D-G-C-F-A-D Akord düzeni

Selamlar.

Licensed floyd rose köprü sistemli bir gitarda akord düzenini standart'dan D-G-C-F-A-D'ye almakla ilgili 2 sorum var.

1.) Daha düşük (D,C ve hatta B) akord düzenleri için daha kalın tel kullanmanın mantığı ve avantajı nedir ? DGCFAD akord düzeni için önerdiğiniz teller nedir ?

2.) Floyd rose'Lu köpri sistemlerde düşük akord düzenlerinin "sağlıklı" olmadığını dair inanış ve hruafeler dolanıyor. Doğruluk derecesi nedir ?

Saygılar
 
Daha kalın tel, direnci daha fazla olan teldir aynı zamanda. Dolayısıyla, düşük akordlarda çlap çlap sallanmaz, daha gergin olur. Benim bu konuda okuduklarımdan anladığım bu.

İkinci sorunla ilgili de, gitarın floyd'lu ya da floyd'suz olması ile değil, gitarın scale uzunluğuyla alakalı bir mesele düşük akordları kaldırıp kaldırmaması. Scale uzunluğu dedikleri şey, telin titreşim aralığı. Yani telin köprüden çıktığı nokta ile, saptaki nut kısmına girdiği nokra arasındaki uzunluğu. Mesela 27 inch'lik "bariton gitarlar" çok düşük akordlarda bile sağlıklı sonuçlar veriyormuş. Ama senin 25.5 inch scale'li bir gitarın varsa, sanırım çok kalın teller kullanarak düşük akordlarda da sağlıklı sonuçlar alırsın.

Bütün bunları okuduğum araştırdığım kadarıyla biliyorum, ben de niyetlenmiştim bi ara çok düşük akordlar, işte bas tonlar filan. Şimdi vazgeçtim. 8 telli gitarlar çıktı, bir kaç seneye kadar ucuzlarsa alırız hepimiz, akord düşürme dedi biter :)
 
Dye almakta bi sorun olmaz, floyd rose ile bi problem yaratmaz.ama kalın tel gerekli, standart 9-42 tellerle cok gevşek olur, çalınmaz güzel.
ben D icin 11-49 11-50 tarzı şeyler kullanmıştım gecen yaz, C icin ise 12-52 vardı, hoştu:)
ama her tel kalınlığı ve akord değişiminden sonra yeniden ayarlaman gerekecek floydunu.vida sıkma gevşetme falan, problem olacak bişey değil.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
2nize de teşekkürler, gitara bir sap // entonasyon ayarı gerekli, bunu yaparken telleri de uygun şekilde değiştirip gitarı şöyle dgcfad'ye alıp corolla'dan traktöre binelim.

son soru: dgcfad akord düzeninin türkçesi nedir ? "1 tam adım geri ? :)"
 
peki bi soruda ben sorayım..

diyelimki floyd rose lu gitara 11 lik tel takıp D ye Db ye akord ettik o şekilde kullandık
daha sonra 9 luk tele döndüğümüz zaman gitarın 9 luk telle akor kaçırma ihtimali varmıdır??
 
9' luk takımdan 10' luk takıma geçiş yaparken akord sabit kalacaksa sap ayarı gerekebilir de gerekmeyebilir de. Akord değişimi olmadığından sapa binen yük artacağı için saptaki iç bükeylik artacak teller olması gerektiğinden biraz daha yüksekte duracaktır. Tel yüksekliği kontrol edilerek, gerekiyorsa sap ayarı yapılır.

Floyd Rose sistemlerinde ayrıca arkaya yay eklemek gerekecektir. Artan tel gerginliği ile beraber yüksek ihtimal köprü havaya kalkacaktır. Bunu dengelemek için arkadaki vidaları sıkmak yeterli gelmeyebilir. Bu durumda uygun tansiyona sahip bir yay eklenmesi veya yaylardan bir veya bir kaçını çıkartıp daha yüksek tansiyona sahip bir yay takmak gerekebilir.

