Barlarda Sahne Almak

Bu forumda arattım ama buna yakın bir başlık bulamadığım için açmaya karar verdim.

Esas soru şu:bir barda nasıl sahneye çıkılır =).Şimdi daha önce hiç sahneye çıkmamış olduğum için nasıl ayarlarız neler yapmamız gerek hiç bilmiyorum bu konuda.Sanırım benim gibi bilmeyen arkadaşlarda vardır.Öncelikle şunu belirtmek istiyorumki pek bar müdavimi bir insan değilim o yüzden herhangi bir tanıdık mekan yok.İstanbulda mesela hangi barlarda sahne almak iyidir yani özellikle böyle amatör gruplara yer veren yerler nedir nerdedir?Buralardaki insanlarla nasıl irtibata geçiyorsunuz, direk gidip barmene demo mu veriyorsunuz, vermiyorsanız nasıl oluyor.Nasıl anlaşıyorsunuz, para veriyorlarsa adam başı ne kadara geliyor,kaç şarkı lazım, soundcheck olayı nasıl oluyor,ses teknisyeni var mı mekanda, sizin tanıdığınız bildiğiniz iyi yerler nerelerdir..Çok soru sordum belki ama benim için bilinmez konular bunlar.Bu konuda tecrübeli arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.


Teşekkürler.
 
benim de merak ettiğim bir konu... yazan olursa sevinirim...... en önemlisi de, yapılınası bir iş mi... yani, zor yanları neler?? aldıgın ucret ve çalarkenki zevk bu zorlukları unutturabiliyor mu???
 
Sanırım bu Soruya en iyi yanıtı ben veririm heralde🙂)

Öncelikle Her müzik tarzina göre barların oldugunu belirtmek isterim Bu barlar istanbul olarak el alırsam..

Metal Barlar:

Caravan rock bar

Dorock Bar

Studio Live Konser mekanı.

Sin City istanbul bar [ Yeni acıldı sevdigimiz bir arkadaşımızındır.. katharsis sokagındadır.. hayal kahvesi yanı..


Alternatif Gruplar içinse şu şekilde..

Bronx

Gölge Bar

Pulp[ yanlış yazmadıysam umarım[ Dorock bar ın üst katıdır..

Ekşi Limon [ eski gandalf yeridir..


Diger iller icin böyle festival afişlerin oldugu genel afişlere bakarsanız durumu anlarsınız..

Şimdi böyle Amatör organizasyonlarda Gruplar para almaz.. Sadece Grup başı 2 3 bira konumunda hem muziğini yapar hem eglenir hemde kendini seven bir kitle oluşturur.. bunun getirisi elbet yoktur ama sizi dinleyen ve sizin oldugunuz universite ve diger organizasyonlara gelen bir grup fan diyelim oluşur buda size studyo provalarından artık sahneye adım atmaktır. bir nevi..

Genelde böyle organizasyonlarda Organizasyon Ekipman Konusunu saglar yani sahne kurulum davul zil amfi monitor.. vs sen alır gitarını cıkarsın tabiki buda organizasyondan organizasyona epey degişir.. Sahnede Duruş Süresi 1. saattir.. 15 20dk grubun sahne deneyimine göre zamanlanır.. Genelde gruplar beste üzerinde agırlık ve cover parcalardan oluşan bir playlist hazirlar.. buda sehircinin bazı bölümlerde gaz moduna sokma amaclı olur🙂


Gelelim Bar Programına..

Bu digerlerine göre adı üstünde bir bar programıdır..

Buda Playlisti genelde piyasa grup tabiri bilindik genc kitlenin sevdigi bir cover durumu söz konusu artık playlistiniz Mekanla anlaşmanıza baglı saat 00:00 Gibi Sahne, alıp sınırsız alkol modu ve sabahın ilk ışıklarına kadar ayakta kalabildikce söylemektir yer, yer, mola, verilir.. sahne, sizindir kimse karışmaz🙂 Bu gibi Bar programlarında grubun topladıgı dinleyici ve sehirciyi memnun etmeye baglı uzun süreli bir bar programı istiyorsanız eger... ve mümkün oldukca her hafta playliste yeni 2 3 şarkı eklemek cuk diye oturtmak demektir..

Tabiki Bu Gece için belli bir ücret alınır siz mekana grup kişi başı Örnek: Her cumartesi bar programı icin kişi başı 100 150 ister, Tabiki ortaya iyi bir proje sunmak tabiki önemlidir.. bunu icinde bir kac cumartesi ceşitli mekanlara gidip ufaktan ortama göz atmak yeterli olacaktır.. sonrası anlaşılır..

