Analog Pedal Dizmeye Nereden Başlanmalı ?

Marka, model tavsiyesi yerine direkt pedal türleri üzerinden tavsiye vereyim markası sizin zevkinize kalmış bir şey.

Lead gitar ağırlıklı çalıcaksanız öncelik delay pedalında olmalı yoksa sololar aşırı çıplak kalır. Ritim gitar ağırlıklı düşünüyorsanız da delayden önce bi tane stomp box. Gürültüyü kesmek için noise gate, son olarak da ince ayar ve daha geniş ton ve ses seçenekleri için bi equalizer.

Bana göre bu 4 çeşidin dışındakiler daha az kullanılan, öncelik haketmeyen pedallar. Wah pedalıysa apayrı bi şey - tadında kullanırsanız güzel, abartırsanız gitaristi tembelleştiren sürekli kısayola başvurmasına sebep olan bir pedal olarak görüyorum.

Her ay küçük küçük toparlayacağım diyorsan sana bir tavsiye vereyim abi, yavaştan pedallarını al, ama her ay 2 tane almak yerine 1 tane al ve 200-300 bir kenara koy 6-7 ayda hem setup tamamlanmış olur hemde güzel lambalı combo amfi alacak para birikir. Ben senin yerinde olsam böyle yapardım. Her ay 1 pedal almak gayet insanı heyecanlandıran bişey ve işin ucunda da güzel bi amfi olunca bence bu fikre tav olurdum 🤣

Basit bir soruya neden basit bir cevap verilemiyor bu forumda? Adam analog pedal diyor, millet amfi diyor. Yahu beyler tamam olması gereken bu, amfi çok önemli ama adamın sorusuna yanıt vereceğinize bu yapılan biraz ahkam kesmek olmuyor mu?:bored:

Abi anlaşılan sen evde hobi amacıyla gitar çalan ve yavaştan bir ekipman toparlama hedefinde olan birisin. Amfinin önemli olduğu doğrudur, maddi ayarlarmalarına göre bu fikri de vakti gelince düşünürsün. Benim tavsiyem, madem ki metal ve rock diyorsun, öncelikli olarak distortion, sonrasında delay-reverb-wah. Bu üç efekt hemen hemen her pedal boardda değişmeyen parçalardır. Bunlar dışında solo atarken güzel sustain alabilmek için bir compressor, daha sonra renk vermesi açısından flanger,phaser,chorus,tremolo ekleyebilirsin.

Marka olarak ben vaktiyle Metal Muff kullandım. Güzel bir pedal ancak biraz daha yumuşak tonlu bişeyler düşünebilirsin. Çünkü metal muff tuşe hissiyatını biraz öldüren bir pedal. Yumuşak da vursa bangır bangır, tellere asılsan da bangır bangır ses veriyor. Boss Metal Zone MT-2 düşünülebilir. Ya da Lambalı Drive pedallarına bakabilirsin.

Soruları baştan itibaren bir okuyun isterseniz.
Tarzı, türü ve amfisini yazmadan soru sorulmuş. Ne cevap verilir buna? Delay, Reverb ve wah değişmeyen demişsiniz. Neye göre kime göre? Ya amfisinin reverbü varsa?
Ya amfisi iki kanallı ve çok iyi bir drive kanalı varsa? Önce amfi ve tarz yazılır sonra ona göre bilgi istenir. Her amfi ile her pedal iyi anlaşamayabilir. Ayrıca analog pedallar transistörlü bir amfide ne kadar işe yarıyor? Kimse de arkadaşı rencide edecek bir cümle de kurmamış. Bu bilgiler verilmeseydi ki bu sorular üzerine arkadaşımız tarafından verildi. Siz ne yazacaktınız hangi önerileri verecektiniz? Esas sizin yazdığınız ahkam kesmek, hariçten gazel okumak olmayacak mıydı?

