçamayacaklardır.

Hikayenin bundan sonrası seriden aşina olduğumuz biçimde devam ediyor ve gençlerle Azrail arasında korkunç bir düello başlıyor.





Kimlik - Identity

Tür : Gerilim / Korku
Yönetmen : James Mangold
Senaryo : Michael Cooney
Görüntü Yönetmeni : Phedon Papamichael
Müzik : Alan Silvestri
Yapım : 2003, ABD , 90 dk.

Oyuncular

John Cusack (Ed) , Ray Liotta (Rhodes) , Amanda Peet (Paris) , Alfred Molina , Clea DuVall (Ginny) , Rebecca De Mornay (Caroline Suzanne) , John C. McGinley (George York)

Çölün ortasında bir gece. Korkunç bir kasırga dış dünya ile tüm bağlantıları koparır. 10 yabancı, tuhaf bir yolüstü oteline sığınmak zorunda kalmışlardır. Dışarıyla herhangi bir iletişim kurabilmek imkansız gibidir.

Ve kaynağını tam olarak anlayamadıkları cinayetler başlar. Bir güç, tek tek hepsini öldürmeyi kafasını koymuştur. Fakat olaylara rastlantının penceresinden bakmayı bıraktıklarında, içinde bulundukları durumun çok daha karışık olduğunu farkederler.

Amerikan bağımsız sinemasının heyecan verici isimlerinden James Mangold tarafından çekilen korku gerilim, oyuncularıyla da dikkat çekiyor...




Karanlıklar Ülkesi - Underworld


Tür : Gerilim / Aksiyon / Korku
Yönetmen : Len Wiseman
Senaryo : Kevin Grevioux , Danny McBride , Len Wiseman
Görüntü Yönetmeni : Tony Pierce-Roberts
Müzik : Paul Haslinger
Yapım : 2003, ABD / Almanya / Macaristan , 121 dk.

Oyuncular

Kate Beckinsale (Selene) , Scott Speedman (Michael) , Shane Brolly (Kraven) , Michael Sheen (Lucian) , Bill Nighy (Viktor) , Erwin Leder (Singe) , Sophia Myles (Erika)

Şehirlerde yaşayan insanlar yeraltında neler döndüğünü bilmiyor. İki farklı ırk arasında yaşanan gerilimin ise hiç farkında değil...

Yeraltı, aristokrat vampirler ile sokakları elinde tutan kurt adam Lycan'lar arasında bölünmüş durumda. Bu yeraltı organizasyonu, gotik dünyanın dengesi; bir vampirin bir Lycan'a aşık olması ile alt üst olur. Kısaca, bir vampirin, bir kurt adamı sevmesiyle başlayacaktır savaş!




Düş Kapanı - Dreamcatcher


Tür : Bilim Kurgu / Korku
Yönetmen : Lawrence Kasdan
Senaryo : William Goldman , Lawrence Kasdan , Stephen King (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : John Seale
Müzik : James Newton Howard
Yapım : 2003, ABD / Kanada , 136 dk.

Oyuncular

Morgan Freeman (Albay Abraham Curtiss) , Thomas Jane (Dr. Henry Devlin) , Jason Lee (Joe "Beaver" Clarendon) , Damian Lewis (Gary "Jonesy" Jones) , Tom Sizemore (Yüzbaşı Owen Underhill) , Timothy Olyphant (Pete Moore) , Donnie Wahlberg (Douglas Cavell) , Ingrid Kavelaars (Trish Oservich) , Alex Campbell (Richie Grenadeau)

Çocuk yaşlarda 4 arkadaş, hasta bir çocuğun hayatını kurtarır. Bu olayın ertesinde telepatik güçlere sahip olurlar. Başkalarının zihnini okuyabilme yeteneğine sahip olmuşlardır. Zamanla hepsi ayrı dünyalara dağılır, farklı işlerle uğraşmaya başlarlar. Fakat seyrek de olsa, av için biraraya gelmeyi ihmal etmezler. Buluşmalarından biri öncekilere hiç benzemeyecektir.

Karşılarına gizemli bir adam çıkar, bu sadece bir başlangıçtır. Bulundukları bölgenin gizli bir nedenden dolayı karantina altına alıdığını öğrenen adamlar, çocukluklarınla da bağlantılı şaşırtıcı bir gerçekle karşılaşırlar.




