Kendi elimle kendimi ateşe attım 300 kanal mixlemek zorunda kaldım 😂😂😂😂
LUFS tamamen yükseklikle ilgili birşey. Youtube compress uygulamıyor 🙂 sadece fader ile sesi kısıyor. Kaybolan bir detay yok yani. (stream kalitesi kadar bir kayıp sözkonusu ki bu da yüklenilen her şeye spotify da da olmak üzere oluyor)Ellerinize sağlık. Belli ki şarkı üzerinde çok emeğiniz var. 300 kanal mix kolay bir iş değil. Ancak bu kadar emeğe karşılık ; sanırım Youtube'un LUFS konusundaki standartı dışında bir değer söz konusu ki , parça Youtube'da %50 civarında kompreslenmiş. Tabii buna bağlı olarak da muhtemelen bir çok detay gitmiş. Bu kadar emeğe rağmen yazık olmuş. Tekrar ellerinize sağlık.
Sevgili @anticipation ; Youtube şarkınızın yükseklik değerini çok bularak kompress etmiş veya ezmiş diyelim. Parçanız %100 volümde %51 duyuluyor. Bu bir ezme işlemi değil midir ? Sizce arada oluşan %49'luk fark şarkıdan özellikle dinamikler anlamında bir şeyler götürmüyor mu ? Sırf bu yüzden şarkıların mastering'leri ; yayınlanacağı medyanın ( CD , Tidal, Spotify, Youtube , iTunes vs. ) bu konulardaki özellikleri dikkate alınarak yapılmıyor mu ?
Ben sırf şarkınızı dinlemek için sistemimi açtım ve dinleme yaptım. Bahsettiğim konu duyumumda bir rahatsızlık yarattı ve bunu sizinle paylaşmak istedim. Çünkü sonuçta ortada ciddi bir emek var. Mesele sadece bundan ibarettir.
Sevgili Mertay kardeşim,Kusura bakmayın ama büyük yanılgı içindesiniz. Mastering'de son aşama sıkıştırma kesinlikle platformların lufs standartlarına göre yapılmaz, zaten hemen hepsinin standardı birbirinden farklı bir kere. True-peak ile karıştırıyor olabilirsiniz belki, çünkü o daha standart denebilecek aralıktadır.
Youtbe işlemi, spotify/itunes vs.'den farklı değildir gain düşürür veya yükselterek kompanse eder limiting gibi işlemler yapmaz. O % işaretinde %100, volume ayarının tam açık haline göre (volume sliderını tam açsanız bile) %49 pozisyonuna denk verim alacaksınız demektir. Asıl dikkat edilecek veri 5.8db düşürmesidir.
@anticipation'a sadece "dinamikleri çok sıkıştırmışsın" gibi bir yorum yapsaydınız kişisel fikiriniz olarak kabul eder hiçbir itirazım olmazdı.
"%49 ezmiş" dendiğinde anlamlandırma çok başka yerlere gidiyor..." cümlenizden neyi kast ettiğinizi tam anlayamadım. Eğer "%49 ezmiş" lafına takıldı iseniz ; bu tamamen sektörde kimilerinin bu tür haller için sıklıkla kullandığı bir tabir. Yani bu ifadenin altında başka bir şeyler aranmaması gerekir.Ama cümlelere dikkat lütfen, yani "%49 ezmiş" dendiğinde anlamlandırma çok başka yerlere gidiyor...
Master'ingte LUFS konusunda Facebook'taki Balance grubunda bu konuda tatil sürecinde bir yazı hazırlamayı planlıyorum. Çünkü bu konuda sırf bizde değil yurtdışı forumlarında da konseptin ciddi yanlış anlaşıldığına inanıyorum. LUFS değerlerini bilmek bir avantajdır size katılıyorum, ama sıkıştırma oranının site ortalamaları değil müzikal bir seçim olduğunu savunuyorum (X platform için özel mastering istenmediği sürece).
Mesela Barış Büyük, başka platformda ortak arkadaşımız, onun bile youtube paylaşımlarında 3db'ye kadar "düzeltilmiş" masterları var ama diğer yandan bu masterlar kusursuz desek yeridir. Müzikaliteden (janra spesifik mastering'te diyebiliriz) kastımı bu örnekle değerlendirebilirsiniz.
Son olarak; sakınmadan yazıyorum, yanlış anlaşılmaz umarım ama bu müziğin dinleyici kitlesinin beklentilerini az-çok hepimiz tahmin edebiliriz... bir prodüksiyon bütünlüğünde @anticipation'ın sadece müzikal değil, bu beklentilere paralel ticari kaygıları düşünerekte bu "fazladan" sıkıştırma yaklaşımını tercih etmesi belki doğal karşılanabilir tabii yorum kendisinin...
Yalnız trajikomik ama cidden konjonktivit geçirdim 🤣🤣🤣🤣🤣Bu parçayı mixlerken kör olmadıysan iyi kardeşim 🙂