Soruları baştan itibaren bir okuyun isterseniz.
Tarzı, türü ve amfisini yazmadan soru sorulmuş. Ne cevap verilir buna? Delay, Reverb ve wah değişmeyen demişsiniz. Neye göre kime göre? Ya amfisinin reverbü varsa?
Ya amfisi iki kanallı ve çok iyi bir drive kanalı varsa? Önce amfi ve tarz yazılır sonra ona göre bilgi istenir. Her amfi ile her pedal iyi anlaşamayabilir. Ayrıca analog pedallar transistörlü bir amfide ne kadar işe yarıyor? Kimse de arkadaşı rencide edecek bir cümle de kurmamış. Bu bilgiler verilmeseydi ki bu sorular üzerine arkadaşımız tarafından verildi. Siz ne yazacaktınız hangi önerileri verecektiniz? Esas sizin yazdığınız ahkam kesmek, hariçten gazel okumak olmayacak mıydı?
Ben tarzını, ne sormaya çalıştığını ilk soruda yazanlardan ve yazmayanlardan, arkadaşın yaşından anlıyorum. Bende bir acayiplik var demek ki...

Bu gitar benim için yeterli diyorsan yeterli demektir önemli olan senin hissettiğin (yani bence de gitarın şu an yeterli). Ancak gitarından tam verim almak istiyorsan bence dijital ekipman ile devam etmelisin. Bunun yanı sıra analog pedal dizmeye başladığında delay, drive bir iki modülasyon pedalı derken çok para harcayacaksın. Halbuki hobi şeklinde bu işle uğraşan biri olarak çok para harcamak istemediğini düşünüyorum ve processor dediğin alet aradığın efektleri düzgün şekilde bir araya getiriyor. Ayrica bu analog pedallar da adaptör ile gelmiyor, sürekli pil alıp değiştirmekten üstüne sıkıntı gelecek bu sefer gidip bir de çoklu adaptör alayım rahat rahat kullanayım pedalları diyeceksin o da masraf vs... Hem gitarından daha yüksek performans alman için hem de masrafları düşük tutmak için bence processor ile devam et. Analog pedallarla kulaklık takarak çalışmak istediğinde gitarını analog pedallarına bağlayıp en son processor'e bağlaman yeterli olacaktır diye tahmin ediyorum. Ancak ses kalitesi nasıl olur emin değilim, elindeki processor modelini bu şekilde analog pedallarla birlikte kullanıp kulaklık takan birileri muhakkak vardır. Bu konuda bir google search yapmalısın.
Peki şöyle bir sorum var . Prosessörüm artık beni pek tatmin etmiyor . Örneğin pedalını çok yetersiz buluyorum . Distorsion tonları çok digital geliyor artık bana . Clean, reverb , delay vs. diğer şeylerı hoşuma gidiyor. Sorum şu . Prosessörümün yanına bir wah pedalı + sağlam bir distorsion elde etmek için analog pedal eklemem ne kadar mantıklı olur ?

Bana kalırsa o örnek de çok farksız değil 🙂

Fazla fazla gain içeren ama isminde inciğinde cinciğinde 'Metal' kelimesi geçmeyen başka pedallar alınabilir bence 🙂 Ben distortion pedallarını pek bilmem, kendim Gt-2 klonu kullanıyorum şu anda da çok çok memnunum. Yalnız @patlakkulak hocam şunu belirtmekte fayda var; kompresör her ne kadar sustaine avantajı sağlasa da dinamikleri öldürür kullanacağınız oranda. Yüksek gain de buna sebep ama arada başka bir fark var, zaten drive pedallarının kalitesinde en büyük etmenlerden biri bu. Tuşeye tepki, siz de belirtmişsiniz 🙂

Onun için solo için, canlı performansta, gain boost daha iyi olur hem sustaine açısından da avantajlı. Ha elbette, notaları uzata uzata çalacaksak o zaman açarız pedalı tabi drive kanalda da 🙂 Ben genel için dedim, bilmeyen varsa bilsin diye.

Bunun dışında wah pedalına hiç ihtiyaç duymuyorum ben, reverb yine olmasa da olur şekilde çaldım uzun süre -ki vardı ama setup'a koymadım-.

Ben hakkımı canlı performans için, booster, drive pedalı, volume boost için eq ve delay'den yana kullanırım 🙂
Yok evde çalınacaksa zaten burada iş kişiye kalıyor elbette ama tarz genel olarak rock ise, bir drive pedalı ve bir delay bile yeter.

