Artık her şey yazılım oldu!

Günümüzde eğer genel ve diğer kullanım amaçlı bir cihazınız var ise iPad veya Rog Ally X gibi, bir ses kartı takıp istediğimiz tonları alabilir hale geldik. Galiba artık pedal board yapmaya ve taşımaya gerek kalmadı.

Geçen gün tesadüfen bir app daha gördüm, ismi Loopy Pro. Belki kullanmış olanlarınız vardır. Henüz duymamış arkadaşlar da öğrenmiş olurlar.

iPad kullanarak bir çeşit customizable gitar prosesörü yapabiliyorsunuz bu uygulama ile. iOS işletim sistemlerinde çalışan AUv3 pluginlerini de efekt olarak ekleyebiliyorsunuz, DAW gibi; ama portatif ve dokunmatik ekranla kullanımı oldukça basit. Sade bir iPad ve ufak bir ses kartı ile oldukça portatif ve güçlü bir sistem yapılabiliyor.

Artı yönler olarak da en önemlisi gümrük vergisi, lüks tüketim vergisi, dükkan karı cart curt derken arşa çıkan donanım fiyatlarına maruz kalmadan başka işleriniz için kullandığınız cihazları müzik alanına da taşıyabiliyorsunuz. Efektleri yazılım olarak almak çok daha ucuz ve bir kez almanız yetiyor. Örneğin EQ efekti aldınız, sinyal yolunda birden fazla yere koyup tonu istediğiniz gibi ince ayarla değiştirebiliyorsunuz. Artık her şey yazılım oldu ve bu iyi bir şey!
 
Şu tonu nasıl alacağım, bu tonu nasıl elde edeceğim derdinden kurtararak enstrümana yoğunlaşmayı sağlaması güzel bir şey. Deneme yanılma, alma satma işlerinden çok çekenler olarak biraz da bu kanallara girmek lazım diye düşünüyorum.
 
evet yazıyı okudum. çok doğru, katılıyorum ama hemen ardından gidip çok istediğim petruccinin dreamscape pedalını aldım. hayat bu kadar anlamsız işte. analog candır.
 
Son düzenleme:
Heee öyle olmuş.
Duyunca insanı bas gitardan soğutan yapay ve iğrenç ses veren yazılımlar, plug in denilen saçmalıklar.
Dinlemeye duymaya katlanamıyorum başım ağrıyor.
 
Hepsinin yeri, kullanımı kendine ve en önemlisi çalgıcının kulağına göre.

Şahsen amfi ve pedallardan sonra fark ettim ki, ekipman ile uğraşmayı sevmiyormuşum.
Dijitalci, dejenere, fanfinfon, "off abi X plugin çok iyi yaaa" diyen bir gitarist oldum çıktım.
Kimisi ise ekipman ile uğraşmayı seviyor, o da çok güzel.

@SoloLead memnun kaldığın yöntemleri paylaştığın için teşekkürler.

🤘
 
Ben amfi-kablo-bas üçgenindeyim halâ.
100 watt hartke ve iyi bi bas gitar ile yazılım-plug in gibi şeylere gerek kalmıyor.
Gitar olunca da ara 1 pedal en fazla.
Gitarda duyunca fazla parlak geliyor artık yeni çıkan albümler.
Hadi gitarda neyse bi nebze ama, kendilerini müzisyen olarak lanse edip bu işlerin kompedanı kişilerce YT'e yüklenen bazı bas gitar videolarındaki tonları duyunca mümkün değil o tona katlanmak. Veya henüz benim kulağıma hoş gelecek bi plug in'e denk gelmedim veya öyle bi plug in henüz yazılmadı.😂
Bu dediklerim kendim için geçerli sadece.
Sonuçta lüx otomobil sektöründe de tork gücü yüksek olunca insanı koltuğa gömen güçlü araçlar için rahatsız edici ve konforsuz olarak eksi puan yazılıyor.
Bana göre de tam tersi, güç arttıkça keyif de artıyor arkası sağa sola atınca 😄
 
