Altere akorlar özellikle dominant akorlarda sık karşılaşılan bir durum. Gnele olarak 5. derece veya 9. derecenin diyez veya bemol aldığı akorları tanımlıyor. Her zaman olmasa da sıklıkla tansiyon etkisini arttırmak ve bir tam dörtlü yukarıdaki akora çözülmek amacıyla kullanılırlar. Çözülmeyedebilirler, bu daha modern bir etki yaratır.Merhaba arkadaşlar. Altered scale mevzusunu bana kim açıklayabilecek? Bir de mesela A alt. Akoru gösteriliyor bu tarz altere akorları nasıl bir armoninin içinde kullanabilirim? Turkce Piyasa pop çalıyorum
Rica ederim. Ufak tefek hatalar olmuş (b9 yazacağıma b8 yazmışım, ne demekse !) ama faydalı olduysa ne mutlu.Hocam her kimseniz konuyu o kadar güzel tahlil etmişsiniz ve sabırla usenmeden yazmışsınız ki, ellerinize sağlık. Çok teşekkür ederim. Gayet faydalı oldu benim için. 🙂
Bu tip armoni yaklaşımları daha çok caz kaynaklarında oluyor. Klasik armoni kitapları tavsiye eden arkadaşlar görüyorum, ama bunların gitar çalan ve popüler müzik ile uğraşanlara faydası çok kısıtlıdır. Caz ve popüler müzik armonisi önce akor dizisinin oluştuğu ve diğer ses partilerinin bunlara göre belirlendiği armoni yaklaşımını benimser (tümdengelim gibi düşünelim). Klasik armoni ise, tek bir partinin üzerine titizlikle diğer partilerin oluşturulduğu bir tümevarım yaklaşımını kullanır.@barrios hocam çok güzel açıklamışsınız. bunları açıklayan her hangi bir kaynak var mı? yani ileri armoni bilgisi üzerine.
çok teşekkürler hocam. bir kaç kaynak da buldum sayılır ancak klasik armoni / pop armonisinde bir yerde takılıp kalıyorum. onno tunç aranjmanlarını dinliyorum bu aralar; adam muhteşem işler yapmış, jazz armonisi kullanmış pop'da.Bu tip armoni yaklaşımları daha çok caz kaynaklarında oluyor. Klasik armoni kitapları tavsiye eden arkadaşlar görüyorum, ama bunların gitar çalan ve popüler müzik ile uğraşanlara faydası çok kısıtlıdır. Caz ve popüler müzik armonisi önce akor dizisinin oluştuğu ve diğer ses partilerinin bunlara göre belirlendiği armoni yaklaşımını benimser (tümdengelim gibi düşünelim). Klasik armoni ise, tek bir partinin üzerine titizlikle diğer partilerin oluşturulduğu bir tümevarım yaklaşımını kullanır.
Türkçede iki tane caz armonisi kaynağı var bildiğim. Bunlardan biri Nail Yavuzoğlu - Caz Müziğinde Akor Dizileri. Çok iyidir diyemem, ama iyi bir başlangıçtır. İnternet üzerinden de bakmak iyi olabilir.