@buchosss şu başlıkta kısa bir zaman önce kaydettiğim bir demo var oradan fikir edinebilirsiniz 🙂

Naçizane Bir Pedalboard Demosu( Ms Gt-2, Blues Player, Green Mile Vs.) | turkrock.com

Not: Drive sesleri sanırım 4. dakikada falan başlıyordu, ilginizi çekecek kısım oysa oraya alalım sizi 🙂

Herhangi bir amfi yok kayıtta, kayıda giden sesi ses kartı çıkışından kulaklıkla dinleyerek çaldım ama elbette insan kulaklıkla çalmak istemiyor. Fx Loop'u olan bir amfiye girerek amfinin preamp'ini (yani genel manada tonu sağlayan bölüm) kullanmadan kullanacak şekilde bir setup bu, ya da direk mixer'e/ses kartına girilecek şekilde. Ancak elbette bildiğimiz 'İnput'tan girildiğinde de amfisine göre* -işte burada arkadaşların dediği önce amfi durumu başlıyor- yine güzel sesler alabilmek fazlasıyla mümkün.

Benim bu yazıda vurgulamaya çalıştığım amfi olmadan da analog setup kurabilirsiniz; ancak bir preamp özellikli olmayan -bendeki gibi değil yani-, yani amfiye ihtiyaç duyan bildiğimiz 'drive pedalları' ile bir setup kuracaksanız önce amfi elbette. Sonrasını da işte yukarıda yazdım zaten. Kafanız karışmasın 🙂 @patlakkulak hocama katılıyorum bir yerde, önerilere yalnızca amfi diyip bırakırsak, soruyu soran arkadaşın kafasını hepten karıştırmış oluruz.

Umarım gerekli cevapları verebilmişimdir. Kim ne derse desin, analog pedallar ile çalmak bambaşka bir keyif. Maddiyatla alakalı tabi bir yerde.. Sabırlı olan için her şey zamanla oluyor, ben de o kategorideyim.
Hah işte mesela o videonun drive bölümündeki aldığımız sesi ben alamıyorum prosessörümden . Bir arkadaşa daha sordum sizede sorayım .iyi bir distorsion sesi alabilmek için prosessörün yanına bir analog pedal eklemek ne kadar mantıklı olur sizce ?

Peki şöyle bir sorum var . Prosessörüm artık beni pek tatmin etmiyor . Örneğin pedalını çok yetersiz buluyorum . Distorsion tonları çok digital geliyor artık bana . Clean, reverb , delay vs. diğer şeylerı hoşuma gidiyor. Sorum şu . Prosessörümün yanına bir wah pedalı + sağlam bir distorsion elde etmek için analog pedal eklemem ne kadar mantıklı olur ?
İkisini birlikte denediğinde duyduğun ses hoşuna gidiyorsa elbette böyle bir şey yapabilirsin.

Hah işte mesela o videonun drive bölümündeki aldığımız sesi ben alamıyorum prosessörümden . Bir arkadaşa daha sordum sizede sorayım .iyi bir distorsion sesi alabilmek için prosessörün yanına bir analog pedal eklemek ne kadar mantıklı olur sizce ?

Çok mantıksız olur. Drive pedallarını yine analog sistemlerle kullanmanız en iyi sonucu verir. Efekt pedallarını kullanabilirsiniz o açıdan sorun yok.

Her durumda en önemli etken tuşeniz, çalımınız. Bu aklınızdan çıkmasın. İyi bir drive konusu elbette görecelidir, ton zevkleri farklı farklı. Dinleyip karar vermeniz lazım. O videodaki ton hoşunuza gittiyse direk alın. Herhangi bir drive pedalını amfiyle kullanacaksanız burada amfi de bir etken oluyor, ancak oradaki alet amfiye ihtiyaç duymadan direk kullanılabiliyor bir ses kartına girerek. Ya da Fx Loop'lu bir amfiye arkadan Return'e giriş yaparak, üç aşağı beş yukarı her sistemde aynı sonucu veriyor, ki satın alınma sebeplerinden en önemlisi de budur herhalde.

Ne yaparsanız yapın ama prosesörün yanına en harika distortion pedalınızı da koysanız, çok da hoşunuza gitmeyeceğini bilin 🙂

Çok mantıksız olur. Drive pedallarını yine analog sistemlerle kullanmanız en iyi sonucu verir. Efekt pedallarını kullanabilirsiniz o açıdan sorun yok.

