Signature seri gitarların amacı sevdiğiniz sanatçıların enstrüman ve ekipmanlarını dış görünüş olarak replika şeklinde almanız. Bu gitarlar sadece dış görünüş olarak farklılık sunmaz, gitaristlerin gitarlarındaki özelleştirmelere de kullanıcıların erişmesini sağlar. Örneğin Fender Eric Johnson'un Fender Signature gitarları 21 fret ve 12" radius ile gelir. Bu özelliklerde Standard seriden bir Strat bildiğim kadarıyla yok. Ya da gene Fender'den örnek vermek gerekirse Malmsteen Strat da scalloped fretboard ile birlikte geliyor. Gene standard serilerde olmayan bir özellik. Çok örnek verilebilir böyle.
Metal müziğe yönelik özellikler ile donatılmış gitarların hepsi aynı değil ki... Gitar hakkındaki fundemental bilgileri öğrenirseniz daha kolay olur anlamak. Sadece gövde şekli ve kullanılan ağaçlar değil farklılıkları belirleyen. Skala uzunluğu var, radius var. Manyetikleri farklı. Üç gitarın ortak olan özellikleri köprü sistemlerinin aynı olması ve skalalarının aynı olması. Bunun dışında çok farklı gitarlar.
Signature gitar olayi yillardir sacma buldugum konulardan biridir , eric johnson kendisi 57 strat kullanir , yani standart stratlardan farkli olabilir ama tüm 57 veya 50s reissue stratlar ayni özellikleri tasir. bu özellikler de öyle cok aman aman özellikler degildir : 2 parca gövde , V neck , ve kluson tuners... son zamanlarda , son 10 yildir falan heralde , duncan in antiquity serisini kullaniyor , ondan önce orjinal manyetikleri vardi , (ticari kaygilar burada büyük rol oynuyor.)
Malmsteen strat scalloped gelir evet , o da eskiden dimarziolu simdi duncan li bir 70s strat , ve türünün tek örnegidir , bir de yine floydlu bir usa fenderden tek farki sapinda yildiz inlayler olan sambora signature var farkli üretim denirse. bu ikisini istisnalar kaideyi bozmaz kefesine koyarsak , clapton , srv , ritchie kotzen... gibi bir sürü isim altinda üretilen signature aslinda ekstra özellikler sunmaz , manyetikleri farklidir ya da burgulari fender degil de kluson dur , rengi farklidir vs , onun disinda tek özellikleri kazik fiyatlara satilmalaridir.
yani bir adamin faniysan , cok da paran varsa , alir calarsin. Fakat ekstra özellik sundugunu savunmak malmsteen gitar disinda hicbir gitar icin gercek bir söylem olmaz.
bu gün bir sambora stratin fiyati , normal bir amerikan fendere kiyasla , 4 kat denebilecek kadar fazla , ki floydlu fenderlerin piyasada daha ucuza satilmasina ragmen.( ki ben zamaninda calarsaat grubunda calan görkem den alip ayni ay icinde baska birine satmistim. güzel gitardi ama yildizli ve floydlu bir usa fenderdi sonuc itibari ile.)
fakat ben burada 8 aylik asgari ücreti yemeden icmeden, zaten zengin olan gitaristin cebine reklam anlasmasindan ötürü biraz daha para girsin diye yatirmak isteyen kardeslerimi uyariyorum ! Signature gitar birkac istisnai model ve ufak tefek birkac modifiyeden baska birsey sunmaz.
Simdi konu hakkinda da birkac sey yazmak gerekirse , konuyu hic gitarlar üzerinden yorum yapmadan kisaca özetlemem gerekirse , en öncelikli olan sey amfidir , tonun yarisindan fazlasini , hatta bana göre yüzde 70 ini amfi belirler .
yukaridaki gitarlara kisa bir bakis attigimda , hepsinde ayni floyd rose var ,hepsi 24 perde ,ve hepsi H-H manyetik dizilimine sahip , yani teknik olarak ayni gitarlar diyebiliriz , bu gitarlar arasindaki farki belirleyecek kriterlerden biri , birinin maple tuseye sahip olmasi , ki bu ufak capli bir parlaklik verir.
sekil falan onlar isin süs kisimlari , hangi agactan yapildiklari , sapin baglanti sekli , ve manyetik cinsine göre aralarindaki farkliliklara genel bir bakis atilabilir , onun disinda teknik olarak ayni gitarlar. yapim kalitelerini fiyatlarini falan bilemem.
Saygilar