Tavsiyem önce nasıl başlamak istediğine karar ver. Ritmci mi yoksa solocu mu? John Petrucci'nin Rock Discipline videosunu birşekilde edin. Bu sayede karar vermen kolaylaşır ve ikisi için de altyapı oluşturur. Temelde arpejlerle parmaklarının açılmasına çok yardımı olacaktır. Çok kastırabilir ama başarınca solo konusunda iyi bir disiplinle clean tonlar elde edersin. Akor olayına gelince. Dediğim gibi o dvd ile parmakların birkere açılınca internette çok güzel akor siteleri var. Major minorlerle temel akorlara başlarsın. Parmak numaraları da anlatılan bir site seçmelisin. Sonra bareliler derken (çok keyiflidir bare çalmak) kesmezse 7li 9lular diye devam edersin. Bununla bir süre bir çok şarkıyı akor ve tablardan okursun. Ancak her duyduğunu tablara bağlı olmadan çalmak istersen iyi bir dostundan ya da arkadaşından rica ederek gamlar ve armoniler hakkında ders alabilirsin.
Bir de tavsiyem ne olursa olsun bireysel bir hoca bulmadıkça hazır müzik kurslarına itimat etme, klasik gitar çalarken çok şey öğrenirsin ama herkes elektro için para vermediği için kurslar elektro olayına pek önem vermez ve tecrübeli hoca bulundurmaz. Bulsan bile seni ancak ritmci yapar. Zaten öğrettikleri de bunlardan fazlası değil. Profesyonel birinden özel ders alman tabii ki öğrenme sürecini hızlandırıp püf noktalarını gösterir.
Mesela ben de şu anda evimin yanında bir müzik dükkanı var sahibi bağlama çalıyor ve çalamam dese de eline alınca elektrogitardan çok güzel armoniler elde ediyor. Bana gamları öğretmek istedi ben her şarkıyı çalamıyorum tabları geçemiyorum deyince. Şu anda öğreniyorum ve ücret de istemiyor. Çok da iyi öğreniyorum. Elektro, bir bağlamacıdan da çok güzel öğreniliyormuş bunu anladım.
Kısacası yukardaki anlattıklarımı uygula. DVD de hemen 35. derse geçmeye çalışma ve bir dersi bitirmeden ileriki derslere bakma moralin bozulur. Ve birşeyi yapamadığında asla kendini suçlama. Bazen bir gün çok güzel çaldığını başka gün karıştırabilirsin. Bu henüz parmakların tam oturmamasından kaynaklanır. Bir daha böyle güzel çalamam diye düşünme iyi çaldığın zamanlar. Japonların ünlü kalem çevirme egzersizleri vardır. Sol elinle parmaklarının arasından kalem çevir okulda derste, bu da parmaklarının gitar elinde değilken bile sololara alışmasını sağlayacaktır. (Dikkat edersen ilk zamanlar yüzük ve serçe parmağı beraber hareket eder ama bu egzersiz ikisini ayrı ayrı hareket ettirmeni sağlayacaktır). Adım adım, yoğun disiplinle, hatta asosyallik bile iyidir, gitarından başkasına pek yaklaşma. İlk zamanlar çevren, hakkında iyi şeyler söylemeyebilir (gitar manyağı olmuş falan) 😀 ama sonra güzel melodiler dinleyince çok hayran kalacaklar. Bunları aşınca zaten parmakların klavyeye oturmuş demektir. Artık rahatça repertuarına yeni şarkılar katarsın. Bu esnada J. Petrucci egzersizlerine de devam et. Bu egzersizleri yavaş yavaş yap. O da yetmezse harmonik atma, tremolo vs. gibi işin zor kısımlarına girersin. Uzun bir yazı oldu ama başlayan birinin nelere dikkat etmesi gerektiğine kendimce değinmek istedim. Hatam varsa affola. Ben de daha öğrenciyim. Kolay gelsin