Her durumda en önemli etken tuşeniz, çalımınız. Bu aklınızdan çıkmasın. İyi bir drive konusu elbette görecelidir, ton zevkleri farklı farklı. Dinleyip karar vermeniz lazım. O videodaki ton hoşunuza gittiyse direk alın. Herhangi bir drive pedalını amfiyle kullanacaksanız burada amfi de bir etken oluyor, ancak oradaki alet amfiye ihtiyaç duymadan direk kullanılabiliyor bir ses kartına girerek. Ya da Fx Loop'lu bir amfiye arkadan Return'e giriş yaparak, üç aşağı beş yukarı her sistemde aynı sonucu veriyor, ki satın alınma sebeplerinden en önemlisi de budur herhalde.

Ne yaparsanız yapın ama prosesörün yanına en harika distortion pedalınızı da koysanız, çok da hoşunuza gitmeyeceğini bilin 🙂

Neden mantıksız olsun? Porsesörden stomp box modellemelerini kapatıp distortion için analog pedal kullansa işini görecektir. Arkadaşın derdi prosesörden aldığı distortion seslerini, modellemelerini beğenmiyo oluşu yanlış anlamadıysam. Gerçekçi gelmiyodur belki de. Zamanında kendim denemiştim. Line6 prosesörün stomp boxunu kapatıp prosesöre ilaveten harici bir distortion pedalı eklemiştim Rocktron Rampage diye gayet işimi görmüştü prosesördeki distortion modellemelerle harici pedal arasındaki fark barizdi. @buchosss arkadaşın dediği gibi prosesörün delayi reverbü falan yeterli olabiliyor, sorun distortionda.

Analog tabanlı bir amfiye yakın clean alınabilecekse -ki burada başlıyor yollarımızın ayrılışı belki de- neden olmasın. Cümlenin devamı neden mantıksız olduğunu açıklıyor zaten 🙂
Belki proseösürn kendi drive'ı ile alınan sonuçtan daha iyisi alınabilir ama verim düşük olacaktır, ben de onu diyorum zaten. Ben 100 TL'ye almışım kullandığım aleti zamanında. Kendi açımdan zaten hiçbir şekilde prosesör kullanmam. Ne drive pedalı girerim ne kendisininkini kullanırım. Çünkü zaten fiyatları öyle aman aman uygun değil. Ben ki Axe Fx'le dinlediğim kayıtlara dahi yeri geliyor burun kıvırıyorum.

Yani iş biraz, hassasiyet ile alakalı. Çıkacak ton idare edebilir, 'bu bana yeter' denebilir. Ancak daha iyisi varken, bütçe açısından farkedecek çok bir şey yokken bana anlamsız geliyor.
Buyrun o bahsettiğiniz tonla ilgili bir kayıt koyun, arkadaş da kararını versin. Bana fikrim soruldu ve ben kendi zevkime göre söyledim. Kendi zevkime göre nasıl pedallar tercih ettiğimi ve bunların da nasıl duyulduğunu arayışta olanlara göstermek için video da çektim detaylı. Şimdi biri prosesörün clean tonu üzerine analog drive koydum, iyi oldu derse, o sesi duymadan bir şey diyemem.

Bu iş görme durumları çok göreceli be hocam. Her zaman diyorum, çalacak adam her türlü çalar ama daha iyisi için ben her zaman komple analog sistemden yanayım. Bu benim fikrim. En iyisi imkan varsa, yorumları düşünceleri video ile destekleyerek göstermek. Ben kendi adıma açıkça söyleyeyim, ton zevkini bilmediğim, bir performansında rahatça ayırılabilir seslerini duymadığım kimsenin yorumuna göre hareket etmem.

Bunun içindir ki bana göre fazlasıyla mantıksız, size göre iş görecek kıvamda, bazısına göre süper vs. olabilir. Bana fikrim soruldu ben de söyledim.

Analog tabanlı bir amfiye yakın clean alınabilecekse -ki burada başlıyor yollarımızın ayrılışı belki de- neden olmasın. Cümlenin devamı neden mantıksız olduğunu açıklıyor zaten 🙂
Belki proseösürn kendi drive'ı ile alınan sonuçtan daha iyisi alınabilir ama verim düşük olacaktır, ben de onu diyorum zaten. Ben 100 TL'ye almışım kullandığım aleti zamanında. Kendi açımdan zaten hiçbir şekilde prosesör kullanmam. Ne drive pedalı girerim ne kendisininkini kullanırım. Çünkü zaten fiyatları öyle aman aman uygun değil. Ben ki Axe Fx'le dinlediğim kayıtlara dahi yeri geliyor burun kıvırıyorum.

