Batu Mutlugil Tonu (Not BatuhanMutlugil)

Merhaba, uzun yıllar Batu babayı gerek "ağaçevde" gerek diğer mekanlarda dinliyorum. Sıcak ve drive'lı bir gitar tonu var. Ve hakkaten çok güzel/karakteristik bir gitar tonu var. Bunu nasıl alıyor acaba bilen var mı? pedalboardında "Fulltone OCD"ve bir "wah pedalı" görüyorum sadece en son dinlemeye gittiğimde. Ancak farklı bişeyler varmış gibi geliyor kulağı enteresan bir şekilde. Kullandığı amfiyi veya o amfide yapılan varsa modları bilen birisi aydınlatırsa sevinirim.

Duman ile alakası yok olayın yav. Adam sadece dumanın grubunun gitaristinin babası. Benim sorduğum soru ile bu yorumun hiç alakası yok. Bunu açıklamam bile garip aslında.
heyecan yok... baba oğul ikisi de kim biliyorum.. gruplarını ve yaptıklarını da öyle
forumda çok konuşulan ve çoğu zaman espri konusu olan "Duman tonu" olayına gönderme yapan bir espri sadece

Ben nedense Lesbo tarzı gitarları Amerikan lambalı amfilere yakıştırmıyorum Amerikan tonu biraz koyu geliyor bence less Ball karakterli gitarlar marshall veya Soldan o tarzı anfilerle güzel yakışıyor ama şimdi olayında farklı boyutlara gitmesini istemiyorum böyle diyerek ya ton işi tamamıyla kişisel bir iş herkes kendi şeyini şey yapsın

Bir de bu Türkiye’deki zamanında bir şekilde nam salmış adamların ya da bir zamanın beyaz Türklerinin yaptığı işlerin abartılmasından gına geldi. Adam zamanının zengin çocuğu, Avrupa’da gezmiş, gitar müziği öğrenmiş ama Türkiye’de kimse bunu icra etmediği için ve imkanı olduğu için sanki bir köşeyi kapmış, bugün üniversitede bir grupta çalıp bunlardan daha iyi icra yapan bir ton adam var. Merak ediyorum tek sıkıntıları yanlış zamanda yanlış ailede doğmaları mı? Bu Kadıköy-Beyoğlu tayfanın bu kadar övülmesini anlamıyorum. Yani aynı şeyi 20 yaşında bir üniversiteli genç çalabiliyor ve hatta daha iyi icra edebiliyorsa neden sırf seni dinlemek için gideyim? Vokallerine diyecek söz yok ama gitar çalımı sırf eski diye övülmesin.
Ha bir de cidden bir gün Eric Johnson, Robben Ford gibi bir tuşe tona sahip bir adam çıksa bizim ülkede Allah diye tapınılır herhalde.

Bir de bu Türkiye’deki zamanında bir şekilde nam salmış adamların ya da bir zamanın beyaz Türklerinin yaptığı işlerin abartılmasından gına geldi. Adam zamanının zengin çocuğu, Avrupa’da gezmiş, gitar müziği öğrenmiş ama Türkiye’de kimse bunu icra etmediği için ve imkanı olduğu için sanki bir köşeyi kapmış, bugün üniversitede bir grupta çalıp bunlardan daha iyi icra yapan bir ton adam var. Merak ediyorum tek sıkıntıları yanlış zamanda yanlış ailede doğmaları mı? Bu Kadıköy-Beyoğlu tayfanın bu kadar övülmesini anlamıyorum. Yani aynı şeyi 20 yaşında bir üniversiteli genç çalabiliyor ve hatta daha iyi icra edebiliyorsa neden sırf seni dinlemek için gideyim? Vokallerine diyecek söz yok ama gitar çalımı sırf eski diye övülmesin.
Ha bir de cidden bir gün Eric Johnson, Robben Ford gibi bir tuşe tona sahip bir adam çıksa bizim ülkede Allah diye tapınılır herhalde.
Kimsenin kimseyi abarttığı yok ya. Sadece karakteristik bir tonu var bence Batu Mutlugilin ve özel bişey var mı acaba diye ekipmanlarını da bilen birine sormak istedim. Bu kadar uzun uzun anlatılcak bir konu yok ortada. Senin mantığına göre Eric Johnson, Robben Ford'u bilmediğimiz için Batu mutlugili seviyoruz gibi bişey oldu. Duyduğum en saçma şey olabilir son günlerde. İkisini de biliyorum çok fazla da dinlemişliğim var özellikle eric johnsonu. Bunların konu ile alakası yok ama. Tam Hasan Cihat Örter ekolü ya şu yorum. Onu geçtim sen bence hiç gidip canlı dinlememişsin ondan böyle düşünüyorsun. O sebeple benim seninle konusabilcek bişeyim yok aslında bu konuda. Sen sadece içindekini dökmüşsün gibi geldi bilgin ile bir çözüm sunmak yerine.

