Otobüs ile problem olmuyor aklınızda bulunsun kargo kadar pratik olmaz ama sadece 1 kere yükleme yapılıyor o da yüklenirken satıcı ilgileniyor siz de gidip yazıhaneden alırsanız alırken inceleyerek alıyorsunuz. Kargo, 4-5 kere merkezlerde indi-bindi yapılıyor. Kim nasıl indi bindi yaptı kaç kere yere vuruldu düşürüldü belli değil. Büyük kabinler, gitar vs pratikliği önemsemeyecekseniz otobüs ile gönderin gitarı tek parça sayıp 15-20 tl gibi bir rakam alıyorlar, büyük kabinlerde 50 tl filan alırlar, fiş veriyorlar karşılığında. Bir gitar için, 100-150 tl vereceğinize 15-20 tl otobüse verin, gidin taksi ile alın gelin yine o kadar tutmaz+tertemiz sarsılmadan gelir. Otobüslerin kendi özel bölümleri oluyor, bavullarla aynı yerde taşımıyorlar bu tür şeyleri güzel bir yere sıkıştırıp sarsılmasını engelliyorlar. Ayrıca otobüs olunca,satıcı 100 kere sarmak zorunda kalmaz. Zaten o kadar sarınca da boyutu desisi artıyor paketleme malzemesine kargo parası ödüyorsunuz. Her türlü otobüs hem ucuz hem kırılma derdi yok. Belki kaybolur filan ama daha önce hiç bu şekilde bir şey duymadım herhangi bir otobüs firmasından. Hiç bir şeyin garantisi yok tabi ama kargocuda çalışanın amfi gitar çaldığına dair bir sürü şeyler internetten okudum. Tanıdıklarımın da gitar amfi değil ama başka ürünlerde çalınma olayı başlarına geldi.
Türkiye'de kargolamada herhangi bir garanti yok , denetleyen de yok. Yine de ben ptt kargoya diğerlerine göre daha çok güveniyorum en azından karşında sorumlu devlet var, çalışanlar kpss ile girmiş, seçilmiş. Sorun olunca, Bimer'e şikayet edebiliyorsun mecbur geri dönüş yapmak zorundalar vs.. Diğer şirketlerde öyle kargo elemanları var ki anlatılmaz yaşanır, it kopuk çalışan oluyor ayrımı neye göre yaptıkları belli değil. Ptt'de en azından bu tipler daha az illa ki orada da vardır böyle iş yapanlar ama benim şubeden şubeye genel olarak tüm kargo firmalarıyla, kendi deneyimlerimi değerlendirdiğimde ptt kargo daha temiz görünüyor. Bazısı da devlet postası olduğu için hiç güvenmiyor ya da yavaş, dandik olduğunu düşünüyor vs. Bence kötünün iyisi yine ptt. Ben zaten Ptt'de de olsa aras da yurtiçi de olsa, küçük paket de olsa güzel paketliyorum. Öncelik gönderen adam gibi paketleyecek burası Türkiye, sen işini sağlama al sonra kırılırsa kaybolursa çalınırsa yapacak bir şey yok ama hardcasesiz, ince kılıfla hatta hardcaseli ama sıfır paketleme ile gönderenler gördüm. Kusura bakmayın o gitarı kırarlar da yıkarlar da.. Lord'un özel eşyalarını taşır gibi taşımaz kimse malınızı Türkiye'de.. Bu konudaki gitar da bana güzel paketlenmemiş gibi geldi ama detaylarını bilmiyorum tabi ki.
Ayrıca gitarı paketleyecekseniz ister otobüs ister kargo mutlaka gevşetin tellleri. Çünkü sıcak soğuk ani değişimlerden tutun da(misal depolama merkezi oda sıcaklığında +20-25 derece iken, gitar doğudan geliyorsa dışarısı -20 derece.. ve saatlerce buna maruz kalacak gitar telleri üstünde gerilimi varken..) küçük sarsılmalara kadar zaten o yaptığınız akort tutmayacak + köprü neck, neck-gövde neck-headstock kısımlarına çatlak-kırılma vs. gibi şeylere sebep olabiliyor.
Özetle; İmkanınız ve zamanınız varsa şartları zorlayın, Gitar, amfi filan PTT de yurtiçi de kırar zaten onları otobüsle gönderin.