Güzellik Bakanın Gözünde Midir? (Fiziksel Çekicilik Gerçeği)

Fiziksel çekicilik insanlara sorulduğunda ''bizim için önemli olan karşımızdakinin duyarlı, sıcak, sevecen, entelektüel olması en önem verdiğimiz özelliğidir'' yanıtını vermişler. Fakat araştırmalara göre ''kişilerarası çekicilik ve cinsel çekicilikte ana belirleyici fiziksel çekiciliktir''

Aslında güzellik pek de bakanın gözünde değildir! Kültürler arası çalışmalar evrensel olarak insanların fiziksel çekiciliğe önem verdiğini göstermektedir. Buna karşın hangi özelliklerin ve neyin bireyi çekici yaptığı konusunda kültürler arası farklılıklar bulunmaktadır.

Mueser,1984
''insanlar yüzlerinde bir gülümseme olduğu zaman daha çekici algılanmaktadırlar''

Riggio&woll,1984
''Cinsiyet rolüne ilişkin beklentiler de algılanan çekicilik üzerinde bir etkiye sahiptir. Örneğin, girişken, rahat davranan, kendini ifade etmede güçlüğü olmayan dominant erkekler; pasif olanlardan daha çekici algılanmaktadır.''
''kadınlığını ön plana çıkaran kadınlar daha çok 'maço erkekler' tarafından daha çekici algılanmaktadırlar. Ancak genelde erkekler 'Domine edici olma, girişkenlik, rahat davranma' gibi özellikleri kadınların çekiciliğini değerlendirirken pek fazla dikkate almamaktadırlar''

Garwood,1980
Kişililerin isimleri fiziksel çekiciliğin algılanmasında bir etkiye sahiptir. Örneğin Tahir, Zübeyir, recep, Zehra, Keban gibi isimlerin sahipleri; Orkun, meltem, can gibi isimlerin sahiplerinden daha çekici algılanmaktadır.

1980'lerde yapılan bir çalışma, erkeklerin uzun süreli ilişkiye girmeyi planladıkları kadınlarda daha çok fiziksel bir takım özellikler aradıklarını; buna karşın kadınların ise daha çok dürüstlük, atılganlık özelliklerine sahip, ideal sahibi olan, ne istediğini bilen erkekleri tercih ettiklerini ortaya koymuştur.
Erkeğin''genç kadın''a olan ilgisinin evrensel olduğu Buss(1994) tarından ortaya konmuştur. Endüstri ve endüstri-öncesi toplumlarda ve hatta yazı-öncesi toplumlarda dahi bu etki gözlenmektedir.

Kalick, 1988
matching yaklaşımına göre,
''insanlar çekicilik açısından kendilerine benzer insanlarla romantik ilişkilere girme eğilimindedir''

Schafer&keith, 1990
Hatta insanlar romantik ilişkiye girdikleri insanların vücut ağırlıkları ile de benzerlik göstermektedir.

Bar-tal& Saxe, 1976
İstisnai durumlarda ise eşle arasındaki çekicilik farkı eşlerin ‘’görünmeyen’’ başka özellikleriyle telafi edilmektedir.

Dawes 1989
İnsanlar kendileriyle benzer tutumlara sahip daha çekici algılanmaktadırlar.
Griffin&Sparks.1990


Feingold, 1991
''zıtların birbirini çekmesi konusunda cinsiyet farklılıkları da bulunmaktadır. Kadınlar yeni tanıştıkları kişilere olan ilişkilerinde tutumlardaki benzerliğe erkeklerden daha fazla önem vermektedirler. Erkekler yine yeni tanıştıkları kişilerin fiziksel çekiciliğine daha fazla ağırlık verme eğilimdedirler''
 
yakışıklı olmak hayata 1-0 önde başlamak demek... ama çirkinseniz de sosyal olun pasif davranmayın asosyal olmayın. yakışıklı olup asosyal olmak bir işe yaramaz ama hem çirkin olup hem asosyal olmak dahadaha bir işe yaramaz:)
 
Elbette herkes tarafından beğenilen kızlar ya da erkekler olduğu vardır. Benim kız arkadaşlarımdan bir tanesi çok da güzel bir kız değildi fakat ilişkimiz ilerlediği her yeni günde o bana daha güzel görünmeye başladı. Şöyle bir söz vardır: "Karga yavrusunu kartala benzetirmiş." Güzellik görecelidir yani, herkes sevdiğini güzel görür.
 
leyla ile mecnun hikayesindeydi sanırım leylayı mecnunun babası görür ve oğlumun aşık olduğu bumu der bunun üzerine leyla sen bide bana mecnunun gözünden bak der.

herkes kendi karakterine yakın bi karşı cinsle birliktelik ister sanırım buda istatistik vrlerin ne kdr geçerli olblecğini şpheli kılıyo benm içn.
 
BU SEVGİDİR

Onun güzelliğini herkes görüyorsa o bence az güzeldir.
Herkes biliyorsa o bence hiç güzel değildir.
Onun güzelliğini yalnız ben görüyorsam bu sevgidir.
Yalnız ben biliyorsam bu aşktır.
Hiç kimse görmüyorsa bu yalnızlıktır...

Özdemir Asaf

bundan sonra susulur, bir yudum daha çekilir şaraptan...
 
Güzellik ve çekicilik ayrı kavramlardır .

Baktığında görünür, farkedilir fiziksel bir güzelliği vardır hiç tanımadığımız birinin bazılarınında fiziksel olarak güzel olmayan fakat mimikleri,davranışları,aklı vb. özellikleri onun olmayan fiziksel güzelliğini çekiciliğe dönüştürür ve o artık güzel gelmeye başlar kişiye...

Hep tartışılır ''güzelliğe önem vermem ruhu güzel olsun denir'' bence birçok kişi bunu her nekadar böyle söylese de ben öyle olduğunu düşünmüyorum :) İlk bakışta karşında ki kişiyi beğenmen gerekir ki ondan sonra ki aşamalar artık iç güzelliğine gelir , iç güzelliği olup içine sinmeyen biriyle birlikte olmakla karşında ki kişiye haksızlık etmiş olursun ''çok iyisin hoşsun ama fiziksel güzelliğin yok'' böyle de denmez sanırım , belki birçok kişiye ters gelecek ama davul dengi dengine olmalı, fiziksel güzelliği olup senin için işe yaramaz biri olabilir ama bu onun güzel olmadığı anlamına gelmez içi güzel değil diyebiliriz.

Fiziksel güzellik göreceli değildir, güzel zaten güzeldir içi boş yada dolu ...
 
Geri
Üst