Şimdi Cıkıp biri soracak sen nerden biliyorsun böyle oldugunu tabi🙂 yaklaşık 2 senedir amator grupların bir cok konser organizasyonunu üstlendim.. izmir ankara izmit istanbul ve şuan hala ugraşmaktayım..


aklınıza takılan soru olursa gene sorabilirsiniz özel msj atmak isteyende olursa sorun degil elimden gelen konuda acıklarım..
 
ayrıca kendi başınıza amatör organizasyonlara bar programlarına girmek ve sürekli konserlerde sahne almak istiyorsanız elbette bazı organizasyonlar sizden demo talep edebilir. 1. 2. şarkılık temiz demo kayıt yeterlidir.. birde özellikle grup uzun süreliyse bir olaylara el atacaksa güzel bir biyografi ve resim gibi bazı sitelerde tanıtım amaclı yayınlatabilir.. en azından birden cok kişiye ulaşmış olup yakında vermek üzere olacagınız ilk konserde sizi merak edip dinlemeye gelmelerini beklemektir.. Başarılar..
 
4 yıldır barlarda çalmaktaym kişisel olarak bikaç önerm olabilir nacizane..Öncelikle işletmecinin tavrı,mekana devamlı olarak gelen kitle,ses sistemi hatta çalışanların tavrıdır bunların hepsi bir şekilde etki eder müzisyene.Her anlamda ideal biyer bulmak zor tabi önemli olan optimum şartları yakalamak ve mümkünse bırakmamak böyle mekanları, çünkü göçebe gibi ordan oraya bi süre sonra sıkar kesinlikle.Alıştığınız ve rahat ettiğiniz bir mekandaki performans çok daha sağlıklıdır kanımca.
 
ankarada asırı amatör bir grubun gitaristiyim...

bir kaç sorum olacak...

biz konserlere çıkmaya çok hevesli bir grubuz...ve kesinlikle yapmak istiyoruz grup kurulalı iki hafta oluyo ve gerçekten yorumlar çok iyi...

ankarada 20 yaş altı adamlara sahne verirlermi acaba?nerelerde çıkabiliriz?

çok tesekkürler...
 
cdogu demiş ki:
ankarada asırı amatör bir grubun gitaristiyim...

bir kaç sorum olacak...

biz konserlere çıkmaya çok hevesli bir grubuz...ve kesinlikle yapmak istiyoruz grup kurulalı iki hafta oluyo ve gerçekten yorumlar çok iyi...

ankarada 20 yaş altı adamlara sahne verirlermi acaba?nerelerde çıkabiliriz?

çok tesekkürler...

hocam ben sana şöyle belirtiyim bu durumu benim eski caldığım arkadaşlarımla konsere cıkmamız gerekiyordu ( bizimki daha cok inat işiydi) biz ilk lisede cıkalım dedik bize cok sorun cıkarttılar bizim arkadaş sağolsun bize nedjimayı ayarlayın dediler gittik konuştuk bizde benim ilk sahnemdi orası para almadık sadece bizim götürdüğümüz arkadaşların içkilerinden otlandık kısacası abi gidiceksin tarzına uyan bi yerle konuşucaksın biz konser wermek istiyoruz diyerek ayrıca 20 yaş altına sahne verirler benim bildiğim kendimden biliyorum cünki bence nedjima gayet iyi bi mekan size benden tavsiye konsere 2 gün kala gitarist değiştirmeyin konser cok iğrenç olabiliyor 😀
 
Ankara'dayız ve haftanın en azından 1 günü bar programı düşünüyoruz... 20 yaşın altındayız arkadaşların dediği gibi. Nereyi önerirsiniz? Kendimizi pişirmek maksatlı sonuçta. Zira grup olarak canlı performansa çok meraklıyız. Kurulalı 3-4 ay oldu... Nedjima'yı biliyorum bi tek böyle bizim seviye için. Ama oranın çalışma sistemi nedir bilmem. Gidip de adama abi bizim demomuz var falan diye bi girişeceğiz yoksa, na biz bunlar gibi çalarız falan bi diyiyoruz, işe amcalar dayılar mı devreye giriyor? 😀 nedir işin özü...
 
Barda müzik yapmak demek bu işe artık başlamak demek oldugu için hakim oldugunuz enstrümanı dogru sekilde çalıyor olmak ve bu çalışşmalarınız geliştirerek çevredeki insanlara duyurmak,onlar içinde saygınlık ve sevgi kazanmak zorundasınız.
Bu kombınasyonlar manevı olgunluk ve çalışarak elde edilecek maharetlerdir.
Temel esas düzgün bir insan olmak,dürüst olmak,yaptıgın işe saygı duyup,başkasına da saygı duymaktır bunları bir araya getirdikten sonra çıkamayacağın sahne,çalamayacagın sanatçı yoktur.
Hepsi zaman,kişisel gelişim,sağlıgına iyi bakma ve tabiki çok çalışma sonucunda koca resimin bir parcası gibi bütün parçaları birleştirerek ortaya çıkan bir sonuçtur.
Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
Herşey gönlünce olsun.
 
