Başarılı Müzisyen olmak konusunda

• Konuyu açan Konuyu açan midweal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Gitara başlarken yaş konusuna biraz bakıyordum.Çoğu iyi müzisyen sanatçı aileden geliyor.Haliyle de çok küçük yaştan müziğe karşi bi eğitim ve kültür hazinesine sahip oluyorlar.Sonradan insanın kendi imkanlarıyla müzisyen olma çabası sanki bi yere kadar gibi geldi bana.

Adamlar grubundan Tolga akdoğan mesela babasi askerliği bırakıp müzisyenlik yapıyormuş.Evrencan Gündüz ,Madrigal solisti gibi..

Aklıma gelen örnekleri görünce sanki hayalini kurduğunuz belkide bu amaçla bu yolda ilerlemeye çalıştığınız hedefin aslında çok da gerçekçi olmadığı gibi bir acı gerçekle karşılaşıyorsunuz.

Sizin düşünceleriniz nedir?

Bugünün gerçekliğinde genel/geçer başarı kıstasının sosyal medya etkileşim oranı, tanınırlık vs. olmasıyla asla ilgilenmiyorum, bunlar bana göre kocaman ve bomboş bir sanrıdan ibaret. Öncelikle onu belirteyim.

Konuya dönersek;

Aile geçmişinde sanat/enstrüman vs. geçmişi olmayan ve buna rağmen alanında dünya çapında virtüöz seviyesine ulaşmış bir dolu müzisyen mevcut. Aileden gelen bir yönelim olması kişiye farklı boyutta bir vizyon katıyordur ve hatta belli koşullar mevcutsa farklı imkanlar da sağlıyordur, bunun da örnekleri tabi ki mevcut.

Yine de yetenek, yaratıcılık, sabır ve çabanın bir arada bulunduğu bir müzisyen için aile faktörünün çok da baskın olduğunu düşünmüyorum.

Aklıma gelen ilk örnek de Muhammed Suiçmez, adamın hikayesi tek başına yeterli bence.

Bugünün gerçekliğinde genel/geçer başarı kıstasının sosyal medya etkileşim oranı, tanınırlık vs. olmasıyla asla ilgilenmiyorum, bunlar bana göre kocaman ve bomboş bir sanrıdan ibaret. Öncelikle onu belirteyim.

Konuya dönersek;

Aile geçmişinde sanat/enstrüman vs. geçmişi olmayan ve buna rağmen alanında dünya çapında virtüöz seviyesine ulaşmış bir dolu müzisyen mevcut. Aileden gelen bir yönelim olması kişiye farklı boyutta bir vizyon katıyordur ve hatta belli koşullar mevcutsa farklı imkanlar da sağlıyordur, bunun da örnekleri tabi ki mevcut.

Yine de yetenek, yaratıcılık, sabır ve çabanın bir arada bulunduğu bir müzisyen için aile faktörünün çok da baskın olduğunu düşünmüyorum.

Aklıma gelen ilk örnek de Muhammed Suiçmez, adamın hikayesi tek başına yeterli bence.
Mesajınıza katılmakla beraber, az önce oldukça köklü bir yerde görev yapan çalışan, müzik performansımın bir programda sergilenmesi için sosyal medyada yüz binlerce kişi tarafından tanınmam gerektiğini söyledi. Yani başarı bu kişiye göre sosyal medyadaki görünürlüğüm.

Bir mefhum her ne kadar yanlış veya yozlaşmış olsa da, çoğunluk tarafından kabul gördüğünde ister istemez doğru olarak addediliyor. Doğru, yanlışın tersi değil, dengelere göre yanlış da olsa kabul gören bir kavram halindedir 2025 senesinde. İster istemez endişeleniyorsunuz. İnsan eriyip gidiyor, potansiyeli harcanıyor ve bazıları sırf ruhlarını satmaktan imtina etmedikleri için her ne kadar beter halde olsalar da istediklerini elde ediyorlar. Buna yürek mi dayanır?

Mesajınıza katılmakla beraber, az önce oldukça köklü bir yerde görev yapan çalışan, müzik performansımın bir programda sergilenmesi için sosyal medyada yüz binlerce kişi tarafından tanınmam gerektiğini söyledi. Yani başarı bu kişiye göre sosyal medyadaki görünürlüğüm.

