İyice çivisi çıktı bu işin. Türkiyedeki müzik sektörü ve bu enstrümanların distribitörleri yakında web sayfalarına ve mağazalarının en görünür yerlerine;
'' Sevgili müşteriler biz sizi yolmak istiyoruz.Sizden koparabildiğimiz kadar para koparmak istiyoruz. Posası çıkmış enstrümanlar ve yedek parçalardan haketmedikleri kadar çok para almak en büyük felsfemiz '' diye açıkça bildiri yayınlamalılar. Bakın net söylüyorum.
Bugün gidin herhangi bir tünel mağazasına. 70-100 bin TL aralığında bir gitar deneyin. Fender, İbanez, Charvel, Gibson farketmez ( tabi 100 bine bulabilirseniz ) Gitarların ne duruşunda, ne sapında, ne gövdesinde, ne sesinde zerre kadar hayır yok. Ben yurtdışındaki fender amerikan strat professional ii serisiyle Türkiyede satılan gitarın aynı kalite ve işçilikte olduğuna inanmıyorum. Denedim. 10 sene önce üretilmiş ve tünelden satın aldığın bir gitarın eğer temiz bakıldıysa şimdiki sıfır gitarların içinden geçer. ( İddialı söylesem de beni bağlayan bir fikirdir bu cümleler ) 130 bin tl bilmem ne marka ama Japon abi saf kalite. diyorlar. Alıyorum elime ne tutuşunda ne sesinde bi numara yok.
Bu paraların karşılığını alamadığınızda kendi yeteneğinizi, kendi becerinizi, kendinizi eksik ya da yetersiz hissetmeyin. Bilin ki ortalama bir avrupalı okul çocuğunun 2 harçlıkla gidip alıp geldiği herhangi bir gitar bunlar.
Hiçbir mağazanın dokundurtmadığı Premium modellerin BAZILARI hariç hiçbiri o fiyatları hakeden kalitede gitarlar değil.
Gitarları denerken hiçbir zaman sahip olamayacağınız dev gibi lambalı ve profesyonel amfilerde değil, daha ortalama, daha erişilebilir amfilerde tek tek deneyin ne demek istediğimi de anlayacaksınız.
Şimdi ilandaki gitarın belli ki içinden geçilmiş. Ölmüş ölmüş yeniden diriltmişler. Semt pazarı toplandıktan sonra çürük çarık meyve sebzeler ya gariban vatandaşlar alsın diye bir kenara istiflenir bırakılır ya da çöpe gider. Bu tarz enstrümanlardan bir de 9-10 bin tl para istemek utanç verici. Bu gitarı almak için gittiğinde hiçbir soruna cevap vermeyecekler. Nispeten az para ödediğin için zaten sana tepeden bakılacak, '' al git işte ne soruyosun kardeşim. '' tavrı ilanın kendisinden bile belli oluyor.
Almayın kardeşim. Müzisyen olmak, müziği sevmek, biraz yetenek geliştirmek, mutlu olmak, başardığın şeyleri insanlarla paylaşmak istemek zaten yeteri kadar cezalandırılıyor bu fiyatlarla. Hayata tutunmak için belkide bütün gücünüzü toplayarak neredeyse bir asgari ücret kadar para verip alacağınız bir enstrümanın bütün kusurlarını, eksiklerini, gediklerini sorunlarını '' ya bi şekilde halledilir ne kadar kötü olabilir ki '' diyerek satın almayın.
Enstrümanların ve araç gereçlerinin ne denli pahalı olduklarını ve insaların uygun fiyatlı bir şey bulabilmek için nasıl çırpındıklarını biliyorlar. Sapını yaptrısan eşiğini tutamayacağın, eşiğini yaptırsan, gövdesini toplayamayacağın, gövdeyi yaptırsan gönyesini tutturamayacağın enstrümanların kahrını satın almayın.
Hepimiz cayır cayır kazık yediğimizi bile bile harcamak zorunda kalıyoruz bu paraları. İnsanlık dışı seviyede her şey.
Mesela biz de birbirimize yapıyoruz bu kötülüğü. Mesela Luthierin bitanesinin sıfırdan sipariş üzerine 1 ayda yaptığı gözümün önünde 20 bin tl ye teslim ettiği bir strat gitarı 3 yıl sonra bugün sarı sitede 60 bin tl den satışta görüyorum. Pantolon kemerinden çizik içinde, 3 kez tesfyie edilmiş klavye tuşesi, luthierin kendim sardım dediği ama üzerinde uynanmış bir artec olan single coil manyetiklerle. Satanı da tanıyorum yapanı da tanıyorum. Bana kaç olur diye soruyorum Kanka 50 olur ya diyor bana.
Nasıl olacak bu işiler ?
Ezcümle : Bu gitarı alma kardeşim. Bu ilandaki gitar ÇÖP EVLADI ÇÖPTÜR. 9 bin tl gözden çıkarıyorsan git iki tane çeyrek al at kenarda dursun.
Unutma ki gerçekten o '' Ya iyi çıkarsa '' duygusunun ne olduğunu çok iyi biliyorum. Şunu da biliyorum. İYİ ÇIKMIYOR.