AI destekli Türkçe Rock Projesi

Edit: Tüm geri bildirimler için teşekkürler arkadaşlar emeğinize sağlık. Ekip son sürat devam edecek. Aktif üye olmadığımdan, sadece bu başlık için üye olduğumdan ve iş yoğunluğu sebebiyle konuyu takip edemeyeceğimden dolayı bu aşamada yeni yorumlarınıza bakamayacağımı söylemek için editliyorum. Cevaplayamadığım mesajlar için kusura bakmayın. Güncel ve aktif bir başlık değildir, herkese iyi seneler. 🖐️

Son düzenleme:
Şuan üç eser paylaşılmış durumda. Fakat hazırda on beş civarı eser var. Yakında yüklenecek. Takip etmek isterseniz abone olabilirsiniz. 🫡

"Arkadaşlar"ınızı canlı bir performans/çalım vaziyetinde görmek mümkün mü? Kim kimdir ne çalar, şahsen ben merak ederim böyle şeyleri.
Malesef herhangi bir video bulunmuyor fakat teknik ya da ekipman eksikliklerini ya da enstrüman yokluğunu ai desteği ile aşıyorlar. Örneğin synthetic sesler ya da atmosferik melodiler için dijital müzik üreten kişilerle birlikteler. Ben işin fiziksel kısmını bilmiyorum sadece müziklerini çok seviyorum bu yüzden paylaşmak istedim 🙂

Yanlış anlamadıysam ekipman yok, çalmayı bilen yok, çalacak adam da yok. Sadece AI?
Şöyle açıklayayım: Üst düzey ekipman yok, olsaydı böyle olmalıydı üzerine 🙂 Bir üniversite ekibi, çok sağlam kulaklar. Şarkının her saniyesini kendileri kuruyorlar. Promptlarla ya da bazen örneklerle AI'ya göstererek benzerini ya da devamını üretiyorlar. Bir ressama fotoğrafınızı verip portrenizi çizdirmek gibi. AI'ya verdikleri örnekleri de kendileri üretiyorlar. Tüm bunları AI bir şarkı haline getiriyor, senkronize ediyor, onlarca denemeden sonra ekip "tamam" dediğinde şarkı paylaşılıyor. 🙂 Yani fiziki bir grup diyerek daha çok emek veren arkadaşlara haksızlık olmasın. Fakat tamamen AI ürünü değil. %40 AI diyebiliriz.

Her fikriniz değerli arkadaşlar, bazı şeylerde ciddi kusurlar ya da uyumsuzluklar olabilir. Bunlardan bazıları AI'ın bazıları ekibin eksikliğinden kaynaklanıyor. Bunlar ilk denemeler olduğu için zamanla iyileşecektir. İşin teknik kısmını bilen dostlardan fikir ve eleştiri toplamak zaten konunun amacı. Tekrar sağolun 🖐️
"Şarkıda genel bir uyumsuzluk var, böyle 2-3 farklı fikri yarım yapmak yerine tek bir fikri tam yapmak daha iyi olurdu," diye bir şeyler geçmişti aklımdan ana sayfada gördüğümde. Sonra bu başlıktaki yapay zeka muhabbetini görünce biraz daha oturdu her şey.
Kendi nefisleri körleniyorsa ne ala ama günün sonunda manasız ve değersiz. Gerçek bir iş üretebildiklerini görmek dileğiyle.

Şöyle açıklayayım: Üst düzey ekipman yok, olsaydı böyle olmalıydı üzerine 🙂 Bir üniversite ekibi, çok sağlam kulaklar. Şarkının her saniyesini kendileri kuruyorlar. Promptlarla ya da bazen örneklerle AI'ya göstererek benzerini ya da devamını üretiyorlar. Bir ressama fotoğrafınızı verip portrenizi çizdirmek gibi. AI'ya verdikleri örnekleri de kendileri üretiyorlar. Tüm bunları AI bir şarkı haline getiriyor, senkronize ediyor, onlarca denemeden sonra ekip "tamam" dediğinde şarkı paylaşılıyor. 🙂 Yani fiziki bir grup diyerek daha çok emek veren arkadaşlara haksızlık olmasın. Fakat tamamen AI ürünü değil. %40 AI diyebiliriz.

Şarkının baş kısmını dinledim. Sadece ai konusunu merak ettiğimden o da... Bu genel bir tartışma konusu, sizin örnek tür olarak bana hiç hitap etmiyor ama müzik olarak da gerçekten çok zayıf yani ai ile bundan çok daha iyisini yapıyorlar. Ağır eleştiri yapmak istemiyorum kimseye ama durum bu.