Darkness Falls

Tür : Gerilim / Korku
Yönetmen : Jonathan Liebesman
Senaryo : Joseph Harris , John Fasano , James Vanderbilt
Görüntü Yönetmeni : Dan Laustsen
Müzik : Brian Tyler
Yapım : 2003, ABD / Avustralya , 86 dk.

Oyuncular

Chaney Kley (Kyle Walsh) , Emma Caulfield (Caitlin) , Joshua Anderson (Genç Kyle) , Andrew Bayly (Polis Memuru Batten) , Mark Blackmore (Barmen) , Emily Browning (Genç Caitlin) , Antony Burrows (Diş Perisi) , Lee Cormie (Michael) , Peter Curtin (Doktor Travis)

Kyle, çocukluğunda bir gece aniden uyandığını ve kendisini öldürmeye hazırlanan Tooth Fairy isimli efsane canavarı gördüğünü iddia etmektedir. Olaydan sonra kız arkadaşı Caitlin ve onun erkek kardeşi dışında herkes, aklından zoru olduğunu düşünmüştür.

Fakat yıllar sonra efsane geri döner...



Cevapsız Arama - Chakushin Ari

Tür : Korku
Yönetmen : Takashi Miike
Senaryo : Miwako Daiwa
Görüntü Yönetmeni : Hideo Yamamoto
Müzik : Kôji Endô
Yapım : 2003, Japonya , 112 dk.

Oyuncular

Kou Shibasaki (Yumi Nakamura) , Kazue Fukiishi (Natsumi Konishi) , Shinichi Tsutsumi (Hiroshi Yamashita) , Atsushi Ida (Kawai Kenji) , Anna Nagata (Okazaki Yoko) , Yutaka Matsushige (Fujieda Ichiro) , Goro Kishitani (Oka) , Renji Ishibashi (Motomiya) , Kazue Fukiishi (Natsumi Konishi)



Yumi ve arkadaşları bir gece dışarıda yemek yerken Yumi’nin arkadaşı Yoko’nun telefonuna cevapsız bir arama ve ardından da sesli bir mesaj gelir. Mesaj Yoko’nun kendi telefonundan gelmiştir fakat üç gün sonraya aittir. Mesajda Yoko "Hayır, yağmur yağıyor" der ve ardından çığlık atar. Yoko’nun çok ciddiye almadığı bu olay Yumi’yi oldukça ürkütür çünkü okuldan bir arkadaşları daha birkaç gün önce boğularak ölmüştür. Tam üç gün sonra mesajın gönderilmiş olduğu saatte Yoko tren yoluna atlayarak intihar eder.

Benzer bir cevapsız arama alan Kenji aynı şekilde kendi telefonundan kendi sesiyle gönderilmiş mesajın belirttiği saatte ölür. Olaylara tanık olan gençler korkmaya başlarlar fakat olup bitenle ilgili polisi ikna edemezler. Yumi’nin en yakın arkadaşı Natsumi de cevapsız arama sonucunda öldükten sonra, Yumi’nin telefonu çalmaya başlar.

Bu andan sonra Yumi’nin yapabileceği çok fazla şey kalmamıştır, ya kendi ölümünü bekleyecek ya da kendisine inanan tek kişiyle, kardeşi boğulmuş olan Hiroshi ile, cevapsız aramaların başlangıcına ulaşmaya çalışacaktır.






Cevapsız Arama 2 - Chakushin Ari 2


Tür : Gerilim / Korku
Yönetmen : Rempei Tsukamoto
Senaryo : Miwako Daira , Yasushi Akimoto (Kitap)
Yapım : 2005, Japonya , 106 dk.

Oyuncular

Mimula (Kyoko Okudera) , Yu Yoshizawa (Naoto Sakurai) , Renji Ishibashi , Haruko Wanibuchi , Asaka Seto (Takako Nozoe)

Korku zinciri kırılmadı…. Lanet ortadan kaybolalı yaklaşık bir yıl geçmiştir. Ama cep telefonlarıyla yayılan öldüren melodinin susmaya niyeti yok gibidir.

Kyoko, gündüzleri bir çocuk yuvasında çalışmakta geceleri ise çocuk terapisi derslerine devam etmektedir. Tüm bu koşuşturma içinde vakit ayıramadığı erkek arkadaşına bir sürpriz yapmaya karar verir.

