Ahmet Hamdi Tanpınar

Arkadaşlar baktım ki Ülkemizde bence ( ve Orhan Pamuk'un da dediği gibi ) 100 yılın en büyük romancısı A.H.TANPINAR adına bir başlık açılmamış bu forumda! Buna çok şaşırdım ve bu boşluğu doldurmak istedim...

Romanlarını bundan 50 - 60 sene önce kaleme alan ama yıllanmış şarap gibi zaman geçtikçe değeri katkat artan en büyük Türk yazarlarından biri TANPINAR.. Yazdığı romanlardan biri "HUZUR". Bu kitabı duymayab var mı acaba? "Sahnenin Dışındakiler" isimli bir başka romanı daha var.. ve benim şu an ismini hatırlayamadığım başka kitapları...
 
yakın bir zamanda 'saatleri ayarlama enstitüsü' adlı romanını okumuştum. bence okuması kayda değer bir kitaptı. en azından özgündü ve kitabın konusu da 'ilginç' kelimesi ile tanımlayabileceğim bir konuydu.
 
Radiogaga, benden önce davranmışsın! 🙂

"Huzur" kesinlikle okunması gereken bir kitap! Sadece herhangi bir roman olarak görülmemeli: Aşk ve hayat hakkında inanılmaz fikirler ve görüşler var.
A.H.Tanpınar'ın bir yazardan çok daha fazlası bence. Bir düşünür...
"Huzur"dan birkaç bümle yazmak istiyorum size:

"Ne ölüm var ne de hayat var. Biz varız. İkisi de bizde. Onlar, ötekiler sadece zaman aynasından geçen küçük büyük hatıralardı."

"...kendi kendine bir masal uydurmuştu; ama inanıyor, hayatın efendisi olmak istiyordu. Büyük nehirden ayrıldıktan sonra ilk rast geldiği çukuru dolduran bir su gibiydi. Orada her türlü arızanın, başta kendisi olmak üzere, arzusunun kurbanı olacaktı. İnsanoğlunun ızdırabı kadar tabii ne vardı! Şuurla varolmayı, gerçekten varolmayı ödüyordu. Fakat insanoğlu bununla kalmıyor, bu büyük değişmez zaruretin yanında kendi de yeni baştan talihler icat ediyordu. Yaşıyorum diye başka başka ölümler yaratıyordu."

(Huzur'u okumak istiyorsanız size tavsiyem YKY'nin son baskısından almnız, diğer yayınevleri ve önceki baskılarında dil oldukça ağır.)

Ahmet Hamdi kitaplarının büyüsü, bence, öyküsünden ve kurgusundan çok içindeki minik cümleler ve paragraflar arasındaki özgün görüşlerden geliyor. Yani anlatılmakla olacak iş değil, okumak gerek mutlaka.

Mesela, "Saatleri Ayarlama Enstitüsü", konu olarak çok ilginçt ama çok komikti diyemem tam olarak. Yine de beni çok güldürmüştü. (güldürürken de düşündürdü tabi 🙂 ) Hani yaşlı teyzeler olur, espri falan yapmazlar, öyle bir amaçları da yoktur. Ama herhangi bişey anlatırken çok gülersin, başkasına da anlatamazsın, teyze lazım illa ki! İşte bu kitapta da öyle bir dil kullanmış. Tabi ,iğneler de sokuluyor bu arada!

Ayrıca, şair yönünü de unutmamak lazım, aman ha! En bilinen şiirlerinden bir dörtlük (Ne içindeyim zamanın):

"Ne içimdeyim zamanın
Ne de büsbütün dışında;
Yepare, geniş bir anın
Parçalanmaz akışında. (...)"
 
tanpınarla bu yıl tanışmaya başladım.mehmet kaplan ın çıkardığı bi kitap var tanpınarın şiirleri üzerine yorumlar yapıor..okuyorum şuanda.geç de olsa değerli oldu benim için.şiir varsa birisinin içinde ve konu olarak sadece aşkı almamışsa benim için iş vardır onda.tabi bunu sölemek bana düşmez o ayrı konu🙂
 
Ne içindeyim zamanın,
Ne de büsbütün dışında;
Yekpare, geniş bir anın
Parçalanmaz akışında.

Bir garip rüya rengiyle
Uyuşmuş gibi her şekil,
Rüzgarda uçan tüy bile
Benim kadar hafif değil.

Başım sükutu öğüten
Uçsuz bucaksız değirmen;
İçim muradına ermiş
Abasız, postsuz bir derviş.

Kökü bende bir sarmaşık
Olmuş dünya sezmekteyim,
Mavi, masmavi bir ışık
Ortasında yüzmekteyim
 
huzur yaklasık hatırladıgım kadarıyla 4oo sayfadan oluşuyor ama dikkatli okursanız sadece romanın bir günde geçtiğini anlarsınız fakat yazarı yarattığı mühteşem flashbackler sayesinde sizi bambaşka dünyalara götürüyor son osmanlı şinmiş mühteşem istanbul tasfirleri anlatılmış. O türk edebiyatının en değerli yazarı ve şairidir.
 
niye böyle büyük bir yazarı geç tanıdım diye soruyorum. bir huzursuzluğun romanı "huzur". saatleri ayarlama enstitüsü ile de ironinin en güzel örneğini sergiliyor ahmet hamdi tanpınar. saatleri ayarlama enstitüsünü okurken her sayfasında katıla katıla güldüm ama insanın aklına soru işaretleri de takılmıyor değil, adam bizi anlatmış diye.
ahmet hamdi tanpınar - oğuz atay - orhan pamuk sırası vardır. temel ahmet hamdi tanpınar.
sahnenin dışındakiler'i okuyorum şimdi.
 

Geri
Üst