Boss RC Serisi External Footswitch (RC-1)

Selamlar,
Bir süredir stereo bir loop/looper pedalı arıyorum. Özellikle bir marka takıntım yok. Stereo çalışabilsin, normal pedal boyutunda olsun (Boss veya MXR pedallar gibi) ve harici bir footswitch ile kontrol edilebilsin istiyorum.

Neden stereo istiyorum?
Bir çıkışı amfinin send/return'üne, diğerini ses kartına gitmek için stereo istiyorum.

Neden harici footswitch istiyorum?
Kendimce küçük ve kompakt bir pedalboard düzenlemeye çalışıyorum. Kullanılmayan veya hep açık duracak pedallar alt katın ileri sırasında, diğer pedallar ve footswitchler alt katın geri sırasında ve tek sıralı ikinci katta yer olacak. Bu kapsamda looper pedalını da erişmesi zor bir noktaya yerleştirip external footswitch ile yönetmek istiyorum.

Boss RC-1, Boss RC-3 ve DigiTech JamMan modellerini buldum. (Aslında TC Electronic Ditto Stero çok iyi görünüyor da bildiğim kadarıyla harici footswitch ile kullanılamıyor) Ritm ihtiyacım yok, sadece looper olsa yeterli.

Elimde fazladan MXR tap tempo switch mevcut.

Uygun fiyatlı Boss RC-1 buldum internette. Acaba MXR tap tempo ile (doğru jumper switch ayarı yapılarak) çalışır mı acaba?

Eşe dosta arkadaşlara sordum bilen yok. ChatGPT'ye sordum yalan yanlış bilgiler verdi, yeterince sıkıştırınca "evet çalışır" dedi ancak hiç güvenmiyorum.

ChatGPT'ye göre Boss RC-1 momentory switch kabiliyeti olan footswitch ile çalışır ve MXR tap tempo'nun 3'lü jumper switch'i momentory switch modunda çalışmaya olanak sağlar(mış)

Deneme yapacağım ancak deneme yapmak için kargoyu benim ödemem gerekiyor. Bir çıkar yok bulamazsam öyle yapacağım ancak öncesinde foruma bir sormak istedim. Var mıdır duyan bilen fikri olan?

Ek olarak:
Delay ve reverb pedallarımı elden çıkarıp TC Electronic Plethora alayım, bir pedalını delay, bir pedalını reverb ve bir pedalını da looper olarak ayarlayıp external footswitch ile kullanayım diye de araştırdım. Yeterli bilgi bulamadığımda TC Electronic'e mail atarak durumu sordum ve şu an için bu şekilde bir kabiliyeti olmadığını BELKİ gelecek güncelemelerde olabileceğini yazdılar.

Geçmişte Mooer Ocean Machine kullanmıştım ve bu pedalı da external footswitch ile yönetemiyordum.

Aynı işi görecek her türlü öneriye açığım.

Boss RC1 ve RC3 16 bit, Ditto ve bazı Jamman modelleri 24 bit olmalı.. RC3'te ton farkını net olarak duyabildiğimi hatırlıyorum.
Cevap için çok teşekkürler. Bit konusunu hiç hesaba katmamıştım. Aydınlanmış oldum.

Bu durumda Boss RC-5 ve Digitech JamMan Solo XT modellerini buldum. Bunlara odaklanayım.

İkiside benzer boyutlarda
İkiside stereo
Boss RC-5 32-bit / Digitech JamMan Solo XT 24-bit

İkinci elde Boss neredeyse Digitech'in iki katı.

24-bit yerine 32-bit pedal almak için iki kat ödemeye değer mi? Bu şartları sağlayan alternatif model önerisi var mıdır?

Tekrardan selamlar, DigiTech Jamman Solo XT modeli elime geçti. Tek başına looper olarak test ettim. Oldukça iş görür. Ses kalitesinde bir sorun hissetmedim. İşini oldukça iyi yaptı.

Hemen ikinci konu olan "harici footswitch ile nasıl yöneteceğim?" adımına geçtim.

mxr_tap_tempo.webp

Elimdeki MXR Tap Tempo switch'i mono (TS) ve stereo (TRS) kablolar ile sıra sıra bağlayıp, yukarıdaki fotoğrafta görülen bütün switch kombinasyonlarını denedim ancak loop'un start stop'unu çalıştıramadım.

Store +, Store - ve rhythm tempo gibi bir ayarı kontrol ettiğini gördüm ancak benim istediğim şekilde loop'u başlatıp durdurma özelliği yoktu.

