windows'tan varsayılan çıkış olarak 3/4'ü seç, 1/2 olanı cubase'e atayacaksın, bunun amacı çoklu katman driver özelliğinden yararlanarak hem asio driver (cubase) hem de wdm driver (windows media player, youtube vs.) ' lardan aynı anda çakışma olmaksızın ses alabilirsin. windows'un kayıt ayarları bölümünden varsayılan kayıt aygıtlarını analog 1/2 yapabilirsin ama..
cubase'e girip f4'e bas ve inputs bölümünde önce
bir adet stereo input: an1+an2
iki adet mono input: mono in1: an1 , mono in2: an2 şeklinde tanımla
daha sonra outputs bölümünde
bir adet stereo output : an 1/2 şeklinde ayarla ve ayarlarını presets'in hemen önündeki küçük bir + simgesi içeren kutucuktan kaydet, her yeni projede bu ayarları yapmak zorundasın çünkü, buradan kısaca seçebilmen için kaydetmen lazım.
sorularına gelecek olursak:
1 ve 2. soruların: total mix bir yönlendirme ve monitoring yazılımı, kaydedeceğin audio kanalları cubase'i açmana gerek kalmadan buradan tonlayabilirsin, aynı zamanda reverb+echo+eq içeren bir dsp işlemcisi vardır. bu efektleri cubase'de sonradan kullanamazsın, kayıt esnasında monitorize etmek amaçlıdır, efektli halini olduğu gibi kaydedebilirsin, an1/2'de loopback butonu var, ama bu sonradan mixte sorun yaratacağından tavsiye etmem. işin özeti cubase'de bir kanalına inserts'ten plugin ekleyerek (şimdi birileri atlayacak diye yazıyorum şimdilik kafanı karıştırma sen 🙂 "ya da send fx kanalı açarak buradan gönderme yaparak") reverb verebilirsin, babyface'in reverb'ünü mix aşamasında kullanma şansın yok.
3-buffer size'ı rme'nin sağ alt sistem tepsisinde ayarlar'ı içeren bir arayüzü var, oradan 256'ya ayarlayabilirsin.
4- babyface'in sürekli açık olması bir sorun yaratmaz, ben de sürekli onu kullanıyorum, bu kaliteden sonra onboard kartlarla youtube'dan video dahi izleyesim gelmiyor 🙂 taş gibi karttır hiçbirşey olmaz korkma kullanmana bak 🙂
5-orta yuvarlak dim seviyesine bütün sesleri düşürür, kayıt esnasında telefonunuz çaldı ve bakmanız gerekiyo diyelim, iki saat ekrandan ya da kartın üzerindeki output linklerine geçerek ayarları aramanıza gerek kalmadan tek tuşla minimum seviyeye indirir seviyeyi. bunu ana çıkışa uygular, içerde kayda çalan kişi etkilenmez işine devam eder o 🙂
6- select tuşu kartın üzerindeki input'lar ve outputlar arasında seviye ayarları için geçişler yapmanı sağlıyor, basılı tuttun muhtemelen uzun bir süre ve o da analog input 1'de seviye ayarlaman için o bölgeye geçti. buradan uğraşma bu ayarlar totalmix arayüzünde daha kolay, ekrandan önce gain, sonra da fader ayarlarını açtığında ses alabilmen lazım. eğer gain ve fader'ı açmana rağmen ses gelmiyorsa, kanalın hemen altından yönlendirme yapmamışsındır, kulaklık için 3/4'ü, ana çıkışlar için 1/2'yi seçerek fader ayarlaması yapmalısın.
7- cd'deki şeyler kartın ilk üretim tarihindeki eski driver'lar, onlara ihtiyacın yok, internet diye birşey var 🙂 digicheck ise frekans dengelerini görsel olarak yansıtan bir ara yazılım, şimdilik onla da işin yok, ilerledikçe mix aşamasında göz atabilirsin...
Lütfen bu yazdıklarımı denemeden aynı soruları tekrar sorma, zira yazana kadar kollarım ağrıdı emeğe saygı diyorum 🙂 🙂
iyi çalışmalar dilerim dostum, takıldığın yer olursa yine sorabilirsin 🙂