Şarkının baş kısmını dinledim. Sadece ai konusunu merak ettiğimden o da... Bu genel bir tartışma konusu, sizin örnek tür olarak bana hiç hitap etmiyor ama müzik olarak da gerçekten çok zayıf yani ai ile bundan çok daha iyisini yapıyorlar. Ağır eleştiri yapmak istemiyorum kimseye ama durum bu.
Ayrıca en büyük sorun bu değil. Yukardaki açıklamada açıklananlar ciddi bir sorun. Anladığım kadarıyla ekip sadece "kulak"tan oluşuyor. Şarkının her saniyesini kurmak, prompt ile ya da netten örnekleri ai'ye göstererek devam ettirmek! Yok artık daha neler, ai zaten yapılmışları örnekliyor. Yetmiyor başkasından örnek gösterip onu şarkıya ekletiyorsunuz. Yani ne diyeceğimi bilemiyorum.
Artık yeni model arkadaşlar, "onlarca deneme yaptık abi", oldu bu iş diyecek galiba, nerelere gidiyoruz gerçekten hayret ediyorum. Verilen emek bu mudur yani?
Neresi %40 ai onu anlamadım açıkçası. Arkadaşların yaptığı sadece ai'nin sunduklarını seçmek, şöyle olsun böyle olsun demek, seçenekler yetmezse netten yapılmış bir örneği bulup bunun gibi olsun demek!
Bir ressama fotoğrafınızı çizdirince de siz hiçbir şey yapmış olmuyorsunuz. Benzetmenin de gerçekten böylesi...
Peki ne olsa olurdu? Ağır eleştirdim ama yapıcı kısmına geçeyim. Bu işlerde ai aynı enstrüman çalma gibi ses ve melodi bazındaki akışı komutla değil, parmaklarınızla kontrol edebilir hale geldiğinizde o zaman olabilir. Şu an bu teknoloji böyle çalışmıyor, ses ve melodileri değil sadece yapılmış işlerden parçaları kafanıza göre ekliyorsunuz. Bahsettiğim şekilde olursa bir çeşit ai destekli enstrüman çalmak gibi olur, vokal için de benzer şekilde olabilir. Ya da teknik anlamda kör topal bir şeyler çalıp kaydettiniz diyelim, ai kayıt/miks desteği ile bunu profesyonel gibi gösterebilir, o zaman işte %40 falan ai diyebiliriz.
"Boomer" tepkisi veriyorum gibi geliyordur ama cidden teknoloji bu değil, ruh bu değil, emek bu hiç değil.