Fotoğrafçı olan ama yarım gün bir Çin lokantasında çalışan Naoto, Kyoko’yu karşısında görünce oldukça şaşırır. Nihayet birbirlerine zaman ayırabilen çiftin huzuru tuhaf bir melodiyle kesilir. Çalan Kyoko’nun telefonudur ancak melodi ona ait değildir. Genç kız kulağa çok tanıdık gelen bu melodiyi anımsar. Yaklaşık bir sene önce bir sürü gencin ölümüne neden olan ve hala tartışmaları süren lanet de aynı müzikle başlamıştır.




Cevapsız Arama 3 - Chakushin ari final


Tür : Korku
Yönetmen : Manabu Asou
Senaryo : Miwako Daira , Jiro Shin
Görüntü Yönetmeni : Kazunari Tanaka
Müzik : Kôji Endô
Yapım : 2006, Japonya , 109 dk.

Oyuncular

Maki Horikita (Makai Asuka) , Itsuji Itao (Koi) , Yun-seok Jang (Def friend) , Meisa Kuroki (Meisa Ku)

Asuka, okuldaki arkadaşları tarafından sürekli itilip kakılan ve onlardan nefret eden, sorunlu bir çocuktur. Nefreti o kadar ileri boyuttadır ki, onlardan kendisine bu yaptıkları yüzünden intikam alacağına yemin eder.

Tüm okulun birlikte çıktıkları bir gemi seyahatinde intikam planını hayata geçirmeye karar verir. Arkadaşlarının telefonlarına gönderdiği mesajlarda çocuklar kendi ölüm anlarını görmektedirler. Gelen bu korkunç mesajlardan ve kaçınılmaz sondan kurtulmanın tek bir yolu vardır: mesajı bir başka arkadaşına göndermek!

Kendi hayatını kurtarmak pahasına bir arkadaşını ölüme göndermenin azabı da birbirlerine eklenince öğrenciler arasında korkunç bir dehşet yaşanacaktır.




Ölümcül Deney: Kıyamet - Resident Evil: Apocalypse


Tür : Bilim Kurgu / Korku / Aksiyon / Video Oyunu
Yönetmen : Alexander Witt
Senaryo : Paul W.S. Anderson
Görüntü Yönetmeni : Christian Sebaldt
Müzik : Jeff Danna
Yapım : 2004, İngiltere / Fransa / Almanya , 94 dk.

Oyuncular

Milla Jovovich (Alice) , Eric Mabius (Matt Addison) , Jared Harris (Dr. Ashford) , Sienna Guillory (Jill Valentine) , Oded Fehr (Carlos Olivera) , Thomas Kretschmann (Cain) , Sandrine Holt (Terri Morales) , Mike Epps (L.J.) , Zack Ward (Nicholai) , Matthew G. Taylor (Nemesis)

Resident Evil' ın devam filmi, ilkinin bittiği noktadan devam ediyor. Biyokimyasal felaketten kurtulmuş olan Alice bir yandan virüsü durdurmanın yollarını ararken, diğer yandan da harebe şehir Racoon' dan kurtulmaya çalışmaktadır. Umbrella şirketinin deneylerine maruz kalan Alice olağanüstü güçlere sahip olmuştur.

Umbrella' da daha önceden çalışmış ve işlerine son verilmiş bir kaç kişi de Alice' e katılır. İmkansız gibi görünen bu kurtuluş macerasında karşılarında en ağır silahlarla donanmış bir ordu, vahşi zombiler vardır. Ama bunların ötesinde en korkutucu olanı Umbrella' nın yeni yaratığı Nemesis'dir. Bu yeni yaratıkla başa çıkmak hiç de kolay olmayacaktır.

Video oyunu olarak ününü korumaya devam eden Resident Evil'ın ikinci beyazperde uyarlaması, ekrana yeni transfer olan karakterle eskisinden de iddialı. Oyunun hayranı olun olmayın, birincisinden çok daha hızlı temposu, daha bol fantastik öğeleri ve özel efektleriyle Kıyamet, bilim kurgu-aksiyon sineması hayranı herkesi koltuğa bağlamaya hazır.





Van Helsing


Tür : Aksiyon / Korku / Fantastik
Yönetmen : Stephen Sommers
Senaryo : Stephen Sommers
Görüntü Yönetmeni : Allen Daviau
Müzik : Alan Silvestri
Yapım : 2004, ABD , 132 dk.

