Sinan üstadım ben de şunu sormak istiyorum. Presonus 44VSL kullanıyorum. Şu anki buffer ayarım 512'de. Direct monitoring de amplitube çalarken hiç bir gecikme yaşamıyorum. Cubase projelerim de 10-12 kanalı geçmiyor. Bu ayar kalmalı mı yoksa 1024 mü kullanayım? 512'de sistem zorlanır mı?
Benim yukarıda anlattıklarım amplitube veya benzeri bir yazılım için geçerli değil.
Dikkat ederseniz 'pedalla tonumu yakalıyorum ama gecikmeden şikayet ediyorum' deniyor. Bilgisayar üzerindeki bir yazılımla değil de, tamamen prosesör ya da benzeri cihazlarla yapılan bir tonu kaydetmekten bahsediliyor.
512 buffer o ses kartında ne kadar gecikme yapar bilemiyorum ama mutlaka bir gecikme oluşuyordur. Dijital ortamdan geçirilen her gitar sinyali mutlaka gecikir, hatta analog cihazlarda bile bir miktar gecikme oluşur, hiçbir zaman gitarın direkt sinyaliyle eş zamanda duymak mümkün değildir. Ama bu işle uğraşanlar zamanla o gecikmeye alışıyor ve yokmuş gibi çalabiliyor. Sizin durumunuz belki böyledir. Ben de yıllar önce 40ms gecikmeye alışmış, beynim yana yana gitarlar kaydetmiştim.
Cubase ya da benzeri yazılımlarda çok kanala gitar kaydetmek için takip edilecek yöntem bambaşkadır:
Amplitube ya da herhangi bir plug-in'i ayrı ayrı kanallara değil, Input'a insert olarak girmeniz sorunu çözer. Yani ses işlendiği halde kanala kaydedilir. Sonradan tonun üzerinde oynama yapamazsınız ama işlenmiş ses -her defasında yeniden işlenmek yerine- bir kez işlenip kaydedildiği için çok daha fazla kanal kaydı yapabilirsiniz. Tonu değiştirmek istediğinizde ise tekrar çalmalısınız. Bunun da bence bir sakıncası yok, sonuçta amfi ile kayıt yapsanız aynı şekilde çalışmanız gerekecektir. Bu da bir alıştırma olur işte
🙂
Not: Lütfen bana 'input'a nasıl insert koyarım' diye mesaj atmayın. Bunu da araştırın. Lafımı herkes üstüne alınmasın ama bazen gelen mesajlarda crack dosyası isteyenler bile oluyor, burada yardımcı olmaya çalıştığım mevzu çok daha farklıyken 'kontakt library açılmıyor ne yapmalıyım' diye mesaj atıldığında cevap yazmıyorum. Biraz araştırıp okuyarak ilerlerseniz yaptığınız iş çok daha keyifli olacaktır
😉