Akor ilerleyişim teorik olarak nasıl açıklanabilir?

Öncelikle teorik bilgim yok o yüzden "bildiğim kavramlarla" durumu aktaracağım, yanlışım varsa affola.

Evde bir akor yürüyüşü yaptım, tonu başka bir yere çözdüm ve geri eski haline çözdüm.

Amadd9-B7-FMaj7-G6 (burası normalde Am'ye çözülüyor.

Sonra bi F#7 li basıp Bm'ye çözüyorum

Öncelikle bu kısım nasıl F#7 ile Bm'ye gitti ?

Sonra Bm->F#7->Gmaj7-F#7

Yaptım ve D#dim7'yi biraz tınlatıp Am'ye geri dönebildim.

Bu kısım nasıl D#dim7'den Am'ye gitti ?

Bir de ben bunları nasıl öğrenirim, öğrensem ufkum genişler mi? Bu aralara başka hangi akorları sıkıştırabilirim?

Sorunuza doğrudan yanıt veremeyeceğim ama akor ilerleyişlerinde kolaylık sağlamak için şu siteyi incelemek istersiniz belki;

F#7 → Bm Geçişi:F#7, B minörün dominant 7'li akoru (V7) klasik bir dominant çözülme
D#dim7 → Am Geçişi: aslında vii°7 olarak işlev görür. klasik bir geçiş, F#, A'ya çözülür. D# root a (E) veya (A)ya çözülür. C minörün A sına veya B ye çözülür. arada V7 geçiş var ve bitiyor. bunlar klasik modal değişim örneklerinden. Aslında durum zaten kullanılan örneklerden oluşuyor, farkında olmadanızda jaz ve klasik müzik dinliyorsunuz ve bu geçişlere aşina oluyorsunuz.

F#7 → Bm Geçişi:F#7, B minörün dominant 7'li akoru (V7) klasik bir dominant çözülme
D#dim7 → Am Geçişi: aslında vii°7 olarak işlev görür. klasik bir geçiş, F#, A'ya çözülür. D# root a (E) veya (A)ya çözülür. C minörün A sına veya B ye çözülür. arada V7 geçiş var ve bitiyor. bunlar klasik modal değişim örneklerinden. Aslında durum zaten kullanılan örneklerden oluşuyor, farkında olmadanızda jaz ve klasik müzik dinliyorsunuz ve bu geçişlere aşina oluyorsunuz.
Şimdi anladığım kadarıyla bu V-VII diye ifade ettiklerimiz dereceleri.

Verdiğiniz örneğe bakarsam ve azıcık mantıklı düşünebildiysem örneğin Am'yi de A7 basarak Dm'ye çözebilirim D minörün Dominant 7'li akoru olaraktan. Sonra D'yi de majör dominant 7'liye çevirir G'ye çözerim gibi sonsuza kadar gider.

Bu benim için güzel bir keşif oldu ama D#dim7'nin yerine b5'li Ab akoruyla yer değiştirebildiğini kulak olarak fark edebilsem de nasıl birinin diğeri yerine işlev gördüğünü anlamadım. Bir de haklısınız yine dediğiniz gibi A b5'liden sonra Em'ye de Am'ye de çözebiliyorum ama kulağım öyle istediği için Am'ye çözmem lazımdı o an 😀

Jazz çok fazla dinlerim muhtemelen onun olumlu etkileri. Joe Pass ve Django Reinhardt Abilere borçluyum.

caz armonisi ve akor geçişleriyle ilgili nail yavuzoğlunun eski bir kitabı var, bir de homophonic forms of musical composition diye bir kitap var (ikincisi daha teknik ), yine benzeri konularda elbet başka kaynaklar da vardır. Oldukça sıkıcı kitaplar ama meraklıysanız tavsiye ederim.

"D#dim7'nin yerine b5'li Ab akoruyla yer değiştirebildiğini kulak olarak fark edebilsem de nasıl birinin diğeri yerine işlev gördüğünü anlamadım."

enharmonik eşdeğerler, basitçe aynı notaların dizilinleri gibi diyebiliriz.

Geri