ikinci el piyasası tamamen arz talep meselesidir. bir şeyin sıfırı 500 tl iken ikinci elini 400 tl'ye satıyorum derseniz ve bunu alan çıkarsa, adam bir şekilde bulur ve yine satar. sizin elimde duracağına işe yarasın geliri ile de ekstralar almama yardımcı olsun deyip, piyasasını bulup alt limitlerde satmaya çalışmanız, başkalarının da böyle iyi niyetli düşünmesi gerekliliğini göstermiyor malesef. çin'den 10 tl'ye getirdiği şeyleri burada 50 tl'ye satmaya çalışan(ve satan) bir toplumdan bahsediyoruz. peki alan? yöntemi bilmiyor olması tek dezavantajı. o ihtiyacını karşıladı, alan memnun satan memnun, bize ne değil mi? mis gibi beleş para. kendi vicdanı da rahat.
herşeyde "benim malım diğerlerinkinden iyidir, ondan pahalıya satarım" mantığı var. niye pahalı, çünkü ben kullanıyorum. imzalı forma satıyor sanki.
bu iş böyle sürdükçe bu devam edecektir. rahatsızlık verici mi, evet. ikinci el kullanan birisi değilim, hayatım boyunca 1 eski model foto makinesi, 2 de pedal(ki piyasada bolca var, aşağı yukarı bir rakam belirleyebiliyoruz) aldım, ama pek güvendiğim bir yöntem değil.
acaba sadece pahalıya satması mı sorun? almazsınız olur biter, ya da beğenmezsiniz, başkasına daha ucuza satıp ihtiyacı olana sattım hiç değilse deyip kendinizi rahatlatırsınız. benim esas rahatsızlık duyduğum konu güvenilirliği. adam arabasıyla kaza yaptıktan sonra satmaya kalkıyor, şasi S olmuş, araç yengeç gibi, nasıl ittirsem diye bakıyor. adam amfisini pedalını yakıp elektrikçide yaptırdıktan sonra temiz az kullanılmış deyip satıyor, tamam dışı önemli de içinde sıkıntı olduktan sonra vitrine mi koyacaktım, boya çiziğini ne yapayım? acaba amfimiz içindeki devre elemanları orjinallerinden ne kadar kalite farkı veya değer farkı var ve orjinal ürünle aynı tonu mu alıyoruz? iki pedal aldım, ikisinde de devreyi çıkartıp kontrol etmişimdir, hata buldum bulmadım ayrı mesele.hiç birimiz sıfır alıp, kullanmıyorum al senin olsun diyecek, çöpe atacak kadar zengin değiliz. tabi ki mümkün olduğunca kâr yapmak isteriz kabul ediyorum ama iyi niyetli olmak şart.