Bar müzisyenlerinin kazancı değişken, hangi müzik türünü yaptığına, müziğinin icra kalitesine (performansına), mekana, grubun veya müzisyenin tanınmışlığına, özellikle de senin için mekana gelecek kitleye (hem nitelik hem nicelik olarak) göre..

Üniversitedeki grubumla Beyoğlu'nda çaldığım zamanlar mekanla pazarlık yapabiliyordum, haliyle mekancılar için ne kadar az verse o kadar kâr.. Hem Beyoğlu'nda doğup büyüdüğüm hem de kendimi bildim bileli rock müzikle ilgilendiğim için ona göre çevrem oluştu, diğer fakültelerde de müzisyen arkadaşlarım olunca haliyle bizi bilen insanlar çoğaldı, 90'larda da hem fazla grup yoktu hem de insanlar birbirini güzel tutardı, 150-200 kişiden aşağı hiç çalmadım ki mekan yetmezdi zaten, bir de eğlence daha çok barlardaydı o zaman... Bu da müzisyenin elini güçlendiren bir parametre ama mekan sahipleri veya işletmecileri de genelde tanıdığımız insanlardı.. Genelde satılan bilet gelirini veya kapı girişlerini paylaşırdık mekanla ki dediğim gibi kendince tanınan, eğlencesinde üniversiteli bir gruptuk.. O yolda yürü(ye)mediğime hep pişman olmuşumdur..

Ücrete gelirsek yıllardır müzikle uğraşan, beraber müzik te yaptığım arkadaşımın grubu muhtemelen haftada bir gece çıktığı mekandan gece de kişi başı 250-300 filan alıyor.. Başka bir baterist arkadaşım çaldığı kişiye göre 250'den başlayıp 1000 liralara çıkıyor.. Çok genç bir vokal arkadaşım (türkçe pop söylüyor) sürekli çıktığı mekanlardan 500-750 lira arası alıyor ama oldukça tanınan bir orkestrada da vokal ayrıca, orkestra ile Çırağan'da düğün, toplantı vs ekstralara gittiğinde 2-3 bin liradan başlıyor fiyatlandırma...

Tecrübeme göre eğlenmiyorsan, mutlu olmuyorsan ya da gidişat o yönde değilse bu işlere hiç girmemek.. Mesela adam heykeltraştır, palavradan bir heykel yapması istenir, 5 misli fiyat çeker, alınca aslında onu para için yapmıştım, ihtiyaçlarım, şöyleydi, böyleydi.. Abi para beni acaip mutlu etti dersin, devam edersin.. Sanatçının kumaş kalitesine göre motivasyon araçları, amaçları değişir... Kimi para kazanınca mutlu olur, kimi insanlardan takdir görünce, kimi kendini aştıkça..
 
Arkadaşlar, başlık çok eski. 2007'den kalma. Burada tecrübelerimizi paylaşmaya devam edelim, ama eski mesajlardaki bazı bilgilerin artık güncel olmadığı da unutulmasın.

İstanbul'daki barlar artık büyük ölçüde aylık program yapıyor bildiğim kadarıyla; çok tecrübeli bazı gruplar dışında öyle her hafta şu gün çıkmak diye bir şey artık mazide kalmış gözüküyor🙂 Artık bağlantılar öncelikle sosyal medya üzerinden kuruluyor ve müzisyenin nasıl çaldığının -söylediğinin tek başına bir önemi yok. Önemli olan belli bir kitlesinin olup olmadığı... Kapı hasılatından para veren yerler amatör veya tecrübesiz gruplar açısından ciddi bir emek sömürüsü oluyor. Ama tabii amaç tecrübe kazanıp sahne tozu yutmaksa, buralardan da işe başlanabilir.
 
Valla Bornova Küçükpark'ta küçük bir bar sahnesinde haftada 1-2 gün çıkıyordu arkadaşım. Akustik Türkçe Rock-Pop-Arabesk bilinen şarkılardan çalıyor ve günlük 50 lira + 6 bira alıyordu.
 
Sanırım bu Soruya en iyi yanıtı ben veririm heralde🙂)

Öncelikle Her müzik tarzina göre barların oldugunu belirtmek isterim Bu barlar istanbul olarak el alırsam..

Metal Barlar:

Caravan rock bar

Dorock Bar

Studio Live Konser mekanı.

Sin City istanbul bar [ Yeni acıldı sevdigimiz bir arkadaşımızındır.. katharsis sokagındadır.. hayal kahvesi yanı..


Alternatif Gruplar içinse şu şekilde..