Yine sap ayarında belirttiğim gibi entonasyon ayarı gerekebilir, gerekmeyebilir. Telleri değiştim hurra entonasyona girişeyim mantığıyla hareket edilmemesi gerekir diye düşünüyorum.

Eğer akord düşürülecekse en uygunu daha kalın teller kullanmak olacaktır.

Bu düşük akord olayı için kendi gitarımdan örnek vermeyi tercih ediyorum, böylelikle daha kolay anlaşılacaktır olay.

Gitarım Cort X6, gitarla beraber 3 adet gri, 1 adet sarı renkli yay geliyor. Gri renkli yaylar aynı gerginliğe sahip, sarı renkli yay ise gri yaylara göre daha gergin ya da sert diyelim. Normalde bu gitar 9' luk tel takımı ve 3 adet gri yay takılı olarak geliyor.

Eğer akord aynı kalmak koşulu ile kalın tel takmak istiyorsanız, örneğin 10'luk set takmak istiyorsanız bir gri yay çıkartıp, sarı yay takmanız gerekiyor.

10' luk set takıp akord düşürmek istiyorsanız (standart D), yaylarla oynama yapmadan telleri değiştirip, uygun şekilde akord etmeniz yeterlidir. Bu durumda sap ayarı yapmanıza gerek yoktur. Çünkü Kalın tel takıp akord düşürdüğünüz için gerilim aynı kalmaktadır. Eğer 11' lik set takıp standart C düzeninde akord yapacaksanız yine aynı durum geçerlidir.

Tabii tüm bunları aynı marka/model tellerle yaptığınızı farz ediyorum.

Ben sırayla gitarımda 9' luk tel standart E, 10' luk tel standart D, şu an ise 10' luk tel standart E akordunda kullanıyorum. Gam vs.. öğrenmek için standart E düzeninde tutuyordum, gam olayının akord ile alakasının olmadığını anladığım için 11' lik el takıp standart D düzenine tekrar dönmeyi düşünüyorum. Bu da hangi tel seçmeliyim sorusunun bir nevi cevabı oldu. Biraz daha açıklarsak standart E için 8-9, D için 10-11, C için 11-12 şeklinde önerme yapılabilir. Bu sizin biraz da yumuşak tel, sert tel seçimi, tuşe hassasiyetiniz vs.. ile ilgili bir olay.

Gitardaki 9' luk seti çıkartıp akord aynı kalmak koşuluyla tutup 11' lik tel takarsanız zaten sap ve entonasyon yapmak büyük ihtimalle şart olacaktır. Yanlış,eksik yerler olabilir gerekirse düzeltiriz ;).

Ek: 9' luk setten 11' lik sete aynı akord düzeni ile geçişde sapın bu gerilimi kaldırabilecek güce sahip olması gerekir. Sapın kalın olması bir avantaj oluyor sanırım bu durumda.
 
010 telden 013 tele gecip A drop yapan biri olarak söyleyebileceklerim :

sap ayarı yaptırmadım
entonasyon ayarı yaptırmadım
çatır çatır çalmaktayım

önemli olan tellerin gerginliğiyle alakalı durum

arkadaşlarında dediği gibi 009 luk telle c den akortlamaya kalkarsan teller biraz gevşek kalır ve çamaşır ipi diye tabir ettiğimiz durum meydana gelir

daha kalın tel daha güçlü basınç elde edeceği için telin kalınlığı arttıkça düşürülebilir akort düzenide aşşağıya inmektedir yani

009 luk bi telle standart akort düzenini kullanırken tellerin daha yumuşak olması
010 luk telle tellerin biraz sertleşmesi ve güzel akort tutması
011 lik telle tellerin sert oluşu

şimdi 009 luk telle teller yumuşakken tel kalınlığını arttırırken telin gerginliği artıyorsa (doğru orantı matematikten hatırlayınız) daha kalın telle daha gergin bir tel elde edeceğiz bunuda akortumuzu biraz düşürerek dengeleyecegiz

buna bağlı olarak 010 luk telle;

