Ses kartı / Kayıt / Amfi

Merhaba arkadaşlar,
Hellraiser c1 ve roland cube 30x sahibiyim.İlk başlarda amfinin tonları gayet tatmin ediyordu fakat artık sıkılmaya başladım. İlk problemim kayıt konusu. Bilgisayardan kayıt almak için gitarı amfiye, amfiyi de recording out çıkışından 3.5mm dönüştürücü ile bilgisayarın mikrofon girişine bağlıyorum ve bu şekilde kayıt almaya çalışıyorum fakat kayıttaki ses rezalet :). Bunun sebebinin iyi bir ses kartı olmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Anakartın içindeki ses yongası bu işler için yeterli değil herhalde. (üst düzey bilgisayar sahibiyim). Sorum şu sizce focusrite yada başka bir markanın orta seviye ses kartını satın alsam kayıt için yeterli olur mu? Ayrıca iyi bir ses kartım olduğunda guitar rig gibi amfi simülasyon programlarını denemek istiyorum sizce yeteri kadar verim alabilir miyim? Hoparlörüm veya referans monitörüm yok amfiyi de hoparlör olarak kullanmayı düşünüyorum.
Teşekkürler.
 
Bilenler yazar ama şunu diyeyim ... istersen Kemper + 1000 dolarlık ses kartı kullan sonuç olarak sesi yine Cube'dan alacaksan başladığın hayalkırıklığına kısa sürede tekrar hoşgeldin dersin.
 
Gitarı direkt olarak bilgisayara bağlayın (ses giriş seviyelerine dikkat edin) ve istediğiniz yazılımı deneyin. Belli seviyede tatmin edici ses almanız gerekir. Yukarda sesi bozan unsur amfinin kendisidir. Yani amfinin teknik bilgilerini bilmiyorum ama zaten mono aygıtı ses çıkışı olarak kullanmanız tatmin edici sonuç vermez. Gitar amfi simülasyon cihazları çift amfi ya da stereo çıkış şeklinde çok daha iyi sonuç veriyor. Yani gitar sesini en azından amfi duyumuna getirecek büyüklükte bir ses çıkışına ihtiyacınız var. Tellere dokunulduğunda amfideki o dolu sesi ancak bu şekilde taklit edebilirsiniz.

Ses kartı eksikliği özellikle deneme yanılma için bence geçerli değil. Yani tabii ki kullandığım ve bildiğim kadarıyla bunları söylüyorum. Daha detaylı deneme şansı olanlar daha iyisini önerebilir. Örnek olarak eskiden toshiba laptop girişinden idare eder gitar tonu alabiliyordum. Ama mac dahili ses girişinde çok daha kaliteli ses aldım. Ses kartsız da belli düzeyde ses alınabiliyor. Bu tatmin etmediğinde ya da seste belli bir alan gerektiği zaman ses kartları devreye giriyor. Yani adım adım ilerleyin derim. Önce amfiyi emekliye ayırın, sonra uygun ses çıkışı edinip programları deneyin ki bu programların tonları arasında da dağlar kadar fark var. Yeterli gelmediği zaman ihtiyacınıza uygun bir ses kartı alın. Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Cevaplar için çok teşekkürler. O zaman yazdıklarınıza göre amfiyi hoparlör olarak kullanmak mantıksız. Peki üst seviye ses sistemi veya üst seviye bir kulaklık ile nasıl sonuç alırım. Edifier S760D 5.1 Surround sistemim ve sennheiser ie80 kulakiçi kulaklığım var. Yoksa illa referans monitöremi ihtiyacım var?
Teşekkürler
 
