Hmm tam olarak anlayamadın sanırım konuyu: Kaçırıldınnn 😀 şaka bir yana ufaktan bir özet geçeyim:
Öncelikle ağır olan daha iyi ses veriyor diye birşey yok. Neye göre iyi sorusu var. Yaptığın müziğe ve senin zevkine, kulağına göre değişir bu. Tiz ağırlıklı ton seviyorsan sert ağaç, daha pes sesler istiyorsan hafif ve yumuşak ağaç uygundur. Ama şunu göz ardı etmemek lazım. Aynı yerde yetişen aynı türdeki ağaçlar bile aynı olmayabilirler. Hatta aynı banttan çıkan, aynı firmanın aynı modeli iki gitar bile birbirinden farklı olabilir. Ancak bunun çok sık rastalanan bir durum olduğunu sanmıyorum. Klasik gitarı bilmiyorum pek fazla. Onda enteresan ve bilimum balkon sistemi var. 1-2 çıtanın yerini azıcık değiştirdiğinde bambaşka sesler almak mümkün. (Fatih Yılmaz'ın atölyesindeki çalışmalarını izleyerek edindiğim bilgilere dayanarak söylüyorum bunu) Tona etki eden şeylerin arasına manyetikleri, sapın ağacını ve klavyenin ağacını, kullanılan boyanın/cilanın niteliğini ve kalınlığını da ekleyebiliriz.
Yukarıda aynı tür ağaçlar bile farklı olabilir demiştim. Ama bu değişim çok fazla değildir. Sert bir ağaçtan (örn:maun ki cmszn isimli kullanıcının yolladığı şemada en ortada olan ağaç), yumuşak bir ağaç (örn: ıhlamur) kadar pes sesler alamazsın. (tabi gitarı bağlayacağın amfi,prosesör vb gibi şeyleri saymazsak) Bu kriterlere göre önce ne tür bir ağaçtan yapılma gitar alacağına karar ver. Bu kararı en sağlıklı olarak çeşitli markaların farklı ağaçlardan yapılma modellerini deneyip çalarak verebilirsin. Pratik teoriden her zaman iyidir =) Ve sonunda "işte budur, ben bu tonu seviyorum" dediğinde, elinde tuttuğun gitar "senin için" en iyi gitardır =)
Umarım biraz olsun bilgi verebilmişimdir. Müzikle kal =)