Yıllardır forumu okuyorum, bu konuya katkıda bulunma vesilesiyle ilk mesajımı atmış olayım
🙂
Çok iyi slap atamam zira hep çalışmaya üşendim ama hayatım buna bağlı olsa kendimi kurtarırım yani, seviye bu
😀
Bence öncelikle yanlış teknikle başlamamak için elinizden geleni yapın. Burada "yanlış" kelimesini ileride yapmak istediklerinizle uyuşmayan anlamında kullanıyorum. Örneğin, Flea'nin tekniği ilk başta güç uygulamayı kolay kılsa da ileride "double thumb" denilen tekniği kullanmak isteyen biri için çok uygun olmayabilir veya halihazırda sol (solak çalıyorsa sağ) elini notaları susturmakta tam verimli kullanamayan biri için vs. Hatta gitarını nispeten yukarıda tutan biri için baştan itibaren zorlayıcı olacaktır. Teknik olarak benim için işleyen başparmağımı tellere paralel veya yerine göre hafif aşıya doğru tutup, tele kol gücüyle değil bileğimi çevirerek vurmak olmuştu. Sayın
@wolkN gerçekten güzel görüşler paylaşmış, en rahat tekniği kendiniz için ancak siz keşfedebilirsiniz. Bir ekleme yapayım, nasıl parmakla çalarken tekniğimizi/çalma pozisyonumuzu ihtiyaç duyduğumuz tona göre çeşitlendiriyorsak aynı durup slap için de geçerli. Ustalaştıkça bu ihtiyaçlar ve ifade şekilleri gelişecektir. Larry Graham farklı teknikler konusunda çok iyi bir rehber olabilir.
Eğitim videolarında bol bol geçen bir söz var slap ile ilgili "davulcu gibi düşünün" diye... Boşuna klişe olmamış bu laf. Başparmak vuruşunu bas davul gibi, işaret/orta parmak çekişlerini (pop) de trampet gibi düşünmek bence bu tekniği müzikal kullanmaya yönelik edinilebilecek çok iyi bir referans.
Bunun yanında Sayın
@Can Temtek in paylaşmış olduğu Talkingbass kanalı bence de güzel bir kaynak. Hatta orada her basgitaristin bilmesi gereken beş slap şarkısı gibisinden bir video vardı, tavsiye ederim.
Son olarak da her müzisyenin takip etmesi gereken müzikalite olgusunun burada da geçerli olduğunu unutmamak gerek. Slap gösterişli bir teknik olduğu için bu olgunun göz ardı edilme riskini biraz yüksek görüyorum. Kullandığımızda çalınan şarkıya/müziğe/"sound"a hizmet ediyor muyuz yoksa biraz kendimizi mi göstermek istiyoruz sorgulamasını sık sık yapmak gerekiyor bence.
Sabır ve kolaylıklar dilerim.
İyi yazdım ama... İlk mesajın hakkını verdim yani
😀