antalya ve tel paslanması

Merhaba Antalyada yaşıyorum ve yaz aylarında tellerim aşırı hızlı paslanıyor. kış aylarında tellerime hiçbirşey olmazken bundan 2-3 gün önce yaşadığımız ilçeye de yoğun bir nem başladı (normalde de olur ve genellikle 5-6 ay sürer) ve alt 3 telim ışık hızında paslandı. Fenderiin tellerini kullanıyorum ama paslanmayacak tel vs var mıdır? yada burada yaşayanlar ne yapıyor?

Tellerin yavaş kararması/paslanması için elinden gelen her şeyi yapan biri olarak tavsiyelerim:

- Tel temizleyici al. Teller üzerinde kalan teri almak için. Ben temu'dan almıştım vergisiyle beraber 200 tl gibi bişeye gelmişti.
- Bir gitarı günde 1 kere elime alıyorum. Böylece 1 kere siliyorum.
- Deniz kenarı bölge nemi var. Bu sebeple, kullanmadığında kılıfta/çantada durmalı. Gitar kılıfta/çantada yatay durmalı ki, nem çekicileri tellerin üzerinde 5-10 cm aralıklarla koyduğunda dursunlar. Ayakkabıların içindeki nem çekicilerden bulamıyorsan, kadın çorabına pirinç koyup o şekilde de telin üstüne atabilirsin.
- Eğer gitarı uzun süre çalmayacaksan, telleri motorin/makine yağı ile silip tutabilirsin. Yağ ile kaplı olacaklarından açıkta dursalar bile paslanmazlar. Tabi kullanacağın zaman telleri kuru bezle/tuvalet kağıdıyla iyice silmen gerekiyor. Ve silsen bile ilk gün biraz yağ kokar ellerin.

Yazacaklarım tamamen kişisel görüşüm. Şu doğrudur bu yanlıştır diyemem.

Normal hayatınızda elinize bir kimyasal madde değmesini ister misiniz? Peki gitar tellerinizi bir kimyasal ile temizleyip onunla vakit geçirip tüm vücudunuza temas etmesini ve solumanızı? Kimyassalı elinizi ağzınıza götürdüğünüzü düşünün. Gitarı bırakın normal hayatta bile kaçınılması gereken şeyler bunlar.

Gitar çalmadan önce ellerinizi yıkayın. Gitar çaldıktan sonra tellerinizi bir bez ile silin. Ayrıca uzun ömürlü olması için Elixir marka tel kullanın. Kimyasallara onlara bunlara para harcamayın. Yıllardır gitar çalarım. Bir defa almadım o maddeleri.

Peki gitar tellerinizi bir kimyasal ile temizleyip onunla vakit geçirip tüm vücudunuza temas etmesini ve solumanızı? Kimyassalı elinizi ağzınıza götürdüğünüzü düşünün.
Kimyasala temas etmek istememek tamam da... Tellere sürdüğün şeyin tüm vücuduna temas etmesi ne alaka, elini ağzına götürme ne alaka. Elini de ağzına götürmezsin. Zor bişey değil yani 🤣

Son düzenleme:
manavgatta yaşayan biri olarak ; elixir kullanmaya mecburuz.gitarı elime aldığım anlar dışında kılıfın veya hardcase in dışına çıkartmıyorum.klima da olabildiğince açık tabi.ama açık havada otelde sahnede vs çalıyorsan geçmiş olsun.yine de tek zaman kazandırıcı şey elixir.

tellere ek olarak bu bölgede gitarın metal aksamlarında da oksitlenme belamız var.bu konuda önerisi olan var mı diye de ben sorayım 🙂

dokunmadığın yerleri mumla düşük kalınlıkta havadan izole edersen paslanmaz, (arka vidalar veya köprünün bazı kısımları gibi), çantasına/kutusuna nem emici koyabilirsin. ancak teller mecbur paslanır, ne izole etmen ne de kaplama şansın yok. kuru bir bezle tele bıraktığın ter vs. varsa silebilirsin. Çok bariz paslanan yer varsa da pas sökücü- wd olabilir- deneyebilirsin.
En garanti yol kaliteli, paslanmayacak tel kullanmak....

Geri