Referans monitörüm olmadığı için yanlış yönlendirme yapmayayım. Konuyu daha iyi bilen daha sağlıklı bilgi verebilir. Benim bildiğim kadarıyla illa referans monitörü gerekmiyor. Hatta referans monitörü kayıt tekniğini geliştirmek adına gereklidir. Yoksa örneğin ben eski bir müzik setinin ses çıkışlarını kullanıyorum. Hoparlör çapı belli bir seviyenin üzerindeyse işinizi görüyor. O amfinin patlayıcı hissini alıyorsunuz. Zaten böyle durumlarda elinizde hangi aygıt varsa takıp sıradan deneyin, sizin için yeterli oluyorsa gidip yeni bir şey almaya gerek yoktur. 5.1 sistemle denemedim ama hoparlör çapları büyükse zaten stereo çıkış olarak da çalışacağı için işinizi görecektir. Kulaklıkla çalmak biraz rahatsız edici oluyor. Onun haricinde zaten kaliteli bir kulaklıksa o da işe yarayabilir. Yani sözün özü tek tek deneyin hocam, içinize sinenle devam edin.
 
Selamlar,

Sorduğunuz sorular biraz öznel, bu nedenle aradığınız yanıtı ne ölçüde verebilirim bilemiyorum ancak fikirlerimi belirteyim. Harici ses kartları sesin gecikmesiz olarak dijital ortama (bilgisayar, tablet, telefon vs.) aktarılmasını sağladığı gibi belli bir seviyenin üzerinde preamfiye ve convertere sahip ise aktarılan sesin kaliteli bir şekilde aktarılmasını da sağlamaktadır. Yani sizin için ideal ses kartını aldığınızda ses kartının preampı ve converteri sayesinde kalite artışı yaşayacaksınız.

"Focusrite yada başka bir markanın orta seviye ses kartını satın alsam kayıt için yeterli olur mu?" sorusuna cevap verebilmek için sizin ne amaçla ve nasıl bir beklenti ile kayıt yapacağınızı bilmem gerekir. Eğer ev kullanıcısı iseniz ve demo kayıtlar alacaksınız kesinlikle yeterli olur. Eğer sağlam bir tekniğe sahipseniz albüm kaydı bile alabilirsiniz, neden olmasın?

@Rock Tribe 'ın da bahsettiği üzere mono çıkışa sahip olan amfinizi maalesef hoporlör mantığı ile kullanmanız mümkün değil, tatmin edici ses alamazsınız. Eğer mix yapacaksanız monitör görevi görecek bir cihaza sahip olmanız gerekmektedir. Böyle bir durumda tabi ki referans monitöre sahip olsanız iyi olur ancak imkanınız ve bütçeniz yoksa bir referans kulaklık edinebilirsiniz. Kulaklıkta mix yapmanın ergonomisi haricinde genel olarak iki dezavantajı olduğu kanısına varılmış.

1- Crossfeed olayının olmaması (internette bu konu ile ilgili bolca yerli - yabancı kaynak mevcut.)
2- Kulaklıkların sese az ya da çok ses kendi karakterlerini katmalarından dolayı flat ses alınamaması.

Fakat her iki sorunun da plugin kullanılarak çözümü mevcut. Toneboosters Morphit ya da Sonarworks Reference gibi eklentiler sayesinde kulaklığınızın kalibre edilmesini sağlayabilir ve flat ses alma imkanı bulabilirsiniz. Crossover olayı için de 112 dB Redline Monitor ya da alternatifi bir eklenti kullanabilirsiniz. Bu eklentiler ile birlikte corssfeed ve flat ses sorununu çözdüğünüzde kulaklık kullanarak da tatmin edici mixler yapmanız mümkündür.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Cevaplar için çok teşekkür ederim aklımda oturmaya başladı kendim için iyi bir ses kartı almayı düşünüyorum referans monitörüm olmasada üst düzey bir ses sistemi var hoşuma gitmezse satıp monitör alabilirim. Fakat kardeşimde bu konuyu incelemeye başladı ve oda ses kartı istiyor ama sadece kayıt için. Gitarın amfiye, amfiden de pc ye bağlanmış bir sistemden alınan kayıt ile gitarın amfiye amfiden ses kartında oranda pc ye bağlanmış bir sistemden alınan kayıt kıyaslanırsa sonuç ne olur sizce yani aradaki fark ses kartı almaya değecek bir fark mı?
 
Geri
Üst