Amfide 110V-220V çevirici kullanmanın dezavantajları

Arkadaşlar mutlaka amerikadan amfi alıpta bu çeviricileri kullananınız vardır.Bunu kullanmanın nedir dezavantajları?
*Bu çeviricilerde iyi marka olayı var mı?
*Varsa iyileri hangisi?
*Gürültülü çalıştığını söyleyenler var doğru mu?
*Osilasyon, dip ses vb... şeyler yapar mı?

Kullanan arkadaşlar burda tecrübelerini aktarırsa, birçok kişiye faydalı olur diye düşünüyorum.
 
Aslında bu konuyla ilgili daha önce de yazmıştım ama konu kaybolmuş sanırım.Tekrar etmekte bir sakınca yok.
Amerikada kullanılan elektrik 110 V gerilim değerinde ve 60 hz frekansında, Türkiye'de ise 220 V - 50 hz.Bu yüzden abdden alınan bir cihazı ülkemizde direk olarak kullanamıyoruz.Çünkü cihazın çalışması için tasarlanan şebeke gerilimi ve frekans değerlerinin uyumsuzluğu söz konusu.
Ancak bazı cihazlarda 110V/220V değerlerinden birini seçmemizi sağlayan bir anahtar bulunabiliyor.Eğer böyle bir cihazımız varsa ve kullanım kılavuzunda 50-60 hz desteklediği de yazıyorsa anahtarı 220 V konumuna getirerek bu cihazı kullanabiliriz.
Amfi ve özellikle müzik enstrumanları konusu ise daha hassas bir konu.Bu tür cihazlar elektriksel olarak oldukça duyarlı olabiliyor.
Bu kadar önbilgi yeterli sanırım.Şimdi soruna cevap vereyim.
Çevirici dediğin şey aslında sadece bir transformatörden ibaret.Girişi 220 V çıkışı ise 110 V.Burada bir sorun yok.Ancak daha önce de dediğim gibi bir de frekans konusu var.Aldığın cihaz 50 hz şebeke frekansını destekliyor mu?Bunun için o cihazla ilgili dökümanları incelemek gerek.Aksi takdirde abdden alacağın o cihaz 60 hze göre tasarlanmıştır, ve 50 hzlik bir şebekede(mesela Türkiye'de) sorun çıkarabilir!Yani birinci önemli nokta cihazın frekans uyumu sağlaması.2.si ise doğru çevirme oranına sahip bir trafo ile gerilim uyumunun sağlanması.
Çeviricinin(trafo) iyi ya da kötü olması konusunda en önemli hususlar ise gücü, akım ve gerilim değeleri.220/110 V gerilim oranları belli zaten.Çıkış gücü ise senin bağlayacağın aletin giriş gücüne en az eşit olmalı.(büyük olmasında bir sakınca yok)Aksi taktirde bağlayacağın cihaz ve trafo yanabilir.Ama transformatör gücünü olması gerekenden çok büyük seçersen de fazladan elektrik gücü harcamış olursun.(trafonun kendi kayıpları yüzünden)
Son olarak da akım var.Akım değerini ise yine cihazın kılavuzunda yazan giriş akımına dayanabilecek bir trafo seçmen.
Farkındayım iş biraz elektrik-elektronik dersine döndü ama o kadar para verip sonra ağlamaktansa bu gibi temel bilgileri öğrenip buna göre hareket etmek en mantıklısı herhalde.
Sonuçta aldığın cihaz Türkiyede'ki frekansı destekliyorsa ve uygun şekilde seçilmiş bir trafo kullanırsan sorun olmaz.Ancak dediğim gibi ses cihazları hassas aletler.Gürültüyü etkileyen bir sürü sebep var.Topraklama, etraftaki em dalgalar(tv vs..), güç kalitesi gibi.Bunlar bahsettiğin dipses gibi sorunlara sebep olabiliyor.
Bu kadar açıklama yeter sanırım.Kolay gelsin.
 
Bende Marshall 50 wattlık amfi var Amerikadan aldım. Çeviriciyle kullanıyorum . Çevirici sessiz odada vınlama sesi çıkarıyor tabi. Ancak Gitar tonunda ve amfide hiçbir rahatsızlık olmuyor.
 
Çevirici dediğimiz şey transformatördür.
Ve transformatörler alternatif akım/gerilim (AC) değerini çevirebilir. Ancak freakksı çeviremez. Yani Amerika'dan aldığınız 110V@60hz çalışan bir cihazı Türkiye'de kullanmak için çevirici aldığınızda olan şudur;

- Çeviriciye bizim şebeke gerilimimiz olan 220V@50hz veririz.
- Çeviricinin çıkışında 110V@50hz voltaj oluşur.

Bizim 110V@60hz'e göre tasarlanmış cihazımız 110V@50hz'de çalışırsa ne alâ.

