Bu nasıl okunuyor ?

Backing track üstüne çalmaya çalışıyorum, hocam da göstermişti ama ona soramadan dersleri bitirme kararı aldık.
Mesela burda siz bakınca ne anlıyorsunuz ? Nasıl bir anlam ifade ediyor ? Nasıl okunur bunlar ? Tab okumak gibi bir şey değil herhalde.

1731781056294.webp

Backing track üstüne çalmaya çalışıyorum, hocam da göstermişti ama ona soramadan dersleri bitirme kararı aldık.
Mesela burda siz bakınca ne anlıyorsunuz ? Nasıl bir anlam ifade ediyor ? Nasıl okunur bunlar ? Tab okumak gibi bir şey değil herhalde.

175239 eklentisini görüntüle
Kendi bildiğim ve dilim döndüğü kadar anlatayım, yanlışım varsa forumdaki abilerim de düzeltsin lütfen ben de doğrusunu öğrenmiş olayım.

Resimde siyah noktalar üstüne yazılmış olan sayılar o notanın bulunduğu skaladaki derecesini gösteriyor (Mesela altıncı tel 5.perdenin La notası olduğundan dolayı R (root=kök) olarak gösterilmesi). Emprovize çalarken akor değişimlerinde hangi notayı calabileceginiz konusunda yardımcı olmak/fikir vermek sanırım. Benim doğaçlama çalma konusunda çok çok az bilgim var ondan daha detaylı yorum yapamayacağım(Arkaya backing track açıp bildiğim gamlarda kendimce cumlecikler kurup eğleniyorum kendimce🙂 )

Dediğim gibi kendimce bildiğimi yazdım. Yanlışım varsa şimdiden özür dilerim

175239 eklentisini görüntüle
Üstteki akor şeması, A minör tonundaki 12 mezurluk blues yürüyüşünün akorlarını gösteriyor. % işareti, kendisinden önceki akorun aynı şekilde devam ettiğini anlatır. Bölme içerisindeki her bir akor 4 vuruş sürer.
Alttaki klavye şeklinde ise A minör blues dizisinin notalarının yerleri ve dereceleri gösteriliyor.
Klavye şeklinde uzaktan bakınca headstock solda kalır, en pes tel en alttaki teldir.

A minör pentatonik bu akorların tümünün üzerine çalınabilir. Blues dizisi ise minör pentatoniğe b5 derecesinin (A minör için Eb sesi) eklenmiş halidir. O dereceyi tadında ve kontrollü kullanmak lazım. İki nota arasındaki bağlantı sesi gibi de düşünülebilir.
Buradan bu kadar anlatabilirim ancak.

Bu arada, forumda yıllardır üyesiniz. Ne kadardır gitar çalıyorsunuz bilmiyorum ama, bu başlığı görünce gerçekten keşke şu ekipman geyiğine bu kadar dalmasak da bazı şeyleri daha fazla konuşabilsek dedim.

Not: Tabii ben Berklee filan okumadım, ideal bir dünyada blues emprovizesi üzerine konuşmak ve böyle şeyleri anlatmak benim gibi haddini bilmez bir ukalaya düşmemeli. Ama işte ne yaparsın... Bana haddimi bildirenler eminim çok daha fazlasını anlatacaktır size.

Üstteki abilerin açıklamalarına daha fazla ekleme yapmamak üzere söyleyebileciğim şey şudur ki blues oturup kitap kalem yazıp çizip, plan program yaparak anlayacağın bir müzik değildir. Öncelikle yukarıdaki yazılan olguları bilmen iyi olur(en azından Am tonundaki bir şarkıda La kök sesli bir pentatonik çalacağını bilmen). Ama daha sonra da unutman gerek 🙂). Müzik elinden, gözünden, aklından değil de kalbinden çıkmalı. Bu da armoni dersiyle değil de daha çok blues babalar tarafından yapılmış işleri çok iyi dinleyip anlamalı, özümsemeli, taklit etmeli, üzerine farklı fikirler koymalı ve daha sonra bunu başka bir tona veya şarkıya değiştirerek taşımaktır.
Aksi halde tek yapabileceğin boş boş ton içerisindeki sesleri çalman olur. 12 barın ilk başa dönüşünde çıkan sesler aynılaşacaktır.
Blues çalması kolay görünse de değildir. Hakkıyla olandan bahsediyorum tabii

Üstteki akor şeması, A minör tonundaki 12 mezurluk blues yürüyüşünün akorlarını gösteriyor. % işareti, kendisinden önceki akorun aynı şekilde devam ettiğini anlatır. Bölme içerisindeki her bir akor 4 vuruş sürer.
Alttaki klavye şeklinde ise A minör blues dizisinin notalarının yerleri ve dereceleri gösteriliyor.
Klavye şeklinde uzaktan bakınca headstock solda kalır, en pes tel en alttaki teldir.