Digitech'in orjinal footswitch'i olan FS3X modelini inceledim. Onda da mode, up ve down buttonları var. Anladığım kadarıyla orjinal footswitch'i de loop kaydını başlat, sonra kaydı durdurup çalmaya başlat işlerini yapamıyor.

Ne yapacağımı henüz net olarak bilmiyorum. Fikri, önerisi olan varsa açığım.

Büyük ihtimalle DigiTech JamMan'ı iade edip Boss RC-5 alıp bir de onu deneyeceğim. İstediğim gibi çalışırsa sıkıntı yok, istediğim gibi çalışmazsa (Muhtemelen Mart ayı içerisinde İzmir'e gideceğim ADD+ olur) bir usta yardımı ile pedalın orjinal switch'i ile aynı işi yapan ek bir footswitch çıkışı yaptırıp o yeni çıkıştan istediğim gibi kullanacağım. Tabi teknik açıdan mümkün olup olmadığını da görüşmek lazım öncesinde.

Teknik değişikliğe gidilecekse Boss RC-5'i de iade edip TC Electronic Ditto Stereo da düşünebilirim. (çünkü daha ucuz)

Konuyu farklı forumlarda da sormuştum ancak net bir sonuca varamadım.

Boss RC-5'in harici footswitch yapısı nasıl çalışıyor, bilgisi deneyimi olan var mıdır?

Ek olarak;
Konuyla direkt bir alakası yok ancak MXR Tap Tempo'yu yine hem TS hem TRS kablolar ile Marshall MG50DFX amfinin orjinal footswitch'i yerine kullanmayı denedim. Bu işi de yapmadı. Basılı tutunca drive'a geçiyor, çekince clean'e dönüyor. Orjinal footswitch gibi bir kez bas+çek ve o ayarda kalsın şeklinde çalışmıyor. Sanmıyorum ancak DigiTech'teki sorun bunla alakalı olabilir mi diye bu bilgiyi de buraya bırakayım dedim. Namussuz ChatGPT (fazlaca sıkıştırdıktan sonra) bu iki işi de yapar demişti. Şaşırdık mı, şahsen ben şaşırmadım.

Digitech FS3X'ün çok çok basit bir şeması var. Eğer lehim yapabiliyorsanız %100 kolaylıkla yaparsınız. Devre falan yapmanıza gerek yok, kablo lehimleyin yeter. Muhtemelen instructables.com 'da adım adım resimli anlatım bile vardır.

Boos FS-6 Switch'i -> DigiTech Jamman Solo XT'a takarsanız hiç çalışmaz.
Malesef "MXR Tap Tempo"'nun şemasını bulamadım, ama spekülasyon yapayım. MXR Tap Tempo'u Boss RC-5'e takarsanız belki kısmen çalışabilir.
Fakat FS6'de 2 tane düğme var, "MXR Tap Tempo"'da bir tane ...
Boss'a kendiniz switch yapmak isterseniz

Digitech FS3X'ün çok çok basit bir şeması var. Eğer lehim yapabiliyorsanız %100 kolaylıkla yaparsınız. Devre falan yapmanıza gerek yok, kablo lehimleyin yeter. Muhtemelen instructables.com 'da adım adım resimli anlatım bile vardır.

Boos FS-6 Switch'i -> DigiTech Jamman Solo XT'a takarsanız hiç çalışmaz.
Malesef "MXR Tap Tempo"'nun şemasını bulamadım, ama spekülasyon yapayım. MXR Tap Tempo'u Boss RC-5'e takarsanız belki kısmen çalışabilir.
Fakat FS6'de 2 tane düğme var, "MXR Tap Tempo"'da bir tane ...
Boss'a kendiniz switch yapmak isterseniz

@SolVic ilgin ve cevabın için çok teşekkürler.

Board'da daha az yer kaplayacağı için (benim aklımdaki dizayna göre) mümkünse MXR, mümkün değilse Boss FS-7 daha uygun olacaktır. Sonuçta FS-7'de Boss'un iki düğmeli footswitch'i olduğu için çok bir fark olacağını sanmıyorum.

Link'teki youtube videosunda (04:45-05:10 arası) Boss RC-5 ile Boss FS-7 nin birlikte kullanımına dair örnek bir bölüm görünüyor.

DigiTech'e mail atmıştım. Çok umudum yok. 3-4 gün DigiTech'in dönüşünü bekleyip olumlu bir dönüş alamamam durumunda JamMan'i iade edip Boss RC-5 almak daha mantıklı görünüyor. RC-5'i öncesinde MXR Tap Tempo ile, eğer olmazsa da FS-7 ile kullanmak istediğimi tam olarak yapacakmış gibi görünüyor.