Ama çoğu cihazlar zaten doğru akım (DC) ile çalıştıkları için içlerinde dışarıdan verilmiş olan AC akım istenilen değere düşürülür (9V DC, 12V DC, 24V DC, 56V DC v.b. gibi) ve doğrultulur. Ortada frekans filan kalmaz.

Ama cihazın içinde misall 110V/12V bir tranformatör yerleştirilmiştir ve bunun 12V AC çıkışı da bir elektronik devre tarafından doğrultulur (tıpkı pilin voltajı gibi olur). İşte bu cihaza biz çevirici kullanmadan 220V verirsek cihazın içindeki transformatör 12V yerine 24V (iki katı giriş verdik, iki katı çıkış alırız) AC üretir ve belkide cihazımız arızalanır.

"Giriş voltajı amplinin içindeki transformatörün çıkış voltajını etkiliyorsa frekans da etkilemez mi?" diye sorulabilir. Frekans transformatörümüzün verimliliğini etkiler. Dolayısı ile de voltajımızı etkiler. Ancak frekans değişikliği genelde tolere edilecek seviyededir.
 
KeReMmM demiş ki:
Bu çeviriciler 50hz-60hz olayını da halletmiyor mu?

Transformatörler güç sabit kalmak koşulu ile gerilimi ve akımı değiştirmek için kullanılan alternatif akım makineleridir.Ancak frekansı değiştiremezler.Frekansı değiştirmek için çeşitli elektronik devreler(güç elektroniği devreleri) kullanılır.Ancak güç elektroniği devreleri ile elde edilen akım ve gerilimler tam istenilen düzgünlükte olmayıp, harmonik denen bileşenleri içerirler.
Bu harmonikler ise cihazlarda çeşitli sorunlara sebep olmaktadır.Konumuz müzik enstrumanları olduğuna göre bu istenmeyen bileşenler daha ön plana çıkar.
Kısacası çevirici olarak güç elektroniği devreleri(doğrultucu, evirici gibi)
kullanırsanız, amfinizden dip ses vs problemler yaşamanız olası.
'Peki tam olarak çevirme işlemi yapan devreler yok mu?' diye sorabilirsiniz.
Tabi ki var ancak bunların fiyatı da oldukça yüksek.Mesela bilgisayarınız için kullandığınız bir kesintisiz güç kaynağını düşünürsek fiyatı 80-100 ytl.(ortalama bir cihaz için)Ama tam sinüs veren upslerin fiyatı ise bindolarlar seviyesinde.
Ups demişken aklıma gelen bir testi söyleyeyim.Ups olan herkes evinde deneyebilir ve harmoniklerin etkisini görebilir.Önce normal bir prize müzik seti ya da hoparlör bağlayıp sesini dinleyin.Daha sonra müzik setini ups'e bağlayıp, upsin fişini prizden çıkarın.Yani elektrik upsden gelecek.Bu durumda olan şu:Ups içindeki aküden dc gerilim alınıp içindeki elektronik devre ile 220 V-50 hz alternatif akıma dönüştürülmekte.Ancak upse bağlı müzik setinde arkada tıss diye bir ses duyacaksınız.İşte bunun sebebi, ups içindeki devrenin gerilimi tam olarak düzgün oluşturamamasıdır.Akımdaki bazı harmonik adı verilen bileşenler bu soruna yol açmaktadır.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
 
Ekstra bilgi olarak: Bildiğim kadarıyla Marshall amfilere çeviriciye gerek yok, zira iki lehimle 110 / 220 değişimi yapılabiliyor. Yine de bir araştırın derim Marshallcılar...

(En azından benim JCM 2000 DSL 401 combo amfim o şekilde üretilmiş, Amerika'dan geldi ve iki lehimle 220v haline getirildi (üzerinde halen 110v yazıyor) 🙂 )

Konuyla ilgili olarak da: Çevirici ile çalıştırılan amfilerin çok uzun vadede zarar gördüğüne dair iddialar var. Elektronikçi değilim ama kılım, bu yüzden 110v amfileri sorgusuz sualsiz satın almamayı tercih ederim. Ama kişisel düşüncem, kullanana karşı değilim.
 
Ama transformatör gücünü olması gerekenden çok büyük seçersen de fazladan elektrik gücü harcamış olursun.(trafonun kendi kayıpları yüzünden)
😕
"Çekilen güç = Aktarılan güç + kayıp" değilmidir? Aktarılan güç arttıkça kayıp artar. Aktarılan güç sabit olduğuna göre kayıp da sabit, o zaman çekilen güç de sabit. Trafonun gerekenden fazla büyük olması elektrik tüketimi açısından niye dezavantaj olsun ki?

Neyse, ben de çevirici trafo konusuyla ilgili kendi fikrimi söyleyeyim (Furkan elektronikçi olduğu için daha çok onun anlayacağı dilden konuşacağım 😀 ):
Bir kere trafonun çalıştığı frekans düştükçe, manyetik kuvvet çizgilerinin sayısı (manyetik akı) artar (DC'ye yaklaştıkça trafonun daha çok mıknatıslanması gibi düşünün). Mesela 60Hz için tasarlanan bir trafo 50Hz frekansta çalıştırılırsa 60/50=1.2, yani %20 daha fazla kuvvet çizgisi meydana gelir.