Ayrıca en büyük sorun bu değil. Yukardaki açıklamada açıklananlar ciddi bir sorun. Anladığım kadarıyla ekip sadece "kulak"tan oluşuyor. Şarkının her saniyesini kurmak, prompt ile ya da netten örnekleri ai'ye göstererek devam ettirmek! Yok artık daha neler, ai zaten yapılmışları örnekliyor. Yetmiyor başkasından örnek gösterip onu şarkıya ekletiyorsunuz. Yani ne diyeceğimi bilemiyorum.

Artık yeni model arkadaşlar, "onlarca deneme yaptık abi", oldu bu iş diyecek galiba, nerelere gidiyoruz gerçekten hayret ediyorum. Verilen emek bu mudur yani?

Neresi %40 ai onu anlamadım açıkçası. Arkadaşların yaptığı sadece ai'nin sunduklarını seçmek, şöyle olsun böyle olsun demek, seçenekler yetmezse netten yapılmış bir örneği bulup bunun gibi olsun demek!

Bir ressama fotoğrafınızı çizdirince de siz hiçbir şey yapmış olmuyorsunuz. Benzetmenin de gerçekten böylesi...

Peki ne olsa olurdu? Ağır eleştirdim ama yapıcı kısmına geçeyim. Bu işlerde ai aynı enstrüman çalma gibi ses ve melodi bazındaki akışı komutla değil, parmaklarınızla kontrol edebilir hale geldiğinizde o zaman olabilir. Şu an bu teknoloji böyle çalışmıyor, ses ve melodileri değil sadece yapılmış işlerden parçaları kafanıza göre ekliyorsunuz. Bahsettiğim şekilde olursa bir çeşit ai destekli enstrüman çalmak gibi olur, vokal için de benzer şekilde olabilir. Ya da teknik anlamda kör topal bir şeyler çalıp kaydettiniz diyelim, ai kayıt/miks desteği ile bunu profesyonel gibi gösterebilir, o zaman işte %40 falan ai diyebiliriz.

"Boomer" tepkisi veriyorum gibi geliyordur ama cidden teknoloji bu değil, ruh bu değil, emek bu hiç değil.

Şarkının baş kısmını dinledim. Sadece ai konusunu merak ettiğimden o da... Bu genel bir tartışma konusu, sizin örnek tür olarak bana hiç hitap etmiyor ama müzik olarak da gerçekten çok zayıf yani ai ile bundan çok daha iyisini yapıyorlar. Ağır eleştiri yapmak istemiyorum kimseye ama durum bu.

Ayrıca en büyük sorun bu değil. Yukardaki açıklamada açıklananlar ciddi bir sorun. Anladığım kadarıyla ekip sadece "kulak"tan oluşuyor. Şarkının her saniyesini kurmak, prompt ile ya da netten örnekleri ai'ye göstererek devam ettirmek! Yok artık daha neler, ai zaten yapılmışları örnekliyor. Yetmiyor başkasından örnek gösterip onu şarkıya ekletiyorsunuz. Yani ne diyeceğimi bilemiyorum.

Artık yeni model arkadaşlar, "onlarca deneme yaptık abi", oldu bu iş diyecek galiba, nerelere gidiyoruz gerçekten hayret ediyorum. Verilen emek bu mudur yani?

Neresi %40 ai onu anlamadım açıkçası. Arkadaşların yaptığı sadece ai'nin sunduklarını seçmek, şöyle olsun böyle olsun demek, seçenekler yetmezse netten yapılmış bir örneği bulup bunun gibi olsun demek!

Bir ressama fotoğrafınızı çizdirince de siz hiçbir şey yapmış olmuyorsunuz. Benzetmenin de gerçekten böylesi...

Peki ne olsa olurdu? Ağır eleştirdim ama yapıcı kısmına geçeyim. Bu işlerde ai aynı enstrüman çalma gibi ses ve melodi bazındaki akışı komutla değil, parmaklarınızla kontrol edebilir hale geldiğinizde o zaman olabilir. Şu an bu teknoloji böyle çalışmıyor, ses ve melodileri değil sadece yapılmış işlerden parçaları kafanıza göre ekliyorsunuz. Bahsettiğim şekilde olursa bir çeşit ai destekli enstrüman çalmak gibi olur, vokal için de benzer şekilde olabilir. Ya da teknik anlamda kör topal bir şeyler çalıp kaydettiniz diyelim, ai kayıt/miks desteği ile bunu profesyonel gibi gösterebilir, o zaman işte %40 falan ai diyebiliriz.

