Eskiden bana dinletilen ya d a ordan burdan duyduğum şarkılar dışında bir şey bilmezdim birazcık müzik işine dahil olunca dinlediklerime (zaten pek dinlemezdim çünkü o ruhu bana vermezlerdi) şarkı bile denemeyeceğini fark ettim. Bu müzik cahiline mutlaka dinlemesini düşündüğünüz birkaç müzik önerebilir misiniz lütfen
Amacınız "kültür" ise, (malumunuz, kültür edinilir ve zaman alır...) önce şarkı DEĞİL, ALBÜM dinlemeyi öğrenin. Büyük rock grupları albüm gruplarıdır; şarkı ile "meşhur olmak" daha çok pop müzik kültürünün sonucudur.
İnternet ve youtube nedeniyle artık herkes şarkı dinliyor yine ve çok şey kaybediyorlar.
Kültür dediğiniz de doğal olarak biraz tarihçe ile başlar. Rock dediğiniz müziğin en özel dönemi 60-70'lerdir. 80'lerde ticarileşme ve yüzeyselleşme olmuş (bkz: şov, gösteriş ve teknik beceriyi ön plana alırken içeriğin zayıflaması), 90'larda ise grunge-alternatif akımı ile bir anlamda 80'lere tepki oluşmuş, ama bu tepki sırasında da ne yazık ki başka şeyler (bkz:enstrüman becerisi...) ikinci plana düşmüştür.
İyi bir rock dinleyicisi kesinlikle ve öncelikle albüm dinleyicisidir. Albüm dinlemeyi öğrenmek, bir anlamda grupların şarkılarını bilmekten daha önemlidir.
Kendi zevklerim açısından önerecek olursam:
Deep Purple: In Rock, Machine Head, Made in Japan, Stormbringer, Burn, Perfect Strangers, House of Blue Light
Rainbow: Rising, Long Live Rock'n Roll, On Stage, Difficult to Cure, Bent out of Shape, Stranger in Us All
Rock kültürü için olmazsa olmaz bir kaç albüm olarak da Hendrix - Electric Ladyland, Cream - Wheels of Fire, Led Zeppelin: İlk dört albüm (I-II-III-V) ... önerilebilir.
Son olarak da şunu ekleyeyim: Rock kültürünü özel yapan şeylerden biri de, 60-70'lerin klasik rock gruplarının stüdyo ve albüm kayıtlarının bambaşka hissiyatta olmasıdır. Hendrix konser kayıtlarında bambaşkadır mesela... Cream için de bu geçerlidir. O yüzden konser kayıtları dinlemenin de değeri ayrıdır.