9' luk takımdan 10' luk takıma geçiş yaparken akord sabit kalacaksa sap ayarı gerekebilir de gerekmeyebilir de. Akord değişimi olmadığından sapa binen yük artacağı için saptaki iç bükeylik artacak teller olması gerektiğinden biraz daha yüksekte duracaktır. Tel yüksekliği kontrol edilerek, gerekiyorsa sap ayarı yapılır.
Floyd Rose sistemlerinde ayrıca arkaya yay eklemek gerekecektir. Artan tel gerginliği ile beraber yüksek ihtimal köprü havaya kalkacaktır. Bunu dengelemek için arkadaki vidaları sıkmak yeterli gelmeyebilir. Bu durumda uygun tansiyona sahip bir yay eklenmesi veya yaylardan bir veya bir kaçını çıkartıp daha yüksek tansiyona sahip bir yay takmak gerekebilir.
Yine sap ayarında belirttiğim gibi entonasyon ayarı gerekebilir, gerekmeyebilir. Telleri değiştim hurra entonasyona girişeyim mantığıyla hareket edilmemesi gerekir diye düşünüyorum.
Eğer akord düşürülecekse en uygunu daha kalın teller kullanmak olacaktır.
Bu düşük akord olayı için kendi gitarımdan örnek vermeyi tercih ediyorum, böylelikle daha kolay anlaşılacaktır olay.
Gitarım Cort X6, gitarla beraber 3 adet gri, 1 adet sarı renkli yay geliyor. Gri renkli yaylar aynı gerginliğe sahip, sarı renkli yay ise gri yaylara göre daha gergin ya da sert diyelim. Normalde bu gitar 9' luk tel takımı ve 3 adet gri yay takılı olarak geliyor.
Eğer akord aynı kalmak koşulu ile kalın tel takmak istiyorsanız, örneğin 10'luk set takmak istiyorsanız bir gri yay çıkartıp, sarı yay takmanız gerekiyor.
10' luk set takıp akord düşürmek istiyorsanız (standart D), yaylarla oynama yapmadan telleri değiştirip, uygun şekilde akord etmeniz yeterlidir. Bu durumda
sap ayarı yapmanıza gerek yoktur. Çünkü Kalın tel takıp akord düşürdüğünüz için gerilim aynı kalmaktadır. Eğer 11' lik set takıp standart C düzeninde akord yapacaksanız yine aynı durum geçerlidir.
Tabii tüm bunları aynı marka/model tellerle yaptığınızı farz ediyorum.
Ben sırayla gitarımda 9' luk tel standart E, 10' luk tel standart D, şu an ise 10' luk tel standart E akordunda kullanıyorum. Gam vs.. öğrenmek için standart E düzeninde tutuyordum, gam olayının akord ile alakasının olmadığını anladığım için 11' lik el takıp standart D düzenine tekrar dönmeyi düşünüyorum. Bu da hangi tel seçmeliyim sorusunun bir nevi cevabı oldu. Biraz daha açıklarsak standart E için 8-9, D için 10-11, C için 11-12 şeklinde önerme yapılabilir. Bu sizin biraz da yumuşak tel, sert tel seçimi, tuşe hassasiyetiniz vs.. ile ilgili bir olay.
Gitardaki 9' luk seti çıkartıp akord aynı kalmak koşuluyla tutup 11' lik tel takarsanız zaten sap ve entonasyon yapmak büyük ihtimalle şart olacaktır. Yanlış,eksik yerler olabilir gerekirse düzeltiriz

.
Ek: 9' luk setten 11' lik sete aynı akord düzeni ile geçişde sapın bu gerilimi kaldırabilecek güce sahip olması gerekir. Sapın kalın olması bir avantaj oluyor sanırım bu durumda.