Oyuncular

Hugh Jackman (Abraham Van Helsing) , Kate Beckinsale (Anna) , Richard Roxburgh (Kont Dracula) , David Wenham (Carl) , Will Kemp (Velkan / Kurt Adam) , Shuler Hensley (Frankenstein'ın Annesi) , Kevin J. O'Connor (Igor) , Samuel West (Victor Frankenstein)

Gabriel Van Helsing, hatırlamadığı geçmişindeki bir lanetten dolayı reddemediği bir görev almıştır. Vatikan'daki gizli bir örgüt için çalışan Van Helsing, dünyaya kabuslar yaşatan şeytani yaratıkları avlamaktadır. İnsanlık için yaptığı büyük iyilikler anlaşılamadığı için Van Helsing kahraman değil, bir katil olarak görülmektedir.

Efsanevi ölümsüz vampir Kont Drakula'yı yoketmek için Transilvanya'ya gönderilen Van Helsing, bu bölgenin Drakula'nın yarattığı korku havasıyla onun tarafından yönetildiğini görür.

Drakula'nın en büyük düşmanı olan çingene Valerious ailesinin hayatta kalan son bireyi Anna Valerious'la tanışan Van Helsing, genç avcı kadının ailesinin intikamını almak için Drakula'yı avlamak istediğini öğrenince, ortak düşmanlarına karşı güçlerini birleştirme kararı alırlar.

İki avcının amaçlarına ulaşabilmeleri için, Drakula'yı ve onun yarattığı korku imparatorluğunun şeytani güçleri olan Kurtadam ve Frankenstein'ı da yenmeleri gerekecektir.





Testere - Saw


Tür : Korku / Gerilim
Yönetmen : James Wan
Senaryo : James Wan , Leigh Whannell
Görüntü Yönetmeni : David A. Armstrong
Müzik : Charlie Clouser
Yapım : 2004, ABD , 100 dk.

Oyuncular

Leigh Whannell (Adam) , Cary Elwes (Dr. Lawrence Gordon) , Danny Glover (Müfettiş David Tapp) , Ken Leung (Müfettiş Steven Sing) , Dina Meyer (Kerry) , Mike Butters (Paul) , Paul Gutrecht (Mark) , Michael Emerson (Zep Hindle) , Benito Martinez (Brett) , Shawnee Smith (Amanda)

Kurbanlarına hayatın değerini öğretme takıntısı olan bir seri katil, onları hayatta kalabilmeleri için ölümcül oyunlar oynamaya zorlar. İmkansız seçimler yapmak zorunda bırakılan kurbanlar bir yandan zaman ve dehşetle yarışırken, diğer yandan da hayatlarının uğruna ne kadar çok şey feda edebileceklerini öğrenmeye başlarlar.

Adam ve Dr. Lawrence Gordon da katilin son kurbanlarıdır. Birbirini hiç tanımayan iki adam nasıl olduklarını bilmeden aynı odada uyanırlar. Oda büyük bir vahşetin izlerini taşımaktadır. İki adamın arasında yerde, kan gölü içinde bir başkası uzanmaktadır. Karanlık odaya alışınca yerde yatanı inceleyen ikili kendini başından vurarak intihar etmiş bir adamın cesediyle karşılaşırlar. Etraftaki ipuçlarını toplayarak başlarını ne geldiğini anlamaya çalışırlar ve çözmeleri uzun sürmez. Önlerinde sekiz saat vardır ya biri ölecektir ya da katil ikisini birden öldürecektir.




Testere 2 - Saw 2

Tür : Gerilim / Korku
Yönetmen : Darren Lynn Bousman
Senaryo : Darren Lynn Bousman , Leigh Whannell
Görüntü Yönetmeni : David A. Armstrong
Yapım : 2005, ABD , 93 dk.

Oyuncular

Tobin Bell (John) , Tim Burd (Obi) , Franky G , Erik Knudsen , Dina Meyer (Kerry) , Beverley Mitchell , Glenn Plummer , Shawnee Smith (Amanda) , Emmanuelle Vaugier , Donnie Wahlberg

Korkunç ve dahiyane planları ile kurbanlarına hayatın değerini anlatmaya çalışan seri katil Jigsaw bir yıl sonra geri döndü. Yeni kurbanlar ve oyunlarla akıl almaz vahşetine devam ediyor.