Bronx

Gölge Bar

Pulp[ yanlış yazmadıysam umarım[ Dorock bar ın üst katıdır..

Ekşi Limon [ eski gandalf yeridir..


Diger iller icin böyle festival afişlerin oldugu genel afişlere bakarsanız durumu anlarsınız..

Şimdi böyle Amatör organizasyonlarda Gruplar para almaz.. Sadece Grup başı 2 3 bira konumunda hem muziğini yapar hem eglenir hemde kendini seven bir kitle oluşturur.. bunun getirisi elbet yoktur ama sizi dinleyen ve sizin oldugunuz universite ve diger organizasyonlara gelen bir grup fan diyelim oluşur buda size studyo provalarından artık sahneye adım atmaktır. bir nevi..

Genelde böyle organizasyonlarda Organizasyon Ekipman Konusunu saglar yani sahne kurulum davul zil amfi monitor.. vs sen alır gitarını cıkarsın tabiki buda organizasyondan organizasyona epey degişir.. Sahnede Duruş Süresi 1. saattir.. 15 20dk grubun sahne deneyimine göre zamanlanır.. Genelde gruplar beste üzerinde agırlık ve cover parcalardan oluşan bir playlist hazirlar.. buda sehircinin bazı bölümlerde gaz moduna sokma amaclı olur🙂


Gelelim Bar Programına..

Bu digerlerine göre adı üstünde bir bar programıdır..

Buda Playlisti genelde piyasa grup tabiri bilindik genc kitlenin sevdigi bir cover durumu söz konusu artık playlistiniz Mekanla anlaşmanıza baglı saat 00:00 Gibi Sahne, alıp sınırsız alkol modu ve sabahın ilk ışıklarına kadar ayakta kalabildikce söylemektir yer, yer, mola, verilir.. sahne, sizindir kimse karışmaz🙂 Bu gibi Bar programlarında grubun topladıgı dinleyici ve sehirciyi memnun etmeye baglı uzun süreli bir bar programı istiyorsanız eger... ve mümkün oldukca her hafta playliste yeni 2 3 şarkı eklemek cuk diye oturtmak demektir..

Tabiki Bu Gece için belli bir ücret alınır siz mekana grup kişi başı Örnek: Her cumartesi bar programı icin kişi başı 100 150 ister, Tabiki ortaya iyi bir proje sunmak tabiki önemlidir.. bunu icinde bir kac cumartesi ceşitli mekanlara gidip ufaktan ortama göz atmak yeterli olacaktır.. sonrası anlaşılır..

Şimdi Cıkıp biri soracak sen nerden biliyorsun böyle oldugunu tabi🙂 yaklaşık 2 senedir amator grupların bir cok konser organizasyonunu üstlendim.. izmir ankara izmit istanbul ve şuan hala ugraşmaktayım..


aklınıza takılan soru olursa gene sorabilirsiniz özel msj atmak isteyende olursa sorun degil elimden gelen konuda acıklarım..
Merhaba izmirde yeniyim ve beni yönlendirendirebilecek birini arıyorum tabiki para karşılığı bana yol gösterme şansınız var mı?
 
Ülkenin herhangi bir yerinde isim yapmış Bar-PerformanceHall'ler dışında çıkamayacağın bir mekan yok. Ne yazık ki işletmeciler tecrübeli veya tecrübesiz olduğuna değil sahne alacağın yere maddi anlamda neler katabileceğine bakarlar. Herhangi bir yerde performans göstermek için görüşmeye gittiğinde basit bir grup instagram sayfası ve çalacağın setlist, başvurduğun yerde müzik yapmak için ihtiyacın olan en temel CV'in olacaktır. Bu görüşmede de işletmecinin sana soracağı en temel 2 soru vardır.
  1. Kaç kişi getirebilirsin? 🙁
  2. Hangi tarz çalıyorsun? 🙁(
Profesyonel bir düşünceyle bu iki soru aslında benim için müzisyenliğe hep hakaret gibi sorular... "Ama belki çalacağın yerin de bir hayır kurumu olmadığını hatırlamalısın." Korona ve maddi durumlar dolayısıyla zor zamanlar geçiren bar-performancehall sahiplerinin de bu iki soruyu sorması ironik bir şekilde gereklidir.
Özetlediğim bu konulara eklenebilecek birçok şey var, mesela müzik çaldığı yerleri ekmek kapısı olarak gören grupların birçok yeni grubu çevrelerinde görmek istememesi ve yeni grupları müdavimi oldukları barlarda çaldırmayarak yıldırmaya çalışmaları gibi türlü türlü iğrenç hikayeler. Ama en temelde bahsettiğim 2 soruyu mekan sahibi tarafından güzel karşılayabiliyorsan çalamayacağın Bar/PH yok diyebilirim...
 

Geri
Üst