Başıma gelen çirkin olay !

İspark'ın bile kısa süreli parkı (ilk 15dk hariç) caddesine göre 30 lira filan olmuş... yani yarım saatlik iş için bir yere arabayla gitsen yakıtı saymazsan bile kafadan 30-40 masrafın var zaten... oradan düşünün işte....

Yeni fiyatlara alışmanın zorluğundan olsa gerek, Big Mac endeksine benzer bir endeks kullanıyorum artık : Tavuk döner endeksi.
Adam akıllı bir tavuk döner dürüm 100 TL'ye dayanmış durumda. Böyle bir ortamda karşıma X TL'Lik bir iş çıktığında üç soru soruyorum kendime :

1-) Bu iş kaç tavuk döner eder ?
2-) Benim maaşım saatte kaç tavuk döner ediyor ?
3-) Ben kendim yapsam bana ne kadar zamana ve maliyete patlar ?

Rakamlar korkutucu değere ulaştığı için, baz bir endekse göre relatif fiyatlandırma fiyat algımın daha düzgün çalışmasını sağlıyor. Bu usta o işe 6 tavuk döner fiyat biçmiş. Ben bu işe para verecek olsam maksimum 3-4 tavuk döner parası verirdim, dükkan vs giderimin olmadığı bir ortamda da 3 tavuk dönere yapardım işlemi. Ancak herkesin saatlik ücreti farklı tabi.

Tavuk döner endeksini tuttum. 🙂

Şaİsmini sanırım bir kez duydum. Şişhane'de Karaköy'e giderken sol, bir binanın üst katında bir yer miydi acaba?

Tamam iyi güzel maliyetler yükseldi falan filan da lehimin kilosu elektrik kaç para ağa?
İşlem sadece lehim biraz da devre okuma işiyse 150-250 arası derim. Hadi uzmanlık zar zurt gerektirsin (ki şemayı falan kendin vermişsin).
Mecbur kaldığın düşündüğü için kitlenmiş bence.

Verirken "ne tutar" diye sormaktan çekinmemeli. Şahıs "seni üzmeyiz kardeşim" derse kesin üzer gözüyle bakıyorum. O yüzden üç aşağı beş yukarı bir şey söyle bana, daha üstü çıkarsa haberleşelim diyorum. Kafasına göre kitlemesin diye.

Olaya biraz empati ile bakınca yenilen kazığı bir kenara bırakıyorum, yapılan muamele üzerine arkadaş oldukça nazik kalmış. Kendisini bu sinir katsayısının yüksek, insanların gerginliğinin had safhada olduğu bu dönemdeki sakinliği için tebrik ediyorum.
NOT : Arkadaş yıl olmuş milenyumplas ve İstanbul gibi bir memlekette, işçilikle para kazanan bir adama gidip önceden fiyatını sormadan işçilik yaptırmak da ne bileyim. Ettin buldun olmuş biraz. Geçmiş ola..

Olaya biraz empati ile bakınca yenilen kazığı bir kenara bırakıyorum, yapılan muamele üzerine arkadaş oldukça nazik kalmış. Kendisini bu sinir katsayısının yüksek, insanların gerginliğinin had safhada olduğu bu dönemdeki sakinliği için tebrik ediyorum.
NOT : Arkadaş yıl olmuş milenyumplas ve İstanbul gibi bir memlekette, işçilikle para kazanan bir adama gidip önceden fiyatını sormadan işçilik yaptırmak da ne bileyim. Ettin buldun olmuş biraz. Geçmiş ola..
Adamı önce hüplettin sonra gümlettin abi 🙂

Geri