Kurbanları, yine, hayatlarının kıymetini anlayacak ve tutsaklıklarından kurtulmak için ipuçlarını birleştireceklerdir. Tehdit altında geçen saatlerin yeni konuğu dedektif Eric Mathews’dur. Katili yakalamak gibi zor bir işi beceren dedektif bunun sadece oyunun parçası olduğunu anlayınca kendini vahşetin içinde bulur.




Testere 3 - Saw III

Tür : Korku / Gerilim
Yönetmen : Darren Lynn Bousman
Senaryo : James Wan , Leigh Whannell
Görüntü Yönetmeni : David A. Armstrong
Müzik : Charlie Clouser
Yapım : 2006, ABD

Oyuncular

Tobin Bell (John Kramer) , Angus MacFadyen (Jeff) , Dina Meyer (Kerry) , Shawnee Smith (Amanda) , Bahar Soomekh (Lynn)

Bir önceki filmde, ölmek üzere olarak polislerin elinde bıraktığımız efsane katil Jigsaw, yardımcısı Amanda'nın da yardımları ile kaçmayı başarır ve tüm adanmışlığı ile yeni kurbanlar bularak dehşet saçmaya devam eder. Amanda'nın da yardımı ile hayatta kalmaya çalışırken bir yandan da yeni kurbanları için planladığı korkunç oyunlarının tuzaklarını kurmaktadır.






Testere 4 - Saw IV


Tür : Gerilim / Korku / Suç
Yönetmen : Darren Lynn Bousman
Senaryo : Marcus Dunstan , Thomas H. Fenton , Patrick Melton
Görüntü Yönetmeni : David A. Armstrong
Müzik : Charlie Clouser
Yapım : 2007, ABD

Oyuncular

Tobin Bell (Jigsaw) , Lyriq Bent (Rigg) , Costas Mandylor (Hoffman) , Scott Patterson (Ajan Strahm) , Angus MacFadyen (Jeff Denlon) , Justin Louis (Art) , Sarain Boylan (Brenda) , Shawnee Smith (Amanda Young)

Testere efsanesi üçüncü filmde kaldığı yerden devam ediyor. Binaya kilitli kalmış olan Jeff, oksijeni tükenmeden kayıp kızını bulmak zorundadır. Aksi takdirde her ikisini birden kaçınılmaz son, ölüm beklemektedir.

Kızını bulabilmek için çabalarken bir kaset bulur. Kanser olduğunu öğrendikten sonra Jigsaw tarafından çekilmiş olan bu kaset, Jigsaw'ın geçmişi ile ilgili inanılmaz gerçekleri ortaya çıkarmaktadır. Kızını ve kendisini bu korkunç kapandan kurtarabilmek için gerekli olan ipuçlarının bu kasette olduğunu anlayan Jeff'in işi, sandığından çok daha zordur.




Shutter


Tür : Fantastik / Korku / Gerilim / Gizem
Yönetmen : Banjong Pisanthanakun , Parkpoom Wongpoom
Senaryo : Banjong Pisanthanakun , Parkpoom Wongpoom , Sopon Sukdapisit
Görüntü Yönetmeni : Niramon Ross
Müzik : Chartchai Pongprapapan
Yapım : 2004, Tayland , 97 dk.

Oyuncular

Ananda Everingham (Tun) , Natthaweeranuch Thongmee (Jane) , Achita Sikamana (Natre) , Unnop Chanpaibool (Tonn) , Kachormsak Naruepatr (Tee) , Chachchaya Chalemphol (Tonn'un Karısı)

Genç bir fotoğrafçı olan Thun, kız arkadaşı Jane ile birlikte çektikleri fotoğraflarda bir takım gizemli şekillerin olduğunu farkederler. Büyük bir şaşkınlıkla olayın nedenini çözmeye çalışırlarken başka fotoğraflarda da benzer şeyleri görünce büyük bir korkuya kapılırlar.

Bu gizemli olayın gerisindeki nedenleri araştırırken Thun ve Jane'in öğrenecekleri bir gerçek vardır: Geçmiş, ne kadar kaçmak istesen de peşinden gelmeye devam edecektir.