"Boomer" tepkisi veriyorum gibi geliyordur ama cidden teknoloji bu değil, ruh bu değil, emek bu hiç değil.
Teşekkürler uzun yazınız için. Boomer değil aksine çoğuna katılıyorum ve bu işi "gerçekten" yapan yani fiziki kısmında olan herkesin emeklerine haksızlık etmek istemediğimi de söyledim. Sadece bir yeri düzeltmek istedim: Verilen promptlara ek olarak verilen örnekler başkalarına ait değil. Bu bir elektro gitar ise elektro gitar ile 10-20 saniyelik bölümler audio şeklinde AI'ya iletiliyor. Ya da bateri ise yine bunlar erişmesi nispeten kolay ya da çevrenizde çalan birini bulabileceğiniz enstrümanlar. Bu gibi bölüm kayıtları AI'ya verildiği için şarkının bölüm bölüm nasıl olacağı ekipçe belirleniyor dedim. Kesinlikle başka bir sanatçının eserinden örnek gösterme şeklinde değil. Bu yüzden %40 AI, bu oranın arttığı eserler de olabilir. Fakat kesinlikle 5 kavramlı bir prompt ile gerisini AI'ya bırakma yok.

Ekip sadece kulaktan oluşmuyor. Öğreniyorlar, hayal ediyorlar, deniyorlar, duymak istediklerini oluşturamayacakları için AI'dan yardım alıyorlar. Siz bu işin neresindesiniz derseniz, ben 30 yaşın üzerinde akademisyenim, onlar henüz genç öğrenciler. Duyurma imkanları olmadığından birkaç fazladan izlenme ile onları motive etmek istiyorum. Tekrar teşekkür ediyorum, sert eleştiriler daha iyi şeyler yaratırlar, iyi niyetinizden şüphem yok🖐️

Vokal insan mı AI mı?
Vokal tamamen AI. Prompt ile idare ediliyor. Bir tarz üzerinden gidilmiyor ve bir "band" mantığında ilerlenmiyor. Bazen müzik topluluğunda dijital müzik üreten, daha sentetik sesler yapan arkadaşlarla çalışılıyor, fikir soruluyor; bazen de daha geleneksel enstrümanlar seçiliyor. Dolayısıyla başka başka şarkılarda başka tonlarda sese ihtiyaç oluyor. Zaten şarkılar arasında ciddi tarz farkları görülüyor. Bu yüzden vokal hep AI kalacak gibi. Tek bir amaç var, günlük kullanıcının kulağına hitap eden, güzel şarkılar üretmek. 🤝 Alttaki dostun da dediği gibi, eser değil üretim diyebiliriz.

Sözler AI değil projeye destek olan bir arkadaşımızın eski şiirlerinin şarkılaştırılmış hâli. Görseller AI. Videolar da yine ekip üyesi arkadaşın edit/montajı. Yani üretim aşamasının hiçbir yerinde bir emek hırsızlığı yok 👍

İnsan çalımı hiç bir şey duymadım şarkının içinde. Yanıldıysam söyleyin lütfen.
Evet doğru. Insan çalımı olan şeyler arkaplanda AI'ya sunularak profesyonel görünüm ya da kayıt kalitesi elde ediliyor. Örneğin ikinci paylaşılan şarkıda arkaplanda piyano var. Şarkının bir bölümünde piyano istendiğinde akıldaki "beste" basitçe kaydedilerek AI'ya sunuluyor. AI bunu tüm şarkının içine ekleyip senkron ediyor. Bu örneği diğer enstrümanlar için de düşünebilirsiniz. Fakat ulaşılması daha zor ya da örnek oluşturmak için icra eden birinin bulunmasının zor olduğu enstrüman ya da araçlarda prompt ile AI' ya ekleme yapılıyor. Özellikle dijital, bit ya da synth seslerde. Tabi o durumda AI'ın insafına kalmış oluyorsunuz. Sunduğunuz örneklerle planladığınız şarkı oluşana kadar belki 50-60 deneme yapmanız gerekebiliyor. Ben de yeni öğreniyor ve yeni anlatıyorum bu yüzden yukarıdaki mesajlarda kafa karıştırmış olabilirim 🖐️ Fakat iki şarkının oluşturma aşamasında izleme imkanım oldu. Gördüklerim bu şekildeydi.

Geri