Bir mefhum her ne kadar yanlış veya yozlaşmış olsa da, çoğunluk tarafından kabul gördüğünde ister istemez doğru olarak addediliyor. Doğru, yanlışın tersi değil, dengelere göre yanlış da olsa kabul gören bir kavram halindedir 2025 senesinde. İster istemez endişeleniyorsunuz. İnsan eriyip gidiyor, potansiyeli harcanıyor ve bazıları sırf ruhlarını satmaktan imtina etmedikleri için her ne kadar beter halde olsalar da istediklerini elde ediyorlar. Buna yürek mi dayanır?

Bu konuda hep aynı tavsiyeyi veriyorum sanırım;

Öncelikli amaç maddi kazanımsa entelektüel veya benzeri özel (spor, teknoloji vs.) bir ilgi alanına dair sahip olduğunuz becerileri ve donanımı hayatınızın idamesi için temel dayanak olarak nitelememenizi öneririm. Uzun vadede sonu genellikle başarısızlık ve buhranla bitiyor, ben kendi adıma böyle bir risk almazdım.

Maalesef dünya genelinde de bu anlamda durum hiç iç açıcı değil; birçok kişi sahip olduğu söz konusu yetilerin yanına mutlaka mesleki bir süreç de dahil ediyor/etmeye çabalıyor çünkü tek başına bu yetilerin eskisi gibi "ederi" pek yok ve hayat çok pahalı.

Başlıktaki "başarı müzisyen" olayının nediri nasılına dair herkesin farklı bir fikri olabilir, ben sadece kendi bakış açımı belirttim. Yazdıklarımı bahsettiğiniz kişiye okutsanız muhtemelen bana sağlam söver çünkü anlayabildiğim kadarıyla bu kişinin mesleki önceliği de elindeki malzemenin kullanılabilirliği ve üzerinden kar edilebilirliği. Maalesef buradaki "malzeme" de sen, ben ve bizim gibiler oluyoruz.

Son düzenleme:
Eğlence sektörü denen şey bu. Müzik burada pek çok araçtan biri.
Bu yüzden virtüözlük çok önemsizleşti çünkü modern ses işleme teknikleriyle enstruman çalmanın bir önemi kalmadı.
Tıpkı resim yapmak gibi bugün ressamlık ancak bir hobi olur.

Bu bahsettiğiniz kişilerin aileden müzisyen olmaları yine de çok dıştan bir etki sağlamıyor. Hani babası tanınıp da işleri kolaylaşan kimse yok sanırım. Tolga Akdoğan babası müzisyen olmasa da yine şuan olduğu yerde olmayı hak ediyor. Müzikle kafayı kırmış bir adam. Evrencan Gündüz babasından daha fazla bir popülariteye sahip diyebiliriz. Daha çok kişiye hitap etti.

Ha bahsettiğiniz daha çok ailesel durumlar ise; hani müziğe teşvik, müzikle erken tanışma, destek olma gibiyse kesinlikle bunun payı büyüktür.
Çoğumuz aslında yapabilecekken, başarısızlığa uğradığımızda gelecek olan tepki veya baskılardan korktuğumuzdan; daha hiç denemeden kendimizi başarısızlığa bırakırız. Aileden gelen teşvik burda gerçekten işe yarar. Başarıya katkısı da büyük olur.

Buna rağmen yine aslında kimse kimsenin yerini kapmıyor. Sırf ailesinde müzisyen yok diye şarkılarını dinlemediğimiz kimse yoktur sanıyorum. Yetenek her zaman gerekli, hatta bir noktada iş artık tamamen ne kadar yetenekli olduğunuza bakıyor. Sonrası müziğini pazarlama, işi sürdürme vsvs.

Biz deli gibi enstrümanımızı çalalım da başarıya ulaşamazsak onların ayıbı olsun 🙂

Son düzenleme:
Başarılı müzisyen tanımı çok muğlak. Ekonomik getiri açısından bakıyorsak Elektro gitar maalesef çoktandır popüler ve para kazandıran bir enstrüman değil.

Artık para kazandıran müziklerde ön plana çıkmıyor bu enstrüman.

Ama kişiye entellektüel ve sanatsal beceriler kazandırdığı kesin. İyi bir meslek varsa yıllarca devam ettirilebilir.

Belki petrucci ev kredisi ödüyor? Gutrie govan belki de arabayı nasıl yükseltsem, hangi bayi indirim yapıyor diye düşünüyor. Belki de Tim henson evlenmek için para biriktiriyor? Bilmiyoruz, daha niceleri...