Gizli Pencere - Secret Window

Tür : Dram / Gerilim / Korku
Yönetmen : David Koepp
Senaryo : David Koepp , Stephen King (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : Fred Murphy
Müzik : Hans Zimmer , James Newton Howard
Yapım : 2004, ABD , 96 dk.

Oyuncular

Johnny Depp (Mort Rainey) , John Turturro (John Shooter) , Ving Rhames , Timothy Hutton , Gillian Ferrabee (Fran Evans) , Charles Dutton , Maria Bello (Amy Dowd Rainey) , Len Cariou

Ünlü gerilim romanları hazar Mort Rainey, yeni kitabı üzerinde çalışmak üzere göl kıyısındaki ıssız evine çekilmiştir. Karısından yeni ayrılmış olan Mort, bir türlü kafasını toplayıp çalışamamaktadır.

Bir gün garip görünüşlü John Shooter adında bir adam ziyarete gelir. Adamın iddiasına göre Mort, onun bir kısa öyküsünü çalarak kendi imzasıyla yayınlatmıştır. Shooter'ın uyarıları kısa zamanda tehditlere dönüşünce, Mort bir özel dedektiften yardım ister. Tüm yardımlara rağmen Shooter'ın durdurulamaması, olayların çığrından çıkmasına yol açacaktır.


Bu filmin ikincisi de mevcuttur.




Alien Predator'e Karşı - Alien Vs. Predator


Tür : Bilim Kurgu / Gerilim / Korku / Çizgi Roman

Yönetmen : Paul W.S. Anderson
Senaryo : Paul W.S. Anderson , Shane Salerno
Görüntü Yönetmeni : David Johnson
Müzik : Marco Beltrami , Alan Silvestri
Yapım : 2004, Çek Cumhuriyeti / Kanada / ABD , 101 dk.

Oyuncular

Sanaa Lathan (Alexa 'Lex' Woods) , Raoul Bova (Sebastian Wells) , Colin Salmon (Max Stafford) , Lance Henriksen (Charles Bishop Weyland) , Ewen Bremner (Graham Miller) , Agathe De La Boulaye (Adele Rousseau) , Tommy Flanagan (Verheiden) , Carsten Norgaard (Quinn) , Joseph Rye (Connors) , Sam Troughton (Thomas)

Antartika'da buzlara gömülü garip bir piramit bulunur. Milyarder bir iş adamı, bilimadamları ve maceracılardan oluşan bir ekip kurarak olayı araştırmaya başlar. Ekip piramite geldiğinde, kıtanın aslında iki uzaylı ırkının savaş alanı olduğunu farkederler. İnsanlık yokedici tarafları olan savaşın ortasında kalmıştır.

Sinema tarihinin iki korkutucu uzaylı ırkını konu alan film serilerinden sonra, bu kez iki ırk aynı filmde buluşuyor. İki türün birleştirilmesi fikri, Dark Horse tarafından yayınlanan çizgi roman serisiyle ve daha sonra da bundan türetilen bilgisayar oyunlarıyla denenmiş ve oldukça ilgi görmüştü. Filmin başarılı olması durumunda henüz sadece düşünce aşamasında olan Alien ve Predator serilerine birer film daha eklenmesine yol açabilir.





Otel - Hostel



Tür : Korku
Yönetmen : Eli Roth
Senaryo : Eli Roth
Görüntü Yönetmeni : Milan Chadima
Müzik : Nathan Barr
Yapım : 2005, ABD , 95 dk.

Oyuncular

Jay Hernandez (Paxton) , Derek Richardson (Josh) , Eythor Gudjonsson (Oli) , Barbara Nedeljakova (Natalya) , Jana Kaderabkova (Svetlana) , Jennifer Lim (Kana) , Lubomir Silhavecky (Alex) , Paula Wild (Monique)

Üniversiteli iki arkadaş Paxton ve Josh, yaz tatilinde Avrupa turuna çıkarak unutulmaz ve deli dolu bir tatil yaşama peşindeler. Amsterdam’da tanıştıkları bir adam, kendilerine Slovakya’da harika kadınların bulunduğu söyler. Bedavaya istedikleri fantezileri yaşayabilecekleri bir yerin adresini verince, yolda tanıştıkları İzlandalı Oli’yi de aralarına alarak hayatları boyunca hatırlayabilecekleri ve anlatabilecekleri bir macera peşine düşerler.
 
Geri
Üst