ACİL: Kırık klavye!

Merhaba. Ibanez RG370'im var. Dün akşam eve geldiğimde gitarımın klavyesinin kırıldığını gördüm. Ne şekilde olduğunu bilmiyorum ama evde ufaklıklar varmış gün içinde evde. Kırık şu şekilde, resmini de koyucam kısa sürede, akord kilidinin olduğu yerin arkasından yukarıya doğru kırılmış(gitarı sırtüstü yerde olarak düşündüğünüzde o kısım yukarı kalkık). Yani kırık tam olarak klavyede değil ama akort kilidiyle akord anahtarlarının arasında, tüm anahtarları kapsıyor. Ben bütün evde koşup oynayan misafir ufaklıkların işi olduğunu düşünüyorum; ama kimseyi de suçlayamıyorum şu anda. Size sormak istediğim 2 soru var.

1) Gitarın kalın E teli bi kaç haftadır kopuk, ama gövde içinden koptu. Yani normal bir tel gibi duruyor; ancak çok gevşek. Bu tarz birşey klavyede dengezislik yaratıp böyle birşeye neden olabilir mi? Kilit kapalıydı, dolayısıyla imkansız birşeyden bahsediyorum; ama önemli ayrıntılar olabilri bilmediğim. Bu sorduğum soruyu sadece kendim de suç var mı öğrenmek için cevaplamanızı isterim.

2) Bu tarz bir kırık tüm klavyenin değişmesine yol açar sanırım. Tahmini olarak nasıl bir fiyat olabilir? Yüksek ihtimalle vermem gereken para oldukça yüksek olacak ve yeni gitar bile alabilicem; ama her ihtimali de gözönünde bulundurmak istiyorum.

Acilen bu cevaplara ihtiyacım var. Çok teşekkür ederim...
 
öncelikle geçmiş olsun. kırık yerin resmini çekip koyabilirsen forum ahalisi daha iyi yardımcı olacaktır. su an itibariyle en kısa yol hangi şehirsesin bilmiyorum ama varsa bi ustaya göstermen. tekrardan geçmiş olsun
 
gitar2.jpg


gitar1n.jpg
 
Arkadaki ışık için kusura bakmayın 🙂 Gördüğünüz gibi o kısım tamamen koptu gitti.
Şimdi bir sorum olacak. Gidip benzer kalitede bir gitar alabilirim; bir miktar para biriktirmiştim bu gitarı modifiye etmek için. Ama şimdi o parayla ancak bir tane daha bundan alabilirim. Acaba uygun bir klavye bulmak ne kadar zordur? Ne kadara patlar? Veya mümkün müdür 😀 Şimdiden teşekkür ederim.
 
Klavye demişsin de senin gitarın kafası kırılmış, komple yeni bir sapa ihtiyacın var. Ibanez olması da işleri kolaylaştıran bir unsur. Bunun için çok değişik alternatiflerin mevcut.

1) 2. el bir sap bulabilirsin.

2) Yeni bir sap satın alabilirsin. (warmoth v.b.)

2) Türkiye'de yeni bir sap yaptırabilirsin.
 
tamir olur bu sap, çoğu gibson bu şekilde kırılıyor onlar tamir olduğuna göre buda tamir olur diye düşünüyorum.

vigiliante görürse bu başlığı en doğru yolu o gösterir, bence bi mesaj at.
 
Üstüne basılmış da kırılmış belli. 😛 Truss rod yuvasının ordan kırılmış. Yerlere atarsan o gitarı öyle olur tabi 😛
Şaka bi yana geçmiş olsun.
Tamir olur herhalde ya, tamir olan çok daha kötü saplar gördüm, ama bunun kırıldığı yer de bi garip. Parçalarda çatlama-kırılma dışında ezilme yamulma falan gibi bir deformasyon yoksa genelde tamir oluyor.
 
Herkese teşekkürler. Bugün Ankara'da Kenan abiye götürdüm, kendisi yapıştıracağını, eskisi gibi olacağını söyledi. Tekrar teşekkürler.
 
Şu ibanezlerin en zayıf noktası bu zaten.Sapın o kısımlarını çok zayıf yapıyorlar.Bide oraya iki delik açıp mukavemeti iyice düşüyor.Hamit Ustaya iki gitar gelmişti bu şekilde.
 
geçmiş olsun
bence yeni bir sap al çünkü satarken "kırıktı sonradan yaptırdım" gibi bi cumle alıcıları sogutabilir
eğer satmayı düşünüyorsan günün birinde tabi..
 
Bu tür kırılmalar genelde Mtm-2 lerde vs.. çok görülür.Hatta aynı bu şekilde sapı kırılan 5-6 ibanez gitar gördüm ki hepside akort dropundan dolayı idi.
Bende baya şaşırdım ama özellikle mtm-2 ler e dropta filan dropladıgında sap bu basınca dayanamıyor ve en zayıf yerden kırılıyor.
Bu tür akort drop olaylarından dolayı benimde kalın mi telinin akort burgusundan kırılan bir jacksonım vardı.
Bunun için entonasyonu çok iyi ayarlatmak lazım e dropta teller çok gergin olursa yine başına gelebilir bu tür şeyler...
 
O kadar ibanez gördüm, o kadar ibanez geçti elimden bir tane kullanıcı hatası olmayan, kendi kendine durup dururken oluşan bir çatlakla-kırıkla karşılaşmadım ben. Eski super-wizard'ların(tek parça) yıllar sonra bükülebilme sorunu vardı orası doğru, ama çatlak-kırılma apayrı bir dünya.

MTM-2 dediğin gitardaki sap RG3xx-RG4xxx'lerdeki saplar ile tamamen aynı ve prestige gitarlardan daha kalın bir sap. Öyle bir problem olsaydı o gitara özgü olmazdı bütün kore-endonezya gitarlarda ve RG4xx serisinde olurdu o problem. Entonasyon ayarının tel gerginlikleriyle ne alakası var onu da anlamış değilim. İnce mi akortlandığında 12kg çekiyorsa sen gitara istediğin ayarı yap, tel kalınlığını değiştirmeden o kuvveti 10 kiloya düşüremezsin.

Bu gitarları 0.11-0.12 tel takıp normal akortla kullanan insanlar var, saçmalamayalım yani. Ayrıca gitarın sapının kırıldığı yer kilidin arkası. Hatta şunu da söyleyeyim, kırıldığında üstteki akort kilidi kilitli duruyorsa akortu bile bozulmamıştır o gitarın. Hala çalınabiliyor vaziyettedir.
 

Geri
Üst