Sonuçta Boss RC-5'te footswitch'teki 1.button ne yapsın, 2.button ne yapsın ayarı var.

1.Button Record/Play/Stop (sanırım R/P/S gibi bir fonksiyon atanabiliyor) işlevinde çalışsın diye ayar kaydedebilirsem, MXR'la da olsa Boss FS-7 ile de olsa tek button ile (istediğim) bütün işi yaptırabilirim.

Bu planda bir sorun yaşayacak olursam Boss'un tek buttonlu footswitchi olan FS-5U modelini de hesap/kitap işlerime dahil edebilirim.
NOT: FS-6'nın do it yourself projesi varsa FS-5U'nun da vardır veya bulunur. Hatta belki FS-5U klonu daha küçük ölçülerde bile yapılabilir. Bu not olarak bulunsun burada. Gerçekten ilham verici bir çözüm.

Basit bir external footswitch konusu baya renk değiştirdi ve uzadı. Umarım nihai bir sonuca kavuşturabilirim de bundan sonra benzer bir şey araştıracak arkadaşlara faydalı bir konu haline getirebiliriz.

DigiTech'ten bilgi geldi. JamMan Solo XT modelinin harici footswitch girişinde record/play/stop/clear kabiliyetleri yok. Sadece stop kabiliyeti var. (ve preset değiştirmek ile ilgili, benim işime yaramayan kabiliyetleri var)

Bu durumda DigiTech'i iade edip, farklı bir çözüm bulmak şart oldu.

(Aklıma gelen ilk iki çözüm: Boss RC-5 alıp aynı deneyi yapmak veya TC Electronic Ditto Stereo alıp teknik modifikasyon için İzmir'de ADD+'a götürmek)

Araştırma yaparken daha önceden bilmediğim iki kavram öğrendim. "Latching" ve "Unlatching" kavramları...
Eğer doğru anladıysam latching switch basıldığında basılı kalan, unlatching ise basılıyken işini yapıp bırakınca basılmamış gibi çalışan switchler oluyor.

Örnek verecek olursak, eski tip ve analog amfilerin footswitchleri veya analog gitar pedalları üzerindeki switchler latching diye geçiyor. Tap tempo gibi bas/çek şekilde çalışan ve/veya dijital sistemlerin switchleri ise unlatching çalışıyor.

Bu kavramları ters anlamış olabilirim. Bilen varsa teyit eder veya düzeltirse çok mutlu olurum.

Boss RC-5'in dokümanlarını kurcalarken dikkatimi çeken iki ekran görüntüsü aldım.

1.si Boss FS-5U (tekli footswitch) bağlanabiliyor. Boss marka footswitch kullanacaksam (ölçüleri nedeniyle) FS-7 daha çok işimi görüyor. Ancak MXR Tap Tempo switch'in çalışmasına dair umut verdi. Sonuçta Boss'un FS-5U (unlatching) ve FS-5L (latching) modelleri olmasına rağmen dokümanda FS-5U (unlatching) modeli belirtilmiş. Bildiğim kadarıyla MXR Tap Tempo'da unlatching çalışıyor. Olur da MXR çalışmazsa el yapımı (küçük boyutlu) bir FS-5U yapmayı düşünebilirim.
boss_rc5_doc.webp

2.si kontrol parametrelerini pedal, 1.harici footswitch buttonu ve 2.harici footswitch buttonuna ayrı ayrı tayin edebilme kabiliyeti var.

"Tablonun 4.satırında mavi renkle yazılmış TRK R/P/S/C (PEDAL) ifadesi CTL1 FUNC yani tek buttonlu footswitch'e tayin edilebiliyor mu?"

Bu soruya cevap bulmam, bütün sorularıma cevap bulmam demek olacak. İade ve yeniden satınalma işini hallettikten sonra önce MXR Tap Tempo ile deneyip göreceğim. Çalışmazsa bir de FS-5U veya FS-7 satınalıp o şekilde deneyeceğim.

Mavi renkli ve bold olması bir anlam ifade etmedi. Default olarak bu ayarla geldiğini ifade etmek için bu şekilde yazdıklarını düşünüyorum. Parantez içine "pedal" yazmalarından biraz kıllandım.

"Default olarak harici footswitch'siz geldiği için mi bu şekilde yazmışlar"
yoksa
"bu fonksiyon sadece pedalın kendi üzerindeki switch'te mi kullanılabilir?"

Bununla ilgili bilgisi ve/veya yorumu olan varsa duymaktan memnun olurum.

boss_rc5_func.webp

Geri