Bu arada dikkat edin, artik gül agaci tuseli gitarlar gelmiyor, gümrükten de (legal yollardan) gecemiyor. Yeni CITES düzenlemesi sayesinde.
bu düzenleme ne zaman getirildi net bilginiz var mı ? thomann üzerinden rosewood klavyeli bir gitar getiremeyecek miyiz ? 🙁Bu arada dikkat edin, artik gül agaci tuseli gitarlar gelmiyor, gümrükten de (legal yollardan) gecemiyor. Yeni CITES düzenlemesi sayesinde.
bu düzenleme ne zaman getirildi net bilginiz var mı ? thomann üzerinden rosewood klavyeli bir gitar getiremeyecek miyiz ? 🙁
Novacorda Guitars , Can Temtek bilgilendirme için teşekkürler.
Yurt dışında gitar getirme sevdamızda bu şekilde bitmiş oldu demek ki..
seneye için thomann üzerinden bir gitar getirme düşüncem vardı, yönetmelikte yasaklı olarak ''afrika gül ağacı'' olarak geçiyor gümrükte bunun ağacının tam olarak teşhisini nasıl kontrol edecekler orası da ayrı bir muamma... bir gitarı da gümrükten geçirmek için bilirkişi /mühendis bulunduracaklarını da sanmıyorum ama gene ülkemizde kime denk gelirse durumu ile risk alabilenlerden kimisininki geçerken kimisininki de geri çevrilecek gibi. Üzücü 🙁
her zamanki keyfi davranışlar... sistemsiz sistem oluşumu yapmaya çalışan zihniyetler, işte bunların uzantısında rüşvetler ortaya çıkıyor ister istemez!Aslina bakarsan bubinga da bir nevi gül agaci. Sanirim üst familyadan yola cikiyorlar.
Ülkeler arasinda farkli farkli uygulamalar mevcut. Örnegin Almanya'da cok ciddi sekilde kontrol var iken, Hollanda ve Fransa "stogun fotografini cekin email dilekce ile bize gönderin, yeterli" dediler.
Türkiye'deki gümrüklerde calisan arkadaslarin o günkü ruh halleri sözkonusu enstrümanin gelecegi konusunda eminim ki baglayici olacaktir.
CITES Ocak sonu itibari ile gül agaci, bubinga vs gibi belli basli agaclari koruma altina aldi. Yeni bir olay degil, enstrüman yapimcilarina yaklasik bir yil süre tanidilar ellerindeki stoklari kayitli hale getirmeleri icin. Kayit oldugunda "Old Stock" olarak bu agaclari kullanmak ve bedeli karsiliginda belge alarak (yaklasik 65 ila 140 Euro arasinda, enstrüman basina) enstrüman sevketmek mümkün. Ayni zamanda abalone gibi süs parcalari da koruma altina alindi.
Bircok yapimci ellerindeki stoklari sadece kendi ülkeleri icerisinde eritmeye karar verdiler. Abanozun her türü henüz korumaya tabi degil.
Bu sebepten dolayi gülagacli enstrümanlarin ülkeler arasi ticareti biraz zorlasti.
Gecenlerde Thomann'dan Türkiye'de temsilcisi olmayan bir yapimcinin gül agac tuseli bir gitarini almak isteyen bir arkadasim da Thomann'dan olumsuz yanit aldi. Arayip sordum, CITES yüzünden dendi.
Orman Bakanligi da söyle bir gecmis konunun üzerinden:
Haberler > CITES 17. Taraflar Konferansı(Johannesburg-Güney Afrika)