Strat Dimarzio Uyumu

Merhabalar,
Forumu uzun yıllardır takip ederim, çok şey öğrenmişimdir. Bir çok konuda da fikrimin şekillenmesine yardımcı olmuştur. Konu açmak bugüneymiş.

Yıllardır hobi olarak gitar çalıyorum. Aslen daha farklı gitar(lar) kullanıyorum. ancak geçtiğimiz aylarda ardiyede eski gitarım olan, (tahmin ediyorum ki Çin malı) J&D Brothers marka H-S-S stratımı buldum ve dedim ki "bana rahat batıyor, ben bununla biraz oynayayım".

Gittim bir tane S-S-S pickguard aldım, neckplate aldım. (burgu ve köprü hala arıyorum bulunca onları da değiştirmeyi planlıyorum)
Manyetik olarak da; dimarzio tone zone s, dimarzio pro track, dimarzio chopper ve fender tex-max bridge aldım. (manyetikleri zaman içerisinde almıştım, uzatmamak için böyle yazdım)

İlk bir ay kadar Bridge: Pro Track - Middle: Fender - Neck: The Chopper olarak kullandım.
Daha sonra Bridge: Tone Zone S - Middle: Fender - Neck: The Chopper yaptım.

İlk bir ay kadar neck manyetiğim (The Chopper) bridge manyetiğime göre (Pro Track) biraz daha bass karakterli ses veriyordu ancak rahatsız etmiyordu.
Sonradan (şu an) neck manyetiğim (The Chopper), yeni bridge manyetiğime göre (Tone Zone S) çok çok daha bass karakterli ses veriyor ve beni rahatsız ediyor.

Bridge'e Tone Zone S takınca bridge manyetiğimin hem çıkış gücü hem sustaini hem de tonu daha güzel oldu ancak neck manyetiğim (The Chopper) ile arasında çok ciddi bass farkı oldu.

Bridge manyetiğimi çok sevdim, bu nedenle Pro Track'e dönmek istemiyorum. Görsel olarak takım görünmesini sevdiğim için Dimarzio markasından farklı bir marka da takmak istemiyorum.

Neck manyetiği için bana dimarzio grubundan ne önerebilirsiniz ya da çözüm olarak ne önerebilirsiniz?

Not: Potlarım şimdilik 250k ve kapasitörlerim de şimdilik 250K'ya göre olan model (tam değeri hatırlayamadım). 500K S-1 Switch arıyorum üç potu da bu şekilde değiştirip bridge'i ayrı, neck'i ayrı bölünebilir yapacağım ancak önce bass/tiz dengesini oturtmam lazım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Manyetiklerimin teknik değerlerini de not edeyim.

Tone Zone S:
12.39 KOhm
300mV
Bass:8.0 Mid:8.5 Tre:4.5

Pro Track:
07.70KOhm
275mV
Bass:6.5 Mid:6.5 Tre: 5.5

The Chopper:
09.15 KOhm
260mV
Bass:6.0 Mid:6.0 Tre:7.0
 
Merhaba, ilk yapmanız gereken şey tüm potları 500K yapmak ve kapasitoru de değiştirmek (tam değer aralığını şu an hatirlamiyorum, arastirirsiniz). Bu sekilde tiz frekanslarda bariz iyileşme olacak. Ayrıca pro track in bas tellere gelen kısmını biraz indirin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Bir aradan sonra tekrar selam. Yılbaşı vs. derken ancak vakit bulup yazabildim.
@justaperfectday öncelikle hızlı cevabın için çok teşekkür ederim.
Bütün önerileri yaptım.
1-Pro Track'in bass tellere gelen kısmını indirmenin faydasını gördüm ancak istediğim oranda yeterli olmadı.
2-Tüm potları 500K yaptım, bütün potlar sonuna kadar açıkken hiç bir şey değişmedi.
3-Bu şekildeyken kapasitörlerden birini 0.015uf diğerini 0.045uf yaptım bütün potlar sonuna kadar açıkken hiç bir şey değişmedi.
(tone potlarını kıstığımda önceye göre bass karakteri daha az arttı ancak zaten amacım bass karakterini hiç arttırmamak, o nedenle potları sonuna kadar açıyorum)

İstediğim sonuca ulaşamadım. 😞

NOT: Bridge için Di Marzio Super Distortion S (13.18KOhm-325mV Bass:8.0 Mid:7.5 Tre:5.0) bir manyetik aldım.

