Peki böyle anlatacağız herhalde...
Death-Lead demiş ki:
çünkü Bb nin üst 3 bas teli ---f - a# - f ---- seslerinden oluşur.
Öncelikle şunu söyleyeyim o pozisyondan (1. pozisyon) bastığın bare Bb baresidir... Ve o bare basılırken esas ses olarak Bb u kullanmak, 6. teli işaret parmağını kullanarak mute etmek tercih edilebilen bir şeydir... Zaten bu şekilde yani X (Mute) - Bb - F - Bb şeklinde çaldığın şey aşağıda belirttiğinle aynı oktavda bire bir aynı 5'li baredir... Neyse bunu geçelim.. Ancak Bb baresi ile adam gibi kök sesi Bb olan adam gibi bir 5'li çalmak istiyorsak 6. teli mute etmemiz gerekir...
Bu dediğin şey var ya.. Şu F A# F olan.. Onun adı Bb baresidir dedim ya.. Onun adı aynı zamanda A# baresidir... Yani orada çalınan şeye sen dersin ki Bb baresi ben derim ki A# baresi... Aynı pozisyondan bahsediyorum.. Bu durumda kimse yanlış yapmıyor.. Hatta Hb baresi de derim.. Çünkü kimi notasyonlarda Si ye H simgesi verilir B yerine... Hepsi aynı şey..
Death-Lead demiş ki:
a# daha aşağıda basıldığı için daha net, daha ince bi ton verir. üst 3 tel : --------a# - f - a#-------- dir.
Bu 6. perdeden F baresini kullanarak çaldığın şeyin de adı Bb dür... Aynı zamanda A# dir....
Yani neymiş? Ben Bb baresi basıyorum dersem, 1. pozisyondan da çalıyor olabilirim, 6. perdeden de... Biri A# öbürü Bb diye bir şey yok... Sen bana Bb çal dediğinde ben gidip 13. perden de çalarım..
Ha genel kanı olarak da böyle bir şey yoktur.. Yani sen bana Bb veya A# çal dediğinde, ben her seferinde 6. perdeden çalarım... Niye? mute a gerek olmadığı için orayı tercih ederim...
O dediğin şey notasyonlarda Bb ve üzerinde 1 ya da 6 gibiisinden ifade edilir... Yani bunu 6. pozsiyondan çalın ya da 1. pozsiyondan çalın diye... Veya şöyle
Bb (VI) Bb (I) gibi...
Anlaşabildik mi bilmiyorum.... Yani sen pozisyondan bahsediyorsun, akor' dan değil... O iki pozsiyonda akorların adları farklı değil..