Yani iş biraz, hassasiyet ile alakalı. Çıkacak ton idare edebilir, 'bu bana yeter' denebilir. Ancak daha iyisi varken, bütçe açısından farkedecek çok bir şey yokken bana anlamsız geliyor.
Buyrun o bahsettiğiniz tonla ilgili bir kayıt koyun, arkadaş da kararını versin. Bana fikrim soruldu ve ben kendi zevkime göre söyledim. Kendi zevkime göre nasıl pedallar tercih ettiğimi ve bunların da nasıl duyulduğunu arayışta olanlara göstermek için video da çektim detaylı. Şimdi biri prosesörün clean tonu üzerine analog drive koydum, iyi oldu derse, o sesi duymadan bir şey diyemem.

Bu iş görme durumları çok göreceli be hocam. Her zaman diyorum, çalacak adam her türlü çalar ama daha iyisi için ben her zaman komple analog sistemden yanayım. Bu benim fikrim. En iyisi imkan varsa, yorumları düşünceleri video ile destekleyerek göstermek. Ben kendi adıma açıkça söyleyeyim, ton zevkini bilmediğim, bir performansında rahatça ayırılabilir seslerini duymadığım kimsenin yorumuna göre hareket etmem.

Bunun içindir ki bana göre fazlasıyla mantıksız, size göre iş görecek kıvamda, bazısına göre süper vs. olabilir. Bana fikrim soruldu ben de söyledim.

Anlıyorum haklısın da bu arkadaş nereden başlaması gerektiğini sormuş 🙂 Her şeyi halledip full kapasite ekipman topladığında son halinin nasıl olması gerektiğini değil. O yüzden şimdi onu memnun etmeyen prosesörün distortion modellemeleriyse oradan başlasın yani bence.

Keşke amfimi mikrofonlayıp kayıt alabilsem de prosesör distortion'ıyla analog pedal distortion'ı arasındaki farkı gösterebilsem ama öyle bir imkanım yok. Şuan koyabileceğim tek kayıt prosesörün içinden geçen Line-in seslerin kaydı olabilir sadece. Koyduğum coverlardaki tonlar aslında o kadar iğrenç ki.. Ama sizin kayıtlarda duyduğunuzdan çok farklı sesler geliyor amfiden yani benim yerimde olmanız ya da benim bu amfiyi bir şekilde güzelce mikrofonlamam lazım. Özet olarak dediklerine karşı çıkmadım zaten. Ama küçük küçük adımlarla analog set dizmeye başlayacak kişi için yapmayı düşündüğü şey mantıksız değil bence.

Önceki yazımda daha detaylı bilgiler vermiştim ama 🙂 Ben komple prosesörden vazgeçip, yalnızca belli başlı pedallar ile -bu da bütçeyi sarmamasına çıkıyor- daha iyi sonuçlar almanın daha akıl karı olduğunu söyledim, söylüyorum hep. Bir delay ve bir Gt-2 bile bence yeterli evde çalacak kişi için. Alıştıktan sonra prosesörü aramaz çok bana göre. Sonrası bütçe oldukça yeni pedal almak. Ben de o şekilde oluşturdum zaten. Sabırlı olmak önemli 🙂

Ayrıca kendi drive'ından daha iyi olabilir elbette, ben yalnızca verimi epey düşer diyorum. Yeni, şahane bir amfi al diyemiyorum çünkü hepsi bütçe ile alakalı. Onun yerine madem videodaki ton hoşuna gitmiş, e benim de foruma yükleme amacım o biraz, direk kendisi alınabilir 🙂

Yoksa prosesörle kullanmak için alacağı drive pedalı, yarın bir gün prosesörü satınca da elinde kalır, boşa almış olmaz orası ayrı. Ben arkadaşı bilinçlendirmek adına, o videolardaki izlediği seslerden büyük ihtimalle uzak olacak dedim. E bir tarafta da uygun fiyatlı analog seçenği var. Mantıksız gelen tarafı bu.

Beni de Ms Pozitron'un kadrolu elemanı sanacaklar 😀 Seviyorum ne yapayım.

