@devastator Selçuk kardeşimin haklı nedenlerle açtığı başlığı ve güzel tartışmayı başından beri izliyorum.
Hemen hepimizin sahibinden sitesinde üyeliği var, çünkü deneyimlemek istediğimiz hey yeni ekipman yüzünden başka ekipman boşa çıkıyor ve onları satışa koymak zorunda kalıyoruz.
Bu ilanları, hangi nedenle verirsek verelim, üye olmayanlara karşı getireceğimiz görüntüleme sınırlamasının ilanlarımızın etki alanını küçülteceği aşikardır.
Ancak, bazı özel durumlar söz konusu olduğunda, yalnızca forum üyelerinin görebileceği özel alanın yaratılmasını veya her açılan başlık için "foruma özel/kamuya açık" seklinde bir seçeneğn (flag) konmasını forum yönetiminden talep edebiliriz sanırım. Böylece, kamu tarafından görünmesini istemediğimiz kendi mahrem konuşma/tartışmalarımıza sahip olabiliriz.
Konu veya ilan açmanın ise, özellikle belli deneyimin altındaki üyeler için, bir onay mekanizmasına ihtiyaç gerektirdiğini düşünenlerdenim. Lakin, bu işlem demokratik olmalıdır.
Yani, her klavyeyi eline alan ve forumda hiç bir araştırma yapmadan düşünmeden konu açamamalı, canını sıktığına karar verdiği forum üyelerine hakaretler yağdıramamalıdır.
Arkadaşlar kalem kullanmak bir ehliyet gerektirir, klavye de öyle...
Birilerinin özgürlüğü, diğerlerinin mağduriyetine neden oluyorsa onun adı özgürlük değil, olsa olsa anarşidir.
Yine de bunu yasakçı olmayan bir zihniyetle yapılmasından yanayım.
Bu konudaki önerim de şu : Forumda yeni olan arkadaşlarımıza yalnızca belirli sayıda harf sayısından oluşan (ör. max. 150) bir başlık satırı açabilme hakkı tanıyalım (içeriksiz, sadece cümle olarak)
Bu cümle bir havuza düşsün ("Öneri havuzu") ve orada toplansın. Forum ahalisi ya uyarılar ekleyebilsinler, ya da onaylayabilsinler.
(Her üyenin 1 oy hakkı olması gerektiğini söylemeye gerek duymuyorum.)
Onay adedi belli sayıya ulaştığında (ör. 10 gibi) cümle havuzdan çıkarak yeni konu başlığı açılmış olsun.
Eğer, uyarıların adedi belli bir rakama ulaşıyorsa (ör. 5 gibi) konu başlığı adayı havuzdan "reddedilenler" havuzunda toplansın.
Bir üyenin, "reddedilenler" havuzundaki aday başlıkları yine belli rakama erişiyorsa (ör. 5 gibi) yeni aday öneri havuzunda yeni cümle açamasın...
Aday cümlenin açılış tarihi 1 ayı doldurduğunda, reddedilmiş ise "reddedilenler" havuzundan ototmatikman silinsin...
Bu yöntemle, yeni forum üyeleri eğitilmiş olacaklar ve keyfi davranamayacaklardır.
Bu şekilde, saçma sapan veya birbirinin tekrarı olan garip konu başlıklarından ve gereksiz tartışmalardan kurtulmuş oluruz diye düşünüyorum.
Bu tarzda uygulamaları olan bir forum var mıdır bilmiyorum ama aklıma gelenler bunlar...
🙂