009 luk telle yapılmış bir standart akort düzenini
010 luk telle yapılmış bir d standart akort düzeniyle aynı gerginlikte olabileceğini söyleyebiliriz

uzun lafın kısası;

tel kalınlığı arttıkça düşürülebilir akort düzenide artmaktadır

009 telle standart akort
010 telle d# ve d akort
011 telle d ve c# akort
012 telle c ve b akort
013 telle b ve a# (hatta a) akort

geyette mümkün, olabilitesi var =)

amma velakin gitarın sap ve entonasyon ayarlarıyla bunu daha verimli ve kullanışlı hale getirmeniz kaçınılmaz

düşük akortla gitarınızı kullanırken daha kalın tel seçimi yapılmasının nedenide birazda budur

iyi çalışmalar
 
çok önemli not:

TELİN ÖZELLİÐİNİ iYİ BELİRLEYİNİZ

bu nedemek:

mesela 010 LİGHT bir telle
010 HEAVY bir tel aynı tansiyonu (gerginliği) vermeyecektir buna özellikle dikkat ediniz

Light= yumuşak
medium=orta duzey
heavy=sert

olarak tellerin özelliği olarak karşımıza çıkmakta

örnek:

010 heavy bir tel takımıyla
012 light bir tel takımı

yaklaşık olarak aynı tansiyona sahip olabilir

buna çok özellikle dikkat edin

başıma gelen olaysa şudur
her zaman 013 light (daddario exl 158 ) tel takımı kullanmaktaydım
bir gün esp 013 tel takımı alıp eve geldim gitara taktığımda gitarın floydrose u bayrak direği gibi havaya kalktı e ama 013 teldi bir problem olmamalıydı

işte kullandığım daddario tel ligth 013 dü ve gitara cuk oturuyordu ama esp 013 ise heavydi ve tansiyonu yuksekti buna bağlı olarak floydrose u ve dolayısıyla arkadaki yayları daha fazla gerdi ve floydrose un havaya kalkmasına neden oldu

yani kıssadan hisse =

taktığınız tel takımının kalınlığıyla beraber cinsinede dikkat ediniz

iyi çalışmalar
 
Abi heavy deyince genelde üst teller biraz daha kalın olur alt tellere göre.Ben 0.10 heavy bottom kullanıyorum,drop D ve drop C# için uygun teller.alt tellerde rahat solo atar zorlanmazsınız,üst tellerden de hoş bir ton alırsınız.Biraz akustik gitar gibi olur üst teller...
 
ayrıca soran arkadasta rr3 varmış, bende de ke3 var aynı köprüleri. arkaya yay vs takmak gerekmiyor.ama B ,A# fln da floyd rose lu gitarlar icin fazla düşük(şahsi görüşüm).C güzel işte, bugün yarın alcam bi 12-52 yapcam ben de.
 
Dream theater - panic attack parçasındaki akor düzenini bilen var mı acaba? Farklı kombinasyonlar denedim en fazla Bb Eb Ab Db F Bb ile benzedi ama yine tam olmadı 0.10 tel ile de çok laçka oldu.
 
gitartiz demiş ki:
çok önemli not:
...
başıma gelen olaysa şudur
her zaman 013 light (daddario exl 158 ) tel takımı kullanmaktaydım
bir gün esp 013 tel takımı alıp eve geldim gitara taktığımda gitarın floydrose u bayrak direği gibi havaya kalktı e ama 013 teldi bir problem olmamalıydı
....
iyi çalışmalar

013 le bitmiyor, o sırf en alt tel. sonucta diğer tellerin de kalınlıklarına bakmak lazım bence light heavye bakmaktansa. 9-42 var 9-46 var vs.2 tane telin kutuyu yan yana koyup arkasından tel kalınlıklarından karşılaştırılabilir.
 
benim anlamadığım nokta..

floyd rose li gitar da 9 luk tel kullanıyoruz.. gitarın arkasında 3 yay var.. ben bu yayları 3 ten 5 e çıkarır ve aynı teli kullanırsam bi nevi köprüyü sabitlersem sap ayarı yapmam gerekir mi ??
 
Geri
Üst