Forumla alakalı tartışmalı bölüme kendimi tutamayarak katılacağım. Birkaç gündür konuyu takip ediyorum. Birkaç sefer yoğun tartışmalar içinde bahsetmiştim, forumları ve özellikle müzikle ilgili siteler ve forumları üniversite yıllarımdan beri takip ederim (sene 1999 🙂. Burada yaşanan sorunlar kendi kitlesi olan her ortamda oldu, olmasını engelleyeni de henüz görmedim. Sadece düzgün şekilde yapılan moderasyonla belki bunun etkileri azaltılabilir ama bu sefer de müdahaleler başka sorunlara yol açar.
İnsanoğlu bir yere ait hissedip ona göre tavır alıp bu şekilde hayatına devam etmek istiyor. Aslında çok karışık mekanizmalar değil. Son dönem ağır bir linç kültürü gelişti yani her zaman vardı ama bu kadar yoğun olduğu dönemi ben hatırlamıyorum.
Bu genel çerçevenin altında türkrock forumunun güya özelleşmiş, teknik ve uzmanlık gerektiren alanlarına geliyoruz ama mekanizma yine aynı, hani derler ya "kimse kusura bakmasın".
Uzmanlaşmaya saygı duyarım ama bu uzmanlığı ile karşındakini ezene asla saygı duymam. Forumda bunun ağır örneklerini devamlı görüyoruz. Forumun kendince oturmuş ve müdavim kadrosundan olduğunu tahmin ettiğim birkaç arkadaş bunu sürekli yapıyor.
Daha önce bu konudaki tartışmalardan sonra ayrı konu da oluşturdum, bu şekilde yapılan her tartışmaya da aynı bu yazdıklarımı yazdım. Şimdi sevindirici olan buna düzgün bir şekilde karşı çıkan arkadaşlar var. Bu yazıyı onlara destek mahiyetinde yazmak istedim. Ama yanlış anlaşılmasın takım tutar gibi kimsenin tarafında değilim, forum kültürü zaten araştırmayı seven insanlarla ilerleyebilir, holiganlarla değil. Zaten forumlar yerine sosyal ağların baskınlığı kullanım alışkanlıkları haricinde bunla alakalı. Araştırmak yerine akışı sonsuz kere kaydırmak istiyorlar, sıkıldıkça linçlemek istiyorlar. Acayip boş bir yaşam tarzı ama baskın kültür şu an bu...
Şimdi gel gelelim konuyu başlatan 3 mesaj atmış sonra bir daha foruma uğramamış sevgili arkadaşımıza, açıkçası ben samimi olduğunu düşünmedim. Troll olduğundan emin değilim kimsenin günahını almak istemem ama düzenli şekilde bu şekilde konular oluşturuluyor. Komplo teorisi dersek, bunu kesin derin türkrock, forumu canlı tutmak için yapıyor! Şaka şaka, kim ne yapıyor bilemiyorum ama bir pattern var.
Ancak zurnanın zırt dediği yer şurası. Abicim, baktınız konu hafiften dalga geçiyor, bir terslik var. Çaresi basit, hiçbir şey yazmayın. Samimi olduğuna inanan arkadaşlar yardımcı olmaya çalışsın, gerisi sussun. Kimse inanmıyorsa yapacak bir şey yok. Yani karşı taraf dalga geçiyor diye oturup koskoca adamların başlıkta geyik yapması bana her zaman garip geliyor. Sürü mantığı işte, yukarda bahsettim.
Yani özetle hem nalına hem mıhına dediklerini yapıyorum. Bu konuda bir terslik var ama altında geyik yapılması, bu bağlamda insanların yetenekleri ve sanki müziğin yaratıcılığın anahtarının kendilerindeymiş gibi ahkam kesilmesi tamamen ego tatminidir. İlk taşı atandan sonra diğerleri bu şekilde saldırır, bu her zaman aynı. Yani insanlara boş yere duyar kasayım demiyorum, kasmam da... Baktım konu sıkıntılı, görmezden geldim. Yapılması gereken de bu kadar basit.
Ha forumda açılan tüm konuların ağırlığı bu şekildeyse ve hepsi görmezden gelinirse forum nasıl yaşayacak? E işte diyorum ya derin türkrock bir şeyler kurcalıyor olabilir. Bakınız uzunca yazdırdı bile ama bunun da tek gerekçesi hep diyorum, alternatifi yok. Alternatif, daha düzgün işleyen forumları her zaman araştırıyorum ama maalesef yıllardır yok, hala yok.
Bu kadar çok forum dedik, iyi forumlar olsun madem 🙂