Adnan Özalaşar***jazz&pop Armoni Orkestrasyon,düzenleme Bilgisi Kitabı Pdf Aranıyor

Merhaba,
Armoni bilgisi gelişimi için tavsiye üzerine araştırdığım kitabın pdf formatını maalesef internette bulamadım. Bilgisi olan, paylaşabilecek olan var mıdır? Teşekkürler,
Saygılar
 
Son düzenleme:
Pdf nin orijinal patentli olanı da olur, yoksa kitap da olabilir. İlk 20 sayfası gerekiyor. (Sahaftan aldığım kitabımda eksik olan kısım)
 
Bir tane bulabildim internette ve onu da sayfa eksiği ile aldım. Sayfa eksiğini tamamlayabilmek için de forumdan destek alabileceğimi düşündüm. Sizin bildiğiniz benim bilmediğim bulunabilen bir yer varsa bilgi verirseniz sevinirim.
 
Kitabı satın almak için araştırdım fakat bulamadım.
Size bu komik kitapla ilgili bir kaç şey söyleyeceğim. Tabii bu vesileyle bütün forum da bunu duysun.
"Korsan paylaşım" gak guk filan diyoruz da...
Bu kitabın kendisi KORSAN.
Evet, evet. Aynen öyle🙂
Kitabın girişinde şöyle yazar: Bu kitap, Berklee Müzik Okulu'nun yirmibeş derslik Correspondence Course'undan yararlanılarak düzenlenmiştir. (Vurgu bana ait)
Her hakkı saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz.
Bayanlar ve baylar. Okuduğunuz bu (traji)komedi, bizim entellektüel mülkiyet konusunda ne kadar zır cahil olduğumuzun bir kanıtıdır.
Kitap, başka bir eserin izinsiz (telif hakkı ödenmeksizin) yapılmış ÇEVİRİSİ. O yüzden arkadaş "yazdım" değil, "düzenledim" diyor!
Kitabın künyesi YOK. Yayınevi yok, yayın tarihi yok. (Bak seeen...)
Bilmeyenler için söyleyeyim: Kitabın telif hakkını yayınevi alır, çevirisi yapılır. Yayınlanırken künyeye orijinalinin adı yazılır, orijinal yayıncı belirtilir (tarihi, basım yeri yazarı vs...).
Aynı şeyler Türkiye için de telif hakkı sahibi yayınevi tarafından belirtilir. Yayın tarihi, yeri, vs.
Ama en komiği o son cümle:
"Her hakkı saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz." 🤣 🤣 🤣
Kimin mülkiyetini sahipleniyorsun be adam? Sen kimsin, bunu sahiplenmek kim? Sen ona telif filan ödememişsin ki? Ödesen yazarsın, çatır çatır da Türkiye'deki sahibi benim dersin.
Ben bu filmi daha önce gördüm.
Akademik yayın etiği dersinde okutmak için bire bir, ibretlik bir kitap bu.

Armoni öğrenmek ve bunun için kitabı isteyen arkadaşlar, boş verin. Bu devirde çok daha iyi kaynaklar var. Kitabın odağı aranje aslında. Gitar için bunları öğrenmek istiyorsanız chord-melody tekniğini çalışın, hepsini öğrenmiş olursunuz zaten.

Şimdi gelelim ikinci komediye (Bedava eğlendiriyorum, daha ne istiyorsunuz?)
Bir akademisyen, caz müziği teorisi ile ilgili bir kitap yazdı Türkçe olarak. Bu kitapta da armonik yürüş, vekil akorlar kadanlsar... vs kısmı Özalaşar'In "hazırladIğı" kitap İLE BİRE BİR AYNI. Fakat adam kitabın son sayfasında yararlandığı kaynak olarak Correspondence Course'un adını vermiş !!
Bak sen ? Kaynak olarak gösterince sayfalar halinde aynen alıntı yapmak serbest mi oluyor yani???
O kitap da bugün intihalin önlenmesi için yapılan taramalardan hiç bir şekilde geçemez ve basılamaz. Ama vaktiyle elekten develer geçmiş.
(Tabii bu arada "kaynak gösterilen" diğer eserler ile bire bir aynı başka kısımlar var mı, onu bilmiyorum...)

Bu kadar sabredip okudunuz. Benim de size bir müjdem var o zaman:
Elimde bu kitabın bir kopyası var.
Kargo ücreti ona ait olmak üzere Achilles'e göndereyim.
Artık forum üyeleri gerisini kendi aralarında hallediversin🙂
 
Son düzenleme:
Hangi amaçla ve ne öğrenmek istiyorsunuz?
Bert Ligon - Jazz Theory Resources. Bildiğim en kapsamlı caz teori-armoni kitabıdır.
Aslında ilgilendiğim alanlara dair (klasik müzik/Pop/Rock/Blues) ansiklopedi görevi görecek bir kitap lazım. Uzunca bir süredir Klasik armoni kitaplarını çalıştım. Jazz sınırlarına pek girmiyorum. Ara sıra müzik içinde disonans tınılar yapıyorum hepsi bu. Klasik armoniden girip pop'fan çıkan bir kitap lazım 😃 pop ile jazz da bir miktar kesişiyor elbette ama tabi ki farklı evrenler.