Son düzenleme:
Ben 100% eminim ki yapılan kayıtları oturup dinlesek hiçbirimiz analog mu yoksa yazılım mi anlayamayız. Kimse kendini kandırmasın. Kayıtları geçtim artık dünyaca ünlü müzisyenler sahnede digital ekipman kullanıyor. Digital dediğimiz ekipmanlar artık digitech rp90 gibi tıraş makinesi sesi çıkmıyor. Amp simler, capturelar çok çok başarılılar. Analog ekipmanlar fiyat olarak digital ekipmanlar ile yarışabilecek pozisyonda bile değil. 10000 dolara kuracağın sistemi %99 yakınlık ile 1000 dolara erişebiliyorsun. Amfi hissiyatı tabi başka bir olay ama ne bileyim. Kendi adima konismam gerekirse hicbir zaman eve Soldano koyup sesi açıp çalamayacağım.
 
Yıllar içinde analogdan dijitale doğru giden dönüşüm olayını dibine kadar yaşamışlardan biri olarak yine de elimin altında eksikliğini halen hazmedemeyeceğimi düşündüğüm birkaç pedal mevcut benim için.

İlki maxon od808;

Nasıl bir pedalsa bazen sinyali sisteme gönderirken keyfi olarak yazılımları da boost'luyorum ve karakteri, tadı anında yansıyor. Özellikle higain işleri için daha uzun yıllar donanım veya yazılım neyin önüne koyduğum fark etmeksizin sıklıkla kullanacağım muhtemelen.

İkincisi sansamp gt-2;

Diyelim ki kullandığım yazılımların hepsi bir şekilde mort oldu ve geriye sadece monitörler, bilgisayar ve ses kartı kaldı. Tek başına bile bu aletle hiçbir harici IR vs. kulanmadan bir preamp olarak gayet stabil sonuçlarla kayıt alabiliyorum. Tek sıkıntısı doğru dürüst bir ton bulana kadar potanslarla kafayı yemek oluyor. Malum, eski usül analog mantığı bildiğiniz. Tabi kayıtlı sinyal üzerinde anlık değişiklikler yapamamak da diğer sıkıntısı.

Üçüncüsü de strymon flint;

Öyle efekt modülasyon vs. çok işim olmuyor fakat olup da farklı bir şeyler düşünmek istediğimde şu pedal ile oynarken aldığım keyfi elimdeki hemen hemen hiçbir pedal veya yazılım ile yakalayamıyorum. Çok garip bir algoritması var bu aletin.

Bonus;

Bu bir pedal değil, ve hiç gülmeyin ama son yakışıklı blackstar fly3;

Bildiğin oyuncak kategorisindeki bu aletin acayip başarılı ve karakteristik bir emulated out cevabı var. Kendi adıma 7-8 telli drop/düşük akortlu gitarlarla modern metal duyumu peşinde koşmak için tek başına belki her durumda yetmeyecektir fakat ortalama bir higain tonu için sansamp gt-2 gibi gerektiğinde iş görür bir şeye dönüşebiliyor. Yoklukta gideri çok var diyeyim.

Amplifikatör konusu ise alan darlığı ve mekan imkansızlıkları sebebiyle yıllar önce mecburen kapandı benim için. Doğru düzgün mikrofonlayamadıktan sonra butik amplifikatörmüş canavarmış bilmem ne bana bir şey ifade etmiyor ev ortamında.
 
Bir Headrush Prime vs Tonex karşılaştırması bekleriz o zaman 😄
Valla donanım-yazılım avantaj dezavantajları kişiden kişiye değişkenlik gösterir tabi de,ton açısından konuşmak gerekirse monitör ile birlikte Tonex biraz daha önde derim,ki Headrush tonlarını da çok beğenirim.

Birde ekleme yapayım,Headrush ses kartı özelliği bende ki daha yüksek kalitede ki tascam ses kartı kalitesinde değil,bu durum da dip ses,gecikme vs gibi durumlarda kendini gösteriyor.

Daha bilgili arkadaşlar da beni tamamlayacaktır,ama Neural DSP,amplitube TONEX vs yazılımlarında ses kartı da kaliteli olmalı kesinlikle.
 
Son düzenleme:

Geri
Üst