Beğeniler değişir kişiden kişiye ama bana soracak olursanız mükemmel bir albüm. Çok uzun süredir beklediğim bir çalışmaydı. Beni ve diğer sevenlerini hayal kırıklığına uğratmadıkları, taviz vermeden bu kadar "kendileri" oldukları ve bu masala sahip çıktıkları için çok teşekkür ediyorum hepsine... İnsanların ticari kaygılarla saçmaladıkları şu günlerde kendinizi ucuz hesaplardan uzak yani değerli hissediyorsunuz... Üzerinden para kırılacak içi boş bir varlık gibi görmemiş anima bizi, iyi olanı hak eden gerçek bir müzik dinleyicisi muamelesi kısacası... Teşekkürler tekrar ...
Ne diyorduk; Evet " beğenmek" ... İstediklerini ve istediğimizi yapmışlar bence... Ne istediğinize bağlı beğenip beğenmemek... Bence biraz derin düşünmek, sığlarda dolaşmaktansa derinleri keşfetmekten hoşlanmak gerekir içinize işlemesi için... Uzun süredir dinlediğim en şahane albüm diyebilirim ben. Sözler, sözlerin içinden geçip içinize akan melodi, inanılmaz yetenekli ve idealist 4 müzisyen... Bu masalın içinizi gıdıklayan en güzel yanlarından biri; Tunçay- san' ın o enfes mızıka eşliği... Ben daha sonradan ayrıca kritiğini yapmayı düşünüyorum ana sayfada ama hiç tereddütsüz diyeceğim odur ki; Sağda solda hep duyduklarımızın dışında değişik ve ruhunuza dokunan birşey ise aradığınız, hiç vakit kaybetmeyin; Gidin ve alın... Gerek müzikalite, gerek sözler, gerekse görsel açıdan arşivinizde bulunması gereken yoğun emek harcanmış bir yapım... Hani Oldu da beğendiniz, gidip bir de izlediğinizde bu adamların sahnede de harika olduklarına, neredeyse sıfır hata ile tertemiz çaldıklarına ve Ceylan' ın su gibi sesine şahit olacaksınız... Demek ki neymiş ;Canlı canlı dinlemek pek ayrı bir keyif efendim 😉
------------------------------------------------------------------------
"Albüm Fa Minör Mızıka isimli enstrumantal parçayla açılıyor ve nefis bir mızıka-gitar buluşması eşliğinde masalın kahramanıyla uykusunda tanışıyoruz.
Yağmurla Gelen başladığında vokaliyle hayran bırakan , sesiyle ruhumuza sızan Ceylan devreye girer ve ana karakterin gözlerini açtığını, penceresinde yağmuru seyrettiğini görürüz. Yolgezer’de şehri
keşfe çıkan karakterimiz gördüklerinden bunalmış ve evine dönmüştür. El Kadar Bir Kız’da kabuğuna çekilmiştir. Gecenin çökmesiyle korkmaya başlayan karakter Kızılderili Ruhu anlatısında kendisini Joker ile karşılaşmaya itecek illüzyonları kurmaya başlar.
Sonunda Joker tüm müzikal ve sözel görkemiyle çıkagelir. Tüm derdi karakterimizi yoldan çıkarmaktır.
Heidi’de evleri yakan sokakları ateşe veren iki anarşist karakteri vardır artık masalın ve bu içinde caz melodilerinin yer aldığı müzikal bir dil ile anlatılır. Kuklalar’da dünyayı sorgularlar, Bilmece’de karakterimiz dünyanın kaosunu, hiyerarşinin adaletsizliğini sorgulamaya devam eder. Elveda bu sorgulamanın sesidir. Karakterimiz, yolundaki ayak izlerinin kendine ait olmadığını farkeder ve Joker onun saygıdeğer düşmanı olmuştur. Saygıdeğer Düşman aynadaki yansımasındadır. Sona İki Kala’da karakter ve içindeki joker karşı karşıya gelirler. Masal sona yaklaşır, ana karakter ve joker yol ayrımına gelirler ve kimin feda edileceği yargısına varmaya çalışırlar.
Ve final ! Bana Sorma’da Joker bu oyunu artık oynayamayacağını söyler ve ana karakter jokerini tin toprağının altına gömmek ister.Son Şarkı’da karakterimizin evi bomboştur.İç sesini işittiğimiz,bedenini görmediğimiz karakter, bir örümcek gibi hep onarmak için çalışacağı dünyasındadır. Bütün sesleri ve renkleri gömmüştür. Varken bir rüyadır Joker, yokken bir kabus olmuştur. Yağmur diner.Gözlerini yumar.
animasal biter. Albüm baştan tekrar dinlenmeye başlanır. Çünkü animasal dinlendikçe içine girilecek, kolay tüketilmeyecek her dinleyişte yeniden keşfedilecek bir albümdür.
animasal, tüm sesleri ve renkleriyle artık dinleyicisinin masalıdır."