Ne güzel.
Son düzenleme:
+ 2 dakikalık ezan oluyor 15 dakika... ezan okununca eskiden güzelce dinlerdim. şimdi ezan okunmaya başlayınca içimde bi sinir oluşuyor. insanı farkında olmadan bezdiriyorlar sanki ya.Bu durumdan bir hayli bunaldım artık. Ezanın iyi okunması kötü okunması olayınıda geçtim. Merkezi sistem bir kaldırıldı, bütün camiler 10'ar- 15'er saniye farkla bir başlıyor ezan'a ve aşırı miktarda gürültü oluşuyor. Yanımdaki insanın ne söylediği bile anlaşılmıyor..
Ben bu konuda çok doluyum arkadaş! Onun için dolu dolu yazacağım.
Şimdi birileri çıkıp diyor ki: "Bu sayede dünyanın her noktasında her saniye ezan okunabiliyor." Hayır efendim! Ezana saygısızlık oluyor aslında. Nasıl ki ezan okunurken, saygısızlık olmasın diye müziğin, televizyonun vs sesini kısıyorsak, bunda da aynı şey olmalı.
Şimdi Hz. Peygamber zamanını ve İslamiyet'in ilk yıllarını düşünün. O zamanlar tabii cami, megafon vs yok. Ezan okuyacak kişi, yüksek bir yere çıkıp çıplak sesle bağırarak okuyor. Tabii bir insanın sesini duyurabileceği alan da belli. O yüzden, aynı mahalle içinde olsa bile bir kişi kendini mahallenin öbür ucuna duyuramayacağından aynı mahallede birden fazla kişinin aynı anda okuması normal karşılanabilirdi. Ama kardeşim artık bir mahallede en az 3-5 cami var, her biri farklı zamanlarda, bir birilerinin sesini bölecek şekilde okuyor. Şuna benzetebiliriz: Sınıftasınız, dört tane öğretmen geliyor, aynı metni bir birinden farklı ses tonu ve şiddetiyle, aralarında zaman farkıyla okuyor. Ne anlayabilirsiniz ki? Şimdi de, bir camiden okunurken "Haydi namaza" deniyor, öbür camiden okunurken aynı anda "Allah birdir" deniyor. Böylece tam olarak ne söylendiği anlaşılamıyor! Nerde kaldı ezanın hikmeti? Bence hiç de hoş değil.
Bir de şu var: "Ezan okunurken namaza durulmaz" derler, ne derece doğru bilemem. Özellikle sabah namazı vaktinde bu durum çok tehlikeli. Düşünsenize, niyet ettiniz, tekbir aldınız ve elleri bağlayıp Sübhaneke'yi okumaya başladınız. Pat diye başladı öbür cami ezanı okumaya. Kitlenip kalıyorsunuz işte 😀
Merkezi sistem candır, mantıklıdır, uygulanmalıdır.
Multi-tap delayİstanbul'da yıllardır çekiyoruz bu derdi. Birisi başladı mı onar saniye arayla diğerleri başlıyor. Bir de yükleniyorlar sese, bildiğin gürültü terörü. Çevremde dindar insanlar dahi rahatsız oluyorlar artık.