Kimsenin kimseyi abarttığı yok ya. Sadece karakteristik bir tonu var bence Batu Mutlugilin ve özel bişey var mı acaba diye ekipmanlarını da bilen birine sormak istedim. Bu kadar uzun uzun anlatılcak bir konu yok ortada. Senin mantığına göre Eric Johnson, Robben Ford'u bilmediğimiz için Batu mutlugili seviyoruz gibi bişey oldu. Duyduğum en saçma şey olabilir son günlerde. İkisini de biliyorum çok fazla da dinlemişliğim var özellikle eric johnsonu. Bunların konu ile alakası yok ama. Tam Hasan Cihat Örter ekolü ya şu yorum. Onu geçtim sen bence hiç gidip canlı dinlememişsin ondan böyle düşünüyorsun. O sebeple benim seninle konusabilcek bişeyim yok aslında bu konuda. Sen sadece içindekini dökmüşsün gibi geldi bilgin ile bir çözüm sunmak yerine.
Hocam haklısın. Bu iç dökmek oldu da forumda vasata övgü çok fazla. Ben bu adamları bizatihi canlı dinledim. Sesine diyecek laf yok ama Türkiye’de övülen çoğu adamın enstrüman icrası gerçekten berbat. Bunun oğlu da öyle. Yaratıcılık konusunda diyecek yok ama icra konusunda rezalet. Çünkü oturup enstrüman çalışan adamlar değiller muhtemelen. Avrupa’da ortalama bir sahne alan bar grubu çoğunlukla işine saygılı gençlerden oluşup adamlar temiz çalalım diye deli gibi uğraşıyorlar. Bizimkiler ise hangi tele vurduğunu göremeyecek kadar kafayı çekip sahneye çıkıyor, belki yıllardır yeni şarkı, teknik çalışmıyor. Kaç defa duman konserine gitmişimdir, bu adamı da dinlemişimdir. Mesele saygı. Türk akademisyen ile Avrupalı akademisyen farkı gibi. Senin benim gibi adamlar, sokaktaki öğretmeninden akademisyenine kimse bir yere kapağı atınca kendisini geliştirmez veya daha iyisini yapayım diye kaygılanmaz ya bunlar da aynı. Elin gavuru 60 yaşına gelip hala yeni teknik, anlayış geliştirelim diye uğraşır bunlar 30 senedir aynı şeyleri hiç değiştirmeden çalarlar. Forumda lafı geçince iç dökmüş oldum.

Bir de hani biz Akdeniz kökenliyiz Avrupalı gibi değiliz desek Petrucci vb kaç tane İtalyan adam var. Bu adamlar kaç yaşına gelmiş hala deli gibi enstrüman çalışıyorlar. Çünkü işlerine saygıları var adamların. Aynı zamanda kültürel olarak öyle yetişmişler. Türk müzik camiasında benim en gıcık olduğum şey bu. Tamam baba batılısınız, özgürsünüz, ülkenin aydınlık(!) yüzüsünüz ama neden konu politik ve yaşam biçimi ile ilgili olunca batılı iş ciddiyetine gelince ortadoğulu oluyorsunuz? Yani bilmiyorum ama böyle çok sarhoş olup refleksleri zayıflayacak şekilde sahneye çıkan adamları görünce sadece gıcık oluyorum. Millete politik mesaj verene kadar işinize saygı gösterseniz bugün yaşadığımız şeyi dünyaya duyuracak kadar ününüz olurdu belki yurt dışında da ama işte küçük dünyaların büyük adamları.

Geri