A minör pentatonik bu akorların tümünün üzerine çalınabilir. Blues dizisi ise minör pentatoniğe b5 derecesinin (A minör için Eb sesi) eklenmiş halidir. O dereceyi tadında ve kontrollü kullanmak lazım. İki nota arasındaki bağlantı sesi gibi de düşünülebilir.
Buradan bu kadar anlatabilirim ancak.

Bu arada, forumda yıllardır üyesiniz. Ne kadardır gitar çalıyorsunuz bilmiyorum ama, bu başlığı görünce gerçekten keşke şu ekipman geyiğine bu kadar dalmasak da bazı şeyleri daha fazla konuşabilsek dedim.

Not: Tabii ben Berklee filan okumadım, ideal bir dünyada blues emprovizesi üzerine konuşmak ve böyle şeyleri anlatmak benim gibi haddini bilmez bir ukalaya düşmemeli. Ama işte ne yaparsın... Bana haddimi bildirenler eminim çok daha fazlasını anlatacaktır size.
Herkese yorum için teşekkürler, "Bu arada, forumda yıllardır üyesiniz. Ne kadardır gitar çalıyorsunuz bilmiyorum ama, bu başlığı görünce gerçekten keşke şu ekipman geyiğine bu kadar dalmasak da bazı şeyleri daha fazla konuşabilsek dedim." kısmından çok demek istediğinizi anlamadım, yani ne kadardır çalıyorsunuz, üyesiniz hala bilmiyorsunuz gibi bir şey anladım ama çok çalamıyorum 😇

Herkese yorum için teşekkürler, "Bu arada, forumda yıllardır üyesiniz. Ne kadardır gitar çalıyorsunuz bilmiyorum ama, bu başlığı görünce gerçekten keşke şu ekipman geyiğine bu kadar dalmasak da bazı şeyleri daha fazla konuşabilsek dedim." kısmından çok demek istediğinizi anlamadım, yani ne kadardır çalıyorsunuz, üyesiniz hala bilmiyorsunuz gibi bir şey anladım ama çok çalamıyorum 😇
Ben fotodan (Avatar) sizin hep gitar çaldığınızı varsaymışım. O kısım benim hatam🙂 Çünkü gitar ile epeydir ilgilisiniz gibi aklımda kalmış.
Ama diğer kısım daha genel. Sizin konumunuzda başka pek çok insan da olabilir forumda aslında, ama muhabbet buralara pek gelemiyor. Oysa A minör blues elektro gitarda solo çalmak isteyen birisinin ilk bulaşacağı işlerden biri olmalı, özelikle de emprovize çalmak istiyor ise. Ama ne yazık ki pentatoniği hor gören çok insan var (büyük hata...). Ayrıca pek çok insan blues üzerine sadece tek bir dizi ile üzerine "duygu" verilen bir şey sanıyor, ama bu kafadakiler pek çok zaman akor geçişlerini ve kilit notaları duyurmaktan acizler (çünkü duymadan-bilmeden çalıyorlar...). Majör bluesda 1. derece akoruna majör 3'lüyü veremiyorlar mesela...
Daha da önemlisi, blues sadece bir tarz veya sound değil, aynı zamanda ritmik (12 ölçü.. ) ve armonik (1-4-5. derece akorları) bir ŞABLON (form). Popüler müziğin en temel yapılarından biri ve rock-caz-funk-soul gibi şeylerin de belkemiği aynı zamanda.

Merhabalar. Tırnak içerisine aldığınız cümlenin kime ait olduğunu yazdıklarını engellemiş olmama rağmen hemen anladım. Steve Vai'ye doğaçlama çalamıyor diyen bir şahıs size yukarıdan bakmış çok mu? Alışın böyle şeylere.

"Bu arada, forumda yıllardır üyesiniz. Ne kadardır gitar çalıyorsunuz bilmiyorum ama, bu başlığı görünce gerçekten keşke şu ekipman geyiğine bu kadar dalmasak da bazı şeyleri daha fazla konuşabilsek dedim." kısmından çok demek istediğinizi anlamadım, yani ne kadardır çalıyorsunuz, üyesiniz hala bilmiyorsunuz gibi bir şey anladım ama çok çalamıyorum
yok üstüne alınma... haklı bir genel eleştiri olmuş... mesela ben de üsttekini doğru düzgün okuyamadım bile ama hakkında atıp tutmadığım ekipman yok... keşke alet edevata bu kadar kafa yoracağıma müzisyen olmaya odaklansaymışsın dedim... ha bir de en kötüsü ben en azından bildiğimi paylaşıyorum, bir de 3 nota öğrenmeden zart tonu almak için hangi amfiyi almalıyım tayfası var, aman evlerden ırak ... 🙂

Geri