1-Bunu bridge'e takıp ses şiddettini dengelemek için yükseklik ayarını biraz daha içeri gömük şekilde ayarlayacağım. Aynı şiddeti alacağım ancak daha gömük olduğu için biraz daha bass karakterli bir ses elde edeceğimi umuyorum. (yine mevcut manyetik gibi bass kısmını daha gömülü deneyeceğim.)
2-Tone1 potansı bridge'in tonu, Tone2 potansı middle ve neck'in tonu olacak şekilde 250K'lık ton potlarına geri dönüp neck ve middle için 0.15uf kapasitör, bridge için de 0.47uf kapasitörler kullanacağım. Dengeyi yakalayamazsam bridge'in tone'undan biraz kısıp bass karakter elde ederim. (tiz'leri öldürsün istemiyorum)

Bir gün strat ile Di Marzio kullanacak biri olur diye gelişmeleri buraya ekliyorum. Benim bu işlemleri yapmam yine nereden baksan 15-20 günü bulur. Bu süreçte fikri olan varsa ve yazarsa çok sevinirim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bu denemeleri mümkün olduğunca aynı preamp->poweramp->kabin, aynı ayarlar, aynı jacklar, aynı pena ve hatta evin aynı konumu şeklinde yapmaya çalışıyorum.
 
Merhaba tekrar, gitarların ağaç, donanım vs. ile bir butun olarak tonal özellikleri gitarın manyetiklerinin genel tonunu etkiliyor, bu nedenle sizin de bunu deneyimleyerek buraya aktarmanız güzel. Saptaki chopper'in bas frekansinin gorece yoğunluğu sikinti ise elinizdeki pro track'i sapta deneyin bence bakalım nasıl sonuç verecek? Eğer single coil takarım derseniz dimarzio true velvet klasik bir strat manyetiği olarak oldukca parlaktır ancak sap ve köprü manyetikleri arasında bir miktar volume farkı olacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Tekrar selamlar.
Geçen zaman içerisinde yaptığım denemeler sonucunda vardığım noktayı paylaşmak istedim.

Neck'te Chopper, bridge'de Super distortion s modelleri takıldı ve en iyi ikili olarak bunlara karar kıldım.

Middle için Fender 60's diye bir manyetik satın alıp onu taktım. (arkası customshoplar gibi değil, düz plastik. 60's olmayabilir ama tonunu sevdim) Bu manyetiğin dip gürültü sorunu oldu. Bu nedenle bağlantı yönü ve mıknatıslarının yönü değiştirildi, sorun çözüldü.

Gitarın bütün potanslarını ve kapasitörlerini de değiştirdim.
Volume potansı Fender S-1 switch 500k oldu.
Tone1 ve Tone2 potansları da Fender S-1 switch 250k oldu.

Potans olarak
Volume genel sesi, tone1 middle ve neck manyetiklerinin tonunu, tone2 ise bridge manyetiğinin tonunu kontrol edecek şekilde ayarlandı.

Kapasitör olarak
Middle ve neck manyetiklerinin tonuna 0.15uf, bridge manyetiğinin tonuna 0.47uf kapasitör takıldı.

S-1 Switch olarak (S-1 switch push/pull ile aynı işe yarıyor, orjinal görünmesi için bunu tercih ettim)
Volume potansındaki s-1 bridge manyetiğini single/humbucker olarak değiştiriyor. (basılı iken single olup middle'a yakın bobin çalışıyor)
Tone1 potansındaki s-1 neck manyetiğini single/humbucker olarak değiştiriyor. (basılı iken single olup middle'a yakın bobin çalışıyor)
Tone2 potansındaki s-1, gitarın manyetik seçen switch'i hangi pozisyonda olursa olsun bridge manyetiğini de dahil ediyor. Bridge humbucker olarak seçiliyse humbucker olarak, single olarak seçiliyse single olarak dahil oluyor.

NOT1:
Humbuckerları single yapınca ses şiddeti bir miktar düşüyor ancak bu çok normal. O yüzden buna takılmıyorum. İleride yapmak isteyen arkadaşlar olursa, bilgi olması için yazdım.

NOT2:
Benim gitarımda S-1 switchler sığmadığı için bir miktar oyuldu.

NOT3:
Pickguard yeni köprü ile uyumlu olması için bir miktar traşlandı.

Konuyla alakasız bir ek olarak;
İşlere girişmişken üzerindeki eski ve dandik köprü ve string treeleri de değiştirdim. Çok bir fark hissedemedim ancak yenilenmiş oldu.
Genel bakım olarak teller değişti, klavye bakımı yapıldı, manyetik yükseklikleri, saddle yükseklikleri, sap ayarı, entonasyon ayarı yapıldı.

Sıradaki geliştirmeler;
Fender 86-07 köprü (köprü, blok, saddle olarak takım)
Fender roller nut
Fender kilitli burgu
(6 vidalı köprüyü söküp 2 vidalı köprü taktığımda eski delikler görünecek olursa gövdeyi komple boyamayı da düşünüyorum)

En son haline gelirken kullanmak istediğim elemanlara karar verdikten sonra, montajı İzmir'de ADD+ ta yapıldı.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Uzun bir süre sonra tekrar selamlar. 2020'nin ortalarında başlayıp, sonlarında bu konuyu açtığım "eski, çin malı strat modifikasyonu" projesini nihayetinde (bir kaç ay önce) tamamladım.

