Bir adaptör bulamama hikayesi (Komiklik içerir)

• Konuyu açan Konuyu açan barrios
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Elimdeki bir efektör için 500 mA adaptör lazımdı, Mooer Mini (her neyse adı...) daha düşük amper sağlıyor.
Cihazı sağlıklı çalıştırabilmek için mahalledeki iki elektrikçiye adaptör sordum.
Birinde zaten 9v adaptör bile yoktu.

Diğerine gittim. İçerideki dayı "9 WATTmış bu, tamam" dedi. Elektrikten anlamam, ama fizik okudum biraz vaktiyle. Watt güç (power) birimidir diye hatırlıyorum.
"Sıçtık" dedim içimden.
3 ayrı adaptör taktı; 3'ü de çalıştırmadı.
"Cihaz bozuk herhalde" dedi?
"Evde çalıştırıp geldim" dedim.
Taktığı adaptör polaritelerine baktım; ters.
Bunu söyleyince, adaptörü çıkarttı, prize takılan uçlarını ters çevirip tekrar prize taktı, "böyle yapalım o zaman" dedi.
Çalışmadı tabii.

Cihazı bozulmadan kurtardığıma şükredip kaçtım.

Ne yaşadım ben? Benim mantığım almıyor ama, elektrikten anlayan arkadaşlar buna ne diyor?

Son düzenleme:
volt değeri aynı olmalı amper değeri eşit veya daha yüksek olabilir. Yüksek voltaj devreyi yakar ancak amper tamamen farklı. uyduruk şeyler satan bir milyonculardan ya da bir elektrik dükkanından polaritesi değiştirilebilir bir adaptör rahatlıkla bulabilirsiniz. 9 volt ve minimum 500 mA olmalı. ( 9 volt x0.5 A = 4.5 w yapar ki bunun konuyla da ilgisi yok). yeni devrelerde ters akım koruması çoğunlukla oluyor inşallah elektrikçi ters taktığında devre elemanlarını yakmamıştır... (https://www.hepsiburada.com/powerma...u-ayarli-switch-mode-adaptor-pm-HBC000076BNP2 buna benzer birşey olabilir)

Son düzenleme:
volt değeri aynı olmalı amper değeri eşit veya daha yüksek olabilir. Yüksek voltaj devreyi yakar ancak amper tamamen farklı. uyduruk şeyler satan bir milyonculardan ya da bir elektrik dükkanından polaritesi değiştirilebilir bir adaptör rahatlıkla bulabilirsiniz. 9 volt ve minimum 500 mA olmalı. ( 9 volt x0.5 A = 4.5 w yapar ki bunun konuyla da ilgisi yok). yeni devrelerde ters akım koruması çoğunlukla oluyor inşallah elektrikçi ters taktığında devre elemanlarını yakmamıştır... (https://www.hepsiburada.com/powerma...u-ayarli-switch-mode-adaptor-pm-HBC000076BNP2 buna benzer birşey olabilir)
Denedim, çalışıyor cihaz.

Ayarlı adaptör ile sabit volt adaptör arasında devre elemanları açısından hemen hemen bir fark yok. Adaptörden maksimum amper çekerken ısınma yapar yani 500mA bir adaptör 1000 mA adaptöre göre 500mA/h güç çekilirken daha çok zorlanır. Tabi bir de adaptörün kalitesine bağlı bir durum. Kötü bir tecrübe tabi ki geçmiş olsun... Ancak bu tüm adaptörleri kötü yapmaz...

Geri