Şöyle açıklayayım:
- Hoparlör 8ohm ve 20W çıkış alıyorsunuz. O zaman hoparlöre giden voltaj yaklaşık 12.5 Volt oluyor. Bu 12.5 Volt herhangi bir bozulma olmadan devrenin bir yerlerinde elde ediliyor ve hoparlöre aktarılıyor. Besleme geriliminin müsaade etmesi demek, sürücü kısmının besleme geriliminin bu bahsettiğim 12.5 Volt değerinden yeterince büyük olması demek. Yani en az 15-16 Volt. 40W çıkış için yukarıda "1.4 katına çıkmalı" demiştim, o zaman 12.5 x 1.4 = 18 Volt olacak. Besleme gerilimi eğer 20 Volt'a yakın tutulmuşsa bu biraz sorun olur. Ama 30-40 Volt civarında tutulmuşsa herhangi bir sorun yaratmaz. Mesela 120W versiyonunun şemasını buldum, orada besleme gerilimi 37 Volt civarında tutulmuş. Eğer 20W versiyon için de aynı besleme devresinin kullanmışlarsa (ki sanmıyorum, çünkü besleme trafosu büyük olur), yeterince payınız var demektir.
Öğrenmenin yolu da, devreyi alıp herhangi bir televizyon tamircisine götürseniz bile, "besleme devresinin çıkışını öğrenmek istiyorum" dediğinizde adamlar bulur. Zor bir şey değil.
- Mevzu ses gücüyse eğer, tüplü ya da transistörlü olmasının bir önemi yok. Eğer "15W tüplü amplifikatör, en az 20-30W transistörlü amplifikatör kadar ses gücü verir" gibi bir şey söylüyorsanız, hiç kusura bakmayın ama, ağzınızın orta yerine naylon banyo terliğiyle vurmak en doğal hakkımızdır 😀 Sesin harmonik içeriği değişebilir; ama ses şiddetinden bahsederken bunun öyle ahım şahım bir farkı olmayacaktır.
- Greenback'lerin hassasiyeti 98dB. Şöyle bir şey denemenizi istiyorum: Amplifikatörünüzde sesin 1-10 arası ayarlanabildiğini varsayıyorum. Evdeyken sesi 2-3 arasında bir yere getirirseniz 1W ses gücü alacaksınız. E telinde bir şeyler çalın ve sesi de yavaş yavaş artırın. Bakalım neler olacak 😀
Valla hocam benim amfidende kaynaklı biraz.
Hiç distortion butonuna dokunmadan volumedan sesi sonladığınız zaman jazz chorus cleanini alıyorum baya bi ses yükseliyor ama gene az.
Sesi daha da artırmak için distortion'ı 2-3-4-5 gibi seviyelere yükseltiyorum. O zaman cleanim müthiş hacimlenyor ve ses yüksekliği, her bir kademe arttırdığımda distortionı, rahat kat kat artıyor.
Onun önünde durulmuyor işte
😀
Ama o distortion'ı (bunu "gain" olarak düşünebiliriz) artırıp aldığım cleanler o standart cleanden daha farklı bir karaktere sahip oluyor biraz.
Değişiyor yani bir eq değişikliği oluyor sanki. Midi mi tizi mi artıyor bi farklı oluyor eqdan oynayıp benzetmye de çalıştım.
Distortion 3 te volüme 2 deyken ki ile
distortion 0 volume 5 teyken ki ses yüksekliği aynı mesela.
Ama ikisi de farklı cleanler oluyor. Klasik jazz chorus cleani ise distortion sıfırdayken alınıyor.
Ha ama distortion açıkken ki cleande muazzam güzel bir clean. Dediğim gibi biraz daha farklı sadece.
Gücü artırırsam sadece volume'ü açarak jazz chorus cleanini sahneye uygun hale getirebilirim. Adamlarda jazz chorus 90 120 120head var. Açıyorlar volume'u sona doğru. Stadyuma bile çalıyorlar. (Türkiye için bknz: Burak Yerebakan (Eski gtrst.: Model, Vega, 110, Gökçe) Dünya için bknz: Metallica)
Öyle distortion knobuyla falan uğraşmıyorlar.
😀
Ben de işte bu cleani bir bar sahnesine uygun hale getirme derdindeyim.
Ha olmadı distortion knobunu açıp bir iki eq çekip bu güzel tonada razı olacağım.
😀
Veya hem güç yükselttiririm hem distortiondan açarım stadyuma zorlarım voooov
😀 😀 (Kendi bile inanamadı.
😀 )
Sonuç olarak cleanimi değiştirmeden yükseltmek için böyle bir derde girdim.
Ama olmazsa gaini yükseltip tonuma şükredeceğim
😉
Abi sen de diyorsun watt is a watt muhabbetini.
Ama rahat diyorum. Hem cleande hem preampdan gelen driveda (powerdan kırdığımızı demiyorum bile.)
Aynı watt ta değil 5 wattlık lambalı 10 wattlık ss olsun. Aynı hoparlör olsun. Abi daha yüksek ses alıyoruz. Lambaların kırılacağı yere kadar açıp son headroom yerlerinde aldığım clean rahat 2 katı
Driveda belki 3-4 katı falan. Hani rakamlamam yanlış bir olay ama azbuçuk böyle.
Abi nasıl oluyor ben anlamıyorum siz böyle diyonuz. ???????? Vurun ağzıma.
😀
Ben şuna kabin çıkışına yaptırayım da hemen greenbackte deneyelim bide.
🙂