Şuan müziğe yeni başlasam. Piyanoyu tercih ederdim.
Başarı dediğimiz şey, genelin hoşuna giden birşey yapmaktır.
Onu yapmak içinde artık her müzisyen kayıt teknolojisine hakim olmak zorunda.
Çalışmalarını evinde tek başına kayıt yaparak devam edecek.
Başarılı eserler yaptıkça tanınacak.

Konuya cevap veren herkese çok teşekkürler forumda konu açıp başkalarının yazdıklarını okumak çok şey katabiliyor. Mesela hiç tanımadığım Muhammet Suiçmezi bugün keşfettim herkese katkılarından dolayı teşekkürler tekrardan🫡

Başarılı çok göreceli... Beklentisi karşılanan kişi kendini başarılı kabul edebilir. Sizin beklentiniz nedir ?
Beklentiye ulaşabilmek için temel durum bu iş için kaç saat harcadığınız. Çok yetenekli olduğunu düşündüğünüz birini daha çok çalışarak geçebilirsiniz ama bunun da bir sınırı var. İkinci durum kaç yaşında başladığınız... idil biretin yaşam hikayesini okumanızı öneririm... belli bir seviyeye gelince de beklentinizin niteliğine göre tabi ki, çevrenizin ve fırsatların olması şart. Çok iyi olup Türkiyede enstrünanını tek sahibi ve çalanı olan hocalarım var ama sorsanız isimlerini kimse bilmez. Ancak özel caz konserlerinde vs aranırlar. Bunun yanında hiç bir müzikalitesi olmayıp serdar ortaç cıstaklarıyla tanınan ve milyon takipçisi olan varlıklar da mevcut.

Burda kriter sizsiniz, sizin beklentiniz, özetle olmazsa olmaz durum ise saatler günler yıllar harcamak...

Tamamen kendi düşüncelerimi aktarıyorum. Bence başarının nasıl nitelenmesi gerektiği yapmak istediğiniz müziğe göre değişir. Eğer rock, rap, pop vb. gibi popüler müzik yapmak istiyorsanız ben öyle aşırı iyi enstrüman çalmanız gerektiğini düşünmüyorum, asıl önemli olan müzik kulağınızın ve müzik anlayışınızın kaliteli ve gelişmiş olması. Bu da bence müzikal hayal gücünüzün gelişmişliği, ana enstrümanınız varsa onu en azından sesleri içselleştirebilecek kadar temel seviyede çalabilmeniz, müzik teorisi hakkında bilginizin olması ve bence hepsinden daha önemlisi ruhunuzun derinliklerinden gelen müzikal ilham, müzik aşkı vs. olması. Bu alanlarda müzik yapmak istiyorsanız -kendimce- başarılı olmanın iki kriteri var: Tanınırlık ve kalite.

Tanınırlığın çok büyük bir ölçüt olduğunu düşünüyorum, sonuçta eğer müziğinizin insanların hayatlarına dokunmasını istiyorsanız olabildiğince insan tarafından tanınmalısınız. Ama yaptığınız müzik kaliteli olmadıktan sonra, müzikal olarak bir değeri olmadığı sürece istediğiniz kadar tanının bence başarılı bir müzisyen olmazsınız. Ama işte burada çok ince bir çizgi var, bir şey ne kadar popülerse insanların müzik anlayışına o kadar hitap ediyor demektir, e insanların müzik anlayışı kaliteli değilse o zaman tanınırlık ve kaliteli müzik bir arada yürümüyor, bkz. Türkiye Top 10 Listesi. İki unsurun da artık şans eseri mi bilmiyorum ama bir şekilde bir araya gelmesi gerekli bence. Yani rock dünyasında enstrümanını deli gibi çalan o kadar insan var, en azından YouTube'a girip bi baktığınız da bile etkilenmemek elde değil. Ama mesela çoğu öyle profesyonel müzik yapan, tanınan gruplarda çalmıyor ya da solo proje yapsalar bile çok gün yüzüne çıkmıyor o projeler, ya da belki ünlü olmak istemiyorlar bilemem. Tabii istisnaları var bunların ama çoğunluğu böyle yani. Ayrıca müzikten bağımsız olarak, yaptığınız müziği kitlelere ulaştırmak için gerekli teknikleri yapmak, doğru hamleleri oynamak da gerekli anladığım kadarıyla. Önceden yapılmış işleri de olduğu gibi kopyalamamak gerekli, şimdi şurada eski gruplardan daha güzel müzik yapan kaliteli heavy metal grupları çıksa mesela, metal topluluğunun bile o kadar dinleyeceğini sanmıyorum, çünkü yenilik yok, insanlar alışkın buna.

Geri