Şimdi, amplifikatör içindeki besleme trafosu için konuşayım: Besleme trafosu 110V/60Hz, ama öncesindeki 220V/110V çeviricisinden 50Hz geliyor. Besleme trafosunda manyetik akı büyüyecek, bu da trafoyu ısıtacak. Bir de şu var: Besleme trafosunun primer sargısının endüktansı sabit olduğundan 50Hz gerilim uygulandığında empedans daha küçük olacağı için normalden fazla akım çekme durumu da var. Bu da yine trafoyu ısıtıp kayıpları artıracaktır.

Sonuç itibariyle bence burada asıl belirleyici unsur, çeviriciden ziyade, amplinin besleme trafosu.
 
Konuyu açan arkadaşımız beni bloke etmişti, sağolsun. Hala öyleyse görmez gerçi ama diğer arkadaşlar için faydası olur belki..

Amerikadan gelen 110v ampli için ataba marka 400w çevirici aldım. Cok bir beklentim olmamasına rağmen oldukça iyi çıktı.

Çalışma sesi, vınlama tıslama yok. Üstelik trafolarında veya bir yerlerinde filtreleme var, Alen Emre' nin söylediği kadarıyla. Topraklama ile ilgili olduğunu düşündüğüm tüm ses problemine çözüm de oldu.

Tavsiye ederim.

Yine Alen Emre' nin söylediğine göre, çevirisinin ampliye hiçbir zararı yok. Üstelik ampli de enteresan bir şekilde 60hz.50hz değil🙂
 
Abi bu çok eski konu hortlamış, piyasadaki çeviricilerin durumunu öğrenmek istemiştim zamanında halbuki trafo işte ne olacak, o zaman bilmiyormuşuz demekki. Bu arada frekans artınca manyetik akı artar, düşünce değil. Çalışma frekansı arttıkça trafonun küçülme sebebi bu, daha küçük nüve ile daha çok güç aktarabilirsin.
 
Dikkatsiz okumuşum aynı şeyi söylüyoruz sanırım , frekans arttıkça akı yoğunluğundaki değişim azalır, dolayısıyla nüve üzerinde daha yüksek güç iletilir. Akı ve mıknatıslanma frekans arttıkça düşüyordu diye hatırlıyorum, mıknatıslanma düştüğünden nüve üzerindeki kayıpta düşüyor vs... Smps larda minnoş trafo kullanabilmemizin sebebi de bu ya abi. Yani burdaki olay şu, aynı trafo ile 60 hz de ilettiğin gücü 50 hz de iletemezsin fakat tolerans sayesinde herhangi bir sorun olduğunu hiç görmedim şimdiye kadar. Ama yeterli tolerans olmazsa 50 hz ile çalıştırmada trafo doyuma girip dc çekmeye başlar ve ısınır.
 
Dikkatsiz okumuşum aynı şeyi söylüyoruz sanırım , frekans arttıkça akı yoğunluğundaki değişim azalır, dolayısıyla nüve üzerinde daha yüksek güç iletilir. Akı ve mıknatıslanma frekans arttıkça düşüyordu diye hatırlıyorum, mıknatıslanma düştüğünden nüve üzerindeki kayıpta düşüyor vs... Smps larda minnoş trafo kullanabilmemizin sebebi de bu ya abi. Yani burdaki olay şu, aynı trafo ile 60 hz de ilettiğin gücü 50 hz de iletemezsin fakat tolerans sayesinde herhangi bir sorun olduğunu hiç görmedim şimdiye kadar. Ama yeterli tolerans olmazsa 50 hz ile çalıştırmada trafo doyuma girip dc çekmeye başlar ve ısınır.

Yani çevirici işi voltajın yanında hertzler de tutmazsa nanay son cümleye göre. Doğru mu anlıyorum?
 
Dikkatsiz okumuşum aynı şeyi söylüyoruz sanırım , frekans arttıkça akı yoğunluğundaki değişim azalır, dolayısıyla nüve üzerinde daha yüksek güç iletilir. Akı ve mıknatıslanma frekans arttıkça düşüyordu diye hatırlıyorum, mıknatıslanma düştüğünden nüve üzerindeki kayıpta düşüyor vs... Smps larda minnoş trafo kullanabilmemizin sebebi de bu ya abi. Yani burdaki olay şu, aynı trafo ile 60 hz de ilettiğin gücü 50 hz de iletemezsin fakat tolerans sayesinde herhangi bir sorun olduğunu hiç görmedim şimdiye kadar. Ama yeterli tolerans olmazsa 50 hz ile çalıştırmada trafo doyuma girip dc çekmeye başlar ve ısınır.

Hangi loss düşüyor frekans arttıkça ? Eddy, cupper, hysterisis ?
 

Geri
Üst