Önceki yazımda daha detaylı bilgiler vermiştim ama 🙂 Ben komple prosesörden vazgeçip, yalnızca belli başlı pedallar ile -bu da bütçeyi sarmamasına çıkıyor- daha iyi sonuçlar almanın daha akıl karı olduğunu söyledim, söylüyorum hep. Bir delay ve bir Gt-2 bile bence yeterli evde çalacak kişi için. Alıştıktan sonra prosesörü aramaz çok bana göre. Sonrası bütçe oldukça yeni pedal almak. Ben de o şekilde oluşturdum zaten. Sabırlı olmak önemli 🙂

Ayrıca kendi drive'ından daha iyi olabilir elbette, ben yalnızca verimi epey düşer diyorum. Yeni, şahane bir amfi al diyemiyorum çünkü hepsi bütçe ile alakalı. Onun yerine madem videodaki ton hoşuna gitmiş, e benim de foruma yükleme amacım o biraz, direk kendisi alınabilir 🙂

Yoksa prosesörle kullanmak için alacağı drive pedalı, yarın bir gün prosesörü satınca da elinde kalır, boşa almış olmaz orası ayrı. Ben arkadaşı bilinçlendirmek adına, o videolardaki izlediği seslerden büyük ihtimalle uzak olacak dedim. E bir tarafta da uygun fiyatlı analog seçenği var. Mantıksız gelen tarafı bu.

Beni de Ms Pozitron'un kadrolu elemanı sanacaklar 😀 Seviyorum ne yapayım.
Analog olayına geçmek istersem her türlü amfiyi değiştirmem gerekicek sanırım , ben kayıtlarımı alırken direkt prosesörden çıkış alıyorum bilgisayara öyle kayıt alıyorum . Bu dediğim olayı direkt analog pedallar üzerinden çıkış sağlayıp yapabilirmiyim ve bu yaptığım kaliteli bir şey olur mu ?
Birde şimdi tekrardan farklı bir konu açmak istemiyorum , 400-500 TL arası güzel bir amfi önerebilirmisiniz bana ? Bir kaç tane önerirseniz iyi olur bende oturur teker teker dinler aralarından bir tercih yaparım 🙂

Ben daha geçen gün 250 liraya send return'lu amfimi sattım. Preamp katı bozuktu, ben return'une kendi preamp'imi takarak çalıyordum. Şu an forumda sorunsuz durumda olanları da satılıyor görüyorum.

Kullandığım preamp görevi gören aletin de ikinci elde 200 lira etmeyecek bir piyasası var.

Kalanını zaten önceki yazılarımda belirtmiştim, öncelikli olarak almanız gereken pedallar konusunda, yani kendi fikrimi belirtmiştim.

Özetle demek istiyorum ki, bütçeyi çok da zorlamayacak şeylerden bahsediyorum. Amfinizi satıp, prosesörünüzü de satıp misler gibi başka şeyler alabilirsiniz. Benim amfilerle pek aram yok ancak tonu şekillendirecek, ana sound'u verecek kaynak amfi olacaksa bile o bütçede şahane sesler verecek amfiler bulabilirsiniz. Ben kendi adıma Laney amfilerin clean seslerini çok beğeniyorum.

Diğer sorunuza cevap olarak prosesörün kendi ses kartı ile kayıt olanağı güzel bir seçenek elbette ama, daha geçen gün arkadaşım geldi ses kartımı ödünç almaya, dedi ki albüm kaydedeceğiz 🙂 Ee dedim senin o elemanın prosesörü vardı (pod x3 live) onunla niye kaydetmiyorsunuz dedim, 'çok gecikme oluyor onla, çalarken duyamıyoruz' dedi.

Burada şöyle bir durum var, çalarken bilgisayara gitmiş ve orada işlenen sesi duyma durumunda gecikme oluyor, biraz daha önem kazanıyor ses kartı sanırım.
Ancak direk prosesörden çıkan tonu dinleyerek kayıt yaparsanız zaten hiçbir gecikme olmaz normalde çalarken neyse o'dur. Bunu niye dedim, yarın bir gün diğer enstrumanları da dinleyerek yapacağınız kayıtlarda bu gecikme durumu önem kazanabilir.

Bunun haricinde de sanmıyorum ki elinizdeki prosesörün ses kartı, adam akıllı bir ses kartından daha iyi netice versin. Ha pratik oluyor ben de biliyorum, ama burada bahsedilen ekipmanların hiçbiri bütçenizi çok çok sarsacak şeyler değil ama kalite olarak güzel bir fark olacak emin olun 🙂

Ben daha geçen gün 250 liraya send return'lu amfimi sattım. Preamp katı bozuktu, ben return'une kendi preamp'imi takarak çalıyordum. Şu an forumda sorunsuz durumda olanları da satılıyor görüyorum.

