Armoni bilgisine nereden başlanıp nasıl bir yol izlenmeli?

Armoni hakkında sıfır değilim fakat sürekli kafam karışıyor çalışma düzenini anlatabilecek biri lazım 😀. Mesela önce major ve minör gamları öğren onu klavyenin her yerine dök sonra modları öğren ilgililerini öğren gibi... Yoksa her şey birbirine giriyor.Yardımlarınızı bekliyorum.
 
Teknik derken eğitim videoları ya da konu hakkında derslere bakmak gibi sorulmuş ama tam da onlara bakılmadan püf nokta nedir gibi bir cevap beklenmiş gibi geldi bana. Olayın derslerine girince hepsini baştan alıp sırayla öğrenmek mümkün. Ama kafa karışıklığı sıralamaya da yansıyor olabilir. Aslında major, minor ve modlar hep aynı gam üzerinde gerçekleşiyor. Sadece başlangıç notaları farklı. Batı müziği için bakıldığında major zaten 1. mod ionian, minor de 6. mod aeolian modu denir ama tabii ki sadece bu değil. Başlangıç notasından farklı olarak vurgulanan sesler ve baskın ses olarak da belli bir kalıba girilmiş olunuyor. Yani bu açıdan aslında tek bir konudan bahsediyoruz o da ses aralıkları. Bu da aslında ileri seviye armoni konularına gelmeden, gitar klavyesindeki nota yerlerini ve ses aralıklarını çözmekle ilgili bir yere çıkıyor. Bence ilk bunu hallet, sonra üzerine teorik bilgileri yavaş yavaş eklersin. Diğer konular da zaten hep bu ses aralıklarından ortaya çıkıyor. Armoni meselesinin özünde iki sesin birbirine oranı, uyumu var. Tüm bu konuları da ancak ses aralıklarını ve gitar klavyesi üzerindeki yerlerini bilince ilerleme sağlayabilirsin, yoksa kafa karışabilir.
 
aynen gam çalışmak klavyeye hakim olmak yolunda çok önemli. Ve tabii ki klavyede farklı farklı pozisyonlarda kullanmak. Gamın her bir derecesini mümkün olduğunca söyleyerek yapmak. 134-134-13 gibi parmak pozisyonlarına alışmak bir yere kadar. ben de bu ara çok gam çalışıyorum, solo tekniğini geliştirmek ve hızlandırmak istiyorum. Selim Işık'ın kitaplarından çalışıyorum genelde ve altılamalardayım ve tabi arada farklı şarkılardaki farklı rifflere de bakıyorum. Ayrıca Amorphis'in linkini paylaştığım parçasını da arada çalışyorum. Özellikle girişteki D#m ve F#m gamlarını. Bir de şu sonda da bulunan 12 16lıkları. Devamına da bakacağım. Armonik, Melodik gamlara da bir ara giriş yapmıştım.


 
Son düzenleme:
Geri
Üst