Son versiyon detayları ve fotoğrafları aşağıdaki gibidir. Umarım birilerine faydası dokunacak bir başlık olmuştur. Sorularıma ışık hızıyla cevap veren @justaperfectday kullanıcısına bir kez daha teşekkür ederim.

Gitar Markası: J&D Brothers
Gitar Modeli ve Yılı: H-S-S Strat. (ben 2002-2003 gibi sıfır olarak satınalmıştım)
Menşei: Çin (satınaldığımda da en ucuz gitarlar arasındaydı, tahminim Çin olduğu yönünde)

Bridge Manyetiği: Di Marzio - The Chopper (DP184BK)
Output: 260 / 9.16KOhm / Bass:4.0 / Low-Mid:5.0 / High-Mid:5.0 / Treble:4.0

Middle Manyetiği: Fender - Custom Shop 60's (bridge modelinin mıknatıs yönleri değiştirilerek takıldı)

Neck Manyetiği: Di Marzio - Fast Track 1 (DP181BK)
Output: 191 / 5.78KOhm / Bass:1.5 / Low-Mid:3.0 / High-Mid:3.5 / Treble:6.0

Volume Potansı: Fender 500K S-1 Switch (S1 özelliği, bridge manyetiğinin single/humbucker olmasını ayarlıyor)
Tone-1 Potansı: Fender 250K S-1 Switch (S1 özelliği, neck manyetiğinin single/humbucker olmasını ayarlıyor ve bridge manyetiğinin tonunu kontrol ediyor)
Tone-2 Potansı: Fender 250K S-1 Switch (S1 özelliği, manyetik seçiçi switch hangi pozisyonda olursa olsun çıkışa neck manyetiğini de dahil ediyor yani telecaster ya da les paul gibi çalışmasına olanak veriyor. Neck ve middle manyetiklerinin tonunu kontrol ediyor)

Volume Pot Kapasitör: ***kapasitör yok***
Tone-1 Pot Kapasitör: 0.47uF (bridge için)
Tone-2 Pot Kapasitör: 0.15uF (neck ve middle için)

Köprü: Fender 86'-07' 2-point tremlolo (6 saddle ve 5 yay ile bağlı)

Üst Eşik: Fender LSR Roller Nut (bilyalı metal üst eşik)

Burgular: Fender USA kilitli burgu

Sap Plakası: Fender Custom Shop Neck Plate

Extralar: Pickguard pear-white yapıldı bütün vidalar Di Marzio vidalarla yenilendi, manyetik seçiçi switch yenilendi

Eski parçalar: Jack çıkışı ve askı aparatı vidaları orjinal haliyle bırakıldı

IMG_0939.jpeg


IMG_0940.jpeg


IMG_0945.jpeg


IMG_0946.jpeg


IMG_0947.jpeg


IMG_0948.jpeg


IMG_0949.jpeg


IMG_0944.jpeg
 
Eminim çok fark yaratmıştır. Güzel görünüyor.
Volum potu değişiminde 250k ile 500k arasındaki nasıl bir fark oldu? Bende yakında köprü manyetiğini değiştireceğim. Şuan 250k var üzerinde. Acaba değişmişken 500k potudamı değiştirsem diye düşünüyorum. Stratın o temiz sıcak cleanlerini seviyorum. Diğer humbucker gitarlarımda hep 500k var. Ordada drivelar daha iyi hissettiriyor. Tabi humbucker manyetiklerin farkı oldukça var.
Deneyimlerinize göre Stratta single manyetiklerde 250k yerine 500k taksam acaba sonuç nasıl olur?
 
Eminim çok fark yaratmıştır. Güzel görünüyor.
Volum potu değişiminde 250k ile 500k arasındaki nasıl bir fark oldu? Bende yakında köprü manyetiğini değiştireceğim. Şuan 250k var üzerinde. Acaba değişmişken 500k potudamı değiştirsem diye düşünüyorum. Stratın o temiz sıcak cleanlerini seviyorum. Diğer humbucker gitarlarımda hep 500k var. Ordada drivelar daha iyi hissettiriyor. Tabi humbucker manyetiklerin farkı oldukça var.
Deneyimlerinize göre Stratta single manyetiklerde 250k yerine 500k taksam acaba sonuç nasıl olur?
Volume potansı sonuna kadar açık olduğunda hiç bir fark olmadığını söyleyebilirim. Eski volume potansı 250K ile ses biraz boğuklaşıp sonra birden kesiliyordu gibi tarif edeyim. 500K'da daha lineer bir ses ayarı şeklinde çalışıyor. Genelde sesi açık tutup volume pedalı kullandığım için ciddi bir fark hissetmedim. Dimarzio'nun önerisini ve forumdaki mesajlarını referans alıp 500K tercih ettim.
 
Geri
Üst