Armoni öğrenmemdeki amaç ne çaldığımı bilmek, analiz ederken fonksiyonları duymak, beste/armonize yaparken fikir/taslak sahibi olmak.
 
Son düzenleme:
Aslında ilgilendiğim alanlara dair (klasik müzik/Pop/Rock/Blues) ansiklopedi görevi görecek bir kitap lazım. Uzunca bir süredir Klasik armoni kitaplarını çalıştım. Jazz sınırlarına pek girmiyorum. Ara sıra müzik içinde disonans tınılar yapıyorum hepsi bu. Klasik armoniden girip pop'fan çıkan bir kitap lazım 😃 pop ile jazz da bir miktar kesişiyor elbette ama tabi ki farklı evrenler.

Armoni öğrenmemdeki amaç ne çaldığımı bilmek, analiz ederken fonksiyonları duymak, beste/armonize yaparken fikir/taslak sahibi olmak.
Bahsettiğim kitap zaten referans kitabı. O anlamda bir başucu kaynağı olarak iş görür. Baştan sona okunmaz veya çalışılmaz, profesyonel müzisyen için bile bu anlamlı olmaz.
Vaktiyle caza ilk merak sardığımda (2000'lerin başı) bulabildiğim her kaynağı okumuştum, ama uzun vadede bunların çoğunun çöp olduğuna karar verdim. Çünkü entegre bir perspektif içermiyorlardı. Ligon o anlamda çok iyidir, çünkü tonal fonksiyonlar ile modaliteyi birbirine katiyen karıştırmaz.
Ancak işin uygulamasına gelince benim açımdan çığır açan şey bebop dizilerinin armonizasyonu olmuştur. Bu anlamda Barry Harris gerçekten çok farklı.
Pratiğe yönelik düşünürseniz çok yol alabilirsiniz, ama benim yaptığım hatayı yaparsanız çok zaman kaybedersiniz.
Aşağıdaki eşitlikleri çalmaya ve bu bağlantıları anlamaya başladığınız zaman tonal armoni büyük ölçüde bitiyor:
Bebop dominant dizisi: Subdominant ve dominant fonksiyon akorlarının eşdeğerliği üzerine kuruludur.
Ör: Dm7 = Fmaj7 = Bm7b5 = G7. Bunlar özellikle statik bir şekilde (çözülmeden) dolanan dominantlar ve bunların diğer akorlar şeklinde ifade edilmesinde (Çözülmeyen 2m7-5dom7 akor grupları, Dorian, Mixolydian, funk-soul-blues...) anlam kazanıyor.
Bebop majör dizisi (Bary Harris buna Major 6th diminished scale diyor). Bu, duyduğumuz pek çok barok ve klasik dönem armonik yapısının temeli.
Burada bir nota ya tonik fonksiyondadır (Cmajor 6'nın bir sesidir) veya tansiyon üretip çözülmek isteyen dominant7b9'un bir parçası olarak dim7 akoruna dahildir.
Ör: C, A, E, G notalarının tümü de C6'nın çevrimleri ile armonize edilir.
D, F, B, ve Ab (diyatonik olmayan b6 derecesi) ise Ddim 7 (=Fdim7 = Bdim7 = Ab dim7) ile armonize edilir.
Ayrıca, G7b9 = Bb7b9 = E7b9 = Db7b9 (birbirine minör 3'Lü mesafedeki bu dominant akorların tümü de aynı dim7 akorunu paylaşır ve hepsi de aynı işlevi görebilir)
O nedenle Dm7-G7b9 = Fm7-Bb7b9 = Bm7-E7b9 = Abm7-Db7b9
Bu eşitliklerin her biri teoriki olarak birbirlerinin çözüldüğü tonik fonksiyon akorlarına da çözülebilir ( C maj/min, A maj/min, Eb maj/min, Gb maj/min)
Bu noktada artık modülasyonmuş, ton dışı akorlarmış filan gibi şeyleri tümüyle geride bırakmış oluyoruz, çünkü mükemmel bir matematiksel sistemle bir ton içerisindeki her türlü diyatonik ve kromatik notanın armonizasyonları mümkün hale geliyor.
Son olarak da melodik minör bebop var. Buna Barry Harris Minör dim6 dizisi diyor. Bu da melodik minör armonisini sisteme entegre ediyor. Nokta🙂

Not: Bunları yazdım, çünkü konuyla ilgilendiğiniz biliyorum/hatırlıyorum. Gitaristlerde çok sık gördüğüm bir hata, bilgileri ile pratikleri arasında uçurum olması veya bildiklerini sandıkları şeyi çok yetersiz özümsemiş olması.
Şöyle bir benzetme yapayım: Teori 4 işlem gibi bir şeydir desek, rastladığım arkadaşların %99'u ne yazık ki bir basamaklı sayıları kafadan toplayabilmekten aciz. Ama çarpım tablosunu ezberlemek istiyorlar🙂 Sizin bu hataya düşmediğinizi ümit ediyorum.
 
Son düzenleme:

Geri
Üst