Tune-o-Matic Köprüde Entonasyon Sorunu

Merhabalar. Yalnızca bir yıldır gitar çalıyor olmakla birlikte forumu da bir o kadar zamandır takip ediyorum. Yaşadığım sorun üzerine üye olma ihtiyacı duydum, umarım sorunum çözülür ve benzer sorunu yaşayan varsa eğer bu konu başlığından o da yararlanır.
Gitarım Epiphone G-400, alalı bir ay oldu. İkinci el aldım ve 2015 yapımı. Alırken entonasyon konusunda sıkıntı yoktu ve üzerinde 11 numara telleri vardı. (diğer tel numaralarını bilmiyorum) Entonasyonunda sıkıntı yok derken, en azından ayarlamalara ve ufak oynamalara tepkisi yerindeydi ve yeni taktığım 11 49 Daddario nickel coated tellerden sonra rahatça entonasyonunu ve sap ayarını (low action için) yaptık. Şimdi ise pek anlamadığım halde artık bir yerden başlamak lazım deyip elektrik gitarımın tellerini 11 50 Jim Dunlop pure nickel ile değiştirdim. Tel markası değiştirme sebebim farklı tel markalarının ses profillerini ve gündelik kullanımda performans-dayanıklılıklarını görmek esasen. Sapa dokunmak istemediğimden de tellerin kalınlığını öncekilerle aynı tuttum kalın Mİ dışında.
Çok da fazla uzatmadan soruna geleyim. Diğer tellerde entonasyon konusunda neredeyse hiçbir kayma olmamışken, RE teli daha pes bir profil sergiliyordu. Ne olacak sanki çevirim vidayı kısaltırım telin boyunu dedim. Saddle'da az bir yer olsa da normalde o alan entonasyonu düzeltmeye yeter diye düşünmüştüm. Maalesef neredeyse değiştirmedi bile. İşin komik tarafı telin boyunu uzatmaya çalıştığımda da neredeyse hiçbir işe yaramadığını görmemdi.
Kusura bakayın ilk konum forumda dert nasıl anlatılır bilmem :) Düşünce ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Çıkardığım Daddario tel: D'Addario EXP115 Coated Nickel Wound, Medium/Blues/Jazz, 11-49 Takım Tel Elektro Gitar Teli 011-049
Taktığım Dunlop tel:Jim Dunlop DEK1150 Pure Nickel Elektro Gitar Teli (11-50) | doremusic
 
Aslında tune-o-matic entonasyon konusunda daha kolay. Tellerin diğerlerini bozmadan tek tek entonasyon yapılabilmesi artısı.

Daha önce benzer bir problem olmuştu, saddle'ı söküp ters yöne çevirerek çözmüştüm.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Aslında tune-o-matic entonasyon konusunda daha kolay. Tellerin diğerlerini bozmadan tek tek entonasyon yapılabilmesi artısı.

Daha önce benzer bir problem olmuştu, saddle'ı söküp ters yöne çevirerek çözmüştüm.
İlginiz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi saddle'ı ters çevirmek gayet mantıklı esasen, ya da bütünüyle köprünün ters çevrilmesini de tavsiye etti arkadaş. Fakat bunlarla sorunum çözülmedi. Maalesef başka bir şekilde çözüldü. Forum kurallarına hakim olmadığım için sorunun nasıl çözüldüğünü buradan direkt açıklamak istemiyorum çünkü çok can sıkıcı bir durum. Merak ederseniz sizinle ve sorunun kaynağını merak eden başka bir üyeyle paylaşabilirim mesaj yoluyla. Teşekkürler
 
TOM köprülerin entonasyonu epey kolaydır aslında diğer arkadaşın dediği gibi, ama saddle'i ters çevirmek olur mu bilemedim, çünkü ters çevirdiğinde normalde manyetiklere doğru olan vida başları köprüye doğru bakacak, ve o şekilde tornavidayı vidaya sokmak daha zor, alan daha dar olduğu için.

Nasıl çözdüğünüzü merak ettim, özellike de buraya yazamayacak bir şekilde çözdüğünüz için daha da merak ettim ...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Arkadaşlar sağ olun girdiler için. Söylememde sıkıntı yok anladığım kadarıyla. Hayatımda ilk defa yaşadığım ve denk geldiğim bir şey, az zamandır gitar çalmama rağmen onlarca kez değiştirdim telleri. Maalesef RE teli fabrikasyon hatalı çıktı ve hiçbir gitarda entonasyon tutmadı ve yine maalesef ben akıllanmayıp yine malum mağazadan indirimli ürün aldım :)
 
Geri
Üst