Kullandığım preamp görevi gören aletin de ikinci elde 200 lira etmeyecek bir piyasası var.

Kalanını zaten önceki yazılarımda belirtmiştim, öncelikli olarak almanız gereken pedallar konusunda, yani kendi fikrimi belirtmiştim.

Özetle demek istiyorum ki, bütçeyi çok da zorlamayacak şeylerden bahsediyorum. Amfinizi satıp, prosesörünüzü de satıp misler gibi başka şeyler alabilirsiniz. Benim amfilerle pek aram yok ancak tonu şekillendirecek, ana sound'u verecek kaynak amfi olacaksa bile o bütçede şahane sesler verecek amfiler bulabilirsiniz. Ben kendi adıma Laney amfilerin clean seslerini çok beğeniyorum.

Diğer sorunuza cevap olarak prosesörün kendi ses kartı ile kayıt olanağı güzel bir seçenek elbette ama, daha geçen gün arkadaşım geldi ses kartımı ödünç almaya, dedi ki albüm kaydedeceğiz 🙂 Ee dedim senin o elemanın prosesörü vardı (pod x3 live) onunla niye kaydetmiyorsunuz dedim, 'çok gecikme oluyor onla, çalarken duyamıyoruz' dedi.

Burada şöyle bir durum var, çalarken bilgisayara gitmiş ve orada işlenen sesi duyma durumunda gecikme oluyor, biraz daha önem kazanıyor ses kartı sanırım.
Ancak direk prosesörden çıkan tonu dinleyerek kayıt yaparsanız zaten hiçbir gecikme olmaz normalde çalarken neyse o'dur. Bunu niye dedim, yarın bir gün diğer enstrumanları da dinleyerek yapacağınız kayıtlarda bu gecikme durumu önem kazanabilir.

Bunun haricinde de sanmıyorum ki elinizdeki prosesörün ses kartı, adam akıllı bir ses kartından daha iyi netice versin. Ha pratik oluyor ben de biliyorum, ama burada bahsedilen ekipmanların hiçbiri bütçenizi çok çok sarsacak şeyler değil ama kalite olarak güzel bir fark olacak emin olun 🙂
Çok teşekkür ederim her şey için. Her soruma çok güzel cevaplar verdiğiniz için 🙂 Dediğiniz gibi amfi+prosesörümü satıp güzel bir amfi alıcam . Sonra yavaştan analog pedallarımı almaya başlıcam 🙂

Bende biraz amfiden çok pedalcıyım .. Ama bu işin bence dogrusu yapılan tarza göre seçilen bir amfi ve gitardır. Geri kalan pedal mıncıklama olayları tamamen zevk renk tecrubedir. Çünkü sağlam clean tonları ve driveları olan amfiler zaten pedala ihtiyaç hissettirmez.

Prosesor ve pedal kullandım. Kendi fikrimce Drive için prosesorden kaçının. Prosesorde çok fazla ton seçeneğiniz olsa da analog pedala kıyasla hep bi rahatsız ediciliği, dar bir ton aralığı vs. oluyor. Analog pedallar Overdrive, Distortion için çok daha avantajlı, verdiği tonu hakkıyla veriyor, tarzınıza uygun pedallar seçmeye çalışın. Efekt olarak tek tek pedal dizmektense bir prosesor almanızı tavsiye ederim. Bende boss gt-10 var. 34 ayrı efekt seçeneği var. Bunları pedal olarak alsanız binlerce lira harcamanız gerekir ve az ihtiyacınız olacak efektlere hiç bir zaman sahip olmazsınız ancak prosesör alınca zaten içinde var, bol keseden kullanırsınız(Örneğin harmonic,Pitch Shifter,Slicer). Analog pedallarda yaşadığım bir diğer dezavantaj ise sahnede kullanırken efektleri her şarkıda eğilip tek tek ayarlamak(Örneğin Delay,Eq,Chorus). Prosesorde ise kaydedersiniz, anında o şarkıya ait tüm efektleriniz tek tuşla hazır. Kısaca önerim analog drive pedal-pedalları ve efektler için bir prosesör.

Geri